Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ponurá pohádka o králi, kterého pýcha připravila o lásku, přátele i moc. Na počátku příběhu výpravné pohádky, která vznikla na motivy staré irské legendy, je krutá kletba. Dokud právě narozený králův syn nepozvedne meč proti svému otci, nenastane v Jestřábím království jaro. Král sice nařídí rádci Ordonovi, aby dítě zabil, ale chůva ho zachrání a dítě svěří do výchovy ptáčníkovi. Ten mu dá jméno Kryštof a vychová ho společně se svým synem Jankem. O dvacet let později podlehne král Ordonovu naléhání k válce se sousedním králem Ubaldem. A právě v této válce se naplní kletba a začne se odvíjet tragický osud nového krále, jenž neumí naslouchat správným ústům. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

sud 

všechny recenze uživatele

Propadák to věru není, ale promarněná šance určitě. Jakoby tvůrci měli plné ruce es a hráli spodkama. Na jedné straně velmi zajímavý příběh na motivy keltských legend a úžasná středověká atmosféra podpořená perfektní hudbou Jiřího Stivína, na druhé straně mizerné akční scény a nemastná neslaná režie. Z herců jsou tu na jedné straně nádherně démonický Ladislav Lakomý a typově přesný Jiří Pomeje (!), na straně druhé nevýrazný Grzegorz Emanuel a Markéta Hrubešová, nepřipomínající cudnou princeznu ani z pendolina (dokonce ani z jejich půvabů tentokrát nemáme nic). Jak už napsal flanker.27, mohla z toho být velkolepá fantasy. Takhle je z toho spíše nadějný pokus, ale i ten stojí za pozornost, protože podobných filmů moc nemáme. 60%. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Z příběhu IMHO by šla natočit hodně dobrá fantasy, ovšem představa, že by se to povedlo právě tomu týmu, který natočil Jestřábí moudrost, je též dobrá fantasy. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Největší ctností této předkřesťanské pohádky je zachování pohádkové atmosféry i jejího mýtického přesahu. Nevyrovnanosti režie (do jisté míry i scénáře) už popsali druzí, propady v bojových scénách a vedení herců až bolí. Škoda zmařené příležitosti a vzácného námětu. Škoda Jirešova scénáře. Připomínám polský miniseriál KDYŽ SLUNCE BYLO BOHEM. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Česko-polská pohádková fantazy z podobně upachtěného středověku jako Poslední propadne peklu. V hlavní roli jestřábí národ, akční Jirka Pomeje a Markéta Hrubešová obklopená pastorální lyrikou. Podivný mix, přesto ale funkční. Jen ta dvojrole pro Eugeniusze Kujawskiho nebyla tou nejlepší volbou. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Jestřábí moudrost spočívající v tom, že vám naroste zobák a na hlavě peří. Indiáni jsou tedy na půli cesty k nejvyšší moudrosti a my ostatní doufejme aspoň v ten zobák. Nenazývala bych tenhle film pohádkou, spíš je to legenda či fantasy. Krutá kletba klasického druhu, podle které má vytoužený syn být zkázou otce, vyšperkovaná smrtí královny, což by trochu vysvětlovalo tu nenávist otce vůči dítku. Vždycky se mi líbí, jak někdo, kdo se sám sotva uživí, si bez mrknutí vezme domů další dítě, tedy hladový krk. Po bitvě a zisku koruny mladým králem je trochu na hlavu postavené, proč král zešílel. Samozřejmě, toužil po lásce, byl postaven před úkol, se kterým se nedovedl úplně popasovat, ale kdyby se stal šílenec a vraždící monstrum z každého, kdo kdy měl řešit něco těžkého, vyhynulo lidstvo už s Mamutíkem. Celkově tak nebylo využito to, co reálie, atmosféra a hudba slibovaly, i když podle hodnocení jsem čekala mnohem větší sračku. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Říkej mi, co toužím slyšet, říkej mi, nahlas i tiše, říkej mi, jak být takhle divná, říkej mi, a ještě se nazývat pohádková, říkej mi, tady je skoro všechno špatně, říkej mi, lásko tisíckrát. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Výpravná filmová pohádka s překrásnou muzikou. Běžná zápletka, ale těžkopádně rozehraný děj. Poprvé mě nezaujalo. Možná časem jednu hvězdu přidám, ale víc asi ne. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Mno já netvrdím, že je to nějaká nezapomenutelná pecka, ale zdejší hodnocení se mi zdá zbytečně kritický. Možná je to proto, že se tvůrci pokusili o vážnější pojetí a není to taková ta typicky blbá pohádka plná šablonovitých postav jako většina těch takzvaných klasik. Pravda bojový scény nic moc, ale aspoň děj zaujme. Z postav je nejlepší Lakomý jako úlisný rádce. Jo a taky bych rád pozdravil mého kolegu z práce pana Vincourka který si zde zahrál, byť byl téměř o 30 let mladší a nepodařilo se mi ho identifikovat, ale i tak zdravím.55% ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Prapodivná pohádka, kterou bych spíše považoval za nějakou ponurou fantasy. Dobrák Pomeje, který mi nebude sympatický asi nikdy, už asi těžko zachrání tuhle podrůměrnou legendu o jestřábím prokletí. Netuším, kde vyhrabali ostatní herce, ale tím to už vůbec nevylepšili. Bylo to celkově nezáživné a zmatené. Ničím zajímavé. Asi bych to nikdy nepouštěl svým dětem. 25% ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Vládnout smí jen ten, kdo ovládl sám sebe." Hodně ponurá pohádka s pěknou výpravou v kulisách hradu Švihov a tvrze Kestřeny. Hlavním kladem je bezpochyby naprosto vynikající hudba Jiřího Stivína, která pohádce dodává výbornou atmosféru dávnověku. Již úvodní temná kletba je znakem toho, že předlohou zde byla stará irská legenda. Velmi nadčasová je pak myšlenka, že "rádce radí, král vládne." ()

