Reklama

Reklama

Když se objeví tělo místního teenagera, městečko Twin Peaks je otřeseno. (SkyShowtime)

Recenze (213)

Gemini 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tímhle pilotem začíná jeden z nejvýjimečnějších, nejpsychotičtějších a zřejmě nejlepších seriálů všech dob. Začíná tím něco co nekončí....nebo si myslíte, že Twin Peaks chápete??? ()

Radyo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento pilotní díl bych tak trochu přirovnal k milostné předehře před vlastním sexem. Samo o sobě je to velmi příjemné a dává to dosti výrazně tušit, jaký požitek bude následovat. Doufám, že se tímto názorem nějak nedotknu puritánsky založených kolegů, či snad nepohorším zdejší omladinu. :) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

David Lynch rozehrává svou vlastní vizi tajuplného městečka poblíž nebezpečných lesů a nechává diváky se kochat svými nápady. Obsazení je prakticky dokonalé, hercům jejich role velmi padnou a pro některé se seriál stává startovní čarou do velké kariéry. Je velká škoda, že David Lynch nedokázal najít čas a neobětoval celému seriálu Twin peaks několik měsíců svého času a nezrežíroval celý seriál díl po dílu (u náš oblíbená praxe, která se v Česku nikdy nevyplatí, ale v americe prakticky něco takového nelze :( ). Hudba dvorního skladatele Angela Badalamentiho je opravdu krásná, poklidná, pozitivní a v některých momentech působí jako ta jediné hezké a příjemné (v pár okamžicích a scénách dokáže hudba zostřit, což je jedině dobře). Každý kdo chce sledovat Twin peaks musí vidět pilotní díl, protože pokud ten ho neosloví a neuchvátí, seriál ho nechá chladným. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejlepší věc, jakou dal kdy David Lynch dohromady. S pomocí skvělého dabingu (především Aleš Procházka za Kylea) se z toho stala kultovní záležitost. Spousta zajímavých (často podivných) postav, výborná hudba Angela Badalamentiho, překvapivě funkční střídání humorných poloh s tragickými a hororovými (skvěle zrežírováno jak se paní Palmerová dozvídá o smrti své dcery, čemuž předchází velice vtipná scéna prezentace, kde dva pánové mluví přes sebe.) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Máte-li tu čest znát americký sestřih pilotního dílu, tak jste viděli tu nejlepší možnou filmařinu a emocionálně podmanivé seznámení s městečkem, kde nic není takové jaké se to zdá. A samozřejmě naprosto dokonalý úvod do první série seriálového kultu všech kultů, který je ještě lahodnější než třešňový koláč spořádaný agentem Dalem Cooperem. Pokud uvidíte evropský sestřih pilotu, kde je na konci dvacet minut navíc a dochází ke zdárnému vyřešení případu vraždy Laury Palmerové, tak vás rovněž čeká XXL porce téže kvality. Mno, ovšem teď si vemte, že netušíte, že existuje i jiná verze než tato, a pustíte si s mnoha otázkami automaticky následující díl a... a nestačíte se divit. Cože, proč, jak, kudy, to je snad debil, grr - zabít Lynche, si snad ze mě dělá šoufky, ne? U snového finále třetí epizody (kde se částečně recykluje několik fragmentů z dějově uzavřené verze) vám ovšem dojde, že tady něco nehraje, kouknete na net a jste doma. Následuje uklidnění a bezvýhradné nadšení. Obě verze jsou za plný počet, ale raději mám tu klasickou devadesátiminutovou, jelikož ta delší je přeci jen vyřešená značně uspěchaně a zbytečně zabíjí veškeré linky naznačené v předchozí stopáži. Je to jako mít k dispozici šachovnici, ale hrát na ní pouze dámu. Zatímco ta klasická verze rozjíždí mistrovskou šachovou partii, které dodnes není v rámci televizní tvorby rovno (aspoň tedy minimálně do poloviny druhé série). ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Diane.. Je 14:30 odpoledne, 13. ledna. Vjíždím do městečka Twin Peaks. Mám schůzku s šerifem Harrym S. Trumanem a zvláštním agentem Dale Cooperem, kteří mě provedou nejen při vyšetřování vraždy Laury Palmer, ale i tajuplným městečkem :-) Prosím, pánové, následuji Vás :-) ()

novoten 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začátek fenoménu, po kterém už seriály nikdy nebyly stejné. Nebýt příjezdu agenta Coopera a divácké horečky, která mu následovala, nejspíš by se o pár let později nebylo možné vydat pátrat do lesů v Aktech X nebo si ještě o další dekádu poté užívat záhady zlatých hus jménem Ztraceni a Zoufalé manželky. Samotný začátek veškerých mysteriózních eskapád začíná nalezenou mrtvolou a začíná sympaticky skromně. Napnutě čekám na každou stopu a byť vím, že se rozřešení nedočkám, koukám na každého z přítomných jako na potenciálního vraha, ať už mi je zrovna sympatický nebo ne. Detektivkám se přibližuji jen když mají v sobě odlesk dalšího žánru a tady jich je naštěstí hned několik. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Predkrm k vyjimecnymu serialu. Tady neni moc co rikat, proste prvni dil, tudiz se to vse teprv rozbiha, mame tu vrazdu, predstavujou se jednotlivy postavy a vztahy mezi nima, prijizdi agent fbi, kterej je jednak profik, kterymu neutece zadna stopa, ale zaroven ho to vysetrovani evidentne desne bavi a nektery momenty sklouzavaj skoro az ke komedii. To vse v rezii Lynche, takze paradne natoceny, skvela atmosfera, kterou dotvari temna a krasna Badalamentiho hudba a jeste se nehraje na nejaky velky mysteriozno, takze to pusobi dojmem, ze mit film o pul hodiny vic, vypatra Cooper vraha. Coz samozrejme neni pravda, v nasledujicich dilech se to hezky zamota. Na televizni film naprosta atmosfericka dokonalost se skvelejma hercema, ktera by ale klidne obstala i na velkym platne a jasnejch 5*. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvělý úvod do Twin Peaks hned po vraždě Laury Palmer, kdy jako by každý měl svá menší větší tajemství. Cooper na scénu, představovačka postav, čarovný hudební motiv... k navození atmosféry, nalazení na tu správnou notu, je E01 super. Komentář ke všemu poté. ()

