Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks

(seriál)
  • USA Twin Peaks (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní
USA, (1990–2017), 42 h 53 min (Minutáž: 46–94 min)

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Sherilyn Fenn, Harry Goaz, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle, Warren Frost (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Ve Twin Peaks je nalezena brutálně zavražděná Laura Palmer. Zvláštní agent FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan) spolu se šerifem Harrym S. Trumanem (Michael Ontkean) brzy zjistí, že v tomhle napohled spořádaném maloměstě není nic takové, jak se zdá. (Magic Box)

Recenze uživatele Frajer42 k tomuto seriálu (48)

Pilot (1990) (S01E01) 

Po šesti letech jsem dal tomuto počinu druhou šanci a zkouknul opět pilotní díl. Za 6 let se mi poněkud pozměnil a vylepšil vkus a já si Lynche neskutečně užil. Opravdu luxusní pilot, kde dochází především na seznámení s postavami a jejich rolemi v městečku. Lynchovi se podařilo vybudovat nesmírně zajímavou a nekonečně tajemnou atmosféru. Za 94 minut se mi v mysli nastřádalo asi 8 podezřelých, což je z malé populace městečka téměř každá třetí osoba s celkového počtu osob divákům představených. A to se nemusím omezovat pouze na podezřelé z vraždy, ale skoro každý na mě působí dojmem, že má ve skříni poschovávaných několik kostlivců, kteří se budou postupně vytahovat. Nesmírně sympatická je mi zejména postava agenta FBI, který nás případem provází. Luxusní je i hudba, která úžasně dokáže naladit náladu a atmosféru jednotlivých scén. Trošku se bojím, aby se ze seriálu nevyklubala jakási trapná telenovela, kde bude každý šukat s každým a veškeré zápletky budou navázány na čistě sexuální motivace postav v rytmu Freuda. To by mi ovšem Lynch určitě neudělal. Spíše očekávám hru na kočku a myš, kde mě bude Lynch krásně vláčet celým filmem a já budu jako divák vždy tam, kde mě bude chtít režisér mít. Vždy mě nechá si myslet, že už mám jasno a následně mě donutí, abych svůj názor zpochybnil - na tohle jsem u něj zvyklý. Značím si tedy menší restík a píšu si k seriálu své opáčko, které si rozhodně zaslouží! Jsem si takřka jistý, že u něj výrazně pozměním své hodnocení, které má na této databázi tu nejvyšší možnou cenu a mělo by být pro všechny potenciální diváky tím vůbec nejsměrodatnějším. Vskutku vynikající záležitost. Jeden z nejlepších pilotních dílů, jaký jsem v rámci seriálů mohl vidět. ()

Stopy nikam (1990) (S01E02) 

Díl se táhne přesně v duchu, jako diváky "navnazuje" název. Stopy nevedou nikam. Kromě toho, že Lauruřinu vaginu před smrtí kontrolovaly hned tři různé pyje a byl z ní kousek snad i ukousnut (což by sedělo na štěkacího Bobbyho a jeho blonďatého kamaráda), se o případu příliš mnoho nedozvíme. Agent Cooper pouze vytěsnil z okruhu podezřelých osoby, u kterých se jednala vražda jako nejpravděpodobnější. To však ještě nutně neznamená, že to nemohli udělat. Stále mě nejvíc baví vynikajícím způsobem napsaná postava agenta Coopera. Mám u něj trošku pocit jisté přezíravosti a pocitu nadřazenosti nad nejzvláštnějšími postavami městečka, které obvykle mají co říct (psychiatr, ta píča, co nosí dříví). Jednotlivé vazby mezi postavami dostaly jasnější charakter a celkově vzato se zatím seriál vyvíjí moc hezkým a zajímavým směrem. Jedinou výtku bych měl prozatím k nepříliš kvalitním hereckým výkonům značného množství, minimálně prozatím vedlejších, postav. Například kamioňák je naprosto otřesný. Významně to sráží celkový dojem. Lepší 3 kousky. ()

