Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks - Série 1

(série)
Drama / Mysteriózní
USA, 1990, 7 h (Minutáž: 46–94 min)

Epizody(8)

Recenze (35)

Slasher 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TWIN PEAKS má ultimátně kultovní status a zrovna se vrací, tak ten rest konečně doháním. V podstatě od začátku zaujme jiná atmosféra a těžko popsatelná střelenost, která z toho dělá unikát. Co jsem zatím viděl od Lynche, měl jsem trochu obavu o přepálený DIVNO, ale držel se tady na uzdě a vychytal to akorát. Detektivní zápletka je zajímavá a táhne se v solidním tempu, osudy postav se chytře protínají, zásadový požitkář Dale Cooper BAVÍ, miluju tu obsesi černou kávou (i moje!) s koláči a donuty, komickou policajtskou bandičku, nějaký ten element tajemna a nadpřirozena v pozadí je příjemný, hudba... na tu jsem si -uznávám- nějakou chvíli zvykal, přispívá k zážitku... plus aura zapadákova někde uprostřed lesů, jo joo, slupnul jsem to během dvou dní, naštěští se nejedná o nijak náročnou látku a stáří nehraje roli. Teď jsem hlavně zvědavý, proč má druhá sezóna 22 dílů... hodnocení včetně pilotu: 85% ☕️ 🍩 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na začátku 90. let představovalo Městečko Twin Peaks kulturní šok a bylo první vlaštovkou, která předznamenala nástup fenoménu dramat quality TV. Frosta a Lynche tehdy napadlo propojit masově využívaný formát soap opery s kriminálním dramatem, postavili na hlavu všechny dosavadní poučky seriálové praxe a dokázali, že televizní tvorba se dá dělat jinak - chytře a inovativně. Zápletka pro ně už nebyla podstatná, vražda studentky byla vějičkou na publikum, aby se nechalo zlákat do labyrintu podivně proměnlivých seriálových charakterů a bludiště vztahů obyvatel podivného maloměsta. Úspěch nestál na příběhu, ale na postavách, se kterými si autoři zábavně pohrávali. Seriál si postupně přisvojoval prvky sitcomu a oba žánry, ze kterých původně vzešel, začal ironicky shazovat. Lynch měl štěstí na spolupracovníky. Mysteriózně znějící soundtrack Angela Badalamentiho se stal obrovským hitem a symbolem seriálu. V Kylu MacLachlanovi získal sympatického talentovaného a tvárného herce, který neměl problém ztotožnit se s filozofií seriálu a procítěně pronášel proslulé poznámky své neviditelné sekretářce Dianě. Krásné záhadné ženy s nevypočitatelným chováním dodávaly Twin Peaks erotický rozměr. Seriálové charaktery stále překvapovaly. Navenek kladné postavy v sobě nesly zárodky zla, nečekaně ukazovaly svou odvrácenou tvář a fascinovaly svou zkažeností. Spletité vyprávění s mnoha slepými odbočkami, které se nezatěžovaly vysvětlováním a předkládáním informací na talíři, lákalo k televizoru i intelektuály, kteří dosud televizí pohrdali. Scénáristé si s diváky hráli, mystifikovali je, odváděli pozornost k detailům, které neměly praktický význam. Twin Peaks stál na počátku procesu, který v televizní produkci změnil pravidla hry a zavedl do ní filmovou estetiku. Jeho úspěch inspiroval spoustu jiných televizních projektů a stopy Twin Peaks dnes najdeme prakticky všude. První série mi sedla dokonale a právě ona vedla k tomu, že jsem objevil excentrického a ujetého Lynche. Celkový dojem: 95 %. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

David Lynch s Markem Frostem rozehrávají naprosto poutavou a neskutečně stylovou hru bizarních charakterů na pozadí tajemné vraždy středoškolačky. Co se původně jeví jako běžný detektivní případ z horského městečka, se postupně mění v zamlžené mystérium s atmosférou hustou, že by se dala krájet. A MacLachlanův agent Dale Cooper je jednou z nejlépe napsaných postav seriálové historie, a že Twin Peaks výborných postav nabízí rovnou celou škálu. ()

malylada 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po výborné pilotu jsem čekal o trošičku více. Některé postavy jsou příliš ploché, ale musím ocenit, že se Lynch snaží všem dávat hodně prostoru, stinným stránkám a samotný případ se daří zamotávat tak, že člověk vůbec netuší, jak vše dopadne. Na můj vkus zdlouhavější a nečekaně konec série nic neuzavírá. Proč se vše překlopí plynule bez nějakého zakončení do druhé série mi zůstává záhadou. Na tu dobu určitě první mysteriozní zápletka, která výborně pracuje se vztahy, byť některé dialogy bývají otravné a ne všechny postavy zaujmou. Věřím, že druhá série nabere větší drive.......7/10 ()

