Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fuchsová navrhne Bohoušovi za záchranu kuřecí líhně čestné uznání. Předseda Mrázek souhlasí. V hospodě pak družstevníci uvažují, jak to udělat – nejlépe bude jmenovat Bohouše zasloužilým všeumělcem. Evžen s Bohoušem si družně připravují bramborák, když přijdou dva muži a odnesou nic nechápajícímu Bohoušovi orchestrion. Vesnice totiž tajně připravuje Bohoušovi velkou oslavu na hasičském bále. Všichni se připravují na slavnostní večer, mnozí chystají originální dárky. Na bál přijede za Evženem i vnuk Slávek. Předseda Mrázek během večera slavnostně oznámí, že Bohouš bude oceněn titulem a obdarován orchestrionem a dalšími dary... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (17)

HellFireFery 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pátý díl nasazuje další triumf v podobně nádherné, československé, vesnické zábavy, ze které čiší klid, pohoda a zábava. Hlavní i vedlejší postavy se zde téměř setkaly v téměř plném počtu a divák se opět baví. Stále více se zde ukazuje i lidská ješitnost a chamtivost (ocenění pánů Humla a Císaře). Dříve to bylo primárně vidět pouze u Sioly v podobě pana Vinkláře. Osobně si myslím, že tímto dílem dosáhl seriál svého druhého vrcholu (hned po prvním díle). Jasných pět hvězd. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Buďto toho nechte nebo strouhejte do taktu!" Spasiteľ hydinárne z predošlej časti je velebený, vyznamenaný a odmenený. "Vy nestojíte za to, aby byl člověk na vás hodnej!" Je okolo toho veľa vtipných rečí, dohadov a dezinformácií v podaní Hlinomaza, Beyvla, Sloupa, Moučku a Větrovca. "To už je úděl nás funkcionářů." Slávnostné odmeňovanie skončí v tanečnom ošiali a pražský štramák Schmitzer sa zapozerá do lokálnej devy Maciuchovej. "Zásadně souhlasím proti!" Hodne vtipné a solídnymi hláškami nabité. "V Indii mají plechový děti?" Päť zadných nôh. ()

Zajímavosti (8)

  • Císař (Josef Kemr) používá koření Sahakari. Říká, že si jej přivezl z Indie, takové koření však neexistuje. Tvůrcům se povedl i skrytý vtípek, protože v hindštině toto slovo znamená družstevní. (sator)
  • Mrázek (Josef Větrovec), Fuchsová (Jiřina Bohdalová), Makovec (Josef Hlinomaz) a Brabec (Josef Beyvl) se v hospodě dohadují o titulu Zasloužilý umělec a zda jsou s tím spojené peníze nebo ne. Z té čtveřice to v té době věděl Josef Beyvl, ten ho měl od roku 1966. Větrovec měl tento titul od roku 1973 a o deset let později dosáhl na Národního umělce. Bohdalová jej obdržela 10 let po seriálu, tedy roku 1985. Jen svéraz Hlinomaz se žádného ocenění nedočkal. Titul Zasloužilý umělec byl zřízen v roce 1953 a zrušen v roce 1990 a měl čestný charakter na rozdíl od titulu Národního umělce, který byl spojen s jakýmsi hmotným zajištěním, pravděpodobně rentou. Z vyprávění některých herců však proniklo, že držitelé obou titulů měli nárok na vyšší finanční sazby v rozhlase, filmu i televizi. (sator)

Reklama

Reklama