Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks - Série 2

(série)
Drama / Mysteriózní
USA, (1990–1991), 17 h 53 min (Minutáž: 46–93 min)

Kamera:

Frank Byers

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Ontkean, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Lara Flynn Boyle, Sherilyn Fenn, Warren Frost, Peggy Lipton, James Marshall (více)
(další profese)

Epizody(22)

Recenze (28)

Slasher 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přesto, že Lynch dvojku tvrdě odsuzuje a neměl s ní prý po odhalení vraha už moc společnýho, já to tak bledě neviděl a těžko říct, zda lepší když to zrovna sklouzlo do brilantní komedie, nebo temnýho tajemna. To momentum je trošku problém, nějaký zápletky podle mě zbytečný (emo James, p*ča Donna, Nadine a do jistý míry s Josie). Skvělých chvil ale převážilo, některý z postav byla možnost pořádně si zamilovat a jsem velmi zvědav, co přijde teď 25 let poté... Moji oblíbenci: Cooper, Major Briggs (miluju scénu "Vision of light"), Audrey. Benova občanská válka a STOP GHOSTWOOD show byla sranda k nezaplacení. 80% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá série Twin Peaks sice začala stejně dobře jako první, ale výsledné 4 hvězdičky jsou vlastně kompromisem - výsledkem procesu, kdy jsem se od počátečního nadšení začal od seriálu v jeho druhé polovině pomalu, ale jistě vzdalovat. Lynch nedokázal udržet na uzdě svou excentričnost a zálibu ve fantastičnu. Krok za krokem přibývalo surrealistických prvků a výletů do jiné dimenze. Narušila se citlivá rovnováha mezi prvky, které svět Twin Peaks držely pohromadě. Absurdní a zneklidňující to bylo od začátku - konec konců to byl vlastně důvod, proč jsem měl seriál tak rád. Jenže čeho je moc, toho je příliš, a poslední, dodatečně natočená a notně pošahaná epizoda přinesla poznání, že já jako divák a Lynch jako tvůrce směřujeme každý už někam jinam. Celkový dojem: 75 %. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přichází nevyhnutelné zpestření a rozšíření mytologie, kterou nastavila výborná první série. Staré postavy se dostávají do stále bizarnějších situací a přichází celá škála nových charakterů a s vyšším počtem epizod i nových režisérů a tvůrčích stylů, což společně s producentskými zásahy vede k mírnému „uhlazení“ děje. A když si ve finále říkáte, že to začíná být až příliš televizně usazené, přichází zpět na režijní sesli David Lynch a posledním dílem do městečka doslova vrhá bombu a metá postavy a motivy Twin Peaks na všechny strany, až vám z toho jde hlava kolem. Dnes už jde jen těžko popsat, jak zhlédnutí tohoto zakončení bylo frustrující, když ještě dlouhá léta neexistovala třetí série. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Aj cez veliké množstvo nedostatkov mala druhá séria niekoľko výnimočných okamžikov, skvelý záver a úžasne presladenú romantiku. Together forever a v 90.tych rokoch mal Lynch skrátka najkrajšie baby. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Po častiach 6 a 7 som si hovoril, že by nimi celý príbeh mohol teoreticky skončiť. Audrey je zachránená, Maddy s tvárou mŕtvej Laury sa symbolicky rozlúčila. Prišiel na scénu Lynch, ale len na otočku, takže ďalšie lúčenie. Laurina dvojnícka sesternica Maddy sa následne rozlúčila druhýkrát... Vieme, kto je dobrý, kto zlý a kto skutočný. Deviata časť napokon poskytla úplné rozuzlenie. Zlo síce bude putovať ďalej, ale všetko, čo je v tejto chvíli podstatné, vieme. Nasledujúce časti prirodzene rozvíjajú existujúci dej, no bez problémov by mohli byť oddelené do samostatnej série. A to nehovorím len zo zvyku, keďže S01 bola kratšia. V S02E11 sa napríklad predstavilo hneď 5 nových postáv.  Toto už sú pre mňa bonusové diely. Ďalšie časti to len potvrdzujú. Riešia sa v nich najmä menej záživné intrigy, ktoré súvisia s podnikaním mestečka a Cooperovou minulosťou. Ani fakt, že sa Lynch vrátil, nijak nepopiera jeho predošlé lúčenie, pretože teraz zasahuje už do iného príbehu. Skončilo to síce pôsobivo, ale podobne ako v prípade prvej série, to žiadny koniec vlastne nebol. ()