Zen - umění chytit vraha (1990) (S01E03) 

Tahle epizoda měla vážně 47 minut? Měl jsem pocit, že jsem ji zapl, upadl do transu a pak zahlédl titulky. Neuvěřitelně rychle utekla. Luxusní epizoda, která odhalila, že 80 % Twin Peaks má v některém ze svých 2 až 5 jmen písmeno "J". Strašně mi leze na nervy ten ubrečený čurák na motorce. Neskutečně otravný zmrd. Snad brzy chcípne. Na druhé straně je dokonalý agent Cooper, ze kterého mám pravidelně v pozoru všech svých 20 čísel. Luxusně napsaná postava, která je mi prozatím sympatická naprosto v každém ohledu. To bude zřejmě způsobeno tím, že mi v každém směru připomíná mě samotného. A to teď nemluvím jen o jeho šarmu, lásce ke kávě a dobrému jídlu a zvláštním snům. Zatím se seriál vyvíjí neuvěřitelně zajímavě. Twin Peaks je prošukané skrz na skrz a za každou postavičkou je cítit obrovské tajemno. Zřejmě bude za zdánlivě poklidným městečkem hodně krutý svět v pozadí. Závěrečný Cooperův sen neměl chybu. Slabších 5 kousků. ()

Odpočívej v bolesti (1990) (S01E04) 

Velice slušná epizoda, která vnáší do seriálu poprvé pořádně velkou kapičku mysteriózna. Zmínka o temných silách v lese nezní úplně marně. Otázkou zůstává, zda se bude skutečně jednat o nějaké temné síly a nebo něco vcelku všedního. Z Coopera mám stále anakondu v pozoru. Zásadním momentem filmu byl rozhodně pohřeb, kde trošku vyplulo na povrch, že v Twin Peaks je více kurev lidí, než by se mohlo na první pohled zdát a že ti, které pokládáme za záporné, nakonec možná nebudou představovat to pravé zlo. Hodně se mi líbily výsledky pitvy od frajera, který by si zasloužil cenu sympatie.Slabší 4 kousky. ()

Jednoruký muž (1990) (S01E05) 

Trošičku slabší díl, který zejména lehce rozplétá vztahy mezi tamními drogovými providery. Obzvlášť zajímavé a nevyzpytatelné spatřuji v tomto seriálu ženy (což je obdobné jako v životě). Tak nějak podvědomě mi něco našeptává, že se extra kurva vyklube z Donny. Ze všech osob na mě působí nejméně důvěryhodným dojmem, protože člověk u ní nemá páru, co může čekat. Trošku mě prozatím zklamalo rozuzlení kolem jednoručky. Každopádně, atmosféra je stále moc pěkná a těším se, co přinesou další díly. Pomalu se ženeme do finiše série. ()

Cooperovy sny (1990) (S01E06) 

Spoilery! Další zajímavý a na události nabitý díl. Líbí se mi hierarchie rozložení síly mezi postavami. Bobby se bojí kamioňáka, kamioňák se bojí navrátilce z vězení. Doufám, že Leo na následky postřelení chcípne, protože je to druhá nejotravnější postava seriálu. Docela vtipné je to, jak Lynch vykresluje policejní sbor. S výjimkou šerifa jsou všichni těžcí retardi se zálibou v koblihách. Poprvé byl agent Cooper ve špatné náladě. Tam ho dostalo předčasné ranní vzbuzení. Stále více mi ten člověk připomíná mě samotného. Jinak se ještě více krystalizují vztahy a vazby mezi jednotlivými postavami. Cooper konečně přestal přehlížet bábu polínkářku, za což následovala velice příjemná odměna, která je zase posunula o něco blíž při pátrání po vrazích kurvy Laury. Nejlepší je na seriálu ovšem úžasná atmosféra. Trošku mě mrzí, že při některých pseudo romantických dialozích seriál sklouzává trošku k jakési telenovele, ale hravě mi to zatím seriál kompenzuje vynikajícím a velmi zajímavým zbytkem. Slabší 4 kousky. ()

