Reklama

Reklama

Jsme ve Švédsku. Måns a Roro jsou nejlepší kamarádi a obživu našli v péči o městský park. Ta nekonečně nudná práce, při které musí stále dokola čistit kachní rybníček a sbírat psí hovínka, jim nejde moc pod nos, ale na druhé straně nebrání tomu, aby žili v pohodě a hlavně v přesvědčení, že jsou daleko široko největší fešáci. Monotónní tok všední dnů je ale narušen. Oba se dostanou do problémů se ženami. Måns z ničeho nic zjišťuje, že má potíže s erekcí a cítí se bezvýchodně zaskočen. Na Rora se řítí jiná pohroma. Jeho rodina ho nutí, aby se rychle oženil s Jasmínou. On tedy nechává rozběhnout přípravy na falešnou svatbu, jen aby umlčel otravné řeči otce a babičky. Když se pak ještě objeví Rorova skutečná, nic netušící dívka a nevěstin, poněkud šílený bratr, vše se ještě více zauzluje. Otec se musí poslouchat - to je jeden ze základních libanonských zákonů, to časové označení "rychle" představuje ve skutečnosti jeden jediný týden (jinak Jasmíně hrozí nucený návrat k rodičům do vzdálené vlasti). Nečekaná nevěsta je krásná dívka, takže v tom by problém nebyl, jenže Roro miluje svoji blonďatou Lisu (hraje ji herečka českého původu Tuva Novotná) a není ochoten se jí vzdát. Oba kamarádi se rozhodnou své problémy řešit. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (57)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Libanončan vo Švédsku je exotika, švédsky film, natočený libanončanom je exotika, švédsky film, natočený libanončanom a vysielaný na českej televíznej obrazovke je exotika, takže buďme radi, že sa občas dostaneme aj k takýmto typom filmov, aj keď z nich nemusíme byť priamo nadšení. Ono to bolo dokonca aj v českých kinách. Bohužiaľ, ako slovák musím skonštatovať, že v tých našich, ani v našej televízii to nikdy vysielané nebolo. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

První švédská komedie na kterou člověk narazí a hned takováhle super zábavná záležitost, no není to štěstí?:) Libanonští chlapci jsou sympatičtí, libanonské dívky krásné a všechno dohromady je to hezky zabalené, jako když to ani není film. Prostě se zadařilo, a to je to oč tu běží. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Vydařená komedie o přátelství, lásce a generačních problémech z neokoukaného prostředí křesťanské libanonské komunity ve Švédsku. Film vyniká výborným timingem a smyslem pro situační komiku. Vedle toho z každého záběru dýchá - přes komediální zaměření filmu - pocit bezprostřednosti a naprosté autetičnosti. Za to Josef Fares vděčí především tomu, že točí tak trochu o sobě a své rodině a může využít svých zkušeností s míšením dvou odlišných kultur. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Námětem docela zajímavě pojaté téma, leč filmařsky je tenhle film bohužel až příliš průměrný - nepochybně upřímný a poctivý, ale průměrný. Mám rád tyhle malé filmy ze života, docela jsem se i chvílemi výborně bavil, ale tenhle filmek si víc jak tři a půl hvězdičky prostě nezaslouží. To by bylo nefér ke všem těm výborným malým a nezávislým komediím... Ostatně, je to přece jen (celovečerní) debut! :-) Nakonec tedy z nutnosti zaokrouhlovat raději dolů... ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Skandinávie opět nezklamala. Režisér Josef Fares natočil nenáročnou poloamatérskou blbůsku, která musí bavit snad každého. Na první pohled velmi jednoduchý příběh dvou nerozlučných přátel, z nichž každý má svou horu problémů dokáže okouzlit zejména svou jednoduchostí a smyslem pro detail. Navíc skandinávský humor mám velice rád. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Moje prvé zblíženie so Švédskou kinematografiou hodnotím ako kladnú skpsenosť a dôvod k tomu, aby tých zblížení (a nielen so Švédskou ale so severskou tvorbou všeobecne) bolo viac. K piatej hviezdičke chýba len veľmi málo - a to hlavne po technickej stránke filmu a málo "prehliadnuteľných" scenáristických nedostatkov, inak však Jalla! Jalla! nie je ničím iným, ako vydarenou a nevšednou komédiou. Nesmierna jednoduchosť, hravosť a prirodzený humor, veľmi dobré herecké výkony (a veľmi pekné obidve predstaviteľky) šmrncnuté pohodovou hudbou skvele vyvažujúcou celkovú atmosféru filmi, to všetko tento film divákovi ponúka. Jednoduché gagy a epizody zo životov hrdinov spojené dovedna nosnou témou "pravej lásky a lásky výhodnej" a to všetko zakomponované do pestrej libanonskej menšiny žijúcej v krajine troch koruniek . . . povzbudivá a príjemne strávená hodinka a pol :) ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Střet odlišných kultur spojený s romantikou a dalšími vztahovými záležitostmi je docela populární kombinace, ale rodinka Faresových naštěstí dokazuje, že jsou filmově celkem talentovaní a výsledek jejich práce je opravdu zábavný, na čemž mají velký podíl herci jak v hlavních, tak i v menších roliích. Švédských komedií sice není moc, ale vypadá to, že když nějaká přijde, tak už stojí za to. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem nezažila takovou kolekci nepříjemných až odporně vlezlých lidí, jako v tomhle filmu. Týká se to zejména libanonské rodiny, kde všichni lezou jeden druhému do talíře. Ale ani švédské osazenstvo za nimi moc nezaostává. Vtipy jsou vtíravě násilné a konec už je totálně přestřelený jak z americké komedie pro teenagery. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Jak již jsem psal u filmu Policajti, tak si švédského filmu vážím čím dál více a pokud bych měl mluvit přímo o tvůrcích - samí Faresové - tak musím říct, že mají báječné filmové nadání a podle mého gusta skloubené s komediálními sklony. Honem! Honem! není čistá komedie, přesto vtipné scény na vás asi zapůsobí nejvíce. Film se však nesnaží pobavit za každou cenu otřepanými vtipy, ale pomalu nás vede příjemným prostředím do naprosto skvělých situací, které vás zaručeně rozesmějí (rozhovor vcele :) ). Kvalitní film, který si zaslouží pozornost... ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tak po rokoch ma to už tak nebavilo ako kedysi. Je to taká bláznivá komédia o dvoch kamarátoch, ktorý riešia svoje vzťahy. Jeden je nešťastný, že mu nestojí péro a namiesto návštevy doktora vymýšľa jednu hovadinu za druhou jak tú mrcinu postaviť do pozoru. No a druhého s Libanonskými koreňmi chce rodina za každú cenu oženiť s Libanonkou aj keď on tajne chodí s bielou tvárou. Kolotoč rôznych viac či menej vtipných situácií sa môže roztočiť. Bohužiaľ mi tentoraz už pripadalo, že tam prevládajú hlavne tie menej vtipné situácie. Aspoňže ústredná dvojica kamarátov je stále sympatická a fandil som im, aby tie svoje problémy nejak vyriešili, takže nuda to nie je a ak vám sadne jednoduchší typ humoru, tak sa budete baviť. Mne to už nestačí a znova si to nepustím. 6/10. ()

