Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks

(seriál)
  • USA Twin Peaks (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní
USA, (1990–2017), 42 h 53 min (Minutáž: 46–94 min)

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Sherilyn Fenn, Harry Goaz, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle, Warren Frost (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Ve Twin Peaks je nalezena brutálně zavražděná Laura Palmer. Zvláštní agent FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan) spolu se šerifem Harrym S. Trumanem (Michael Ontkean) brzy zjistí, že v tomhle napohled spořádaném maloměstě není nic takové, jak se zdá. (Magic Box)

Recenze (722)

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedna z těch legendárních show, které se sledovali na ČT 2. Ačkoli to byl seriál, tak i intošové měli pocit, že zrovna na Městečko Twin Peaks se dívat mohou. Koneckonců to byl Lynch a byl tu i film a později i pokračování. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Uvařte si silnou černou kávu, připravte si spoustu višňových koláčů, hoďte se do gala (pánové tmavé obleky s vázankou a béžové baloňáky), půjčte si všech třicet dílů seriálu a na víkend si nedělejte žádné plány. Vydáte se do tichého, poklidného světa, kde nádherně voní vznešené Douglasovi jedle, kde žijí poslední muži se srdcem na pravém místě a krásné, osobité dívky, kde každý skrývá své vlastní tajemství a kam spolu s vámi míří speciální agent Dale Cooper, aby přišel na kloub záhadě tak temné a děsivé, že z toho ještě dlouho budete mít těžké spaní. Thriller se potkává s bláznivou komedií, zamilovaná scéna je následována tajuplnou mystickou vizí. Twin Peaks je průsečík žánrů a forem, je to komplexní velký příběh kroutící se jako neposlušná nit, na nějž jsou citlivě napojeny příběhy menší, aby se tu víc, tu méně přidali k vytváření hlavní detektivní linie, hlavně ale aby sami o sobě pobavili, dojmuli... Celý dojem hluboce podkreslují Badalementiho originální mysticky-jazzové hudební motivy a opakující se symboly, které se vám velice brzo dostanou pod kůži a i vy budete vědět, že "sovy, nejsou čím se zdají být"... Nejsilnější stránkou seriálu jsou samotné postavy, charizmatické ve své jedinečnosti a nepochybuji, že si stejně jako já zamilujete šerifa Harryho, tajemného Hawka, přitroublého Andyho a jeho malou, pomalou Peggy , krásné servírky Shelly a Normu, živočišnou Audrey, rozervanou dvojici Donnu a Jamese, podrazáckého Bena Horna, tajemnou Annie a samozřejmě Dalea Coopera, nejcharizmatičtějšího agenta v dějinách pohyblivých obrázků. A jakkoliv je zakončení posledního dílu geniální, David by za něj zasloužil kopanec do řitě. To je ode mě vše. Za celý personál hotelu Great Northern přeji příjemnou zábavu! 100% ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál není tím, čím se zdá být...Stejně jako sovy. Všichni oceňují Lynche (a já se k nim hlasitě připojuji), ale prosím nezapomínejte na scénáristu Marka Frosta! Tohle se musí vidět, jiná možnost není!!! Osobně dodávám, že Dale Cooper je tou vůbec nejpozoruhodnější a nejdokonalejší postavou televizní historie...Tak šup, udělejte si šálek černé kávy, vezměte si meruňkový koláč a koukat se! P.S. : Potkat někoho kdo vypadá jako Bob, poseru se strachy. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodnoceno po první sérii: Vítejte v Městečku Twin Peaks. Na první pohled je tu vše normální. Jsou zde lesy, je zde pila, jsou zde lidé, kteří žijí klidně. Ale co čert nechtěl, (nebo co David Lynch chtěl :-)) stane se vražda. Do městečka přijíždí agent Cooper, aby ji důkladně prošetřil, a tím začneme odhalovat, že ne vše je tak, jak to vypadá. Takhle by se dal charakterizovat tento nepochybně kultovní seriál. Dalo by se říct, že pro seriálovou tvorbu byl Twin Peaks něco, co položilo základy dnešních seriálů (vše je propojené, sledujeme více osudů, zvrat na konci). Možná se pletu, ale myslím, že tohle byl jeden z prvních takových seriálů, ne-li první. Jinak je zde dost vidět, že se na seriálu podílí Lynch. Atmosféra, některé scény… Prostě a jednoduše, pokud jste fanoušky Lynche, tak si tento seriál užijete ještě více. Po pouhých 8 dílech si mě seriál získal