Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks

(seriál)
  • USA Twin Peaks (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní
USA, (1990–2017), 42 h 53 min (Minutáž: 46–94 min)

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Sherilyn Fenn, Harry Goaz, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle, Warren Frost (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Ve Twin Peaks je nalezena brutálně zavražděná Laura Palmer. Zvláštní agent FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan) spolu se šerifem Harrym S. Trumanem (Michael Ontkean) brzy zjistí, že v tomhle napohled spořádaném maloměstě není nic takové, jak se zdá. (Magic Box)

Recenze (722)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

zčíhnul jsem konečně po letech první sérii a za mě zklamání..ano,je to Lynch,vypadá to jako Lynch,hrají tam Lynchovi herci a obsahuje to typicky divné Lynchovské postavy,ale až na pár drobností mě první řada nechala úplně chladným a druhou už vidět nechci...40% ()

Attta 

všechny recenze uživatele

1. série byla bombastická, mělo to napětí, výborné nápady, krásné prostředí, výborná kamera atd. Druhá série, je už tak torchu přeplácaná věcma, které tam už nemusely vůbec být, což je škoda, protože na druhou sérii jsem se vyloženě těšil. Nicméně viděl jsem všechny díly, a myslím, že i tak tohle dílo patří mezi výborné mysteriózní seriály. Nejvíce jsem si užil herecký výkon postavy agenta Coopera a jeho popíjení dobré černé kávy v apartním malém městečku na hranicích USA a Kanady, které mělo pro mě velice působivou atmosféru, která se pak promítla ve všech dílech. Úvodní znělku jsem zezačátku moc "nechápal", později jsem jí "přišel na kloub" a vychutnával si jí. PS: Při sledování tohoto filmu jsem si musel prostě dát koblihu :-D ()

MCZ 

všechny recenze uživatele

Kéž by se Lynch s Frostem byli angažovali v té druhé sérii trochu víc - její kvalita značně kolísá a zhruba od poloviny (potomcosestanevyvíteco) je to už vyloženě natahovaná nuda, kdy je nová hlavní zápletka pouhým stínem té předchozí a většinu vedlejších by člověk rovnou přeskakoval. Nedivím se tedy tehdejšímu poklesu sledovanosti seriálu a jeho následnému zrušení. Je to ale škoda, protože co Twin Peaks předvádí ve své první polovině, bezpochyby patří k tomu nejlepšímu (nejdivnějšímu, nejmrazivějšímu...), co jsem doposud v seriálové tvorbě viděl a zejména epizody, které točil přímo Lynch, jsou náplněny takovou koncentrací napětí, atmosféry i svébytného humoru, že by z toho jíní tvůrci uvařili hned několik seriálů. A v tom je právě největší síla TP - ve sloučení zdánlivě neslučitelného, kdy se divák při absenci jednoznačných odpovědí spokojí i s vysvětlením, že sovy prostě nejsou, čím se zdají být. Ono mu vzhledem k neuzavřenosti seriálu stejně nic jiného nezbývá. 9/10 ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Trvalo mě skoro 4 měsíce než jsem to dokoukal. A i to už ledacos vypovídá o tom jak mě to bavilo. Místy dobré jindy neskutečně chaotické a zmatený. Hlavně konec původní série, byl dost divný. Určitě bylo fajn sledovat postavy po 25 letech jak se změní. Určitě to není seriál pro každého a musíte mít na to chuť což já moc neměl. ()

TomikZlesa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdysi jako malý sem seriál viděl v televizi, no řekňeme, že tenkrát sem z něho moc moudrý nebyl, co se celku týče, ale detaily a scény samotný mě neskutečně zaujaly...lesy, sovy, zlo, ohromné tajemno a dokonce i zmínky o UFO atd...Po několika letech sem si konečně dořál blaho v podobě znovushlédnutí seriálu. Tentokrát už sem si seráal užíval naplno, perfektní postavy, snad ani jedna zbytečná, nebo nezajímavá...Na vrcholu postavní řetězce u mě osobně nestojí Agent Cooper, ale Andy..tahle postava je prostě neskutečná, dál Leland Palmer, též velmi silná postava a samozřejmě tajemný major Briggs a Hawk. S krasavic byla na prvním místě jednoznačně Shelly a Audrey. Teoreticky bych se z prvu ani nezlobil, kdyby seriál po jistém dílu ve kterym je "vyřešena" vražda Laury Palmerové skončil. Následuje totiž několik slabších dílů s nezajímavými příběhy v čele s nudným motorkářem Jamesem. Jenže pak následuje naprosto neskutečný rozjezd. který hluboko do kapsy strká i samotné X-Files a seriál končí naprosto neskutečně, kdy jedna perfektní scéna střídá druhou...... ()

vykur! 

všechny recenze uživatele

One woman can make you fly like an eagle, another can give you the strength of a lion, but only one in the Cycle Of Life can fill your heart with wonder and the wisdom that you have known a singular joy. ()

