Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks

(seriál)
  • USA Twin Peaks (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní
USA, (1990–2017), 42 h 53 min (Minutáž: 46–94 min)

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Sherilyn Fenn, Harry Goaz, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle, Warren Frost (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Ve Twin Peaks je nalezena brutálně zavražděná Laura Palmer. Zvláštní agent FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan) spolu se šerifem Harrym S. Trumanem (Michael Ontkean) brzy zjistí, že v tomhle napohled spořádaném maloměstě není nic takové, jak se zdá. (Magic Box)

Recenze (722)

Bohnice 

všechny recenze uživatele

Tý volé, zdar Dejve. Já si říkal, že nám v 70. letech nenápadně zmizelo pár pacientů. No, a tys byl celou dobu jedním z nich. Musím tě pochválit, většina lidí nedokáže využít své stinné stránky k něčemu užitečnému, ale tobě se to povedlo. Vidím, že sis svými realistickými dokumenty vysloužil čtyři nominace na Oscara, bohužel bez úspěchu. Asi se dozvěděli o tvé akrofílii, ze které ses u nás (mimo jiné) neúspěšně léčil. Přecejen, existuje něco víc vzrušujícího než pocákat hlavu Oskarovi před zraky všech neschopných prominentů Hollywoodu? -- S tímhle seriálem jsi to ale víceméně zajebal. Pár záblesků tam bylo, ale zbytek byl kýčovitější než naše Ordinace. Většina herců snad stála před kamerou poprvé, což by samo o sobě nebyl zápor, kdyby tak i nehráli. Nejvíc mě pobavilo to umělé mystizování, který spočívalo v přidání tisíckrát ohraný melodie do jakékoliv scény, která tak měla působit. ()

Anubiska 

všechny recenze uživatele

Agent Dale Cooper nemá chybu,i po letech mě seriál baví. Těch obskurních postav,napětí,tajemno,odkazy na různé konspirační teorie...pořád v něm lze najít něco nového. Lynch zkrátka umí. ()

Korra 

všechny recenze uživatele

Díky tomuto seriálu jsem se stala závislá na kávě. Prapodivné městečko, kde muži jsou většinou parchanti, ženy krásné a vzduchem se nese taková zvláštní, snová hudba... Dnešní seriály mají možná rychlejší tempo, nemají ale takovou atmosféru a ani nejsou tak krásně nafilmované. ()

batik 

všechny recenze uživatele

Kúsok jednej časti som videl ešte, ako malé decko, keď dávali Twin Peaks 1. krát na ČT. Neviem či to bolo ešte za federácie, alebo po rozpade spoločného štátu, ale bol som ešte malý štupeľ. Snáď ma táto skúsenosť veľmi nepoznačila, každopádne vo mne vzbudila záujem, lenže ďalšie časti som už bohužiaľ, alebo aj vďaka bohu nevydeľ. Až som troška podrástol a TP na ČT reprízovali tak som si ho samozrejme nenechal ujsť a treba povedať, že moje nadšenie z dectva sa ešte znásobilo. Ak sa vo filmovom svete používa pojem lynchovský, tak musel vzniknúť jednoznačne v súvislosti s TP. To čo sa Davidovi Lynchovi a Markovi Frostovi podarilo je proste neskutočné a neopakovateľné. Minimálne v žiadanom seriáli sme si, podľa mňa, doteraz nemohli vychutnávať tak neopakovateľnú atmosféru, dotváranú geniálnou hudbou Angela Badalamentiho. Už ten úvod je, ako z iného sveta, jednoducho sledujeme, ako brúsky brúsia kotúče na pílu. Takáto scéna musí zbystriť pozornosť každého diváka, hlavne keď si spomenieme na úvodné titulky iných seriálov z prelomu 80. a 90. rokov. Môžem ešte dodať, že Twin Peaks je neskutočný svet, kde v úplnom zapadákove v hustých lesoch na hraniciach s Kanadou, stretávame naozaj veľmi pestrú paletu postavičiek, ktoré len tak niekde inde nestretnete. Presne sa do toho prostredia hodia a vy aj nakoniec uveríte, že niekde na hraniciach sa Kanadou, presne taký zapadákov a taký ľudia musia byť. Ak sa mám vrátiť, k už spomínanej atmosfére, tá je tvorená samozrejme ľuďmi, ale aj majstrovsky podávaným pocitom, niečoho neznámeho až strašidelného, mystického, čo sa u kríva v tých hlbokých lesoch. Nakoniec aj zobrazenia Zla, v podobe Boba, sa nesie presne v tomto duchu, niečoho neurčitého, neznámeho, čo nás môže kedykoľvek prekvapiť a objaviť sa. Snové sekvencie agenta Coopera sú kapitolou samou o sebe. Aby som len tak nebásnil a povedal aj niečo konkrétne. Hudbu, atmosféru, nápad, postavy to som už spomínal. K tomu si pridajme ešte perfektný scenár, kvalitné herecké výkony. Mnohý herci a hlavne herečky, mali vďaka Twin Peaks zarobené, na slušnú hereckú kariéru. Aby som len nechválil, tak musím pridať aj nejaké to negatívum. Prvá séria je neskutočná a platí pre ňu všetko čo som vyššie spomínal. Druhá séria pokračuje v nastúpenom trende, ale krivka kvality prudko klesá po vyriešení prípadu vraždy Laury Palmer. Hold všetka tá mystika a tajomno sa na čas vráti do lesov a epizódy, kde je hlavným protihráčom Coopera Windom Earle, jednoducho nemajú takú šťavu, keďže sa jedná o obyčajného psychopata. Síce svojského, ale na Boba rozhodne nemá. Kvalita prvých 18. častí sa vráti až v posledných troch častiach. Posledný diel, otvára dvere pokračovaniu, ktoré sa bohužiaľ, alebo možno aj vďaka bohu neuskutočnilo. Čo dodať, Twin Peaks majstrovské dielo, ktorého atmosféru a náboj len tak niečo neprekoná. 90% ()

