Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks

(seriál)
  • USA Twin Peaks (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní
USA, (1990–2017), 42 h 53 min (Minutáž: 46–94 min)

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Sherilyn Fenn, Harry Goaz, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle, Warren Frost (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Ve Twin Peaks je nalezena brutálně zavražděná Laura Palmer. Zvláštní agent FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan) spolu se šerifem Harrym S. Trumanem (Michael Ontkean) brzy zjistí, že v tomhle napohled spořádaném maloměstě není nic takové, jak se zdá. (Magic Box)

Recenze uživatele PKD k tomuto seriálu (6)

Městečko Twin Peaks (1990) 

Klenot individuálního filmovo/televizního labůžníka, který se nechce nechat jen tupě bavit, ale naopak... chce se nechat vtáhnout do světa, na který už nikdy nezapomene. A který mu pak bude vrtat v hlavě jako červotoč.Kdo nepochopil, nejspíše nikdy nepochopí. A ta 3.s., na kterou se čekalo/nečekalo 25 let...no ty... A kdo je tady na čsfd těžký fanda Lynche a ještě tento jeho nehorázně zásadní a rozhodně nejrozsáhlější počin neviděl, urychleně by to měl napraviti. Vy klikaři jedni, teď už máte rovnou 3.s. To my jsme museli (a mnoho z nás to již dávno vzdalo) čekati 26 let. To si jen málokdo umí představit. ()

Za hranicemi života a smrti (1991) (S02E22) 

Mistrovské dílo a mistrovské završení, ve kterém dostanou Lynchovi fanoušci tentokrát, plných 17min.! (celkového času) v Rudé místnosti. To trumfla až 3.s. ()

Návrat (2017) (S03) 

Artová noční můra ve které se snoubí vše, co Lynch za posledních 40 let vstřebal jako umělec. Cz dabing velice překvapil a hl.díky němu, jsem dokázal ocenit i ty části, které mi v orig. přišli poněkud hluché. Též té cz verzi vděčím za to, že jsem byl schopen si pustit 14.5 dílů na jeden zátah, což je výkon, který se mi nepovedl už roky. Za absolutní vrchol po zralé úvaze beru díly:1, 2, 3, 8 (ten je jasný a navíc je to v podstatě 55min.film sám pro sebe) a 17, 18. Naprostý záhul, který v US tv nemá (Lynch/Frost to opět! dokázali), obdoby. Spolu s ještě lepší Frostovou 2.TP knihou Final Dossier (zatím jen v orig. snad se dočkáme cz vyd.) jsem byl po 3 dny součástí světa, kde šumí majestátní Douglasovy jedle a káva je zatraceně silná. S koncem, jsem tak nějak spokojen/nespokojen, dle nálady, ale i tak se jedná o vyjímečné a hl.nepodbízivé dílo, které je pochopitelně pro mnoho seriálových konzumentů, dosti nestravitelné. Ale to je jedno, páč to není ostatně seriál pro každého. On je totiž pro nás. Rozhodně je pro Lynch maniaky úžasné vidět, jak se zde snoubí (II.) vlivy takových fláků jako, Mazací Hlava či stále brilantní Inland Empire. Sice se zde dosti přitvrdilo v cynismu (což jsem nikdy v předchozím TP nepozoroval) a krvavosti (opět to samé), ale když se na to podíváte z odstupu, tak je to vlastně pochopitelné. Před 25 lety byla holt jiná doba. Já vím, je to klišé jak hrom, ale i tak. Suma sumárum... dostanete zde téměř 18h.film, což ve světle informací, že se tato 3.s.točila vlastně v kuse a pak se to teprve rozestříhalo na 18 dílů, dává v jednotném shlédnutí dokonalý smysl. Tady totiž nedostanete obligátní shrnutí předchozího děje, jako u předchozích 2 s.:) Žádné berličky a vedení za ručičku. To tedy ne. Když vynecháte jeden jediný díl, jste v loji. Jen pro filmové/tv labužníky třídy 10 a výš.:) Na závěr jen dodám, že jsem byl nehorázně nadšen z faktu, že se zde docela dost propojuje a prohlubuje už tak hluboce psychedelický TP film, díky čemuž získává zcela nový rozměr. Jen mě hodně mrzí (mírně řečeno), že zde tak často zmiňovaný agent Jeffries už nemůže být hrán dalším panem umělcem s velkým U, Davidem Bowiem. To by byl teprve nářez. Takto jsme dostali ´´jen´´ obří konvici a pár ukázek (čb) z filmu. A nejvýraznější hláška? ,,Naser si, Alberte´´. ()

Epizoda 7 (2017) (S03E07) 