H34D 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V roce 1990 byla určitě situace na seriálovém poli o poznání krušnější, ale stejně si myslím, že takto by pilotní díl vypadat neměl. Místo, aby diváky nalákal, tak svou zdlouhavostí a přehnanými až trapnými emocionálními, resp. patetickými výlevy spíše odpuzuje. Nasát tu správnou Lynchovskou atmosféru a oblíbit si podivnost městečka už během pilotního dílu je takřka nemožné a ač nepopírám jisté kvality, místy jsem se upřímně divil, jak se nad tímto trapným cajdákem může rozplývat tolik lidí... 4/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozhodně to umí nalákat minimálně na prvních šest dílů. Naposledy jsem takový potenciál cítil z pilotu Ztracených, což už je nějaký ten pátek. Snad mě Lynchův kult chytne podobně. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pilotní film k ojedinělému seriálovému projektu, pod kterým je režijně, scénaristicky a produkčně podepsán mág David Lynch, dokonce si v něm střihl roli oblastního šéfa FBI Gordona Colea. O Městečku Twin Peaks toho bylo napsáno mnoho, já se nebudu příliš rozepisovat, jen bych si krátce všiml hudební složky. Dvorní Lynchův skladatel Angelo Badalamenti stvořil něco vskutku výjimečného a neskutečného. Dovolím si tvrdit, že bez Badalamentiho umu by seriál ztratil přibližně třetinu ze svých kvalit. Už úvodní znělka dává tušit, že se nejedná o ledajakou záležitost. Hudba udržuje diváka v neustálém napětí, ze silné depresivnosti a omamnosti přechází k určité smířlivosti, až odevzdanosti, časté přechody mezi těmito polohami jakoby přejímaly funkci "nositele děje" a často jej posouvaly vpřed. Pokud chcete vidět dokonalost, podívejte se na Twin Peaks, vtáhne vás do svého prapodivného a neméně zvráceného světa, kde nic není, jak na první pohled vypadá. A to nemluvím o třešňovém koláči a Douglasových jedlích. :-) ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Lepší úvod a seznámení se s postavami asi ani udělat nešlo. Dostatečně chytlavé, atmosférické a napínavé, aby to diváka přinutilo prahnout po dalším dílu. A o to přece u pilota jde, takže vcelku jasných 5*. ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Naštěstí mě Nova Cinema překvapila a napravila svou chybu - po zhlédnutí kompletního pilotu můžu říct, že má tohle malé městečko opravdu zvláštní a hutnou atmosféru. Budu se těšit na další díly ! 80%. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak konečně po sobotní chybě ze strany Novy Cinemy (pro nezasvěcené, nejenže rozsekli pilotní díl tohoto seriálu na dvě části, ale v sobotu pustili jako první díl DRUHOU část, takže v neděli nám jako omluvu pustili pro změnu oba a dokonce ve správném pořadí!) můžu dnes (pondělí) ohodnotit tento skvost. Ale co říct, abych byl alespoň trochu originální? Nic, takže se asi budu jen opakovat. Městečko Twin Peaks je příklad KULTU. Už po pilotním dílu na mě dolehla atmosféra, která mě nepustila až do konce závěrečných titulků. Kyle MacLachlan tu hraje něco mezi agentem a totálním psychoušem (až uvidíte některé jeho výrazy, tak pochopíte) a ta hudba! Hned po skončení filmu jsem si prostě musel stáhnout úvodní melodii (Julee Cruise - Falling) a ta mi teď hraje do uší. A je tak nádherně mrazivá! Pokud takhle bude pokračovat celý seriál, budu hodně spokojený. Zde jednoznačně patří plné hodnocení. (Seriál zhodnotím po zhlédnutí celé řady.) P. S. Český dabing je jeden z těch lepších, vlastně je hodně dobrý. Pouze u dvou osob (spojovatelka, sestra Dony) mi nesedí. Ale jinak si nemám na co stěžovat. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slušný úvod - to je to, co mě napadá jako první. Většinou si můžeme užít celkem ponurou a depresivní atmosféru, to je fajn. Líbivá a zároveň teskná hudba dodává snímku správný nádech. Jinak ale nic, z čeho bych skákal do stropu. Některé herecké výkony mi neseděly - obzvláště křik. Střídání dramatických poloh s komediálními mi přišlo křečovité a štěkání ve vězení a závěrečná scéna vyloženě trapná. Jsem tedy zvědavý na ten "vlastní sex" viz Radyo. ()

Reklama

Reklama