honz 

všechny recenze uživatele

Působivě zpracováná, opravdu "severská" pohádka. Postupná proměna krále v ptačí zrůdu a symbolika sahající až k pohanským mýtům - smrtí špatného panovníka zároveň končí v království dlouhá a krutá zima, je zlomena moc staré kletby a s nástupem mladého krále (jako nadějí lepší a spravedlivé vlády) konečně přichází do země i vytoužené jaro. ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Rok výroby 1989, tedy doba, kdy cenzura již byla mnohdy nepozorná. Pochybuji však, že se film dostal do kin před Sametovou revolucí. Takže, co tu máme? Pohádku s POSELSTVÍM. Jenže sebeušlechtilejší poselství musí být neseno solidním příběhem, jakož i odpovídající formou (včetně uvěřitelných hereckých výkonů a náležité atmosféry). Jestřábí moudrost nevykazuje ani jeden z výše uvedených atributů. Záležitost k "neukoukání" (IMHO). Honem pryč. ()

eagle-eye 

všechny recenze uživatele

Depkoidní pohádka, dost dost divný, zmatený... A ten hlavní hrdina, kde ho vyhrabali?? Jinak celkem pěkné exteriéry a divná atmoška. ()

Lynx 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoci, ale tento snímek na mě působil téměř ve všech směrech až amatérsky. Příběh i atmosféra mě nechaly téměř chladným, o hereckých výkonech nemluvě... přesto jsem film zhlédl celý a nevylučuji, že se na něj ještě jednou nepodívám. A proč? Velice mě zaujala hudba, jejímž autorem je Jiří Stivín. Škoda, že i snímek nedosahuje podobných kvalit. Na druhou stranu - film je originálíní (na českou kinematografii), "dobové" exteriéry také neurazí a v porovnání s některými novějšími příběhy s podobnou tematikou, se rozhodně nejedná o nejslabší počin. Koho alespoň trochu oslovují legendy či pohádkové příběhy a od snímku nečeká sofistikovanější fimařinu nebo vekofilm v hollywoodském stylu, může ho film i potěšit. :-) ()

grerar 

všechny recenze uživatele

Takové hodnocení by to mít asi nemělo, ale je to o dost lepší než jaké to hodnocení má - Tady v České republice si totiž pořád představujeme pohádky jako něco, kde musí být princezna co nejvíc načančaná, aby to bylo komediální, a aby byly dobové reálie značně pošramocené - viz gotické hrady a v nich renesanční výbava, atp atp. Jestřábí moudrost nenadchne excelentními hereckými výkony. Nadchne atmosférou a právě i realističností. (jasně, pomineme-li přeměny v jestřábí stvůry atp.) Skvěle vystihnutá je role z/rádce. Ale co už. Hodina a půl tak akorát. mělo by to být na 4*, ale vzhledem k nadhodnocování takovejch hrůz jako je Princezna ze mlejna 1,2,3,4,5,6,7, atd. musím dát 5* ()

Denny 

všechny recenze uživatele

Značně ponurý pohádkový příběh je poněkud zmatený, čerpá z více motivů a je to nějaké nesourodé. ()

Dvoja 

všechny recenze uživatele

Pohádka skončila a mě zbyla jen otázka: "Co to bylo?". Nejvíc mi přišly k smíchu tzv. bitvy. Takhle hrozné se podaří málokomu :-). Jeřábího krále mohli taky vybrat alespoň trošku lépe. Proti jeho vzhledu raději nic, ale že by uměl nějak dobře hrát to také ne. Trošku se divím, že jsem vydržela koukat až do konce. ()

dakarin 

všechny recenze uživatele

Je to jako chtít psát básně a neumět poskládat smysluplné jednoduché věty, k poctivému trápení diváka pomáhá nekonečná ponurá nálada ... no co toto je :-( ()

Karmin 

všechny recenze uživatele

Možná to bylo tím, že jsem byl ještě dost malý a od té doby jsem to znovu neviděl, ale na mě ta pohádka hooodně zapůsobila. Rytíři, válečníci, zem věčně pod sněhem (přestože metr za hraničním kamenem všechno kvete), postupná proměna z člověka v dravčí bestii...co víc si přát?......Aktualizace: Tak jsem právě viděl kousek, když to znovu dávali a přišlo mi to dost hrozné, především ale co se týče dialogů a hereckých výkonů. Ale pořád to ještě má něco do sebe :-( ()

Reklama

Reklama