Reklama

Reklama

Voda, krev, rakije a zombie epidemie

  • Chorvatsko Posljednji Srbin u Hrvatskoj (více)
Trailer

Obsahy(1)

Oproti počátku 21. století doznal celý svět zásadních změn. Vlivem globálního oteplování se voda stala dražší než ropa. Bohatství bohatých tedy plyne zejména z obchodu s vodou. Ten, kdo ovládá vodní zdroje, má i moc a neštítí se ničeho, aby zlikvidoval konkurenci. Klidně infikuje obyvatele státu, na jehož území se nachází dobrá voda (v tomto případě malého, ze světového hlediska zcela bezvýznamného Chorvatska) smrtícím zombie-virem! Chorvatsko, sedm let po bankrotu. Malá skupina bohatých je stále bohatší a chudí jsou den ode dne chudší. Záhřebský bonviván Mića patřící mezi chorvatskou smetánku se toho dne věnuje svému obvyklému dennímu programu. V červeném kabrioletu objíždí drahé restaurace, v luxusních obchodech upgraduje svou garderobu, navštěvuje masážní salony, pečuje o svůj zevnějšek a balí holky. Nejvíc se ale těší na návštěvu kina a další díl populární fantasy série o chrabré spasitelce chorvatského národa, kterou hraje jeho tajná láska Franka Anić. V té chvíli ještě netuší, že právě s ní bude záhy zachraňovat celé Chorvatsko před zombie epidemií. A Mićo není zdaleka jediný, kdo bude v následujících dnech překvapený vývojem událostí. Všemocná korporace ovládající světové zdroje vody brzy zjistí, že na Balkáně fungují poněkud jiná pravidla než ve zbytku světa... Voda, krev, rakije a zombie epidemie není jen další obyčejný zombie film. Je to zároveň akční a napínavá road-movie, řemeslně skvěle zvládnutá postapokalyptická science fiction, komedie plná svérázného balkánského humoru, ale především je to chorvatsko-srbský film, který se vysmívá všem balkánským nacionalismům... (Balkanfilm)

(více)