Čas poznání (1990) (S01E07) 

Spoilery! Trošku se začíná vyjasňovat, kam míří všechny stopy v otázce odhalení vraha kurvy Laury. Stále více otazníků se ovšem rojí v otázce, kdo všechno a především jak se do tohoto případu zapletl, a to je to, co mě zajímá nejvíc a proč se těším na každý další díl. Divák je znamenitě navnaděn a lační po vysvětlení a Lynch dokonale a velice pomalu otáčí dílky skládačky, které si ovšem musí spojovat sám divák. Utvořily se nám definitivně již tři vyšetřovací skupinky, z nichž každá zjišťuje informace na jiné frontě a diváci tak skládají puzzle s milionem dílků. Děj začíná mít opravdu hromadu vrstev, což už u většiny dnešních seriálů nebývá obvyklé. Nad tím vším panuje opravdu luxusní mysteriózní atmosféra a já se těším, co nám přinese finále. Jedno je jisté. Rozhodně nestihne přinést nějaké rozuzlení. Kvalitu stále srážejí nepřesvědčivé herecké výkony velkého počtu postav. Například komparz z Islandu je příšerný. Pevně věřím, že po čase odezní i tento velký nedostatek. ()

Poslední večer (1990) (S01E08) 

Spoilery! Závěrečný díl se povedl a kupodivu poodhalil obrovské množství tajemství. Moc se mi líbilo, jak se podařilo chytit sumoduda, jako sumce na udici. Předpokládám, že špekáčkovi se rozhodně dalo za daných okolností věřit, tudíž se zcela vyjasnilo, kdo byl tehdy toho osudného večera majitelem penisů, které v sobě kurva Laura přivítala. Díl sice odhalil kamioňáka a vepříka, nicméně stále zůstaly dva otazníky. Jeden otazník je majitelem penisu a druhý otazník je majitelkou dosti opotřebované vaginy, neboť se bude pravděpodobně jednat o další kurvu. Už teď je jasné, že případ kurva Laury byl jen předbojem k množství tajností, které Twin Peaks skrývá. Tím, že klukům oba odhalené pánové pravděpodobně umřeli, se další vyšetřování značně zkomplikovalo. Mé bystré detektivní oko si nemohlo nevšimnou Andyho, který u mě budí mnoho podezření. Úplně mi nesedí, že by retard jeho formátu s vychýlenou muškou, zvládl z ničeho nic zasáhnout v kritický okamžik cíl takovým způsobem, aby ho neusmrtil, nýbrž pouze vhodně zranil. Myslím, že ten klučina nebude až takový retard a dobrák, za kterého se vydává. Závěr byl úžasný a přesně takový, jaký by měl být, aby dokonale navnadil k další sérii. Pouze mě lehce zarmoutilo, že byla těžce postřelena moje nejoblíbenější postava seriálu. Nezbývá živit naději, že se z těch pár průstřelů břicha do příští série zbráborá. ()

Obr s Tebou (1990) (S02E01) 

Spoilery! Souhlasím s tím floutkem v komentářích, že se jednalo prozatím o nejabsurdnější díl. Mám pocit, že všechny postavy změnily výrazně vizáž od první série. Po událostech první série máme polovinu města v nemocnici a zbytek je v bordelu. Od zhlédnutí první série už uplynula nějaká doba, takže jsem velice úspěšně pozapomínal spoustu jmen. Tento díl se naštěstí táhne opět v pilotním duchu úvodu do děje. Už je známá většinu účastníků, která se zúčastnila popravy Laury, zbývá rozlousknout, kdo je onen poslední vyšinutý majitel krve AB negativní. Obrovské podezření z nějaké formy nekalostí chovám k zvláštnímu členu policejního sboru Andymu. A samozřejmě jsou do celé situace prokazatelně zapletení bratři Hornovi a Hank, který teprve nedávno sundal tepláky a už zase zlobí. Celkově se tato epizoda nesla v těžce snovém duchu. Postřelený Cooper měl opět několik snů. Občas se stane, že někoho přijde ve stavech blouznění navštívit Bůh. Coopera chodí navštěvovat záhadný "obr", který mu nosí indície, které budou určitě něco znamenat. Mysteriózní atmosféra zde funguje na jedničku s hvězdičkou. Nezbývá doufat, aby se celá tato série nesla alespoň ve srovnatelné kvalitě, jako ta první.. ()

