Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Františkův otec onemocní, a tak je mladý Věk nucen vést obchod sám. Stává se středem pozornosti jako dobrá partie. Věkovi je nejbližší Márinka Snížková ze sousedství. Otec po zápalu plic umírá s vědomím, že obchod předal do dobrých rukou. V roce 1790 umírá císař Josef. František vede obchod a z bohaté bibliotéky půjčuje vlastencům knihy. Rád by rozjel obchod ve velkém. Matka ho nabádá, aby si zajel do Prahy. Věk v Praze potkává mnoho svých a přátel a zjišťuje, že Paula a Thám neměli ve vztahu štěstí - jejich syn zemřel a jejich vztah ztroskotává. Paní Butteauová chystá s dcerou Betty intriku na Věka. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

mchnk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pivec a jeho monolog na smrtelné posteli...vynikající. František je stále silnějším a sebevědomějším člověkem již s prakticky nezničitelným charakterem. Pevně ctí svou rodinu, vlast, čest i dobré jméno. Výborný kontrast pokryteckého života v Praze s prostým, ale poctivým životem na venkově. Také důraz na počátek poněmčování českého jazyka. "Jen si poslechni ty dvě služky...". "To se pěkně vycajchnovali, co?" "Máte recht, to už je cu moc...". ()

topi80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatímco v Dobrušce Františkovi všechno klape, obchod roste, knihy se čtou a byt jen čeká na umístění piana, v Praze to vypadá o poznání hůře a František může být rád, že ho otec dokopal k tomu být kupcem. Vtipná je scéna se snahou udat Betty do vesnice (docela rád bych si ji při té práci v chlévě představil), které se nakonec zasmějí František i Thám. Ale stejně je František borec, že odolal :-) ()

Reklama

Reklama