Recenze (34)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hezký to rozfoukává srbsko-choravatský nacionalismus, což si myslím, že zejména srbsko-chorvatský divák ocení, ale pozor na to humorování, oni ty balkánci jsou taky hned nastartovaný ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů Chorvati! Mám tyhle filmy plné národnostních přestřelek strašně rád. A Balkán se k tomu samozřejmě vybízí dlouhodobě. Udělat si legraci z takřka všech zemí Jugoslávie nikdy není nad škodu a je fajn, že se do toho pustila země, která na balkánské válce vyhrála moře a doteď jí to každej vyčítá, potažmo závidí. Je nicméně jasné, že plno těch narážek pochopí spíš rodilý Chorvat, než rodilý Čech. Stejně tak i ten zombie mord už tu byl ztvárněn lépe. I tak ale...dobrý pokus a solidní zombie průměr. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Chorvatsko-Srbská zombie komedie, která si na paškál bere celý balkán a není to vůbec špatný. Film se odehrává v blízké budoucnosti, kde je Chorvatsko 7 let po bankrotu a Chorvatská čistá voda má větší cenu než olej a ti nejmocnější mají samozřejmě o cenný zdroj zájem a tak vypustí zombie epidemii jen do Chorvatska, aby se cenných zdrojů mohli vzápětí zmocnit. Některé hlášky jsou slušné, avšak většina z nich je spíš mířena na Chorvatské publikum, takže né vše pochopíme správně. Postavy jsou v pohodě, natočeno OK, jediné, co zamrzí, že zde prakticky chybí Gore a masky zombie taky neoslní, ale snaha tam je cítit. Film těží především z originálního nápadu a kritikou Chorvatsko-Srbské společnosti. Příběh***, Akce***, Humor***, Násilí**, Zábavnost***, Hudba***, Vizuál***, Atmosféra***, Napětí**. 5.5. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Já tomu hrozně fandím, ta myšlenka je skvělá, ale ten film je zkrátka tak strašně upachtěný, ty vtipy moc nefungujou, není to moc dobře natočený. Škoda. V rukou zkušenějšího režiséra / kameramana a scenáristy by to mohlo být geniální, takhle je to slabý průměr, který jsem dokoukal jen se značným vypětím sil. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DivX/// Obsazení 5/10 Děj 7/10 Hudba 6/10 Efekty 5/10/// PLUS: tak už i Chorvati a Srbové mají svůj zombie film, je to občas sranda a je tam hodně "národních" scén, kde si jeden národ z druhého utahuje MÍNUS: faktem je, že kdyby mi krví kolovala rakije, tak si film ještě víc užiju, stejně tak platí, že víc se u něj zasmějí místní, herce neznám, tak jsem si je nemohl nijak užít v jejich rolích/// Shrnutí: mírně tomu filmu nadsadím, protože je neškodný a třeba sci-fi prvky a zápletka je zajímavá. Snad jen to zpracování je takové levnější, díky americké produkci jsme zvyklí na vyšší technický um tvůrců. Asi někde pohledám tu 25letou rakiji, co jsme si kdysi převezli z Chorvatska/// Celkem 61%/// ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Na začátku jsou dost dlouhé titulky o historii bývalé Jugoslávie se zvláštním zaměřením na Chorvaty a Srby. Pokud jste zvědaví na zombie komedii, tak se vám to možná nebude chtít studovat. Jenže bez těchto informací asi polovinu vtipů nepochopíte. A to je hlavním kamenem úrazu. Věřím, že se u toho Chorvati i Srbové baví skvěle, ale já se nakonec bavil jen na půl. A nejvíc mě vlastně pobavil jeden z těch aktuálních komentářů – bojovníci za lidská práva v tričkách „zombies are people too“. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tohle není o nějakých zombie masakrech, ale o srbsko-chorvatské rivalitě a je fajn, že i přes to všechno, co se na Balkáně v devadesátých letech dělo, si Chorvati a Srbové dokáží společně udělat sami ze sebe legraci. Fanoušci gore a vypiplaných masek si na své sice nepřijdou, ale já se od srdce zasmál a hodně dělá i nám relativně blízké prostředí. Korporáti sídlící na vesmírné stanici také pobavili, takže není co řešit. Ǔsvit se blíží! 80% ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Už tu bol zombie mord zo všelijakých krajín, ale z Chorvátsko-Srbska som asi ešte žiadny nevidel. Príbeh bol do cela originálny. Ale ako celok, to nebolo nič prevratného. Masky zombie, nestali za veľa a aj krvavosťou šetril. Ale nebral sa príliš vážne a to si cením. Hlavne tie božstva, ktoré to cele zapríčinili a ich dohadovanie, to sa mi do cela páčilo. Bol tu občas suchý humor, ale mal niekoľko svetlejších momentov, tak prečo nie, aspoň na tie 3*. ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá špecialitka. Celé je to skôr také satirické a ironické, chcelo by to trochu pritvrdiť alá Zombieland 1,2, možno trochu pridať aj na humore a samozrejme aj na gore efektoch. Ale možno práve tá satira tomu dodáva tú jedinečnosť...Makeup zombie ok, aj keď sme rozhodne vydeli aj lepšie, sem tam nejaký gore efektík obstojný, lesné lokácie krásne a preslnené, technicky aj herecky na úrovni. Nenudil som sa, malo to niečo do seba a kľudne by som od Chorvátska a Srbska prijal aj pokračovanie, alebo podobný filmík na rovnakej úrovni. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tak na jednu stranu je fajn vidět, že si se zombie žánrem Chorvati poradili docela dobře včetně do jisté míry promyšleného pozadí. Ani ten děj sám o sobě není blbě vedený a i pár zajímavých nápadů se tu najde. Na druhou stranu je to docela nuda a ceká ta satira dělající si srandu z nacionalismu mi přišla natolik povedená, jako skoro všechny filmy o čecháčkovství (tz. extrémně černobílé postavy a prvoplánové narážky). Netuším sice přesně, jak to mezi sebou Chorvatsko a Srbsko má, vím že se tam ty země na Balkáně moc nemusí, ale u tohohle bych fakt chtěl znát reakce obyvatel Balkánu, abych věděl, jak moc přesné to tedy je. Pak bych možná i upravil hodnocení, ale na Balkáně jsem v životě nebyl a až se tam dostanu (jestli vůbec), asi si na tenhle film možná ani nevzpomenu. Kromě země vzniku totiž nenabízí nic výraznějšího k zapamatování. Ani u těch scén z vesmíru není moc co - navíc Srbové natočili jednu space operu a ta je na jejich poměry o dost odvážnější obsahem i efekty. Tohle má dobrý nápad (ačkoli nijak originální) a nějak inteligentní scénář, pár vtipných scén se v tom taky najde, ale chybí tomu silnější atmosféra, napětí, no prostě něco, co by z toho udělalo zážitek, u kterého mi nebude bohatě stačit jedno zhlédnutí. Slabé 3* ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Kdo by to byl řek, ale Chorvati a Srbové mají docela super humor a doukážou si udělat srandu i z jejich největší historické rivalitní události. Funguje to i jako parodie na tuctové zombie fláky a mezi ostatními černohumorovými a hororovými komediemi to působí opravdu svěže a originálně. Je fakt, že postupem času se ten vtip trochu začíná opakovat a do konce už to tak nějak vyčpí, ale pochvalu si to určitě zaslouží a dalším balkánským snímkům u mě zůstává náruč otevřena. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se hodně, přece jenom spojit klasické ustašovsko-četnické vzájemné urážení a zombie apokalypsu, to je námět jako svině, nicméně to bohužel celou dobu jelo tak nějak na půl plynu a spousta potenciálu přišla vniveč. Špatné to nebylo, ale rozhodně to mohlo být o strašně víc lepší. 60% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Tyhle hororove komedie se zombie tematikou jsou velmi vdecnym nametem. Vzdy mam vsak pocit, ze te zabavy mohlo byt jeste vice. Pokud to ale bavi Chorvaty a Srby a nijak je to nepohorsuje, je jenom dobre! ()

dzira 

všechny recenze uživatele

To není jen obyčejná zombie komedie... Je to především chorvatsko-srbský film, který zesměšňuje chorvatský a srbský nacionalizmus. Vlastně je to taková novodobá alegorie na toto téma. Tleskám a doporučuji.... ()

Sayge 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem žádnou komedii během které bych se chlámal, až bych se zadusil (přece jen humor je zaměřen spíše pro Chorvaty hádám.(což já nejsem)), ale přece jen jsem doufal, že všedního humoru bude trochu více. Gore byl v podstatě nulovej a co se zombie týče, tak na zombie film jsem si jich teda moc neužil musím říct. Nevypadá to nijak levně (na Chorvatsko) a masky zombie taky nebyly nejhorší. Musím, ale pochválit odvážný, dosti nevšední a zajímavý příběh. Postavy nebyly nijak záživné, ale ani nijak nepřekážely. Ve výsledku, když se tohle vše zkombinuje, dostaneme průměrný film, který se těžko doporučuje. ()

klukluka odpad!

všechny recenze uživatele

Tentokrát to mám s hodnocením poměrně jednoduchý. Stupidní humor, oškliví lidi a v hlavní roli chorvatskej nacionalismus. Vážně by mě zajímalo, jak se tahle štvavá, zlá hovadina líbí v Srbsku. ()

Reklama

Reklama