Reklama

Reklama

Ally McBealová

(seriál)
USA, (1997–2002), 148 h 24 min (Minutáž: 42–4242 min)

Tvůrci:

David E. Kelley

Hudba:

Danny Lux

Hrají:

Calista Flockhart, Courtney Thorne-Smith, Greg Germann, Lisa Nicole Carson, Jane Krakowski, Peter MacNicol, Portia de Rossi, Lucy Liu, Vonda Shepard (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(112)

Obsahy(1)

Hlavní hrdince Ally McBealové je dvacet osm let a je absolventkou práva na Harvardově univerzitě. Zatím je svobodná, přestože větší část svého života byla silně spjata s přítelem Billym Thomasem. Kamarádili se spolu od sedmi let. Hráli si dohromady na ulici, společně také prožili dobu studií a později se stali milenci. Když Ally byla vybrána ke spolupráci v prestižním právnickém časopisu Law Review a Billy ne, jejich cesty se náhle rozešly. Po nějaké době osud zavál Ally do "malé" advokátní kanceláře, kterou vede její známý ze studií - Richard Fish. Ten se v prostředí soudů a právníků pohybuje jako vychytralý žralok, který přesně ví, kde a kdy navázat ty správné kontakty. Právě on nabídne Ally profesní útočiště. A ironií osudu zde hned první pracovní den potká svého Billyho. Ano, skutečně - toho samého, s nímž se kdysi tak dlouho a důvěrně znala. Jenomže Billy je teď ženatý s krásnou a chytrou blondýnkou... Komediálně laděný seriál Ally McBealová je vystavěn na rozporu dvou světů: toho všem dobře známého, reálného - a světa fantazií. Díky zobrazení vnitřních představ a vnitřního hlasu hlavní hrdinky máme přehled o tom, co si Ally skutečně myslí o klientech, svých spolupracovnících, mužích anebo ženě svého bývalého milence. Její vnitřní život tak navíc dostává originální, bohatší a komediální polohu. Scenárista seriálu, David E. Kelley, nenechá představitele svých postav, ale ani diváky, "odpočinout": často nečekaně mění vývoj děje během jediné epizody, jindy nachází překvapivé navázání "příběhu" hlavní hrdinky hned v následující části. Pro představitelku Ally byla v konkursu vybrána herečka Calista Flockhartová (nar. 11. listopadu 1964 v Illinois) - vysoká, štíhlá, obdařená příjemnou a nekonveční tváří s velkýma očima a širokým úsměvem. Svou dráhu začínala na divadle, kde zaujala jako zlá Nataša ve Třech sestrách. Na Broadwayi debutovala úspěšně ve Skleněném zvěřinci, za roli v této hře obdržela cenu Nejlepší nový talent. Ve filmu se poprvé vyrazněji zablýskla v dramatu Petera Cohna Opilci, později hrála v úspěšné komedii Ptačí klec a v nejnovější filmové verzi Shakespearova Snu noci svatojánské. Málokdo z diváků tuší, co někdy obnáší odvrácená tvář účinkování v seriálu a s tím spojené obrovské popularity: například před samotným natáčením televizní producenti donutili Calistu, aby pro roli Ally zhubla více než deset kilo, což této fyzicky křehké ženě příliš na zdraví nepřidalo. V současné době Calista Flockhartová žije se známou hereckou hvězdou Hollywoodu, kterou není nikdo jiný než Harrison Ford (Blade Runner, Svědek, Hon na ponorku, Vysoká hra patriotů a také titulní hrdina volné Spielbergovy trilogie o Indianu Jonesovi). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (346)