Kóma (1990) (S02E02) 

Spoilery! Tak druhá série se prozatím nese ve velice mysteriózním duchu, kde hlavní roli hrají sny a vize. Mimo to bylo divákům představeno, že Lauřin den trval zřejmě déle, než trvají dny běžných smrtelníků. Stíhala totiž přes den doučovat retardované dítě Hornů, rozvážet jídlo důchodcům, obšťastňovat Bobbyho a po večer stíhala ještě pracovat jako kurva v místním bordelu. V tom bordelu, kde se momentálně značně přiostřuje pobyt Audrey, která vyšetřuje na vlastní pěst, aby oslnila agenta Coopera a mohla s ním následně za odměnu kopulovat. Právě sex a partnerské vztahy představují v Twin Peaks velice důležitou roli, která popohání motivace postav. Tak nějak bylo naznačeno, že Lauru zřejmě ubil k smrti vyšinutý Indián, který vstupuje do vizí hned několika postav a kterého zatím není na planetě Zemi možné dohledat. Uvidíme, jaká bude nakonec jeho role v příběhu. Každopádně se seriál vyvíjí moc hezky. ()

Muž za sklem (1990) (S02E03) 

Spoilery! Lynch ve svých úvahách lehce přeběhl dobu. Agent Cooper je mimořádná postavička v tomto šíleném městečku. Díl se znovu táhne na mysteriózní vlně. Definitivně se zde narýsoval nový romantický trojúhelník kolem otravného motorkáře. Na scéně se stále více objevuje prazvláštní šikmoočko a tajuplný indián konečně dostal jméno Bob Robertson. Moc se mi líbil experiment s hypnózou, pomocí kterého byl bělohlávek usvědčen z nesmírně zbytečné vraždičky postavy, která mohla více zpívat. Slabší 4 kousky. ()

Lauřin tajný deník (1990) (S02E04) 

Spoilery! Docela by mě zajímalo, co bere za drogy ten floutek ve zdejších komentářích, který nemá pocit, že by konkrétně v této epizodě nebyl "vyplňkový děj". Kvalita bohužel trošku zakolísala, protože se tato epizoda točí z větší části kolem nepříliš zajímavého vývoje vztahu mezi Lucy a Andym. Bohužel jsem se trošku obával, že přesně k tomuto seriál sklouzne. První série měla 8 dílů. Druhá jich má hned 22, tudíž přímo vybízí k tomu, aby se určité kvantum času využilo pro vatové pasáže, které mají jeden jediný potenciál, a to pokoušet se unudit diváky k smrti. Snad se jednalo o ojedinělý výkyv a nebudou se další díly točit kolem vývoje vztahů mezi partnery namísto podstatně zajímavějších a z hlediska děje klíčovějších záležitostí. Schválně by mě zajímalo, jestli se zbytečná postava Dick ještě v budoucnu nějakým způsobem přisere do děje, nebo se jednalo o naprosto zbytečnou postavičku s příhodným jménem. Alespoň, že žluťásek v závěru díl trošku přikořenil. ()

Kletba orchideje (1990) (S02E05) 

Spoilery! Prozatím bezkonkurenčně nejlepší epizoda druhé série. Děj konečně zase o kousek poskočil. I v tomto dílu došlo na trošku těch podivností. Jednoočko nabralo v nemocnici z tamější luxusní stravy zřejmě nějakou nadpozemskou sílu. Lze předpokládat, že se tahle linka bude ještě někam hezky vyvíjet. Nejmenší chybu neměl závěr. Ať už se jednalo o svedení orchidejáře alergického na vzduch za účelem jeho okradení o významný předmět v rámci vyšetřování kurvy Laury, nebo o luxusní tajnou záchrannou akci fešandy Audrey. Vynikající závěr, který spolehlivě navnadí na další díl. ()