a nemůžu dospat dalších dílů. Zatím plný počet a jsem zvědavý, kdo že ji vlastně zabil. P. S. Český dabing je skvělý. I když preferuju originální znění, tak tady mi dabing nevadí. P. S. 2. A o tom, že tohle je bezpochyby životní role Kylea MacLachlana, se snad ani nemusím zmiňovat. Druhá série: Otázka po druhé sérii nezní, kdo zabil Lauru, ale je v tom Městečku někdo normální? :-) Ne, teď vážně. Po zhlédnutí finále musím opět konstatovat, že Lynch mě (zase) dostal. Twin Peaks není seriál jen na jedno zhlédnutí a já doufám, že se mi jej někde podaří sehnat i v originále (ačkoliv byl dabing opravdu dobrý). Postava Boba je zřejmě to nejlepší ztělesnění zla, jaké lze vůbec na obrazovkách vidět. Scény s ním by se v některých momentech mohly měřit s velmi dobrými horory. Hodnocení nechávám stejné a jdu shánět Twin Peaks: Fire Walk with Me. P. S. A potěšily mě roličky Davida Duchovného a Heather Graham. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Pri uvedení amerického seriálu "Twin Peaks" v Európe (v nemecky hovoriacich krajinách) boli použité tieto názvy jednotlivých epizód: 1. Mestečko Twin Peaks (pilotný diel), 2. Stopy nikam, 3. ZEN - Umenie chytiť vraha, 4. Odpočívaj v bolesti, 5. Jednoruký muž, 6. Cooperove sny, 7. Čas poznania, 8. Posledný večer, 9. Obor s tebou, 10. Kóma, 11. Muž za sklom, 12. Tajný denník Laury, 13. Kliatba orchideje, 14. Démoni, 15. Osamelé duše, 16. Jazda s mŕtvolou, 17. Samozvaná spravodlivosť, 18. Hádka medzi bratmi, 19. Maškarný ples, 20. Čierna vdova, 21. Šach-mat, 22. Dvojhra, 23. Otroci a páni, 24. Prekliatá, 25. Rany a jazvy, 26. Na krídlach lásky, 27. Variácie vzťahov, 28. Cesta ku Čiernemu vigvamu, 29. Miss Twin Peaks, 30. Za hranicami života a smrti. ***** ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Více snovosti, více mystéria a především méně keců o ničem, nezajímavých obyčejných větví příběhu, dílů, ve kterých se nestane absolutně nic a taky méně zcela nesnesitelných postav. Pak by to mohly být i tři hvězdičky :-). Seriálu Twin Peaks jsem zasvětil hrubého času skoro dva roky, samotného mě šokuje, jak dlouho mi trvalo zkouknout třicet dílů. Proč jsem to vlastně dělal, když se mi to nelíbilo? Je možná fakt, že jsem byl malinko zvědavý, jak se celá záležitost vyvrbí, ale mnohem méně bych byl ochoten připustit, že nademnou Lynch vyhrál a já seriál vzdal. Dílo je to pro mě rozporuplné od první do poslední minuty. Seriál má dle mého tři geniální díly, Zen, or the Skill to Catch a Killer v první sérii, který jsem vlastně poznal už dávno v parodii v Simpsonech, poté Arbitrary Law uprostřed série druhé a pak samozřejmě díl úplně poslední, který je prostě jízdou. Ne náhodou jsou dva z těchto tří dílů režírovány Davidem Lynchem. Těch několik epizod, kdy usedl na režisérskou stoličku, se totiž vyznačují tím, jakoby byly úplně z jiného světa. Ostatní díly jsou v podstatě normální, sledujeme ty obyčejné nudné životy postav, které bychom nejraději sami zavraždili (Andy, Lucy nebo ta kravka s pirátskou páskou přes oko), ovšem Lynchovy díly, tam jsou hned dialogy jiného směru, okamžitě dávají menší smysl, děj směřuje do záhad mnohem větší rychlostí než jindy, setkáváme se v nich taky se skvělým tančícím trpaslíkem, jehož hraje herec, kterého jsem si zamiloval ze seriálu Carnivale. Často také s oním Bobem, jehož přítomnost mě naopak poněkud iritovala. Twin Peaks je v mých očích počin hodný pozornosti, kdyby se ale celý děj zkrátil do nějakých šesti dílů, jednalo by se o skvost. Většině lidí to přijde jako skvost už nyní, druhou sérii ale já považuju za nesmírně natahovanou, odhadem prvních šest dílů druhé série bylo přímo tragických a zhruba od dílu dvanáctého se situace opakovala. Jsem nakonec rád, že jsem tento seriál zhlédnul, jestli ale lituji toho času, to si ještě promyslím. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

1. SEZÓNA: Hype žije aneb když od seriálové karty se štítky drama/krimi čekáte soft verzi True Detective, a namísto toho dostanete komediální až parodickou kriminálku od mistra dějových halušek, Lynche. Jasně, chyba je ve mně, já to beru. Nelíbilo, ale zaujalo. Nenaštvalo, ale zklamalo. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