malylada 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série dávala naději na pro rozjezd slušně rozvinutému detektivnímu příběhu na pozadí městečka Twin Peaks a vztahových pletek mezi celou řadou postav. Musím konstatovat, že na svižnosti hodně ubralo a detektivní příběh se začal stáčet do míst, které mi docela připadala směšné a dost tomu ani nepřidala utahanost všech těch záhad. Navíc závěr se honí v posledních čtyřech dílem tím stylem, že plno náhod, banalit irituje a samotná pointa vůbec neohromí. V posledním díle je to Lynchovo psychologické peklo, výjevy působí art, ale v podstatě nic neříkají a je na každém, jak si to přebere. Co více mě celý film štvalo, tak vykreslení jednotlivých postav s jistou dávkou nadsázky a dialogy jsou z půlky opravdu telenovelických rozměrů, až trapné. Docela si nedokážu představit, jak Lynch bude chtít podat v roce 2017 podat třetí sérii......6/10 ()

MajklCZsk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dlouho jsem zvažoval, kolik hvězdiček mám vlastně druhé sérii dát. Nutno podotknout, že začátek je výborný, ovšem uprostřed ztrácí celý seriál své tempo. Ke konci mě ale opět dokázaly pobavit úžasné charaktery a to nejlepší - Lynch mě naprosto odzbrojil závěrem celého seriálu. Tomuhle se nedá říct jinak než velmi dobře odvedená práce. Jen musím říct, že druhá série je trochu jinačí než první. Ale čím? Na to si už přijďte sami. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá série začíná dobře, ale po atmosférou nadupané epizodě s odhalením vraha se nějak vytrácí tajemno a horor a mění se to v trochu nenápaditý běžný seriál s příhodami ze života lidí (a pokud si budete seriál reprízovat, pocítíte otrávenost ještě víc). Naštěstí vše napravuje šílené finále. Takhle si nějak představuju zfilmované noční můry. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

zatímco první série se ještě zvládla maskovat jako detektivka osazená lynchovskými figurkami, dvojka to na  trojnásobně větším prostoru rozjíždí naplno. Ještě zhruba do poloviny se pokračuje v trendu, který nastavila jednička, ale pak se to zlomí a postupně se Twin Peaks přetransformuje do mysteriózně komediálního Lynchova mindfucku. Snad jen těch 22 epizod je až moc a prostříhání by druhé sérii jen prospělo. Buď jak buď, u druhé série sem se překvapivě bavil víc než u té první a nakonec (byť je těsně) si ty čtyři zaslouží...70% ()

dubinak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

2. série je brilantní asi do nějaké deváté desáté epizody, kdy se konečně šetření vraždy Laury Palmerové dostává do největší gradace a totálního boomu a zároveň zmatku. Postavy přibývají, ale pořád jsou neskutečně dobře napsané a žádná nepřichází na zmar. Začátek až polovina této série konkuruje té první a rychle jí šlape na paty. Nicméně, když se upouští od vyšetřování, kvalita jednotlivých dílů jde podle mého názoru bohužel trochu ke dnu, protože epizody ztrácejí na zajímavosti nebo jsou dokonce některé jejich twisty až zbytečné či otravné. Kvůli tomuto faktu jsem nucena hvězdičku strhnout, ale nezapomenu říct, že očekávaný mindfuck závěr se dostavil v plné kráse a mně nezbývá nic jiného, než se pustit do novodobé třetí série a doufat, že se Lynch pořádně vyřádil. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvých 9 epizód vyrieši vraždu Laury Palmerovej. Ide sa v zabehnutých šľapajach minulej série a odhalenie vraha je majstrovsky mrazivé. V mestečku Twin Peaks ale ostávame aj naďalej a rozbiehajú sa nám nové zápletky, sledujeme život všetkých známych postáv, pribudli komediálne prvky a agent Cooper čelí svojej minulosti. Občas sa prešľapuje na mieste, veľký počet epizód nebol podľa mňa až tak dobrý ťah, no ku koncu je nám všetko vynahradené. Keď Twin Peaks milujete budete spokojný ajkeď prvá séria bola intenzívnejšia aj ucelenejšia. Podobný unikát už nikdy podľa mňa nevznikne. 9/10 ()

