Reklama

Reklama

Chalupáři

(seriál)
  • Slovensko Chalupári
TV spot
Československo, 1975, 8 h 38 min (Minutáž: 39–55 min)

Hudba:

Luboš Fišer

Hrají:

Jiří Sovák, Josef Kemr, Jana Hlaváčová, Josef Vinklář, Jiří Schmitzer, Jiřina Bohdalová, Ilja Prachař, Josef Větrovec, Božena Böhmová, Mahulena Bočanová (více)
(další profese)

Epizody(11)

Obsahy(1)

Seriál komediálních příběhů F. Vlčka a V. P. Borovičky, který již od své premiéry v roce 1975 potěšil řadu diváků mnoha generací, čerpá svůj humor ze symbiózy člověka městského a člověka vesnického. Popularitu získal nejen pro své hvězdné obsazení, ale i pro základní tón, jímž je tolerance, lidská vzájemnost a porozumění. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (171)

  • Spoluautor scénáře Václav Pavel Borovička jej přepsal do knižní podoby, která vyšla v roce 2000 pod stejným názvem jako seriál. (sator)
  • Krbec (Josef Vinklář) měl taxikářský štafl před hotelem InterContinental v Pařížské 43/30 v Praze. Tento pětihvězdičkový hotel patřil do mezinárodní sítě luxusních hotelů a byl dobudován těsně před natáčením seriálu. Hotel později nesl název Fairmont Golden Prague a v roce 2023 finišovala jeho totální rekonstrukce. Z taxikářského hlediska šlo o jeden z nejlukrativnějších štaflů v Praze. Slovo štafl pochází z německého staffel, což znamená odpočívadlo. (sator)
  • Majitelem filmového orchestrionu je varhanář a velký sběratel takzvaných polyfonů a flašinetů Zdeněk Hromádka z Bašky. Tento orchestrion stával dlouhá léta na chalupě v Hodslavicích, kde vyrůstal. Byl tam po jeho prarodičích a neví, jak ho získali. Pradědeček byl také varhanář. V době, kdy ještě nevěděl, že on sám bude v rodinné tradici varhanářství pokračovat, orchestrion prodal, aby si koupil Rogallo. Při sledování Chalupářů po letech mu došlo, že to je on. Poznal ho podle detailů, které znal, podle řezeb, podle vyrytého nápisu: „Augustin Obalil, Praha 7.“ Těch orchestrionů zůstalo v Čechách jen pár. Ten člověk, kterému ho prodal, ho pak zapůjčil jako rekvizitu do seriálu. V roce 2013 jej objevil u jednoho chalupáře a koupil, obsahoval i původní válce s melodiemi „Kolíne, Kolíne“ a „Faust a Markétka“. Orchestrion pečlivě zrekonstruoval a nabídl k vystavení do muzea. (sator)
  • Čas od času se některé záběry odehrávají před pomníkem s pěticípou hvězdou umístěným před kostelem. Jedná se o pomník vojákům Rudé armády s nápisem v azbuce: „Pro ty, kteří v naší paměti neumírají.“ Obsahuje šest jmen padlých ruských vojáků. V Centrální evidenci válečných hrobů je evidován pod číslem CZE-2120-02254. (sator)
  • Krbcovi (Jana Hlaváčová, Josef Vinklář) mají v bytě ventilátor Omnia, se kterým bylo Československo na světové výstavě v Bruselu. Jeho specifikem bylo, že neměl ochrannou mřížku. (sator)
  • Hudba, kterou si Slávek (Jiří Schmitzer) pouští před večeří a Huml (Jiří Sovák) ji ohodnotí jako „detonace“, je ukázka ze skladby „Devil's Masquerade (Az ördög álarcosbálja)“ od maďarské skupiny Syrius. (xisp)
  • Odůvodnění Evžena Humla (Jiří Sovák), že musí nosit pokrývku hlavy, protože mu jinak stydne, je narážkou na seriál Eliška a její rod (od r. 1966), kde zaznělo stejné vysvětlení, a kde také celý seriál hraje v naprosto stejné rádiovce. Mimochodem se tam jmenuje příjmením Bohouš, tedy stejně jako jeho herecký partner Josef Kemr, a křestním Evžen stejně jako v Chalupářích. (sator)
  • Náklady na natáčení seriálu přesáhly 12 milionů Kčs. Mnoho milionů stál i filmový remaster v roce 2021. (sator)
  • Když mluví Mrázek (Josef Větrovec) o lidech, používá dvě fráze, které podle situace obměňuje: „Lidi jsou v paušálu dobrý, ale najdou se mezi nima potvory.“ A druhá varianta je: „Lidi jsou v paušálu potvory, ale najdou se mezi nima dobrý.“ (sator)
  • V roce 2021 byl seriál poprvé odvysílán v remasterované verzi. Snah o vylepšení filmové kopie proběhlo v minulosti již několik, tento trval rok a půl a probíhal na jednom z nejlepších filmových skenerů v Evropě. Remaster spočíval v kombinování ostrých, málo poškozených částí negativu se sice méně ostrými, ale zato celistvými částmi pozitivu, až bylo dosaženo nejvyšší možné kvality obrazu. Důvodem takto zvoleného postupu byl velice špatný stav originálních negativů, které byly v 70. letech minulého století poničeny vlivem špatného skladování. Československá televize ve své době nedisponovala depozitáři, ve kterých by bylo možno zajistit uloženým filmům podmínky zaručující správnou teplotu a vlhkost. Vinou těchto nešťastných okolností tak byly uložené negativy napadeny plísní, která na mnoha místech nevratně narušila emulzi filmu. Další obtíží při výrobě HD verze byla neostrá vysílací filmová kopie – což nevadilo v době vysílání pořadů v SD rozlišení na malých obrazovkách, to však v době výroby pořadů v HD kvalitě nemůže obstát. (me116)
  • Píseň, která otevírá a uzavírá jednotlivé díly, se jmenuje „Když máš v chalupě orchestrion“, ke které text napsal Zdeněk Borovec a hudbu zkomponoval Luboš Fišer. Píseň byly nahraná a vydána v roce 1976 v nakladatelství Supraphon na takzvaném singlu, tedy malé gramofonové desce. (sator)
  • Bohouš (Josef Kemr) jezdí na mopedu Stadion S22, vyráběným od roku 1957. (sator)
  • Zeť Alois (Josef Vinklář) řídí vůz taxi značky GAZ-24 Volha vyráběný v letech 1967–1992. Vůz měl relativně velkou spotřebu (oficiálně 10-12 l/100 km, neoficiálně až 20 l/100 km. (sator)
  • Rodina Krbcova a dědeček Huml (Jiří Sovák) používají televizor 4211U - Lotos z roku 1963. (sator)
  • V průběhu natáčení ve Višňové se nechal Vladimír Menšík vyhecovat a šel s místními na hon. I když nechtěl trefit kance a mířil schválně vedle, tak ho opravdu zastřelil a dodnes je jeho hlava v místním hostinci. (Redyx1)
  • Hláška, že v Indii mají plechový děti, byla Sovákova improvizace. [Zdroj: Krajské listy.cz] (Duoscop)
  • Zatímco v seriálu se Evžen Huml (Jiří Sovák) proměnil v největšího Slávkova zastánce, ve skutečnosti byly jeho vztahy s vlastním synem Jiřím Schmitzerem, který Slávka hrál, na bodu mrazu. [Zdroj: Krajské listy.cz] (Duoscop)

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Reklama

Reklama