Jakubisko 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejvtipnějších filmů co jsem kdy viděl, jehož dějová linka ukázala, že v jednoduchosti je síla...a tohle byla opravdu síla...:) Tleskám Švédům! (a především Švédkám ;o) ) ()

JJ.Gibson 

všechny recenze uživatele

V životě jsem neviděl švédský film, ale musím říci, že jsem byl nadšen. Je to hodnotné pokoukání, které tězí ze všedních, ale spíše také z nevšedních situací života. Celé komediání drama je zabaleno do skvostného humoru. Také herci hráli velmi přesvědčivě a přirozeně. Zkrátka ten film má charisma. ()

jondzavid 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá komédia, ktorú kľudne možno priradiť do klubu s filmami ako Bend it like Beckham či My Big Fat Greek Wedding, ktoré na podobnú tému zožali nezaslúžene väčší úspech. Narozdiel od nich je Jalla dospelejšia a čiernohumornejšia, aj keď infantilné prvky sú aj tu. A rozhodne je ďaleko zábavnejšia. Postavy si človek ku koncu filmu obľúbi a je (aspoň v mojom prípade) schopný stráviť aj žánrovo dosť tradičné finále. Celkovo je to príjemná komédia s neznámymi hercami (až na Tuvu Novotny, ktorú poznám zo severských kúskov Midsommer (den), Tic-Tac (swe) a Sleepwalker(nor)), ktorá spoľahlivo pobaví, čo je to čo od dobrej komédie očakávam. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

,,Televize, rybičky, knihovna , to vše Vám vypadlo jen tak z okna? Tak teda upřímně, všechno to začalo mým pérem". Zamilovaně - pohodová, vtipně - pohotová Švédská jednohubka, která mi zlepšila psí náladu. ()

wipeout 

všechny recenze uživatele

No keby nebolo v kolónke krajiny pôvodu Švédsko a hovorilo by sa vo filme po anglicky tak by tento film nedostal takéto hodnotenia. Je to proste ďaľšia zo zástupu komédii, ktoré ani nenadchnú, no ani neurazia. Bolo vidieť. že pri natáčaní sa bolo držať pomerne malého rozpočtu, no práve to vo väčšine prípadov núti režisérov zaujať niečím iným, lenže toto ten prípad enbol klasické vychodené šablóny sa neustále vynárali na pozadí slušných hereckých výkonov. Zasmial som sa zhlboka možno len raz a ten ostatok sa síce dal prežiť, no to je na 3 hveizdicky málo. 2,5* ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Uau. To koukam. Zacina to sbiranim psich exkrementu a konci jak vystrizene z Pretty woman. Je videt ze kuci skandinavsky maji veru co nabidnout ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

Poměrně dobrá švédská komedie ze současnosti. Komedie o láskách, vztazích a impotenci. Film mě rozhodně nenudil. ()

Mona07 

všechny recenze uživatele

Na to, že jsem ke skandinávské kinematografii relativně více či méně nekritická, mě tenhle film trošku zklamal. Kategorie nálepky na zalepení nudného večera. Zdál se mi protkaný spoustou klišoidních klišé. Pobaví, neurazí, nenadchne. 5/10 ()

Související novinky

Další nálož severských filmů

Další nálož severských filmů

20.02.2010

Severský filmový klub zahájí letos v březnu další rok spolupráce s pražským kinem Atlas a brněnským kinem Art třídenní přehlídkou, během které bude uvedeno šest skandinávských snímků. 4. března nás… (více)

Reklama

Reklama