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Sovy nejsou tím, čím se zdají být.“ Pokud viditelně divnější a obskurnější podívanou svazuje jasná příběhová kostra (v 1. polovině vyšetřování Lauřiny vraždy, ve 3. třetině šachová partie s maniakálním Windomem Earlem), drží pohromadě a někam směřuje. Odkrývání záhady Černého vigvamu dokonce dodá ždibec smyslu a celý seriál zastřeší jakous takous "lynchovskou" mytologií. Problém jsem měl s prostředkem sezóny (kolem suspendace agenta C.), který se tříští na sledování přízemních patálií tuctu nudných postaviček a vysloveně přešlapuje na místě, i s poslední makabrózně "psycho" (navíc nic neuzavírající) epizodou. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá série se dá rozdělit do cca tří částí. Prvních 9 dílů je v podstatě přímým pokračováním 1. řady, a pokračuje tak linka okolo Laury a její smrti. Vzhledem k tomu, že došlo nuceně ke zrychlení odhalení vraha, tak se Lynch urazil, a osamocený Frost zvolil vyčkávací taktiku, a následuje tak několik dílů, kdy se vesměs nic moc neděje, a nahoru to tahá jen Duchovny. Earle se tak objeví za pět minut dvanáct, aby zvednul kvalitu zpět do nebeských výšin, a vše mohlo začít směřovat k psychadelickému finále. Čekat 25 let na pokračování, tak si to snad hodim, jsem vděčný, že jsem mohl přejít na 3. sérii rovnou, bez prodlevy. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá série navazuje plynule na první, akorát ji tedy výrazně převyšuje délkou. Což je někdy dobře a někdy zas trochu na škodu, přeci jen zdlouhavějších pasáží bez výrazného posunu děje je tu celkem dost. Ale atmosféru to drží stále skvělou, postavy se vyvíjejí zajímavě, a i když mystično (když nepočítám poslední díl) trochu ustupuje do pozadí, pořád to dokáže držet divákovu pozornost. Jo a Windom Earle je fakt kvalitní záporák! (Blu-ray, orig.) ()

Renfield 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stále silně nadprůměrné, přesto slabší, než první série. Je tomu tak především díky podstatně většímu počtu dílů. I když, ono by to i tak šlo utáhnout... jenže po "vyřešení případu" děj polevuje, jakoby odlehčuje, je tu více prostoru pro komediální vsuvky a jiné, menší příběhy. Tohle naštěstí trvá "pouze" několik dílů, děj se zase brzy vrátí k agentu Cooperovi a začíná další případ, tedy případy. Komických scén je tu opět méně, naopak více mystična, hororu a především napětí. Závěr se mi zdá tak trošku uspěchaný, především výborný poslední díl bylo možné ještě protáhnout, aby se toho více odhalilo... jenže, to by ani nebyl Lynch, kdyby vysvětlil příliš. I přes kvalitu závěrečné epizody pro mě nejlepší scénou série zůstává "děje se to zase", fantasticky natočeno, sestříháno. Přítomnost zajímavé postavy obra ve druhé sérii vůbec potěšila. Stejně jako "více" prostoru pro Hawka, Alberta Rosenfielda, Gordona Colea, či jiného Lea. Naopak během celé série vůbec nezaujal až kýčovitě (záměr?) romantický příběh Jamese a Donny. Po pětadvaceti letech jsem zvědav na napojení a snad i pokračování příběhu, jehož kvalita jak doufám půjde zase výše. 80% ()

