Reklama

Reklama

The Twilight Zone

(seriál)
  • USA Twilight Zone
Mysteriózní / Sci-Fi / Horor / Thriller / Fantasy / Drama
USA, (1959–1964), 74 h 32 min (Minutáž: 25–52 min)

Tvůrci:

Rod Serling

Režie:

John Brahm, Douglas Heyes, Buzz Kulik, Lamont Johnson, Richard L. Bare (více)

Předloha:

Lucille Fletcher (rozhlasová hra), Richard Matheson (povídka) (více)

Hrají:

Rod Serling (vypravěč), Robert McCord, Jay Overholts, James Turley, Vaughn Taylor, David Armstrong, Jack Klugman, Burgess Meredith, John Anderson (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(156)

Obsahy(1)

Zóna soumraku je místo, které existuje v každém okamžiku, prostoru nebo mysli, ale vždy, když to nejméně očekáváte. Když se ocitnete v této oblasti neomezených možností, buďte opatrní, co říkáte nebo děláte. Správná rozhodnutí vám mohou pomoci najít cestu zpět, někdy s větším štěstím a bohatstvím. Špatná rozhodnutí často vedou k šílenství a smrti nebo věčnosti uvězněné v této dimenzi. Obyčejní lidé se ocitají v mimořádně ohromujících situacích, které se každý snaží pozoruhodným způsobem vyřešit. (Shr1nK)

(více)

Recenze uživatele honajz2 k tomuto seriálu (77)

Season 1 (1959) (S01) 

Většina epizod skutečně povedená, více či méně. Samozřejmě se tu najdou i ty slabší, ale to je u těchto "povídkových" seriálů naprosto typické. Jinak ale spokojenost a některé epizody mají tak dobrý nápad, jsou tak dobře vypointované nebo mají tak dobrou myšlenku, že hravě strčí do kapsy spoustu jim podobných současných filmů... 4* ()

Where is Everybody? (1959) (S01E01) 

Celý tenhle seriál kupodivu začíná námětem, který je mimochodem jedním z mých nejoblíbenějších mysteriózních - problém ale je v tom, že jsem ho ještě nikdy neviděl tak zpracovaný, abych z něj byl nadšený. A ačkoli je tahle k mému nadšení (společně s The Quiet Earth) nejblíž. stejně úplně nadšený nejsem. Pointa je super a naprosto odpovídající stopáži, ani ten průběh není úplně špatný, problém ale mám s tím, že hlavní hrdina to docela dlouho bere až moc v klidu a s humorem. To mi jinak celkem slušnou atmosféru a napětí prostě kazilo, nemůžu si pomoct. A taky mi je líto, že to celé nemohlo být delší a podrobnější v psychologii - jenže to je problém hlavně můj, na těch 26 minut je to vedené dost dobře, ale tohohle pocitu se prostě pořád nemůžu zbavit... Ale i tak je to povedený začátek a jsem zvědavý, s čím přijdou další díly. A scéna se zrcadlem je top. 4* ()

One for the Angels (1959) (S01E02) 

Je to fajn, je to vtipné, je to poetické, má to povedený a dobře vedený nápad, má to taky sympatické postavy, jak hlavního hrdinu, tak Smrťáka, příjemně se mi na to dívalo... Takže až na pár drobností za mě naprostá spokojenost. Slabých 5* ()

Mr. Denton on Doomsday (1959) (S01E03) 

Nápad není špatný, stejně tak myšlenka, ale celé mi to přišlo poněkud nevýrazné, rozvleklé a nic to ve mě nezanechalo. Taková dost průměrná pohádková povídka, nic víc, nic míň. Slabé 3* ()

The Sixteen-Millimeter Shrine (1959) (S01E04) 

Popravdě bych tenhle námět viděl mnohem víc rozpracovaný (však taky asi můžu, u Sunset Boulevard, teď už se k tomu snad konečně dokopu se na to podívat), protože na úrovní stopáže epizody The Twilight Zone se prostě nemůže pořádně rozjet, nicméně zajímavé to bylo, nějakou atmosféru to mělo taky a ačkoli se mi ten závěrečný zvrat povedlo odhadnout už někde ve čtvrtině epizody (což mi ten dojem poněkud kazí), i tak se mi ten závěr dost líbil (což mi dojmy pochopitelně zlepšuje). Popravdě i ten konec by se dal rozpracovat víc, ale na slabé 4* mi to nakonec vystačí, ačkoli jsem to dlouhou dobu měl na hraně. ()