90% - Seriál přeplněný výborně vykreslenými postavami, ke kterým si divák vypěstuje hezký vztah, protože zná životní příběh téměr každé z nich. Příběhová linie byla na mě poněkud složitá a spletitá, ale po buddhistickém vzoru "cesta ja cíl" jsem si ji užil i přes to, že mi závěr přišel trochu odfláknutý. Twin Peaks je velmi milá podívaná, které svědčí jak obměňující se režiséři, tak nově příchozí postavy. Herecky a typově doslova klenot. Vše se děje za stále stejné, poněkud ostinátní, ale dokonalé Badalamentiho hudby. Myslím, že je čas podívat se i na stejnojmenný film... ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Asi geniální seriál, ale mozek mi to místy fakt nebral:-). Ale kdoví, třeba už jsem psychicky dospěla natolik, že bych se na to byla schopná podívat s větším pochopením než před 8-9 lety. Snad se jednou poštěstí... 75% ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"WELL, I'VE HAD ABOUT ENOUGH OF MORONS AND HALF WITS, DOLTS, DUNCES, DULLARDS AND DUMBBELLS... AND YOU, YOU CHOWDER-HEAD YOKEL, YOU BLITHERING HAYSEED." ----------- Zapadákov, mystika, zvláštne postavy, desiatky príbehov, prepojenia, zvrat za zvratom, polohluchý Lynch, káva a šišky. To všetko a omnoho viac. To je Twin Peaks. A nie je to náhodou aj najlepšia mysteriózna TV show ever? ()

kinej 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Proč je Twin Peaks na rozdíl od jiných seriálu tak moc dobrý. No třeba proto, že u jiných seriálů, když nevidíte jeden dva díly, nakonec zjistíte, že se třeba nic nestalo. Tady je průser vypustit i třeba jen 5 minut. Každá scéna totiž seriál rozvíjí do nových dimenzí. V Twin Peaks je všechno humor, napětí, romatnika, lehká erotika i mystično. Tvůrcům seriálu se navíc podařilo získat opravdu excelentní herce, kteří svou práci umí skvěle. No a taky Sherilyn Fenn, Lara Flynn Boyle a i jiné jsou úplně fatálně nádherné. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po 1. a 2. sérii: Asi špatné načasování, měl jsem to vidět mnohem dříve. Nemůžu říct, že by mě to nějak vystřelilo z bot. Tak pozvolně jsem to zkouknul, žádná natěšenost na další díly. Souhlasím se všeobecným názorem, že to mělo být zřejmě ukončeno v polovině 2. série, kdy byla uzavřena hlavní zápletka. Závěr byl už takový nepříliš poutavý. Úplný závěr potom dost nepochopový, což mi taky úplně nesedlo, čekal jsem lepší konec. Jsem hodně zvědavý, co přijde ve 3. sérii natočené téměř 30 let poté. Jo a abych nezapomněl, chci velmi, opravu velmi vyzdvihnout postavu agenta Coopera - ten si zaslouží jednoznačně největší potlesk, protože byl naprosto fantastický. ()

WillBlake 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Teď, když je natočena nová série, jsem mohl po letech konečně zhlédnout poslední díly, které jsem si původně „šetřil“ a průběžně si je chtěl dávkovat po zbytek svého života. Počítal jsem totiž, že s posledním dílem se dostaví nejen absolutno (ať už to znamená cokoliv), ale zároveň nepříjemný pocit beznaděje a prázdnoty, jíž nezaplní žádný jiný seriál. Ano, poslední díl je nejlepší věc na světě. EDIT po třetí sérii: Návrat ukázal, čím vším může návrat být, přičemž elegantně umocnil dávnou minulost, aby ji následně zanechal v bezčasí a diváka tak uvrhl do zoufalého transu. Oproti starým dílům Twin Peaks je The Return samozřejmě dost „jinde“, ale když se přestaneme koupat v sentimentu a snít o mýdlové opeře, pravděpodobně nám dojde, že původní série solidně rozválcoval. A možná až ve chvíli, kdy se začnete pídit po různých teoriích, naplno si uvědomíte, kolik filozofie a zároveň temnoty třetí série ukrývá, co se asi stalo Audrey a jak bezútěšný je Cooperův osud. Lauřin závěrečný výkřik ve mně pak bude rezonovat dalších pětadvacet let. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

IMHO jeden z nejlepších amerických seriálů všech dob. Všechno je tak úžasně pospojované a zároveň zamotané. Skvělé postavy, a hlavně... ta ATMOSFÉRA! ()

Související novinky

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Reklama

Reklama