Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V druhém dílu František studuje v pražském benediktinském klášteře a získává zde neomezený přístup do bohaté knihovny. Klášter je však později rozhodnutím císaře Josefa II. zrušen. František ze všech sil pomáhá zachraňovat nejvzácnější knihy z konfiskované knihovny. Pro sebe si odnáší Komenského spisy a také výtisk Kralické bible. Studií František zanechat nemusí. Jako premiant dostával nevelké císařské stipendium. Nevrací se tedy do Dobrušky, jak si přál jeho otce, ale zůstává v Praze. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

mchnk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Po tom se jim stejská, co? Že mohli s poddaným člověkem jako s dobytkem nakládat a hůř...ba, víc než hůř, ale císařovým patentům musej dát rešpekt...". Žalman se na sklonku života přihlašuje ke své víře a mladý, svobodně myslící František, mu přináší zpět Kralickou bibli, krásná scéna. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl odehrávající se na rozhraní věků přibližuje i osobnost velkého Habsburka Josefa II., který nás o tolik popostrčil do nových dob. Postava starého Žalmana, evangelicky prostá i tvrdá ve své křesťanské odolnosti a setrvalosti, dojímá. Za zmínku stojí i robustní scénář Zelenkův a pozoruhodná Filipova režie. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama