Série(3) / Epizody(48)
Ve Twin Peaks je nalezena brutálně zavražděná Laura Palmer. Zvláštní agent FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan) spolu se šerifem Harrym S. Trumanem (Michael Ontkean) brzy zjistí, že v tomhle napohled spořádaném maloměstě není nic takové, jak se zdá. (Magic Box)
Videa (6)
1. Séria: Takéto ja rád. Dej odohrávajúci sa v neveľkom mestečku s podivnými obyvateľmi a nejednou záhadou. Už pilotný diel ma utvrdil v tom, že pôjde o skvelý seriál plný mysterióznych vecí a neobjasnených udalostí až do samotného konca(možno aj o čosi ďalej). V seriály je skvelo vyobrazený charakter jednotlivých postáv a keď je na obrazovke práva nejaká postava vždy viem čo môžem očakávať a tiež sa pripraviť sa na zmenu žánru. Mysteriózny triler, romantika, komédia.. Twin Peaks obsahuje viacero žánrov a dobre to funguje v ich miešaný. Zatiaľ asi jediný zápor je, že mi chýba gradovanie. Či už gradovanie na konci jednotlivých epizód, alebo na záver série. Zatiaľ je to na silných 80% Nemôžem to ohodnotiť objektívne, pretože už som ovplyvnený inými kvalitnými seriálmi a Dexter je stále na mojom seriálovom Olympe. Svojho času to ale musel byť ešte väčší zážitok ako teraz. 2. Séria: V polovičke série sa to akosi zaseklo. Skončila dejová linia s Laurou Palmerovou a neviem so do tej dalšej dejovej línie dostať. Ako pozerať sa to dá, ale už ma to nezaujíma až tak ako predošlé diely. EDIT: Odstupom času rozmýšlam o Twin Peakse stále viac a viac. Aj preto zvyšujem hodnotenie na plný počet a pokračujem v sledovaní.(Dopozerané) ()
Nesnáším slovo kult, pro mě není nic v oblasti filmu kultem. Neuctívám ani filmové postavy ani režiséry, nikoho. Řekněme ale, že seriál Twin Peaks by se dal přirovnat ke coca-cole a Dale Cooper ke kofeinu = zatraceně chutné a zatraceně návykové (co se týče kinematografie). Miluji mysteriozitu, tajemno, atmosféru, tři esence vrcholného požitku z projekce. A Lynch je všechny napěchoval do jednoho lákavého balení. Já ale netvrdím, že je seriál bezchybný a to je několik postav, které mi lezou nesnesitelně na nervy (polda co bulí jako želva, sekretářka s hlasem batolete a pár dalších). Ale čert je vem, Twin Peaks mi dokázalo, že "detektivka" je vlastně zábava (a to jsem detektivky - nebo jak to správně nazvat - nesnášel). Bravo. ()
Isn´t it too dreamy? Kdo ve "skutečnosti" byla zavražděná Laura Palmerová? Je vůbec někdo v městečku Twin Peaks nevinný? A co na to Islanďané, Douglasovy jedle, polena či sovy? Městečko Twin Peaks můžu sebevíce milovat za to jak mě dokáže neustále překvapovat, jak mnou cloumá od jedné emoce ke druhé, následně rozesmívá až k slzám a jak mě z něj pravidelně mrazí až do morku kostí. Můžu ho zbožňovat za geniální tvůrčí propojení tria ve složení David Lynch, Mark Frost a Angelo Badalamenti. Můžu mu denně děkovat za jedny z nejatmosferičtějších (nejen) televizních pohyblivých obrázků, co mám tu čest znát. Ovšem jedno stejně vím naprosto jistě. Za nic na světě bych se v tomhle městečku nechtěl ocitnout ve skutečnosti. A to ani v doprovodu nejstylovějších zvláštních (doslova) agentů FBI, kteří kdy z Quantica vyšli, božského Dale Coopera a Alberta, který povyšuje neasertivní chování na zcela novou úroveň. A i když ve druhé polovině seriálu dochází k úbytku kvality (s čestnou výjimkou posledních epizod), tak je to stejně takřka neznatelné. Úbytek je to totiž asi takový, že nepřekonatelně geniální seriál se velmi nenápadně přesune do škatulky "pouze" zatraceně dobrého, kterému se i tak vyrovná málo co. Pokud vůbec něco. ()
Po 1. a 2. sérii: Asi špatné načasování, měl jsem to vidět mnohem dříve. Nemůžu říct, že by mě to nějak vystřelilo z bot. Tak pozvolně jsem to zkouknul, žádná natěšenost na další díly. Souhlasím se všeobecným názorem, že to mělo být zřejmě ukončeno v polovině 2. série, kdy byla uzavřena hlavní zápletka. Závěr byl už takový nepříliš poutavý. Úplný závěr potom dost nepochopový, což mi taky úplně nesedlo, čekal jsem lepší konec. Jsem hodně zvědavý, co přijde ve 3. sérii natočené téměř 30 let poté. Jo a abych nezapomněl, chci velmi, opravu velmi vyzdvihnout postavu agenta Coopera - ten si zaslouží jednoznačně největší potlesk, protože byl naprosto fantastický. ()
Ve svých nejlepších momentech opravdu perfektní seriál. Bohužel si nedokáže držet úroveň po celou dobu. První série je dokonalá. Má to tajemství, bizarní humor a skvělé postavy. Druhá série začíná taky parádně, jenže po pár dílech se vyřeší vražda Laury Palmerové, ale seriál nekončí. Prostě to pokračuje a neděje se tam naprosto nic zajímavého. Vždy jen přijde nějaká nová postava, např. transvestitní agent FBI David Duchovny, chvilku nudně oxyduje a zmizí. Tahle prostřední část zabírá fakt hodně dílů a je opravdu bolestivé na to ždímání, předtím tak dokonalé látky, koukat. Vše se začne k lepšímu obracet, až když na scénu dorazí Windom Earle a zase to postupně graduje do fakt psychopatického finále. Atmosféru to má, v těch dobrých dílech, parádní, ale hlavně to táhnou postavy. Kyle MacLachlan je jako hlavní hrdina agent Dale Cooper k sežrání, ale totálně nejvíc válí Ray Wise jako Leland Palmer. Každá jeho scéna je geniální, ten jeho úsměv a tanečky mě fakt rozesmívaly celou dobu. A hrají tam hezké holky. Moje favoritka je jednoznačně Shelly. Určitě to doporučuju zkouknout, protože takhle absurdní humor fakt nikde jinde není. Jen je nutné přežít prostřední část druhé série. ()
Galerie (1 332)
- Tvůrci seriálu David Lynch a Mark Frost prý dlouho diskutovali nad otázkou, zda by se ve 3. sérii neměl objevit i Cooperův (Kyle MacLachlan) kolega Chester Desmond (Chris Isaak), který zmizel během vyšetřování vraždy Teresy Banks. K návratu postavy nakonec nedošlo, protože nedokázali najít vhodný způsob, jak ji do děje zakomponovat. (mandyl)
- Seriál se prodal do 55 zemí. (trojúhelník)
- David Lynch se při tvorbě seriálu nechal inspirovat obrazy slavných malířů jako jsou Claude Monet, René Magritte, Gustav Klimt, Francis Bacon nebo Edward Hopper. Některé obrazy těchto umělců se nápadně podobají scénám z tohoto seriálu. (mandyl)