Walking Distance (1959) (S01E05) 

On ten nápad není vedený úplně špatně, jen se s ním dalo pracovat mnohem líp. Navíc ani ten nápad už ve své době nebyl bůhvíjak originální (a opravdu i častokrát líp zpracovaný) a ačkoli nemůžu říct, že by mě tahle epizoda The Twilight Zone nezaujala, na víc jak lepší 3* ji prostě nevidím. ()

Escape Clause (1959) (S01E06) 

Stejně jako u předchozí epizody i tady mám pocit, že se s tím dalo pracovat líp. Přece jenom, od smlouvy z Ďáblem se nic jiného, než nějaký ten pořádný podfuk čekat nedal a tak mě pointa bůhvíjak nepřekvapila. Pobavila, ale nic víc. I tu jeho schopnost jsem čekal, že využije víc a i na nějaké jiné věci (+ bych čekal, že ta schopnost ho omrzí o mnoho let později, ne takhle strašně rychle). Je to sice fajn, ale ne tak, že by si to ode mě zasloužilo bůhvíjak vysoké hodnocení. Lepší 3* jsou tak akorát. ()

The Lonely (1959) (S01E07) 

Zajímavé. Zatímco u Black Mirror byly jednotlivé epizody natahované na celou hodinu, ačkoli by námětem vystačily tak na poloviční stopáž (a to ještě maximálně), tak u Twilight Zone je to někdy naopak. Stejně tak tady - úžasná podmanivá atmosféra, zajímavý příběh a působivé lokace, ale vše se zde bere moc rychle, zasloužilo by si to delší zpracování a je to na tom dost znát. Nebo se aspoň mohl režisér pokusit narvat toho co nejvíc do těch 25 minut, protože takhle to podle mě nemá plně využitý potenciál. Je to hodně dobré - ale ne úplně malému zklamání se prostě nevyhnu. Slabé 4* ()

Time Enough at Last (1959) (S01E08) 

A další o osamělosti? Ale kupodivu zase jinak a přesto zase zajímavě. Krapet rozvlekleji, ale celkově se mi ta epizoda líbila docela dost, dokázala být vtipná i znepokojivá zároveň a závěrečná pointa se mi líbila, navíc i tím, že jsem si při ní vzpomněl na to, jak ji skvěle zparodovali ve Futuramě :D Takže tentokrát spokojenost. 4* ()

Perchance to Dream (1959) (S01E09) 

Mohlo to být naprosto skvělé, ale nakonec to bylo jen mdlé, nudné a bez pořádného konce nebo aspoň nějaké zajímavé pointy. A ačkoli to něco do sebe stejně má, víc jak slabé tři hvězdy tomu fakt nedám. Prostě slabší průměr. Takových epizod doufám uvidím v Twilight Zone co nejmíň. Slabé 3* ()

Judgment Night (1959) (S01E10) 

Nic bůhvíjak originálního, jenže mě se to líbilo hodně. Atmosférou, vyvíjením příběhu. protiválečným poselstvím, i tím závěrečným zvratem... Uchvátilo mě to po celou svoji dobu a ačkoli to vyloženě dokonalé asi není, stejně tomu slabých 5* dám. ()

And When the Sky Was Opened (1959) (S01E11) 

Dneska jsem měl na epizody Twilight Zone vyloženě štěstí. Tahle dokonce byla ještě lepší než ta předchozí. Taková sci-fi verze Nezvratného osudu bez krvavých scén, ve které zůstává dost otázek neobjasněných, ale překvapivě mi to nevadí. Navíc to má naprosto skvělou hororovou atmosféru, celé je to naprosto skvěle vedené a opět mě to drželo v naprostém napětí po celou svoji stopáž. Tady jsem opravdu nadšený tolik, jako zatím za celý tenhle seriál nikdy. 5* ()

