Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks - Série 1

(série)
Drama / Mysteriózní
USA, 1990, 7 h (Minutáž: 46–94 min)

Epizody(8)

Recenze (36)

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na začátku 90. let představovalo Městečko Twin Peaks kulturní šok a bylo první vlaštovkou, která předznamenala nástup fenoménu dramat quality TV. Frosta a Lynche tehdy napadlo propojit masově využívaný formát soap opery s kriminálním dramatem, postavili na hlavu všechny dosavadní poučky seriálové praxe a dokázali, že televizní tvorba se dá dělat jinak - chytře a inovativně. Zápletka pro ně už nebyla podstatná, vražda studentky byla vějičkou na publikum, aby se nechalo zlákat do labyrintu podivně proměnlivých seriálových charakterů a bludiště vztahů obyvatel podivného maloměsta. Úspěch nestál na příběhu, ale na postavách, se kterými si autoři zábavně pohrávali. Seriál si postupně přisvojoval prvky sitcomu a oba žánry, ze kterých původně vzešel, začal ironicky shazovat. Lynch měl štěstí na spolupracovníky. Mysteriózně znějící soundtrack Angela Badalamentiho se stal obrovským hitem a symbolem seriálu. V Kylu MacLachlanovi získal sympatického talentovaného a tvárného herce, který neměl problém ztotožnit se s filozofií seriálu a procítěně pronášel proslulé poznámky své neviditelné sekretářce Dianě. Krásné záhadné ženy s nevypočitatelným chováním dodávaly Twin Peaks erotický rozměr. Seriálové charaktery stále překvapovaly. Navenek kladné postavy v sobě nesly zárodky zla, nečekaně ukazovaly svou odvrácenou tvář a fascinovaly svou zkažeností. Spletité vyprávění s mnoha slepými odbočkami, které se nezatěžovaly vysvětlováním a předkládáním informací na talíři, lákalo k televizoru i intelektuály, kteří dosud televizí pohrdali. Scénáristé si s diváky hráli, mystifikovali je, odváděli pozornost k detailům, které neměly praktický význam. Twin Peaks stál na počátku procesu, který v televizní produkci změnil pravidla hry a zavedl do ní filmovou estetiku. Jeho úspěch inspiroval spoustu jiných televizních projektů a stopy Twin Peaks dnes najdeme prakticky všude. První série mi sedla dokonale a právě ona vedla k tomu, že jsem objevil excentrického a ujetého Lynche. Celkový dojem: 95 %. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kultovní, nepřekonaná a snad i nepřekonatelná! Série, u niž není možná chvilková ztráta pozornosti... každá minuta je důležitá, každý vývoj postavy je důležitý a snad i každý dialog je důležitý, tak kvalitní scénář Twin Peaks má. Pocit, že mám alespoň téměř jasno, se občas dostavil, jenže z tohoto omylu mě tvůrci zase brzy vyvedli. Dění na pile a kolem ní je možná trošku méně zajímavé, přesto stále silné a nějaké to "propojení" tu je, jednoduše nikdo není bez viny. Silných scén má série spousty, přesto je třeba zmínit sen agenta Coopera, to je totiž Lynch! Tajemno proplouvá celým dějem, ze začátku je dobře propojeno s komediální částí, které je postupně méně a méně. Kamerové kompozice jsou úchvatné, práce s atmosférou je to, co trio Lynch, Frost, Badalamenti umí nejlépe. Ono totiž stačí slyšet úvodní melodii a jste v Twin Peaks. Podbarvení jednotlivých scén hudbou, která neruší, přesto je silně zapamatovatelná je úchvatné. Ještě lehce k ději... závěrečná epizoda překvapila, blíže raději psát nebudu. A poslední scéna? Co dodat! Snad ještě trošku odlehčeně... označení Jocelyn Packard jako nejkrásnější ženy, je pro mě další velkou záhadou. Co taková Shelly Johnson, či Donna Hayward, Audrey Horne... 95% ()

Reklama

Sdoom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Absolutní seriálová klasika, která ani po 30 letech neztrácí svoje kouzlo. Lynch s Frostem dokázali stvořit skvělý mix tajemna, sympatických postav a atmosféry amerického maloměsta, který mě minimálně v první sérii baví. Jsou tam některá hlušší místa, hodně zvláštní chování postav i na Lynche, ale celkový dojem to nekazí. Pěkné 4 hvězdičky. (Blu-ray, orig.) ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

David Lynch s Markem Frostem rozehrávají naprosto poutavou a neskutečně stylovou hru bizarních charakterů na pozadí tajemné vraždy středoškolačky. Co se původně jeví jako běžný detektivní případ z horského městečka, se postupně mění v zamlžené mystérium s atmosférou hustou, že by se dala krájet. A MacLachlanův agent Dale Cooper je jednou z nejlépe napsaných postav seriálové historie, a že Twin Peaks výborných postav nabízí rovnou celou škálu. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Do tohoto jsem se pustila už podruhé a v paměti mi hlavně tato řada zůstala docela ostře, už jen kvůli typickému lynchovskému duchu a skvělým postavám. 1. série je značně kvalitní a diváka udržuje ve zvědavosti až do samého konce, který nabere ještě zajímavější obrátky. Korunu tomu nasazuje samozřejmě ústřední detektiv Cooper, kterého musí milovat prostě každý. Sice se v první řadě na tu pilu zas až tolik netlačí, ale alespoň to má jistotu, že si přílišným podivnem a lynchovými myšlenkovými postupy neodežene publikum hned v prvních dílech, Postupem času to začne být trochu více cringe, tudíž kvalita nám vůbec nikde neklesá a je na co se dívat. ()

Galerie (417)

Zajímavosti (10)

  • Pilotní epizoda má alternativní závěr. V době výroby pilotu David Lynch a Mark Frost nevěděli s jistotou, zda ABC zakoupí práva na celou řadu a chtěli, aby pilot měl pro tento případ zakončení. Proto po domluvě se samotnou ABC natočili navíc přibližně dvacetiminutovou stopáž, která ve spojení s pilotem funguje jako samostatný film a odhaluje, kdo zavraždil Lauru Palmer (Sheryl Lee). Takto upravená verze byla pak uvedena ve vybraných kinech v Evropě a nikdy nešla do oficiální distribuce v USA. Některé ze záběrů z tohoto alternativního konce Lynch následně využil v pozdějších epizodách seriálu. (Shakaar)
  • Maddy (Sheryl Lee) má vizi zabijáka Boba (Frank Silva), jenž se objeví na podlaze. Oproti evropské verzi se však v americké objevuje pouze krvavá skvrna. Původní záměr byla vize Boba, ovšem kvůli nedostatku času se nejdříve natočila verze s krvavou skvrnou. (shimik77)

Reklama

Reklama