Kity162 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě už tady bylo vše zmíněno, takže nebudu opakovat a jen dodám, že jsem díky tomuhle poznala, že i angličtina může být krásná a skládat se z mých oblíbenych slozenejsích vet. A vůbec způsob vyjadřování se agenta Coopera. Proč už se takhle nemluvi? (nebo mi to jen prijde?). Treba jenom "cover me amazed" bylo dokonale. Pastva jak pro oči, tak pro uši, a pro uši dialogy i hudbou! Dokonalé! ()

dubinak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Do tohoto jsem se pustila už podruhé a v paměti mi hlavně tato řada zůstala docela ostře, už jen kvůli typickému lynchovskému duchu a skvělým postavám. 1. série je značně kvalitní a diváka udržuje ve zvědavosti až do samého konce, který nabere ještě zajímavější obrátky. Korunu tomu nasazuje samozřejmě ústřední detektiv Cooper, kterého musí milovat prostě každý. Sice se v první řadě na tu pilu zas až tolik netlačí, ale alespoň to má jistotu, že si přílišným podivnem a lynchovými myšlenkovými postupy neodežene publikum hned v prvních dílech, Postupem času to začne být trochu více cringe, tudíž kvalita nám vůbec nikde neklesá a je na co se dívat. 2. série je brilantní asi do nějaké deváté desáté epizody, kdy se konečně šetření vraždy Laury Palmerové dostává do největší gradace a totálního boomu a zároveň zmatku. Postavy přibývají, ale pořád jsou neskutečně dobře napsané a žádná nepřichází na zmar. Začátek až polovina této série konkuruje té první a rychle jí šlape na paty. Nicméně, když se upouští od vyšetřování, kvalita jednotlivých dílů jde podle mého názoru bohužel trochu ke dnu, protože epizody ztrácejí na zajímavosti nebo jsou dokonce některé jejich twisty až zbytečné či otravné. Kvůli tomuto faktu jsem nucena hvězdičku strhnout, ale nezapomenu říct, že očekávaný mindfuck závěr se dostavil v plné kráse a mně nezbývá nic jiného, než se pustit do novodobé třetí série a doufat, že se Lynch pořádně vyřádil. ()

danecek24

všechny recenze uživatele

48. Zlatý Glóbus za rok 1990 - cena (3) - *Nejlepší seriál (drama), *Nejlepší herec v seriálu (drama) - Kyle MacLachlan, *Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Piper Laurie + nominace (1) - Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Sherilyn Fenn ()

MarekT

všechny recenze uživatele

Seriál jsem zatím neviděl, nicméně už teď bych rád pochválil geniální soundtrack Angela Badalamentiho, na který jsem náhodou narazil - díky své uklidňující a zároveň dráždivé tajuplnosti není lepší melodie, kterou bych doporučil pustit si v depresivní náladě nebo v půlnoční atmosféře. Taktéž doufám, že až někdy tento počin shlédnu, že bude pokračovat ve stejném duchu... ()

Miss.Freak 

všechny recenze uživatele

Tak to napočtvrté vyšlo. Třikrát jsem rozdívala tento klenot a ani jednou to nedokázala dotáhnout do konce (yep, shame on mé mladší já). Ono to prostě v polovině druhé série nějak skřípe, no. První série, jo, ta je na jedničku, ale ta druhá trošilinku dějově pokulhává. Twin Peaks má ale své kouzlo, jeho atmosféra je jedinečná a chcete se k ní vracet a slyšet ten geniální soundtrack znovu a znovu. Málo seriálů vás vtáhne tak, že při sledování dostanete chuť usrkávat horkou černou kávu a dát si pár kousků toho nejbáječnějšího třešňového koláče, který vám naservírují jen v Double R Diner... Speciální agent Dale Cooper je životní rolí Kyla MacLachlana a jednou z mých nejoblíbenějších seriálových postav vůbec. Už teď se nemůžu dočkat toho, co nám mistr David Lynch naloží v pokračování. ()

Eviator 

všechny recenze uživatele

hustá atmosféra okolo vyšetřování vraždy studentky, kterou celé městečko milovalo... líbí se mi, že v celém městečku jsou téměř všichni přátelsky propojeni, i když má své velké nešvary... je vidět, že Lynch dokáže napsat příběh, který dokáže zamotat hlavu nejen mě... ()

Davosh 

všechny recenze uživatele

Opravdu skvělý seriál. Prvních 17 dílů, kdy se řeší vražda Laury Palmerové, patří mezi to nejlepší na seriálovém poli a nesouhlasím, že by byla 1.série o moc lepší, než 2.série do 9.dílu. Poté začne seriál upadat, zbytečně se zamotávat a vlastně se už nic neděje ani nevyřeší. Poslední díl naopak patří mezi nejlepší v celém seriálu a je jen škoda, že seriál dále nepokračoval. ()

Jim_Beam 

všechny recenze uživatele

Ačkoli jsem k Lynchovi krapet nedůvěřivý, musím uznat, že tenhle seriál je skvělej. Osobně mám radši druhou sérii, ale i první je výborná, takový velice chutný předkrm. Jedna z věcí, která mě velice zaujala, je obrovská žánrová rozmanitost. Tenhle seriál není jen mysteriózním dramatem, ale shledávám v něm i spoustu dalších žánrů. Svou absurditou občas sklouzává až ke grotesce, příběhy některých postav jsou zase romancemi a tak dále. Někdy jsou tyto žánrové "odkazy" laskavé, někdy mi zas připadaly mírně parodující, ať už však byly jakékoli, vždy byly zábavné a skvěle sloužily celku, který výborně vygradoval posledním dílem plným napínavé atmosféry. ()

Související novinky

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Reklama

Reklama