MajklCZsk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Twin Peaks je bezpochyby jednou z atmosféricky nejhutnějších záležitostí, které jsem kdy viděl. Každý díl si pouštíte s nadšením a sami jako detektivové chcete odkrýt záhadné stopy ohledně vraždy Laury Palmer. První série se mi zdá jako krásná jednohubka. Chvíli se to tlačí přes žánr soap opery, sebevědomé komedie až po masivní drama a mysterióznost celku. Charismatický Kyle MacLachlan je pak prvek, který z Městečka tvoří seriál o level ještě vyšší. Absurdita střídá vážnost a to je skvělé. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

po víc jak šesti letech sem si dal znova první řadu Twin Peaks a na druhý pokus je to podstatně lepší. Stále to sice není a nikdy  nebude zrovna srdcovka, ale tentokrát sem se tou směsicí více či méně bizarních postaviček a "divného" maloměsta bavil velmi slušně...65% ()

dubinak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Do tohoto jsem se pustila už podruhé a v paměti mi hlavně tato řada zůstala docela ostře, už jen kvůli typickému lynchovskému duchu a skvělým postavám. 1. série je značně kvalitní a diváka udržuje ve zvědavosti až do samého konce, který nabere ještě zajímavější obrátky. Korunu tomu nasazuje samozřejmě ústřední detektiv Cooper, kterého musí milovat prostě každý. Sice se v první řadě na tu pilu zas až tolik netlačí, ale alespoň to má jistotu, že si přílišným podivnem a lynchovými myšlenkovými postupy neodežene publikum hned v prvních dílech, Postupem času to začne být trochu více cringe, tudíž kvalita nám vůbec nikde neklesá a je na co se dívat. ()

VaHo 

všechny recenze uživatele

Všechny tři řady mají celkem asi 48 hodin. To není ale zcela přesné. Pravda je taková, že to je 48 hodinový horečnatý sen, ze kterého se zoufale toužíte probudit, abyste v mžiku změnili názor a chtěli snít dál. Navždy. Nemá cenu snažit se v rozsahu jednoho odstavce, tady na CSFD, popsat nebo nějak komplexně zhodnotit tohle mimořádné dílo. Nebude se to líbit každému, ale já jsem si to užil. Poslední řada (z roku 2017) byla něco, co jsem ještě nikdy neviděl a myslím, že už nikdy neuvidím. Dívat se ovšem na poslední (18 hodinovou řadu!) a za celou dobu si říkat: „Co se to sakra děje!“ a zároveň si to (nevědomí) neskonale užívat. Nevím, co tím chtěl Lynch říct. Nevím, co byla to pointa (jestli vůbec nějaká byla). Vím jenom, že každý díl jsem hltal a toužil po zodpovězení alespoň nějaké mé otázky… Něco jsem dostal, většinu ne. Čert to vem. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak, opäť som našiel seriál ktorý mi učaroval hneď od prvej epizódy. David Lynch stvoril niečo čo sa nedá napodobniť a balansuje medzi žánrami tak že si vlastne vytvoril svoj vlastný. 1. séria stále nevyložila všetky karty na stôl a myslím že to je len dobre. Nepredvídateľny príbeh plný bizarných postáv a pritom stále obyčajných a uveriteľných. Mysteriózná atmosféra, krimi pozadie a dokonalá hudba. Toto je kult jak vyšitý a teším sa na druhú sériu. 10/10 ()