golfista 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní zábava ! Seriál o právnické firmě, ve kterém jsou velmi dobře skloubeny záběry ze soudních jednání a vzájemné lidské vztahy ve firmě. Velmi dobře natočeno, výborný casting a spousta hostů, z nichž např. Robert Downey Jr. hrál v několika sériích a vysloužil si za svoji roli ocenění na několika frontách. Calista Flockhart by mohla různými oceněními dláždit chodníky, což se ovšem mému chápání trošku vymyká :) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Když už se neválíte smíchy, sledujete upřeně alespoň ty skvělé herecké výkony právních zástupců v tyjátru zvaném angloamerický justiční systém, a když ani to ne, kocháte se fishismem a vzájemnými vztahy všech zúčastněných. A pokud vás ani to nebaví, ještě pořád můžete uslintávat při pohledu na ty krásné právničky...ach bože, tady si vybere snad každý;) A jen tak mimochodem - jedné mojí spolužačce a dobré kamarádce z gymplu se dodnes přezdívá René. Závistivé maily zasílejte na...ale dost srandy, malinko zvážníme. Občas narazíte na díl, který není nic než přehlídka divných lidí, nesmyslně se chovajících a koledujících si o léčebnou kúru někde na psychiatrii (nebo, abychom byli správně američtí, o návyk na antidepresiva;)), což ale v poměru k výbornému celku neznamená takřka nic. To hlavní je zajímavé především pro psychosociálně deformované jedince jako jsem já, protože výkřiky odporu a šílené pochechtávání, které se linou z obýváku jednoho skromného studentskoprávnického privátu každou středu večer (psáno 9.3.2006), nejdou laikovi racionálně odůvodnit. Ale to vám nemusí vadit, já zase nechápu deflátor HDP;) Zkrátka a dobře - vypadá to jako právo, možná že to i chutná jako právo, ale pozor, NENÍ to právo. A to je vše, hezký den. PS: Poslední série je jenom tragický omyl v ještě tragičtější snaze oživit to, co odešlo s Downeyho rádobypřechodným zmizením. Ve srovnání třeba s třetí sérií je pětka opravdu výsměch - jediné drobné plus je za Christinu Ricci;) A to jak beze slova vysvětlení zrušili René, to těm tragédům NIKDY nezapomenu. Takže moje vysoké hodnocení berte izolovaně pro série I-IV. Tam je to pro celek na 80% bez nejmenšího zaváhání. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Každá postava originál a zvlášť ta smrtka mi přijde hooodně sexy, jenom tu kolení jamku nemám s kým vyzkoušet, ale ona už se nějaká ta kolegyně najde, jenom ty společné záchodky bych nechtěl...i když... TO VÍŠ, V JÁDRU VŠEHO JE PÉRO... Ano, já vím, Jeanne, že tenhle komentář je jenom zástupný, ale chápej, že důvod, proč se mi ten seriál líbí, nepovídám jen tak někomu. Ale ty hlášky nejsou tak špatný...klidně posuďte: LOŽNICE JSOU SOUKROMÝ. V TÝ SVÝ MÁM KAMERY.--- -A NĚJAKÉ VEDLEJŠÍ ÚČINKY? -U VÁS NEBO U ČÍČY?--- -CO JE TO ZA ŽENSKOU, KDYŽ MÁ MILENCE TÝDEN PŘED SVATBOU? -NAROZDÍL OD TĚCH, KTERÉ SI HO OPATŘÍ AŽ PO NÍ.--- TAKŽE TY SE LÉČÍŠ A PŘIVEDL SIS SEM KOČKU. KDE MÁŠ POPCORN?--- ALLY, V PRÁVNÍ FIRMĚ NEMÁ ETIKA CO DĚLAT!--- -FBI? -TO JSEM MĚL KŘIČET ADVOKÁT?--- VKLOUZLO MI TO DO ŠPATNÝ DÍRKY, BOŽE, SPOLKLA JSEM, CO JSEM NEMĚLA...TAK NA TO HUPNEM, NE?, NA TO JEDNÁNÍ.--- TÉMĚŘ KAŽDÁ ŽENA SE DÁ KOUPIT. JE DOBRÉ, KDYŽ SE TO TI CHLAPCI DOVĚDÍ UŽ V MLÁDÍ.--- LING, HOLUBIČKO, MŮŽEŠ KE MNĚ NA CHVILKU? JE TO DŮLEŽITÝ, TÝKÁ SE TO MĚ.--- -BUĎ JSTE NEBYL ŽENATÝ, NEBO JSTE PŘEKONAL RAKOVINU. -VÍTE, ŽENATÝ JSEM BYL, ALE UMŘELA MI. NA RAKOVINU.--- NEANDRTÁLCI CHTĚJÍ MODELKY, ZATO KULTIVOVANÍ MUŽI SE CHTĚJÍ SEZNÁMIT...TAKY S MODELKAMI. JSOU VYSOKÉ, SOFISTIKOVANÉ, KRÁSNÉ...MOC NEJÍ.--- MOJE MOUDRA ČLOVĚK TĚŽKO CHÁPE OSOBNĚ, NATOŽ PŘES TELEFON.--- MALCOLM JE TOTIŽ HRANIČNÍ NEKROFILIK.--- NEZAPOMEŇ SI ZAPOMENOUT SPODNÍ PRÁDLO, NIKDO SI TAK NEVŠIMNE, ŽE ZPÍVÁNÍ TI MOC NEJDE.--- TYS MI DALA ŽÁR, DALAS MI BARRYHO WHITEA, DALAS MI ORÁLNÍ...--- ROZMÁČKLA JSTE JEHO AUTO. NA ŘADĚ JE JEHO PINDÍK.--- -POLOVINA ŽENATÝCH MUŽŮ PODVÁDÍ? -NE, POLOVINA JE PŘISTIŽENA.--- U RODIČOVSTVÍ JE OBČAS DOBRÝ VĚDĚT, KDY PŘESTAT (fishismus)--- MÁM TU NÁDHERNÉ SHIFONOVÉ ŠATY, CO BUDOU KRÁSNĚ LADIT K VAŠIM VYHLAZENÝM VRÁSKÁM.--- SRAVEDLNOST JE O TO SLADŠÍ, KDYŽ JI ZÍSKÁTE S TŘETINOVÝM PODÍLEM.--- PRAVÝ ŠTĚSTÍ NAJDEŠ V JEDINÝ ČINNOSTI. V NAKUPOVÁNÍ.--- JSTE OBVINĚNÁ, ŽE JSTE UDUSILA MUŽE SVÝMI ŇADRY.---NEMŮŽETE NA NĚ VYSTRČIT SVÉ VRAŽEDNÉ NÁSTROJE!--- LÁSKA JE TO JEDINÉ, CO MÁ VÝZNAM. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Creator: David E. Kelley .. Tohle je jeden z mých nejoblíbenějších seriálů. Právnická kancelář plná prapodivných osobností, majících své všední i nevšední problémy. Fishistický šéf agentury a spousta jeho neobyčejně divných zaměstnanců, řeší banální i zcela bizardní problémy. Celkově skvělému obsazení vévodí nevyrovnaná Calista Flockhart, úžasně bláznivý Peter MacNicol a lahůdkově sadistická Lucy Liu, která je mojí hereckou oblíbenkyní právě od tohoto seriálu. Příjemným zpestřením jsou i časté vizuální hrátky s obrazem a časté rozhovory na společných toaletách. Seriál, opravdu nejen pro ženy, si drží dlouho skvělou a silně zábavnou úroveň, ale nakonec jde kvalita přeci jen dolů. 90%. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Popkultura? Ano, čirá... Na tomhle seriálu je nejzajímavější ten paradox, že maloměšťáctví je tu realizováno ve velkoměstě... Podobně eticky problémové seriály: Sex ve městě ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

