Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks

(seriál)
  • USA Twin Peaks (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní
USA, (1990–2017), 42 h 53 min (Minutáž: 46–94 min)

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Sherilyn Fenn, Harry Goaz, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle, Warren Frost (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Ve Twin Peaks je nalezena brutálně zavražděná Laura Palmer. Zvláštní agent FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan) spolu se šerifem Harrym S. Trumanem (Michael Ontkean) brzy zjistí, že v tomhle napohled spořádaném maloměstě není nic takové, jak se zdá. (Magic Box)

Recenze uživatele filmmovier k tomuto seriálu (3)

Městečko Twin Peaks (1990) 

Geniální seriál a zároveň asi největší bizár, který jsem v životě viděl a u jehož sledování jsem se mnohokrát přistihl, jak se sám sebe ptám, proč sakra na tu nelogickou zvláštnost koukám (jako asi všichni). Nicméně, Twin Peaks je tak originální, neobvyklé a zajímavé, že skutečně nemá konkurenci (kterou by díky své divnosti nemělo stejně). Je výborně napsané, plné vynikajících postav, nádherných holek (jedno z největších pozitiv tohoto města), naprosto geniálních hereckých výkonů (hlavně MacLachlan a Ray Wise) a podivností, že to prostě musíte vidět - a já jsem vlastně docela rád, že jsem se tomu tak dlouho vyhýbal a podíval se na to až teď - s jedním z nejlepších českých dabingů vůbec. První polovina seriálu, naštěstí o něco delší, ve které se řeší vraždy Laury Palmerové, je naprosto dokonalá, bezchybná, plná nápadů (a podivností) a fakt mě nesmírně bavila. Potom bylo pár dílů trošku slabších - a pak přišel excelentní Wyndom Earle a opět to nabere neskutečné grády až do bizarního finále, které by mě ještě před pár lety (natož v roce 1991) svojí úplně poslední scénou totálně nasralo - tou otevřeností. A mrzí mě taky to, že Lynchův agent a Duchovnyho agent(ka) Denis(e) dostali tak málo prostoru. A ještě musím zmínit jednu věc - hudbu. Jedna z nejkrásnějších a nejpůsobivějších, jaké jsem kdy slyšel, Love Theme je skutečně mistrovské dílo. Jako celek je to neskutečně bizarní, plné sov(?), obrů, trpaslíků, červené a modré (Lynchovská klasika) a nemáte absolutní šanci to pochopit (i když mnohokrát, skutečně mnohokrát jsem si říkal, že to chápu a pak mi Lynch vysvětlil, že vlastně teda ne) a smysl pro humor tam je také vynikající. Jeden z nejlepších a nejzajímavějších seriálů, které jsem kdy viděl a který si někdy určitě zopakuji - teď si ale dám delší pauzičku, kouknu na něco normálního a pak se podívám na novou sérii. 95%. ()

Pilot (1990) (S01E01) 

Jeden z nejlepších pilotních dílů, které jsem kdy viděl – a dost možná ten nejlepší vůbec. Seriál s nádhernou a zároveň nesmírně strhující atmosférou, geniálními hereckými výkony úplně všech (a zejména Kyla McLachlana v dokonalém dabingu Aleše Procházky), neskutečně !!! úžasnou hudbou !!!, perfektně napsanými charaktery a se scénářem plným skvostného napětí, vynikajícího humoru a pár podivnostmi (a to jsem ještě nic neviděl a nebyl připraven na to, co přijde). Perfektní v každé svojí minutě, ani chvíli to nenudí a je to fakt fascinující (a ještě poměrně obyčejná a normální) podívaná. Městečko Twin Peaks je i po pouhém pilotu dokonalou definicí slova kult. Hlavní otázka, pravděpodobně s děsivou odpovědí, ale zní – jak dlouho bych se do toho městečka s nádhernou přírodou a těmi nejkrásnějšími stromy odhodlával, nebýt nové série? 100%. ()

Návrat (2017) (S03) 

Po úvodu jsem byl novou řadou Twin Peaks velmi mile překvapen a zároveň jsem opět nechápal. V Twin Peaks se děj odehrává minimálně, je tam hromada nových postav (které tam nejsou déle než dva díly), je tam rozjeto spoustu dějových linek, z nichž ani jedna není dořešená a staré postavy také nemají moc prostoru... První díl byl zjevení. Lynch mě ohromil fanscinujícím scénářem, perfektně natočenou epizodou, dlouhými záběry na noční silnici osvětlenou světly od auta a pak překvapoval s každou další minutou. Dělal si naprosto, co chtěl, nikdo mu do toho nekecal, a bylo to na tom zatraceně znát - zejména na megabizarním, nepopsatelně divném osmém díle, který byl sice vizuálně famózní, ale já nic bizarnějšího nikdy v životě neviděl a pochybuji, že tento díl, který snad Lynch napsal pod vlivem všech existujících drog, něco překoná... a přesně tento díl byl zlomový. Mnohem víc prostoru pro Gordona, Twin Peaks, úřad šerifa a další staré známé, konečně se tam začalo řešit dvacet pět let staré tajemství kolem Coopera, objevil se Dougie, Janey - E a já byl ještě mnohem nadšenější než z už tak naprosto vynikající první poloviny, která ale byla tak trochu rozjezdová, protože druhá polovina série byla mnohem lepší. Zábavná, divná, ale také neuvěřitelně dojemná, s tradičně nádhernou hudbou a závěrem, který jsem vůbec, ale vůbec nepochopil. Takhle má vypadat návrat po letech! Famózní! Kyle MacLachlan i Aleš Procházka se do toho po letech opět skvěle vžili a já taky. Byla radost to sledovat a já jsem nadšen, i když ta podivnost místy už hraničila s podivností debilní. Ale pokračování bych se vůbec nebránil. Super. 95%. Jestli chtěl Lynch původně točit tohle, tak to potěš koště, to by asi neprošlo... ()

Související novinky

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Reklama

Reklama