Démoni (1990) (S02E06) 

Spoilery! Další epizoda, která by se dala označit za "na události bohatou". Moc se mi líbil nápad ponechat si vegeťáka Lea, který se přesto může kdykoli vzpamatovat. Je to příjemně dráždivé a zvrácené. Poprvé jsem si v tomto seriálu uvědomil, že jsou zde tři kočičky. Shelly, Donna a Aubrey by rozhodně stály za příjemnou českou čtyřku. Velice mě potěšila účast samotného mistra Lynche v další vtipné roli Cooperova nadřízeného. Zásadními momenty toho dílu byla určitě prodaná pila, téměř prodané lesy a především jednoruký schizofrenik Mike, který opět poodkryl další záhadu kolem šíleného Boba, který bude zřejmě výrazně figurovat v nadcházející epizodě. ()

Osamělé duše (1990) (S02E07) 

Spoilery! Věčná škoda pozvolnějšího úvodu. Vyšinutý orchidejář si vzal život, takže nyní lze očekávat, že bude Donna 5 dílů brečet a sekundovat ji bude ten debilní melancholický motorkář. Také intelektuální velikán a světová mozkovna Bobby se jaksi přepočítal, a tak se jim s kočičku romantická idylka mění spíše v malé peklíčko. Líbil se mi zvrat s vypočítavou Catherine, která odkoupila lstí tajemné lesíky. Samotné finále bylo 10hvězdičkové. Po všech stránkách naprostá paráda a menší divácký orgasmus. Po technické i obsahové stránce opravdu luxusní finále, kde se také se smrtí černovlasé "Laury" vyjasnilo, jak to tedy vlastně tenkrát bylo s tou skutečnou kurvící se Laurou. * Po vyspinkání musím zvednout hodnocení na plnou albu, protože ten závěr mi nedal spát, jak byl opravdu luxusní. ()

Projížďka s mtrvou (1990) (S02E08) 

Spoilery! Seriál teď dostal zcela nový rozměr, když už diváci dobře vědí, kdo za vraždami stojí. Stále však zůstává rozlousknout tajemství, v kom byl Bob, při vraždě Laury. Nemyslím si, že by byl tehdy v Lelandovi. A potom tu je ještě mnohem zajímavější otázka. Kdo je to vlastně Bob? Po minulé bombě nechal Lynch diváky tentokrát lehce vydechnout. Do vazby se konečně dostal Horne, i když s velkou pravděpodobností byl obviněn z té obrovské hromady jeho prohřešků trošku ironicky za něco, co zrovna výjimečně neměl na svědomí. Opět nechyběl luxusní závěr, který určitě připravil půdu pro další luxusní epizodu. ()

Samozvaná spravedlnost (1990) (S02E09) 

Spoilery! Docela mě pobavilo, když v situaci, kdy byl zavražděn jeden roh romantického trojúhelníku a melancholický romantik James nechá bez problému Donnu samotnou, a to v rámci maximálně bezúčelné a zbytečné scénky. Naštěstí není takových scének v tomto dílu moc a převládá to zajímavější ohledně konečného nalezení vraha. Může se zdát, že tímto dílem se stává celý případ uzavřen. Neubráním se ovšem pocitu, že naopak právě tento díl otevřel bránu tajemna a příběh teprve naplno započne. Moc se mi líbila spojitost tancujícího trpaslíka s odhalením vraha. Vůbec jsem si tuto mnohokrát zmiňovanou souvislost neuvědomoval. Moc se mi líbilo samotné rozuzlení, které dává otevřený prostor různým výkladům. Někdo se může držet pozemského vysvětlení, že je Leland pouze schizofrenik s rozdvojenou osobností (jako minimálně jedna další postava seriálu) a někdo si může myslet, že ony záhadné události a vraždy mají na svědomí nadpozemské síly a vtělování různých démonů. Dokonce i hlavní dva vyšetřovatelé se v tomto ohledu snad poprvé zcela rozcházejí. Odpovědi nám zajisté dají nadcházející díly. ()