What You Need (1959) (S01E12) 

Na plný počet to nevidím, na to mi tam něco sházelo, ale i tak se mi tahle epizoda líbila a přišla mi povedená. Nápad má dobrý a zajímavě vedený, jen na můj vkus asi trochu moc pohádkově, ale jinak spokojenost. 4* ()

The Four of Us are Dying (1960) (S01E13) 

Tak skvělý námět a využitý je jen... prostě na tohle. Navíc ani pořádnou atmosféru to nemá a prostě jsem od toho čekal víc. Špatné to není, ale bůhvíjak dobré taky ne. Silné 3* ()

Third From the Sun (1960) (S01E14) 

Ne tak silné a atmosférické jak mohlo být a postava vedoucího tu měla být líp napsaná, ale jinak spokojenost a na svoji stopáž je tenhle námět využit dostatečně. Navíc i ten zvrat v závěru se mi dost líbil. 4* ()

I Shot an Arrow into the Air (1960) (S01E15) 

Částečně kašlu na to, že se to celé dá dost lehce odhadnout včetně (a především) zvratu na konci. Ono to jinak totiž má slušnou atmosféru a na 20 minut to myslím svoji zápletku rozehraje naprosto dostatečně. Celkově tedy spokojenost a to docela velká. 4* ()

The Hitch-Hiker (1960) (S01E16) 

Dost slušná atmosféra, slušné herecké výkony a celou dobu si mě to drželo v napětí s tím, co z toho nakonec vypadne. Pointa mě sice trochu zklamala a asi i proto z téhle epizody nedokážu být nadšený, ale ve své době to skutečně mohlo mít o dost větší účinek než v současnosti, kdy s podobnou pointou vypadne kdejaký mysteriózní thriller/horor. Ale jinak i tady jsem celkem spokojený a svoji zápletku to na svoji stopáž opět rozehrálo slušně. 4* ()

The Fever (1960) (S01E17) 

Jasně že chápu co to chce říct, když to ta epizoda strašně křičí z každého záběru, ale jednak to celé působí spíš přehnaně a taky vůbec nechápu, proč je zrovna tohle součástí Twilight Zone, protože kromě (mimochodem velmi dobrého) nápadu s automatem to je prostě úplně mimo náměty a styly předchozích epizod. Navíc i přes ten dobrý nápad mi to dost kazí ta hrozně zjednodušená psychologie hlavní postavy. Neříkám, že u gamblerů to takhle nemůže fungovat, nicméně tohle za 20 minut rozehraje jen nejlehčí možnou verzi svého námětu. Chtěl jsem původně dát i třetí hvězdu, ale pak jsem si vzpomněl, jak stejný námět rozpracovali v Simpsonových a tam prostě ve stejné stopáži rozehráli víc... Lepší 2* ()

The Last Flight (1960) (S01E18) 

Není to dostatečně atmosférické, ale jinak je to povedené docela dost. Navíc na svoji stopáž dost zručně. Je pravda, že z těch epizod od pilotech mě And When The Sky Was Opened nadchlo o dost víc, ale ani tady si nemám moc na co stěžovat.,, 4* ()

The Purple Testament (1960) (S01E19) 

MOŽNÉ SPOILERY Popravdě jsem od toho nápadu čekal víc než jen jeho základní rozpracování. Atmosféru to mělo, ale děj byl bohužel dost předvídatelný, včetně konce, u kterého člověk čeká, že hlavní hrdina nějak zasáhne, ale ne, on si to nechá líbit. To by se dalo brát, kdyby se to už od začátku bralo s humorem, jenže nebere. Takže si musím taktéž říct - A to je všechno? 3* ()

Související novinky

Huliči, DiCaprio a Nottingham

Huliči, DiCaprio a Nottingham

29.07.2008

V dnešní vydatnější novinkové náloži potřetí zahulíme a uvidíme, co připravuje Leonardo DiCaprio a jak to vlastně vypadá se Scottovým Nottinghamem. Jednička stála 9 milionů a vydělala 23, dvojka si… (více)

Reklama

Reklama