Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks - Návrat

(série)
  • USA The Return
Z natáčení 2
Drama / Mysteriózní
USA, 2017, 18 h (Minutáž: 60 min)

Režie:

David Lynch

Scénář:

David Lynch, Mark Frost

Kamera:

Peter Deming

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, David Lynch, Miguel Ferrer, Chrysta Bell, Naomi Watts, Robert Forster, Laura Dern, Kimmy Robertson, Harry Goaz, Don Murray (více)
(další profese)

Epizody(18)

Obsahy(1)

Nový osmnáctidílný limitovaný seriál, režírovaný výlučně Davidem Lynchem, pokračuje 25 let poté, co obyvatele svérázného městečka na severozápadě USA šokovala děsivá vražda jejich místní královny, mladé studentky Laury Palmerové. Scénáristy a výkonnými producenty Twin Peaks jsou tvůrci seriálu David Lynch a Mark Frost, výkonnou producentkou je Sabrina S. Sutherlandová. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Z natáčení 2

Recenze (141)

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Is it future? Or is it past?" Není to jako staré Twin Peaks. Ne úplně. Je to moderní, temné a napínavé, orientované na děj a téma. O nic méně divné, ale lépe uchopitelné a oproštěné od soap opery. Většina obyvatel Twin Peaks je do toho hozena jenom tak na okraj. Mají své malé archy, ale spíš je to jenom bonus. Ono nakonec i samotné město hraje roli až v pozdějších epizodách. Především se tu řeší to, po čem se The Return jmenuje – Cooperův návrat. A to skrze Gordona, Alberta a další agenty FBI. Kyle MacLachlan tomu naprosto vládne v roli snad čtyř postav, z nichž každá má jiný slovník, výraz, držení těla a gesta (dejte tomu chlapovi nějakou cenu!). Důležitější je taky Hawk a dáma s polenem. A pak spousta nových charaktery v různých lokacích od Washingtonu po Las Vegas. Samozřejmě nechybí spousta zvláštního humoru, ale překvapivě ani spousta explicitního násilí. Co většinou chybí, je feeling právě starých Twin Peaks, nicméně, jak se události rozplétají a postavy stahují právě do něj a ke slovu víc přicházejí policisté, ta atmosféra je zpátky. Hutně melancholická, ale neméně podmanivá. A popravdě – ve výsledku je to dost možná lepší i než první série. Nesedla mi jen pilotní a osmá část. Jinak je to klasa a něco, co v televizi nemá konkurenci. A ve filmu nejspíš taky ne. Hail Lynch! ()

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

David Lynch dostal volnou ruku a ukázal, že v Twin Peaks je ve svém živlu, nicméně (na své dnešní poměry) stále příčetný – to ho nejspíš usměrňoval Mark Frost. Dohromady vyprodukovali totální bizár, v němž pomalé, nesouvisející scénky po předlouhé agónii překonávají propasti trapnosti, aby vygradovaly do surreálného ticha bezpointového vtipu a/nebo abstrakce zla z jiných dimenzí. Třetí sezónu pojali autoři z větší části jako absurdní "telenovelovou" komedii plnou nesrozumitelného, bezkontextového chování plejády roztodivných existencí; z té menší pak jako meditativní ponor do groteskních výjevů pokrouceného universa – a tady jsem se i nudil. Nejvíc mě však ve výsledku zamrzelo, že většina z těch svérázných postaviček se zde objevila jen kvůli pár výstupům, často bez jakéhokoliv dramatického oblouku či pointy (což zejména platilo o navrátilcích – aspoň, že rozetnuli trojúhelník Normy, Eda a Nadine). Zde se nejenom nic nevysvětlovalo, ale ani neuzavíralo, jediná jakž takž dotažená linka se týkala dvou agentů Cooperů (BTW, za zpomaleného Dougieho by zasloužil MacLachlan cenu). Závěrem tak mohu fádně konstatovat, že jsem sice nepochopil absolutně nic, ale výborně se bavil (a v Roadhouseu poslechnul několik skvělých "nemainstreamových" kapel). ()

Reklama

GodComplex 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Twin Peaks (obzvlast prvni radu) povazuju za genialni dilo, takze jsem byl sice zvedavy, ale zaroven pomerne skepticky k tomu co prijde v tomhle navratu po 25ti letech. Je moudre sahat na legendy? David Lynch uz precijen neni na vrcholu, poslednich 10 let vesmes nic poradneho nenatocil a sovy uz treba davno nejsou cim se zdali byt. Uz prvnich par dilu ale dava tusit, ze tohle zklamani rozhodne nebude, dalsi dily potvrdi, ze jde o naprosto dustojne pokracovani, ktere cerpa inspirace z cele dosavadni tvorby Lynche a bere si z ni to nejlepsi. Cca nekde v pulce konkretne od 8 epizody se zacne servirovat tak ultimatni naloz umelecke dokonalosti, ze to nema obdoby. Nespocet scen kdy jen s obdivem a zatajenym dechem hltate ten nicim neredeny 100% Lynch material. Uzivate si tu neskutecnou atmosferu, magickou Badalamentiho hudbu, Lynchuv hororovy sound design i osvezujici bonbonky v podobe performanci v Roadhouse clubu na konci kazdeho dilu. Setkavate se s mnohdy famozne zahranymi charaktery po x letech. Lustite zahady a unasite se mysterioznosti celeho TP univerza. A ve finale si uvedomite, ze tohle bylo zrejme to nejlepsi co na poli TV Shows kdy vzniklo. Maximalni spokojenost, Lynchuv navrat do top formy v plne parade a jednoznacne to nejlepsi co jsem za posledni dlouhe roky videl. 10/10 ()

simply 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Co napsat...původní Twin Peaks mám moc ráda a na pokračování jsem byla hodně zvědavá, hlavně díky konci druhé série. Nicméně sovy nejsou tím, čím se zdají být a bohužel ani Twin Peaks ne. Některé scény jsou silné a nostalgické (návrat do červeného pokoje, Norma a Ed...), některé mě vyloženě bolelo sledovat (čekání na návrat Coopera). Herecky výborné, Kylea jako agenta Coopera miluju a je to jedna z mým nejoblíbenějších postav. Jinak za mě je nejsilnější 16 a 17 díl, ale celkově už to není ono...3,5 * ()

Radyo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak je vidět, že uběhlo hafo let, nicméně na brutálně vysoko nastavenou laťku Lynch navázal docela dost slušně. Největším zjevením této řady ale pro mě jednoznačně zůstává agentka Tammy. Její role byla naprosto marginální, ale koeficient přitažlivosti díky ní vzrostl na dvojnásobek. Speciální dík tedy za ni. :-) ()

Galerie (450)

Zajímavosti (15)

  • David Bowie přislíbil ve 3. sérii účast. Kvůli jeho předčasnému úmrtí ale byli tvůrci nuceni část scénáře přepsat a jeho postavu na obrazovkách vidíme v podobě „obří konvice“. (mandyl)
  • Na konci epizody můžeme v kanceláři FBI vidět portrét Franze Kafky. Režisér David Lynch k tomu poznamenal: „Jeden z umělců, u kterého cítím, že by mohl být můj bratr, je Franz Kafka.“ Lynch obdivuje především povídku „Proměna“. (timmy321)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Chystá David Lynch nový seriál?

Chystá David Lynch nový seriál?

28.11.2020

Legendární režisér David Lynch (Modrý samet, Městečko Twin Peaks) se chystá na natáčení nového seriálu. Tato informace se objevila v týdeníku ProductionWeekly, jenž je zdrojem dat o nově chystaných… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama