Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks - Série 2

(série)
Drama / Mysteriózní
USA, (1990–1991), 17 h 53 min (Minutáž: 46–93 min)

Kamera:

Frank Byers

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Ontkean, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Lara Flynn Boyle, Sherilyn Fenn, Warren Frost, Peggy Lipton, James Marshall (více)
(další profese)

Epizody(22)

Recenze (28)

BoredSeal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá série začíná dobře, ale po atmosférou nadupané epizodě s odhalením vraha se nějak vytrácí tajemno a horor a mění se to v trochu nenápaditý běžný seriál s příhodami ze života lidí (a pokud si budete seriál reprízovat, pocítíte otrávenost ještě víc). Naštěstí vše napravuje šílené finále. Takhle si nějak představuju zfilmované noční můry. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přichází nevyhnutelné zpestření a rozšíření mytologie, kterou nastavila výborná první série. Staré postavy se dostávají do stále bizarnějších situací a přichází celá škála nových charakterů a s vyšším počtem epizod i nových režisérů a tvůrčích stylů, což společně s producentskými zásahy vede k mírnému „uhlazení“ děje. A když si ve finále říkáte, že to začíná být až příliš televizně usazené, přichází zpět na režijní sesli David Lynch a posledním dílem do městečka doslova vrhá bombu a metá postavy a motivy Twin Peaks na všechny strany, až vám z toho jde hlava kolem. Dnes už jde jen těžko popsat, jak zhlédnutí tohoto zakončení bylo frustrující, když ještě dlouhá léta neexistovala třetí série. ()

Reklama

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Po častiach 6 a 7 som si hovoril, že by nimi celý príbeh mohol teoreticky skončiť. Audrey je zachránená, Maddy s tvárou mŕtvej Laury sa symbolicky rozlúčila. Prišiel na scénu Lynch, ale len na otočku, takže ďalšie lúčenie. Laurina dvojnícka sesternica Maddy sa následne rozlúčila druhýkrát... Vieme, kto je dobrý, kto zlý a kto skutočný. Deviata časť napokon poskytla úplné rozuzlenie. Zlo síce bude putovať ďalej, ale všetko, čo je v tejto chvíli podstatné, vieme. Nasledujúce časti prirodzene rozvíjajú existujúci dej, no bez problémov by mohli byť oddelené do samostatnej série. A to nehovorím len zo zvyku, keďže S01 bola kratšia. V S02E11 sa napríklad predstavilo hneď 5 nových postáv.  Toto už sú pre mňa bonusové diely. Ďalšie časti to len potvrdzujú. Riešia sa v nich najmä menej záživné intrigy, ktoré súvisia s podnikaním mestečka a Cooperovou minulosťou. Ani fakt, že sa Lynch vrátil, nijak nepopiera jeho predošlé lúčenie, pretože teraz zasahuje už do iného príbehu. Skončilo to síce pôsobivo, ale podobne ako v prípade prvej série, to žiadny koniec vlastne nebol. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá série Twin Peaks sice začala stejně dobře jako první, ale výsledné 4 hvězdičky jsou vlastně kompromisem - výsledkem procesu, kdy jsem se od počátečního nadšení začal od seriálu v jeho druhé polovině pomalu, ale jistě vzdalovat. Lynch nedokázal udržet na uzdě svou excentričnost a zálibu ve fantastičnu. Krok za krokem přibývalo surrealistických prvků a výletů do jiné dimenze. Narušila se citlivá rovnováha mezi prvky, které svět Twin Peaks držely pohromadě. Absurdní a zneklidňující to bylo od začátku - konec konců to byl vlastně důvod, proč jsem měl seriál tak rád. Jenže čeho je moc, toho je příliš, a poslední, dodatečně natočená a notně pošahaná epizoda přinesla poznání, že já jako divák a Lynch jako tvůrce směřujeme každý už někam jinam. Celkový dojem: 75 %. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvých 9 epizód vyrieši vraždu Laury Palmerovej. Ide sa v zabehnutých šľapajach minulej série a odhalenie vraha je majstrovsky mrazivé. V mestečku Twin Peaks ale ostávame aj naďalej a rozbiehajú sa nám nové zápletky, sledujeme život všetkých známych postáv, pribudli komediálne prvky a agent Cooper čelí svojej minulosti. Občas sa prešľapuje na mieste, veľký počet epizód nebol podľa mňa až tak dobrý ťah, no ku koncu je nám všetko vynahradené. Keď Twin Peaks milujete budete spokojný ajkeď prvá séria bola intenzívnejšia aj ucelenejšia. Podobný unikát už nikdy podľa mňa nevznikne. 9/10 ()

Galerie (357)

Zajímavosti (7)

  • Plukovník Calvin Reilly (Tony Burton) je dôstojníkom amerického letectva. Na uniforme však nosí viaceré vyznamenania, ktoré sa udeľujú príslušníkom amerického námorníctva a námornej pechoty. (koba)
  • Se začátkem natáčení 2. sezóny se u Sherilyn Fenn (Audrey) objevil těžký zápal plic, musela proto na chvíli ze seriálu „zmizet“, ale překvapivě brzy se vyléčila. (HellFire)

Reklama

Reklama