Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks

(seriál)
  • USA Twin Peaks (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní
USA, (1990–2017), 42 h 53 min (Minutáž: 46–94 min)

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Sherilyn Fenn, Harry Goaz, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle, Warren Frost (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Ve Twin Peaks je nalezena brutálně zavražděná Laura Palmer. Zvláštní agent FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan) spolu se šerifem Harrym S. Trumanem (Michael Ontkean) brzy zjistí, že v tomhle napohled spořádaném maloměstě není nic takové, jak se zdá. (Magic Box)

Recenze uživatele LeoH k tomuto seriálu (2)

Městečko Twin Peaks (1990) 

Pro mě dodnes to nejlepší, co kdy televizní médium zrodilo, průsečík snad všeho, co mě na popkultuře oslovuje a zajímá. Viděl jsem od „Jdu na ryby“ až po „Jak je Annie?“ nejmíň patnáctkrát a ještě si to mockrát dám, i když znám dávno nazpaměť každý dialog, každý záběr, každý tón ze soundtracku, všechnu lyriku, komiku, mystiku i astrofyziku. Na rozdíl od mnoha jsem hltal druhou řadu zrovna tak jako první – souboj s Windomem Earlem, Benovo mužné šílení, Cooperův románek a tolik dalšího... Ani po všech těch letech mě nepřestalo bavit rozvíjet představy, kam by bývaly věci mohly pokračovat. A mimochodem, taky to má poslední poctivý český dabing. ()

Pilot (1990) (S01E01) 

Komentář obsahuje zdánlivé spoilery, které ale čtenáři věci neznalému mnoho neřeknou, ostatně jako celý komentář. O samotném prvním dílu TP by se nemělo smysl bavit odděleně od seriálu, kdyby neexistovala věc zvaná International Pilot – o dvacet minut delší verze s uzavřeným koncem (no, uzavřeným…), vytvořená pro případ, že ABC další natáčení neschválí, a později kvůli autorskoprávním šmodrchancům dlouho jako jediná dostupná na VHS a laserdiscích, což muselo nové diváky dokonale mást. Právě pro tenhle samostatný televizní film vznikla sekvence z červeného pokoje, se kterou byl Lynch tak spokojený, že ji později zakomponoval do dalších dílů jako Cooperův sen a vystavěl na ní celou mystickou rovinu seriálu; objeví se tu kruh dvanácti svíček, který zasvěcencům nemůže nepřipomenout kruh dvanácti platanů; skalnímu fanouškovi spolehlivě přivodí extázi mimořádně trhlá scéna s Lucy v růžovém negližé, organizující z domova policejní manévry, zatímco dva metry od ní se Andy snaží naučit na trumpetu. Jak by se ale prodloužený pilot vyjímal v Lynchově filmografii jako jediná položka ze světa Twin Peaks, kdyby bylo ze seriálu opravdu sešlo? Troufám si říct, že skvěle – strhující filmařina by zůstala (ta začíná nejpozději ve chvíli, kdy si Leland Palmer bere v hale telefon a za oknem v druhém plánu zastavuje šerifovo auto) a mimózní závěr by vytvořil plynulý přechod od dějově jednoznačných Modrých sametů a Zběsilostí v srdci k pozdějším rébusům typu Lost Highway a Mulholland Drive. ()

Související novinky

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Reklama

Reklama