Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks

(seriál)
  • USA Twin Peaks (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní
USA, (1990–2017), 42 h 53 min (Minutáž: 46–94 min)

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Sherilyn Fenn, Harry Goaz, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle, Warren Frost (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Ve Twin Peaks je nalezena brutálně zavražděná Laura Palmer. Zvláštní agent FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan) spolu se šerifem Harrym S. Trumanem (Michael Ontkean) brzy zjistí, že v tomhle napohled spořádaném maloměstě není nic takové, jak se zdá. (Magic Box)

Recenze uživatele kobejn k tomuto seriálu (5)

Městečko Twin Peaks (1990) 

Todle neni ani tak seriál jako spíš dokonalý paralelní svět, nebo spíš iluze světa, který vypadá stejně skutečně jako náš, ale přitom je naprosto neskutečný. V tomto světě jsem jako doma, ani to tak nesleduju a nezajímá mě "kdo tu krávu zabil", zápletka, pouhé potěšení skýtá jen sledovat stromy, koblihy, parohy, bagety, silnice, hotel, vodopády no a samozřejmě ten propletenec vztahů a nasávat tu atmosféru a vnímat tóny té "úžasné" hudby. Je to jako sen ve skutečnosti. Druhá série je minimálně stejně dobrá jako ta první. Pro mě dokonalost jako celek.... ...ke které se dá stále vracet...čas od času si tu sérii pustim znova...od prvního dílu do třicátýho...první díl je typický made in lynch, pomalu budovaná atmosféra, schválně natahované patetické scény s tím absurdním lynčovským humorem a jeho oblíbené lpění na detailech a záliba ve stroboskopech...další díly se drží nastolené linie, slouží příběhu a atmosféře...osmým dílem se uzavírá první část první série...devátý díl točí opět Lynch sám, dostává to zase další obrátky, kolo se točí a všechno spěje k nevyhnutelnému rozuzlení o záhadě "kdo tu krávu zabil" ...17. dílem se teda uzavírá to, čemu se říká první série...pro mnohé tady vlastně celý seriál končí a tvrdí, že první série je výborná, zbytek už ne...pro mě to neplatí, pro mě to jde i dál...po odpočinkovém 18. díle, který jako jediný není dalším dnem, ale je až "po třech dnech" se odvíjí další zajímavý děj, který zase postupně nabírá obrátky a graduje, a pro mě je vlastně mnohem zajímavější než události v první série, kde se řešila jen ta vražda "tý krávy", zde se všechno daleko více rozprostírá a dostává do daleko podivnějších dimenzí....až to nakonec vše spěje k tomu naprosto šílenýmu třicátýmu dílu, kde to Lynch všechno rozsekne originálnim, ale logickým způsobem...po opětovném shlédnutí třicátýho dílu už chápu, proč ta série skončila...absolutně už by nemělo smysl v tom pokračovat, Lynch udělal dobře, že to tak ukončil. ()

Pilot (1990) (S01E01) 

Nepochybně skoro jedinečná záležitost...s odstupem času by se i na tomdle našli nějaký mouchy, ale v zásadě se jedná jen o drobné detaily...například nepopiratelná dávka patosu a kýče, kerá tu chvílema přesahuje snesitelnou mez - konkrétně mám na mysli plačtivý grimasy Lary Flynn Boyle...na druhý straně je tu výborna Wendy Robie a její závěsy! Lynč má tak úžasnej smysl pro hjůmr, že z toho zůstává rozum stát - všechny ty drobný gegy jako například, když Kůpr s Herrym číhaj na Donnu, kerá jede za Džejmsem a Kůpr Herrymu, kerej se bojí toho, že je ztratili, řekne - Dej mi koblihu! Geniální okamih! Todle dělá z Lynče, Twin Píksu a toho všeho naprosto junik experienc - a povyšuje ho nad všechny ostatní seriály, kerý nikdy nedosáhnou velikosti twin píksu jen proto, že jim chybí tydle ty jedinečný maličkosti, který má twin píks a kerý mu dodává Mástr Lynč!!!!! Takže jesli je jedinej seriál za kerej bych kráčel s ohněm, pak jedině Twin Peaks! ()

Za hranicemi života a smrti (1991) (S02E22) 

vyzrazuju děj, páč mám za to, že to bude číst ten, kdo to už stokrát viděl a kdo to neviděl, tak ho to evidentně nezajímá a číst to nebude. Poslední epizoda původního seriálu je jak rána na solar nebo do nosu. Mohla to bejt parádní limonáda a všichni mohli bejt heppy, ale Lynč se asi nasral a vše co vypadalo good, se posralo. Nejdýn se probrala a její lavstory s majkem skončila lusknutím prstu, což mělo za následek, že skončila i lafstory mezi edem a normou. Will hejvord praštil bena a ten sebou prásknul vo krb a moch klidně chcípnout. Odry vybouchla v bance a klidně taky mohla chcípnout. No a samozřejmě vrchol všeho byl redrům v němž zůstal chudák kůpr a ven se dostal ten zkurvenec bob, zkrátka evryting was faktdap. I přesto je tendle díl vrcholem celýho seriálu a tím nejlepším, co původní twin píks moch nabídnout. ()

Epizoda 8 (2017) (S03E08) 

Novej Twin Peaks je naprostej úlet, ale tendle díl to už je megaúlet. Lynch je jinde, ale úplně jinde než všechno a všichni ostatní. A je taky jinde než před 25 lety. Co bych obhajoval? Jsme tu u soudu? Prostě pocitově je to pro mě něco, co pak vyjádřim pěti hvědičkama, pokud bych to dělal z pózy, pak bych byl divnej, ale když to tak mám, tak co? Já zas nechápu jednohvědičkáře, ale absolutně s tim nemám problém...autor se imho nikomu nevysmívá, prostě to tak doopravdy myslí, vážně... ()

Epizoda 18 (2017) (S03E18) 

a čo toto jako bylo? is this the end or is this the beginning? Lynč by moch natočit třeba milion dílů a milion sérií, kdyby na to měl dost času, což nemá, a stejně by se nikdy nic nevysvětlilo a nic by se nezměnilo. U něj platí, že vlastně nic se ani vysvětlit nemá, má se jen dívat a kochat se tím, jak to probíhá. Ono taky co bychom vlastně chtěli vysvětlit? Laura is dead a to už nic nezmění, jedno kolik alternativních realit lynč vyzkouší, laura bude still dead. Přes všechny tyto výtky, souli to výtky, je třetí řada twinpíksu pošušňáníčkem na nejvyšší úrovni a já sám sem proto, aby se lynč ještě pochlapil a natočil ještě jednu sérku před tim než se odebere do bílýho vigvamu kde bude poslouchat funny noises s fajrmenem forevr. Moch by natočit ještě čtvrtou sérku, né proto, aby něco vysvětlila, ale jen pro ten požitek. Akorát by si měl trochu pospíšit, protože pomalu vychcípává i ten původní kasting, přece jen twin píks bez kůpra a lóry by asi už nebyl twin píks a jemu už taky moc času nezbývá. Místo toho předpovídání počasí by se měl na to vrhnout ať to má aspoň do pěti nejveš deseti let pokupě. Osobně tomu ale už moc nevěřim, nejspíš už žádnou další sérii nepřidá. ()

Související novinky

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Reklama

Reklama