Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks - Série 1

(série)
Drama / Mysteriózní
USA, 1990, 7 h (Minutáž: 46–94 min)

Epizody(8)

Recenze (36)

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Divák i agent Cooper (neodolatelně entuziastický sympaťák do morku kostí, oni všichni policisté zastávají bezvýhradně kladné role) pozvolna pronikají do zašmodrchaných vztahů svérázných charakterů, plných na povrch vyplouvajících tajemství. Tuto vědomou telenovelu (podvratně souznící se široce sledovanou 'Invitation to Love') Lynchovo snové mystično jen jemně okořeňuje, prim jednoznačně hraje (detektivní) odhalování okolností Lauřiny vraždy i další kriminální činnosti, bující ve zdánlivě idylickém městečku. Aura plíživého (starodávného?) zla tak ponejvíce vyzařuje z lyricky krásné, ale zároveň znepokojující Badalamentiho hudby (tu jsem prostě nemohl nezmínit :-)). Poslední a nejspíš nejlepší díl pak končí opravdu monstrózním cliffhangerem! ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

David Lynch s Markem Frostem rozehrávají naprosto poutavou a neskutečně stylovou hru bizarních charakterů na pozadí tajemné vraždy středoškolačky. Co se původně jeví jako běžný detektivní případ z horského městečka, se postupně mění v zamlžené mystérium s atmosférou hustou, že by se dala krájet. A MacLachlanův agent Dale Cooper je jednou z nejlépe napsaných postav seriálové historie, a že Twin Peaks výborných postav nabízí rovnou celou škálu. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na začátku 90. let představovalo Městečko Twin Peaks kulturní šok a bylo první vlaštovkou, která předznamenala nástup fenoménu dramat quality TV. Frosta a Lynche tehdy napadlo propojit masově využívaný formát soap opery s kriminálním dramatem, postavili na hlavu všechny dosavadní poučky seriálové praxe a dokázali, že televizní tvorba se dá dělat jinak - chytře a inovativně. Zápletka pro ně už nebyla podstatná, vražda studentky byla vějičkou na publikum, aby se nechalo zlákat do labyrintu podivně proměnlivých seriálových charakterů a bludiště vztahů obyvatel podivného maloměsta. Úspěch nestál na příběhu, ale na postavách, se kterými si autoři zábavně pohrávali. Seriál si postupně přisvojoval prvky sitcomu a oba žánry, ze kterých původně vzešel, začal ironicky shazovat. Lynch měl štěstí na spolupracovníky. Mysteriózně znějící soundtrack Angela Badalamentiho se stal obrovským hitem a symbolem seriálu. V Kylu MacLachlanovi získal sympatického talentovaného a tvárného herce, který neměl problém ztotožnit se s filozofií seriálu a procítěně pronášel proslulé poznámky své neviditelné sekretářce Dianě. Krásné záhadné ženy s nevypočitatelným chováním dodávaly Twin Peaks erotický rozměr. Seriálové charaktery stále překvapovaly. Navenek kladné postavy v sobě nesly zárodky zla, nečekaně ukazovaly svou odvrácenou tvář a fascinovaly svou zkažeností. Spletité vyprávění s mnoha slepými odbočkami, které se nezatěžovaly vysvětlováním a předkládáním informací na talíři, lákalo k televizoru i intelektuály, kteří dosud televizí pohrdali. Scénáristé si s diváky hráli, mystifikovali je, odváděli pozornost k detailům, které neměly praktický význam. Twin Peaks stál na počátku procesu, který v televizní produkci změnil pravidla hry a zavedl do ní filmovou estetiku. Jeho úspěch inspiroval spoustu jiných televizních projektů a stopy Twin Peaks dnes najdeme prakticky všude. První série mi sedla dokonale a právě ona vedla k tomu, že jsem objevil excentrického a ujetého Lynche. Celkový dojem: 95 %. ()

VaHo 

všechny recenze uživatele

Všechny tři řady mají celkem asi 48 hodin. To není ale zcela přesné. Pravda je taková, že to je 48 hodinový horečnatý sen, ze kterého se zoufale toužíte probudit, abyste v mžiku změnili názor a chtěli snít dál. Navždy. Nemá cenu snažit se v rozsahu jednoho odstavce, tady na CSFD, popsat nebo nějak komplexně zhodnotit tohle mimořádné dílo. Nebude se to líbit každému, ale já jsem si to užil. Poslední řada (z roku 2017) byla něco, co jsem ještě nikdy neviděl a myslím, že už nikdy neuvidím. Dívat se ovšem na poslední (18 hodinovou řadu!) a za celou dobu si říkat: „Co se to sakra děje!“ a zároveň si to (nevědomí) neskonale užívat. Nevím, co tím chtěl Lynch říct. Nevím, co byla to pointa (jestli vůbec nějaká byla). Vím jenom, že každý díl jsem hltal a toužil po zodpovězení alespoň nějaké mé otázky… Něco jsem dostal, většinu ne. Čert to vem. ()

malylada 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po výborné pilotu jsem čekal o trošičku více. Některé postavy jsou příliš ploché, ale musím ocenit, že se Lynch snaží všem dávat hodně prostoru, stinným stránkám a samotný případ se daří zamotávat tak, že člověk vůbec netuší, jak vše dopadne. Na můj vkus zdlouhavější a nečekaně konec série nic neuzavírá. Proč se vše překlopí plynule bez nějakého zakončení do druhé série mi zůstává záhadou. Na tu dobu určitě první mysteriozní zápletka, která výborně pracuje se vztahy, byť některé dialogy bývají otravné a ne všechny postavy zaujmou. Věřím, že druhá série nabere větší drive.......7/10 ()

Galerie (417)

Zajímavosti (10)

  • Maddy (Sheryl Lee) má vizi zabijáka Boba (Frank Silva), jenž se objeví na podlaze. Oproti evropské verzi se však v americké objevuje pouze krvavá skvrna. Původní záměr byla vize Boba, ovšem kvůli nedostatku času se nejdříve natočila verze s krvavou skvrnou. (shimik77)

Reklama

Reklama