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Divák i agent Cooper (neodolatelně entuziastický sympaťák do morku kostí, oni všichni policisté zastávají bezvýhradně kladné role) pozvolna pronikají do zašmodrchaných vztahů svérázných charakterů, plných na povrch vyplouvajících tajemství. Tuto vědomou telenovelu (podvratně souznící se široce sledovanou 'Invitation to Love') Lynchovo snové mystično jen jemně okořeňuje, prim jednoznačně hraje (detektivní) odhalování okolností Lauřiny vraždy i další kriminální činnosti, bující ve zdánlivě idylickém městečku. Aura plíživého (starodávného?) zla tak ponejvíce vyzařuje z lyricky krásné, ale zároveň znepokojující Badalamentiho hudby (tu jsem prostě nemohl nezmínit :-)). Poslední a nejspíš nejlepší díl pak končí opravdu monstrózním cliffhangerem! ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Označovat prvních 8 dílů jako první sérii je podle mého názoru trochu matoucí, osobně se přikláním k tomu, že první řada končí až o pár dílů později :). Každopádně tu máme ale začátek jednoho (a dost možná i nejvýraznějšího) televizního klenotu. Scén, které se divákovi vryjí do paměti, je zde nepočítaně. Hned od začátku se jede na 100%. Hororové vyznění některých scén podtrhuje geniální Badalementiho hudba (zjištění Palmerových o smrti Laury, nalezení Lauřina těla, pouštění videa z pikniku, pohřeb Laury...). Jednou z nejsilnějších stránek jsou také postavy, a jejich vzájemné vztahy, které se postupně prohlubují. Každá postava je zde velmi svérázný originál. Nadine jako jednooká rambo kutilka záclon, Dáma s polenem, hloupoučká kravka Shelly, dobrácký jouda Andy, stopař Hawk, správňácký šerif Trumann, rozmazlený spratek Audrey a pochopitelně prototyp toho nejlepšího možného agenta FBI, Dale Cooper, a k tomu mnoho dalších, kde si každý najde svého oblíbence. Mysteriozní stránka je tady ještě poměrně na pozadí, ale to se brzo změní :) ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Absolutní seriálová klasika, která ani po 30 letech neztrácí svoje kouzlo. Lynch s Frostem dokázali stvořit skvělý mix tajemna, sympatických postav a atmosféry amerického maloměsta, který mě minimálně v první sérii baví. Jsou tam některá hlušší místa, hodně zvláštní chování postav i na Lynche, ale celkový dojem to nekazí. Pěkné 4 hvězdičky. (Blu-ray, orig.) ()

Renfield 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kultovní, nepřekonaná a snad i nepřekonatelná! Série, u niž není možná chvilková ztráta pozornosti... každá minuta je důležitá, každý vývoj postavy je důležitý a snad i každý dialog je důležitý, tak kvalitní scénář Twin Peaks má. Pocit, že mám alespoň téměř jasno, se občas dostavil, jenže z tohoto omylu mě tvůrci zase brzy vyvedli. Dění na pile a kolem ní je možná trošku méně zajímavé, přesto stále silné a nějaké to "propojení" tu je, jednoduše nikdo není bez viny. Silných scén má série spousty, přesto je třeba zmínit sen agenta Coopera, to je totiž Lynch! Tajemno proplouvá celým dějem, ze začátku je dobře propojeno s komediální částí, které je postupně méně a méně. Kamerové kompozice jsou úchvatné, práce s atmosférou je to, co trio Lynch, Frost, Badalamenti umí nejlépe. Ono totiž stačí slyšet úvodní melodii a jste v Twin Peaks. Podbarvení jednotlivých scén hudbou, která neruší, přesto je silně zapamatovatelná je úchvatné. Ještě lehce k ději... závěrečná epizoda překvapila, blíže raději psát nebudu. A poslední scéna? Co dodat! Snad ještě trošku odlehčeně... označení Jocelyn Packard jako nejkrásnější ženy, je pro mě další velkou záhadou. Co taková Shelly Johnson, či Donna Hayward, Audrey Horne... 95% ()

Oralfabet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na Twin Peaks jsem se chystal už dlouho a nevím, proč mi to tak trvalo, tohle je prostě lahůdka. Je to přístupnější, než většina Lynchových filmů (možná kromě Straight story, ale to jsem ještě neviděl), ale to neznamená, že to neumí být dost zvláštní. Pravda ale je, že nejbizarnější scéna se objevila hned ve třetím dílu na konci a po zbytek série zůstala nepřekonána, ale jsem si jist, že toho ještě v dalších dvou sériích bude hodně. Navíc na bizarnosti to moc nestaví, to je zatím jen taková třešnička na dortu. Ten příběh je prostě fakt zajímavý a sice si nejsem jist, zda se na konci úplně vše vyjasní nebo spíš vyvstane spousta nových otázek, ale je to prostě hrozně zábavný a hned zítra musím začít druhou řadu (hlavně kvůli té desítce různých cliffhangerů z konce posledního dílu). Postava agenta Coopera je rozhodně jednou z nejlepších seriálových postav všech dob. 10/10 ()