V tomhle seriálu jsem vlastně poprvý viděl Lucy Liu :-) A jestli jste neviděli epizodu s pygmejema přišli jste o hodně. ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Lidé jsou divní. Všichni. Ale lžou. Lžou, že jsou normální. Lidé, se kterými přicházíme do kontaktu v práci či ve škole. Neukazují nám svoje zvláštnosti, protože nechtějí být zranitelní. To je pochopitelné. Ale v televizi se přece nikdo nechce koukat na lidi, kteří jsou dokonalí, kteří jsou normální, protože lidská dokonalost a normálnost je víc než cokoli jiného nudná, dost možná i otravná. V Ally ale nikoho "dokonalého" neuvidíme. Všichni do posledního jsou tak opravdoví, se svými chybami, zvláštnostmi a svými bolavými místy. S takovými postavami vůbec není obtížné se sžít, protože my jsme stejní. Abych nemluvil za všechny, já jsem stejný. Dnešní seriály jako Lost, Heroes či Prison Break se točí okolo gigantických napínavých zápletek, které jsou fajn, ale když dojde na prostou lidskost, zoufale selhávají. Ally je jiná. Je doopravdy lidská. Už to samo o sobě je víc, než člověk v seriálu většinou najde, ale když je tu navrch ještě úžasný humor, propracované vztahy, skvělí herci, nádherná hudba, je to můj malý osobní melancholický ráj. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Vonda Shepard: 1. Searchin' My Soul ,2. Ask the Lonely ,3. Walk Away Renee ,4. Hooked on a Feeling ,5. You Belong to Me ,6. The Wildest Times of the World ,7. Someone You Use ,8. The End of the World ,9. Tell Him ,10. Neighborhood ,11. Will You Marry Me? ,12. It's in His Kiss ,13. I Only Want to Be With You ,14. Maryland ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Někdo je zmatený, koktá, píská mu nos, někdo zase vrčí a nepříjemně kouše po všech kolem, někdo zdánlivě svádí jakéhokoli chlapa, co kolem projde a někdo se soustředí na laloky, jamky a hlavně peníze. A někdo je smutný, v duši stále dítě, které si hraje se svojí dětskou láskou - a ten někdo je Ally McBealová. Nejlepší seriál z právnického prostředí, právě proto, že o soudy v něm jde až ve druhém sledu. Když mi bylo o pěkných pár let méně, chtěl jsem být právník a myslel jsem, že neexistuje lepší seriál. Druhé zhlédnutí po letech už mi trochu otevřelo oči a vidím, že se občas tempo unaví, ale ty nejlepší díly stále nemají konkurenci a žasnu u nich nad tím, jak úžasné postavy a zápletky se dají vymyslet. A i dneska bych dal cokoli za to mít tuhle partu za kamarády či kolegy. Jenže všechno, co tu píšu, má několik "ale". Po jedné velmi dobré a třech úžasných sériích totiž přichází nešikovná a křečovitá pátá sezóna plná castingových změn, a která v mnoha ohledech celkový dojem silně sráží. Z Ally McBeal je v tu ránu čistý průměr, ale první čtyři parádní roky nám nikdo nevezme. A po úplně poslední scéně onen stesk po opětovném zhlédnutí tak jako tak zafunguje. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Akonáhle sa v scéne objavili naraz Peter "Piškót" MacNicol a sexistický šéf Greg Germann, bola to paráda. Ostatné postavy a herci pravdupovediac pre mňa dosť nesympatickí (Flockhartová nejaký čas rozkošná a kúzelná, no časom otravná). Plusm bolo kvalitné "hosťovanie" (Haley Joel Osment ako chlapec, umierajúci na rakovinu a žalujúci Boha) a vianočná atmosféra (v tomto seriáli boli Vianoce skoro každý deň). Ku koncu (s nástupom Jona Bon Joviho a Roberta Downeyho Jr.) som ale so seriálom stratil tpezlivosť a už som ho nepozeral. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Já pitomec jsem nesledoval první sérii (až asi od poloviny), protože jsem se dle názvu mylně domníval, že jde o nějaký romantický seriál pro ženy. Naštěstí jsem velmi záhy přišel na to, jak se věci mají, a tuhle absurdní šílenost s geniálním scénářem Davida E. Kelleyho, kde jsou v každém pátém díle Vánoce, jsem si zamiloval. Sice se divím, že se Calista Flockhartová líbí tolika mužům (podle mě vypadá jako smrtka a souhlasím, že místo honoráře měla dostávat žrádlenky), ale neurotickou právničku hraje dobře a to už nemluvím o obsazení dalších rolí! A zvláštní pozornost si zaslouží Tracey Ullmanová (Výstřely na Broadwayi, Darebáčci) v malé roli cvokařky Ally McBealové, za kterou dostala cenu Emmy. Všimněte si, že ta ženská vypadá v každé roli úplně jinak. 80% ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Právnické seriály v sobě mají určité kouzlo. Tedy alespoň pro mě, často se totiž odehrávají ve velkých městech, motá se v nich spousta hezkých lidí a tak vůbec, točí se to okolo spousty peněz, což je vždycky velká sranda. No a co teprve, když do nich vhodíte neurotickou, roztomilou, překrásnou, chytrou a bláznivou Ally McBealovou! Další z kategorie seriálů, které nejdou nemilovat. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Hovadina na n-tú. Iba idiot si môže myslieť že to takto frčí v právnickej brandži. Tá jediná hviezdička je za Lucy Liu. 1/10 ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Seriál je jistě zábavný. Vlastně jedna legrační hláška střídá jinou, jedna podivná humorná lidská figurka (ať to je právník nebo klient) střídá jinou, jedna humorná situace střídá jinou. A to je podle mě problém. Je toho opravdu příliš mnoho humornýho. Po nějaké chvíli, tak dvě tři série, se vtípky začínají tak neskutečně opakovat, že mi přišlo spíš bolestný to sledovat, než cokoliv jinýho. Jednou za čas podívat se na nějakej díl, proč ne. Ale vidět neustále dokola, jak Ally nemůže dostat chlapa, jak Fish pořád plácá blbosti, jak John pořád troubí nosem, to je prostě únavný. Ale jak říkám, jednou za čas je každej díl zábavnej a hodnocení si plně zaslouží. A dabing to tentokrát nesráží do bahna, což je příjemné překvapení. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Povětšinou zoufalé vyprávění o zoufalé ženské, která je zoufalá, že není schopná si někoho narazit, protože je zoufalá. Zhlédnout jeden a půl dílu je na posouzení seriálu asi málo, takže na svou obhajobu dodávám, že víc jsem prostě nevydržela a že mě k tomu stejně vedla jen snaha pochopit, co na tomhle moji známí mají. Nepochodila jsem, zato jsem dospěla k následujícímu: 1. každá úspěšná pracující žena je podle amerického vnímání chudinka, která po večerech pláče za imbecilního hudebního doprovodu, protože jí chybí široké mužské rameno (nebuďme pokrytečtí, zdaleka nejen rameno), o které by se mohla opřít a plakat pro změnu do něj, protože ona je pod svou slupkou nekompromisní právničky citlivá a křehká osůbka ("křehká" zde nesouvisí s tím, že Callistu Flockhart by člověk bez námahy protáhl pod dveřmi), toužící po mužíčkovi, dětičkách, psíčkovi, domečku s trávníčkem na předměstíčku (pardon, nedalo se odolat), 2. v amerických očích jsou všichni právníci dementi, tiší blázni, nebezpeční magoři nebo aspoň bezpáteřní vydřiduchové (no, na tom posledním možná i něco je, protože jak řekl Oscar Wilde, pokud by právník nechtěl neustále po někom peníze, vzalo by to člověku víru v přirozený řád světa), 3. podle Američanů jsme podobní zoufalci všichni a tudíž se na to budeme dívat a plesat. Zoufalí lidé dělají zoufalé věci, takže já razím milou Ally přiškrtit a řvát přitom : "Chcípni, nebo si konečně někoho najdi, ty neschopná sebelítostivá krávo! A pokud nezvládneš ani jedno z toho, tak se aspoň nažer!" Jo a ještě za čtvrté jsem si uvědomila, že opravdu, ale opravdu nenávidím feministky. Na druhou stranu, párkrát jsem se skoro pousmála a Lucy Liu je tak kouzelně, mrazivě zlá...no, hvězdičku to urve. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Dost dobrý seriál , nakonec nedám 5* jen za to , že bylo potřeba odstranit zlobivého Roberta Downey Jr. a tím začal být příběh poněkud umělý. Navíc ty absurní právní případy, už jich bylo trochu moc. A stejně , můj nejoblíbenější díl je ten se Stingem. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Chcete někoho přivést na mizinu? Připravit ho o výsledky celoživotního úsilí? Přimět jeho ženu aby od něj odešla? Nebo dohnat jeho děti k pláči? Tak tohle my dokážeme." Právníky mám rád. Tedy v televizi. V reálu je střílím na potkání, protože někde mezi paragrafy ztratili fantazii. To vychrtlá Ally má na právničku fantazie až dost, talent na vztahové trapasy má rovněž jedinečný, ale zpočátku jsem si myslel, že spolu moc času trávit nebudeme. Pak jsem však byl seznámen s Ling a od té chvíle jsem kanceláře Cage & Fish navštěvoval častěji, než by se slušelo na kliďase, který své problémy obvykle řeší nadávkami, fackami nebo střelbou. ()

Související novinky

Zemřela herečka Anne Heche

Zemřela herečka Anne Heche

12.08.2022

Kdo sledoval zprávy ze světa posledních několika dnů, zřejmě tušil, že smutná novina se nevyhnutelně blíží. Před necelým týdnem totiž americká herečka Anne Heche během fatální autonehody v Los… (více)

Ally to znovu rozjede!

Ally to znovu rozjede!

27.02.2006

No, ne tak úplně docela, ale pokud někomu chyběla Calista Flockhart, hlavní představitelka Ally McBealové, může se těšit na její televizní comeback v seriálu BROTHERS AND SISTERS. V společnosti… (více)

Reklama

Reklama