Oralfabet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám s druhou řadou tunu problémů, no a stačí si trochu pročíst komentáře a hned je jasné, že nejsem sám... Fakt se z toho v určitou chvíli stane celkem těžká telenovela a spoustu dějových linií a s nimi nejspíš i celých epizod šlo vypustit. Nicméně to nic nemění na tom, že druhá řada Twin Peaks nabídne některé z nejšílenějších, nejikoničtějších a nejděsivějších scén (konec sedmého dílu), co jsem kdy v jakémkoli seriálů měl tu čest vidět... Navíc i ty telenovelové části jsem si tak nějak celkem užíval a i když se na druhou sérii podívám objektivně jako na celek se všemi těmi nedokonalostmi, nemůžu jít pod 9/10 ()

waits 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Těch pět hvězd druhé sérii dám, ale lví podíl na tom má prvních děvět dílů, které nejenže drží vysoko nastavenou latku první serie, ale dokonce dokáže dodat pocity úplně nové (díly 6-9, ve kterých se zrychluje děj, mířící k odhalení vraha Laury, s brutálně se projevujícím Bobem a skvostným Cooperem). Dalších pár kousků se režijně (najednou je tajemno trochu laciné) i scénáristicky (dějové linky se rozprchávají) trochu drolí, jakoby už nebylo o čem, ale závěru se daří rozdmýchat te správný twinpeakovský poměr kýče, mystiky, humoru a napětí, který člověka vtáhne a nepustí. ()

peetrejr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá séria bola veľmi znepokojivá. Síce sa nám uzavrel príbeh a odhalil sa vrah, ale druhá polka série boli len zbytočné epizódy, ktoré nedávali žiadny zmysel, neboli zaujímavé, vtipné, proste nič. To čaro, ktoré mala prvá séria sa tu dosť vytráca. Nepríde mi to také uvoľnené. Najhoršie na tom je, že sa nič nedeje. Doslova nič. Sú tam len prázdne rečičky, zlý scenár aj herecké výkony... Nerozumiem. Teda rozumiem. David Lynch sa vzdal druhej polky a potom to tak aj vyzeralo. Postavy ostávajú moc nevyvinuté a v tej istej polohe v akej sa ocitli na konci prvej série. Česť výnimkám. Celkom mám rád Lynchov štýl ale tu sa to vytráca. Rozumiem, že to má byť komerčné (aj napriek tomu to je dosť veľký underground). Čo sa týka poslednej epizódy druhej série, zrazu sa nám objavuje Lynchov rukopis a celá epizóda je o inom. Je to dosť chaotické, lebo je to tak proste len tak out od nowhere. Som zvedavý na tretiu sériu a verím že budem aspoň taká okej ako prvá a druhá (čiastočne). ()

Bezda22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No, jak to zhodnotit. 22 dílů, z toho dejme tomu prvních 10 je naprosto dokonalejch a drtí svým tempem a atmosférou. Pátrání po vrahovi a rozuzlení vraždy Laury Palmerové a vždy perfektní agent Cooper. Takže první desítka to je 100%. Pokračuje v tempu, který nastavil závěr první série a graduje, graduje silně. Jenže vrchol týhle gradace končí uprostřed série a začíná se jakoby od začátku. A to je špatný, ze začátku mi to ani nějak nevadilo a strašně se mi líbilo střídání humoru, mystična až lehkýho hororu. Ale děj je slabej a vlastně se neděje nic. Příhody a kecání mezi lidma v Twin Peaks, který jsou jen takovou slabou výplní, kterou zastřešuje šachová partie s psychopatem a hledání černého vigvamu, který spolu taky souvisí. Ono by se dalo říct, že je to všechno dokonale promyšlený a propojený, což určitě je a tahle myšlenka o dokonalosti mě provázela celou druhou sérií. Jenže problém je v tom, že moc dílů vypráví málo příběhu. Zkrátit sérii tak o 5-6 dílů, tak dám 5* a mluvím tady o seriálový dokonalosti. Tady 4*, ale fakt na hranici s pěti, protože Twin Peaks je seriál, kterej mě vtáhnul a nepustil, i když některý díly byly nudný a nic se v nich nedělo a prokousání se k totálně perfektnímu závěru série stálo přemlouvání udržet pozornost u televize, tak krásnejch 80% ()

Reklama

Reklama