,,Už nikdy v životě mě neuvidíte. A nikdo se nedoví nic o Joeovy McCluskeym ani o zesnulém panu Strawberrym´´. ;-) To ovocné jméno žeru. Já si myslím, že je to ten pes, bez té 1 packy.:) ()

Epizoda 8 (2017) (S03E08) 

Já nevím, jak ostatní, ale NIKDY ! už nepřipálím žádnýmu houmlesákovi aka woodsmanovi (není totožný se zdejším uživatelem, haha) (jako bych to někdy dělal) a věta- ,,Toto je voda, toto je studna, pij z hluboka a klesni ke dnu. Kůň je oční bělmo a temnota uvnitř´´ (což je vlastně pravda, hehe)...mě beze srandy bude strašit ještě několik let. 40minut!!! Lynchových artových orgií, které učinily z jeho předchozích podobných počinů, ubohé šaškárny. No, snad až na Mazací Hlavu. Ale jsem rád, že jsme se dověděli, jak vznikl Bob. Též oceňuji, že od 5.dílu (nebo tak) je zde už nějaká hudba. Závěrečné songy, nepočítám. I když zrovna v tomto díle, jsou přímo uvedeni na scénu (jako vždy) výborní Nine Inch Nails. Viděno kolem půlnoci. Moc hezky se potom usíná:) Slabším povahám radím - tomuto dílu se vyhněte širokým obloukem. Buď ho nepochopíte, nebo vás vyděsí až do morku kostí. Lynch už předtím tak nějak koketoval s hororem, ale až tady to definitivně rozstřelil! Nevím, zda být rád či ne, ale každopádně je to fascinující díl a pro mě (zatím) po prvních 2dílech, absolutní top. Nejlepší komentář, gumolit. ()

Epizoda 18 (2017) (S03E18) 

Tak,můžeme bilancovat. Když to shrnu,tak se mi jeví první 2 díly,8.díl (ten jednoznačně ční jako absolutní a nekompromisní surrealistický vrchol,celé série a vlastně i seriálové tvorby za posl.25 let),a poslední 2,jako totál top. Mezi tím,jsou srandičky,nesmysly,absurdity a vata. Byť díky kvalitním (a občas i vysoce nadprůměrným) hercům,ne tak nudná či nestravitelná. Konec mě trochu nas....,neb jsem naivně doufal,že to Lynch tentokrát už konečně řádně,ukončí. Aspoň,že Bob je ko (doufám) a Laura(?) žije. Ale došlo tu alespoň k happyendu mezi Edem a Normou (to jsem moc ocenil) a Dougie se vrátil k rodině. Ano,je tu pár věcí vyřešeno ale víc je nedořešeno a to je chyba. Scottovi se tento přístup v Prometheovi,obrátil proti němu,ale u Lynche se toho samého neobávám. Přece jen,je to o dost jiný režisér a navíc jde tu o tv projekt a ten si může dovolit to,co ve filmu nejde,a když,tak se vám to,skoro vždy,vymstí. Teď,ještě s čerstvými dojmy(posl.8 dílů zkouknuto včera a 18.díl,dnes v 1:16 ráno),mohu rozhodně říct,že je to dost nářez. Byl jsem velmi potěšen,jak skončil ten hazl syn Audrey (i když Audrey samotná,je v těch pár dílech,jako absolutní vypatlaná kráva,kterou bych i já,přetáhl nejradši kladivem,a to u velmi sympatické postavy z předchozího serošu,zamrzí) a dost odvařen z toho,že v posl.dílech se Lynch zaměřil hl.na film (který jsem měl vždy hodně vysoko,i když těsně pod seriálem) a vysvětlil (po svém,samozřejmě),několik událostí atd.které dlouhá léta,jistě nejen ve mě,hlodali,jako červotoč. A za to mu dávám řád Twin Peaks. P.s.jen to,že tentokrát je ´´ukončení´´ mnohem brutálnější (ve smyslu,podlého útoku na diváka očekávajícího nějaké vyústění),mi bude dlouho vadit a rezonovat ve mě. Ale,jak znám Lynche,tak to byl beztak,jeho záměr:) Jsem na něj naštvaný,a zároveň mu musím za zhruba,17h film (protože tak se to má,dle tvůrce sledovat),poděkovat. Rozhodně musím mít tu knihu! A závidím Phillu Jeffriesovi,že je obří konvice,či co:-))) David Bowie by měl radost. P.p.s.dost pochybuji,že během dalších 25 let,se tu objeví něco podobného. Jedině,že by David Lynch měl smlouvu s Luciferem a žil ještě dalších 50 let. Nejmíň! :) ()

Související novinky

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Reklama

Reklama