monika_cz 

všechny recenze uživatele

Miluju tenhle seriál, super režisér, herci, prostředí, atmosféra, zápletka, prostě vše. Mohla bych se na to dívat znovu a znovu. ()

lineker 

všechny recenze uživatele

Absolutní nadšení, slovo kult je pro tento seriálový skvost slabý pojem. Co další díl, to pocit, že ujíždíte na úplně skvělým matrošu. ()

andrea1661 

všechny recenze uživatele

První série perfektní, herecké výkony skvělé, ale závěrečný díl katastrofa proč, proboha proč!!!! Úplně zkažený celkový dojem z tohoto veledíla. ()

Scott67 

všechny recenze uživatele

Tomu prostě nelze nedat pět. Ten seriál má atmosféru, která by se dala krájet. Výborný na usínání. A je úplně jedno, který díl si pustím. Někdo tu píše, že vypustit pouhých pět minut je průser, ale já to tak nevidím. Naopak nevidět klidně pár dílů a dívat se dál, tak mám pocit, že mi nic neuteklo. Jinak také přehlídka pěkných ženských. Nejhezčí pro mě Shelly Johnson. Být tady u nás někde Twin Peaks, tak se tam hned odstěhuju. Cooper, Truman a nebo třeba major Briggs, to jsou skvělé postavy. Jakoby starší Rychlé šípy v Americe. Jejich rytířské způsoby jsou jakoby z jiného světa. A přitom je to tak prosté. A ještě jednu věc me agent Dale Cooper naučil: A totiž, že nedostatek spánku se dá docela dobře nahradit jídlem. Funguje to. Jdu si pustit některý díl :-) , ale vezmu to přes ledničku. To je prostě pohoda..... ()

abanek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opravdu úžasný mix soap opery, sci-fi, horroru, kriminálky a komedie... Obě dvě série miluju stejně (druhou možná ještě víc..) a opravdu jsem zvědav jaká (a jestli bude....) série třetí... Já bych byl pro.... !!! Jo,a žeru Audrey !!!! ()

ascorti 

všechny recenze uživatele

Nejlepší hodnocení - Homer Simpson ** muž tančí s koněm ** That's damn fine coffee You have here in Twin Peaks... ** Homer: "Briliant! I have absolutely no idea what's going on ()