Roztržka mezi bratry (1990) (S02E10) 

Spoilery! V dnešní době by nebylo možné, aby tento seriál spatřil světlo světa, protože zcela nerespektuje povinnou rasovou a genderovou vyváženost. Nejenže se zde naprosto nevyskytují žádní mužští milovníci strkání penisů do zadků, ale dokonce tu až dosud nebyla k vidění žádná opička, pokud mě paměť nešálí. Jeden rákosník, jedna rákosnička a jeden rudoch bylo trošku málo. Líbí se mi mnohovrstvost příběhu. Vrah Laury byl sice dopaden, ale stále zůstala zcela nedořešená situace kolem drog a především tajemství, která skrývá místní les. Velkou část stopáže to vypadalo na takový poklidný díl, kdy se agent Cooper rozloučí se spokojenými obyvateli Twin Peaks a půjde o případ dál. Vstup opičky ovšem události lehce rozvířil. Trošku cítím ve vzduchu závan korupce. Nedivil bych se, kdyby na Coopera vypustil z klece právě Renault, který se jej tak vehementně snaží odstranit ze světa. Moc se mi líbil skrytý rasismus, kdy se Harry rozloučil s opičkou se slovy, aby si opička při odchodu dala kávu. Lynch přeci jen rozhodně má smysl pro humor. Závěr vypadal opět velice tajuplně a určitě otevřel nová tajemství. Naopak mě začíná více a více nudit dějová linka kolem Bobbyho a Shelly a ještě o stupeň nudnějším shledávám romantický trojúhelník kolem záletnice Lucy. Ocenil bych, kdyby jim bylo v budoucnu věnováno minimum času, nejlépe vůbec žádný. Slabší 4 kousky. ()

Maškarní bál (1990) (S02E11) 

Spoilery! Tak jsem to s tím zdravým postupem proti proudu genderové a rasové vyváženosti trošku zakřikl. Po opičce tento seriál navštívila i žena s penisem, takže sestavu máme kompletní a mohu seriál zařadit po bok těch, které také splňují přísné vstupní podmínky kladené současnou pseudo anti xenofobní společností. Co se týče tohoto dílu, tak byl rozhodně z hlediska děje a nových událostí o něco chudší, než bývá zvykem. Spíše se táhne na té vtipnější lince a prostor dostávají ty zbytečnější události a postavy (soupeření o záletnici Lucy, svatba). Obě události byly ovšem tentokrát vcelku vtipně pojaté, takže mě nijak zásadně neiritovaly. Ze soudku toho zajímavého došlo snad jen k nakousnutí indiánské legendy a prezentaci moci železné Catherine, která určitě ještě všem hodlá vytřít zrak. ()

Černá vdova (1991) (S02E12) 

Spoilery! Mám pocit, že byl děj v posledních dílech značně přikořeněn absurdním humorem. Ať už je řeč o lince super silné Nadine, nebo o lince dvou super hloupých mužů bojujících o záletnici Lucy. Právě díky troše toho humoru mi tyto méně zajímavé linky už tolik nevadí. Nestačím se divit, co se týče dalších postav. Na scéně se objevila další opice a já už se pomalu začínám cítit jako v zoo v pavilonu šimpanzů. Černá barva je v rámci tohoto dílu zvláště oblíbená. O prapodivné postavě černé vdovy, která si kolem prstu obmotala celý policejní sbor, zajisté ještě uslyšíme. Jinak musím poznamenat, že Twin Peaks má vůbec nejlepší bouřky, jaké jsem v rámci kinematografie dosud viděl a slyšel. Skvělá práce. ()

Související novinky

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Reklama

Reklama