waits 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V devadesátých letech,po desetiletích televizního paběrkování bylo setkání se zahraniční nemainstreamovou tvorbou fantastickým zážitkem. Co zapnutí CT 2, to okamžíté nadšení. Allen, Jarmusch, Monty Python, filmy z Projektu 100..a také Lynch.Twin Peaks mě vtáhnul (tak jak to obvykle u mimořádných počinů mám) od první minuty, daleko víc než Modrý samet, Duna nebo Zběsilost v srdci. To jsem byl ale mladý, objevující divák, chtivý všeho nového. Bude mě to po letech, už jako trochu unaveného diváka, znovu bavit, když už si z oné doby pamatuju jen tu informaci, kdo zabil Lauru Palmerovou, a několik scén včetne hojně citovaného rudého pokoje? No, už to vím. bez obav, vlastně až ted jsem, myslím, docenil, jak moc je tenhle seriál dobrý. Jak se děj nenásilně pohybuje v několika žánrech najednou, od detektivky po mysteriozní téměř horror, jak se přehnaně kýčovité scény jako vystřižené z Melrose Place (telenovela v první serii běží jako sebeparodický odkaz v mítní TV) míchají s černým humorem, jak se přitom charaktery nádherně a uvěřitelně někdy až surově vyvíjejí . Výtečná je atmosféra rámovaná Badalamentiho skvělou hudbou, často až snová, skvělý je agent Mc Lachlanův Cooper (životní role), užívající si svoji kávu a třešnový koláč, ale i ostatní: mrazivě éterické sexy slečny (Dana Ashbrook, Lara Flynn Boyle) a další, normální i někdy dost podivínští obyvatelé. A ten scénář, chytrý, zajímavý, tajemný a skrývající právě tak akorát, aby děj plynul a záhadno aby přetrvalo (což se později Lynchovi několikrát zcela vymklo - aspon z pohledu prostého diváka). Pro mě mimořádný zážitek i po letech a současně důvod podívat se na letošní pokračování, sérii 3. ()

Klajnik odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za geniální to považovat nelze. Je tu jistý náznak specifické atmosféry, ale dle mého není dostatečně rozvinuta, protože obsahově je to poměrně plytké a blbé. Jde vlastně o poměrně nudnou detektivku a mě vůbec nezačalo zajímat, co se s mrtvou Laurou stalo. To samo vypovídá o neúspěchu tvůrce. Celé to přitom mohlo být dost zábavné a zajímavé, protože Lynch se nebojí fantazírovat. Všechno to absurdno, snovost, ojedinělost a úsměvnost mohlo být skvěle využito, ale na můj vkus se to drželo příliš při zemi a celé mi to vlastně přišlo dost suché a prázdné. Na Triera se to nechytá. Vlastně mě to dost překvapuje, protože jsem očekával spíš něco překombinovaného, něco v čem se člověk snadno ztratí. Minimálně to nenastalo během první série. 7 hodin stopáže mě nijak neodměnilo, tudíž když skončil osmí díl, rozhodl jsem se dál nepokračovat. Nepředpokládám, že by se to vyplatilo. Neřeknu si: "co kdyby se to rozjelo" protože soudě podle toho, co bylo předvedeno doposud, hádám, že bych jenom litoval. ()

MIMI.kry 

všechny recenze uživatele

Série 1  se podle mého měla ukončit až 9.dílem "Arbitrary Law (S02E09)", kdy se vyšetřování kolem smrti Laury P. doopravdy  uzavřelo a vrah-hostitel  byl odvedený na policejní stanici a definitivně dopaden. Do té doby dávám plný počet. Následující díly jsou podstatně slabší a jiné, jenom v něčem na původní epizody navazují, až na pár lepších kousků už to není ONO. Už to má jinou atmosféru, dynamiku, apod., některé další dějové linky z druhé série od 10. dílu vyloženě nudí. Nejvíc se mi líbí mysteriózní linky, do poslední klapky zajímavé. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stalo ma mnoho premahania dopozerat to. Z velkej casti za to mohol afekt a "chabe" herectvo (cast toho pripisujem Lynch-ovmu scenaru, cast 30-rocnej "expiracii") . Serial ma jednoducho vobec nechytil a prisiel mi slabsi ako amaterska divadelna hra. Kvantum blbin, ktore by vacsina divakov inemu tvorcovi jednoducho neodpustila. Vyhladavajuc iba vtipne repliky, weird charaktery a pekne herecky sa to ako-tak dalo prekusnut. Hviezda navrch za hudobny soundtrack, ktory som mal v playliste hadam este na strednej skole. Ak ste to este nevideli, pozerajte len v pripade, ze ste zanieteny "filmo-maniak" a nutne potrebujete tu "ciarocku na zozname". Ostatni mozno ani nedopozeraju. V tomto pripade by som vysoke cervene hodnotenie uplne odignoroval. ()

Reklama

Reklama