Lazy87 

všechny recenze uživatele

První série (NEVĚDĚL JSEM JEŠTĚ O DRUHÉ - delší) Už za tu pod kůži se vrývající znělku si tento skvost zaslouží plnou palbu. Jo je to trochu jiný seriál a právě proto mě asi dostal. Přesto, že je poslední dobou plno kvalitních seriálů, tak společně s Wire zatím seriálové perly. Mám za sebou i další řadu, tedy druhou, delší. Ačkoli mnohé hlasy říkali, že to jde do sraček, za což jim děkuji, tak nemohu nic než nesouhlasit. Už co se týče soundtracku, který sedne, jak facka a perfektně dokresluje stmosféru. Postavy, to jsou další unikát. Žádná není bdlá, nudná, nebo zbytečná. Každá má svoje kouzlo. Prostě postavy jsou vykresleny takovým způsobem, že se člověk zamiluje. K ději bych dodal, že je zajímavý. Dobrý nápad. Trochu nechápu proč, ale to je Lynch a spol. Tak proč ne. Ale děj a závěr pro mě z tohoto seriálu neudělal takový zážitek. No a abych pořád jenom nechválil, tak si pustím něco jiného. Ale určitě to nebylo tak dobré. ()

Josefka 

všechny recenze uživatele

Jenom chorá a geniální mysl může přivést na plátno umělecké dílo jako Twin peaks navíc podpořené tak silnou hudební stránkou. Bob - geniální náhodný nápad Paní s polenem má bod navíc ()

justaboy 

všechny recenze uživatele

Geniálně rozjetý seriál popraven svým vyvrcholením. Bob, to skvělé ztělesnění čistého zla se vypaří a Windom je jen slabá náhražka. V konečném díle se stane všechno a nic a člověk tomu ani nechce věřit. Jsem zvědavý na další sérii, ale veliké naděje si nedělám... ()

Dasulinda79 

všechny recenze uživatele

Výborně natočené, je tam dost napětí, ale i humoru, těším se na druhou sérii a vlastně i na třetí. Lynch se vším všudy :) ()

Mantegna 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vrcholem starého dobrého Twin Peaks je pochopitelně druhá série a to konkrétně díly 9 - 17 i podle zdejšího hodnocení, což mě trošku šokuje vzhledem k tomu, že je to tady jeden nevkusný idiot za druhým. Nechápu pak tu schizofrenii v komentářích psát, že nejlepší je první série, která je úžasná, přesto vrcholem je uvedená výseč. Seriál jsem viděl více než stokrát. Je to vrchol kinematografie. Nic nestojí výš. Pokud někdo řekne něco jiného jen se hezky ztrapní. Celá přitažlivost styku světského děje - vyšetřování se zásvětním světem tkví na principu jakoby dítě vychovávalo dospělého. Proto je Man from another place lilipután, tedy dítě a dospělý zároveň. Ta forma zlomyslnosti, potměšilosti a panství náhody, kdy si postavy v Black Lodge nemůžou být ničím jisté je omamná a vtahující. Důležitým prvkem v Twin Peaks je pak vyprávění - vzpomínání na události, které se z Twin Peaks Return skoro vytratilo. Když se Leland přijde 'udat' na policejní stanici ve druhé serii a po rozvinutí identifikační kresby Boba / sebe : ,,tenhle muž, já ho znám!" ... a pak začne vyprávět svůj příběh z dětství z Perlového jezera, právě v těchto momentech Twin Peaks dosahuje vrcholu podmanivé atmosferičnosti.👌👌👌👌👌☝️☝️ ()

Horal.P 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První řada byla naprosto geniální, u druhé řady chyběl stejně silný motiv jako byl u první řady (vražda Laury Palmerové). Druhá řada ale velmi rychle nabrala dech a byl to jiný, ale i tak velmi silný příběh. Na pokračování jsme si počkali 26 let .Třetí řada (Return) je už jen neúspěšný pokus  udělat něco naprosto nového. Jenže další "revoluce" v TV seriálech se nekoná a nikdo na to už nedívá. Dokoukal jsem Return jen z nostalgie. Takže 5 hvězdiček je za první 2 řady :-) Nějak nechápu to pětihvězdičkové "uchcávání" nad jakoukoli kravinou, kterou Lynch vymyslí...ale třeba je chyba ve mně a nechápu záměr tvůrce... jediné co mě potěšilo, že Laura žije, ale je to Laura? ()

Související novinky

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Reklama

Reklama