Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Věka navštěvuje páter Vrba při své pouti českým krajem. Věk hodnotí císařovy sociální reformy, Vrba odmítá jeho kult, podle něj císař přispívá k poněmčování národa. Kdysi nadšený Thám neskrývá svůj pesimismus v národních věcech, a je nešťastný i osobně, odhaluje Paulinu nevěru. Věk se setkává se spolužákem Šmídem, nyní cenzorem. Thám je pro opilství propuštěn z divadla, musí hledat obživu až v Plzni. Pouze u Krameria nalézá Věk větší naději. Vznikne tu myšlenka, že by měl hrát české ochotnické divadlo v Dobrušce a okolí. Věk získává souhlas zámeckého direktora, zaníceného muzikanta. Jeho podřízení však záhy přijdou Věkovi zabavit knihy francouzských encyklopedistů. Věk jde protestovat a jeho rozhovor s opočenským direktorem se vyhrotí jako střetnutí dvou společenských sil: pokrokového vlastence a feudálního byrokrata. Přes nabádání matky k opatrnosti Věk dochází k závěru, že jeho povinností je probouzet v lidech lásku k české řeči. Epizoda s malým Michalem Patočkou, který se vydal pro nové knihy a v chumelenici málem zmrzl u Věkova prahu ho přesvědčí, že české povědomí nezahynulo a že ani on sám nemá právo na opatrnost. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

benden 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poslední díl Naděje. Bohužel naděje v letech, kdy byl seriál točen, že Pražské jaro 68 bude dál žít, že Rusové konečně po srpnové invazi odtáhnou, odvála, Rusové se v kasárnách zabydlovali na dalších 22 let, idey roku 68 se zadupávaly, nastoupil slovenský promoskevský Husák. K moci se draly figurky jako Biĺak, Jakeš ad. Myslím, že František Filip do tohoto dílu dal myšlenky a naděje lidu i z těch okupačních dnů, a proto tento díl nebyl tehdy ani odvysílán, ()

mchnk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikající zakončení, pro mě nejlepší epizoda i přes lehce naivní závěr s mladým Skameňákem. Jinak ale výborné, dialogy excelentní...František s direktorem (Nedbal) úžasný. Charakterově pevný a nezlomný člověk, jehož inspirativní smýšlení i činy jsou podporovány jeho krásnou, milující ženou, je teď proti všem. Ta nejstřízlivější forma vlastenectví v těch nejsprávnějších rukách. I když další časy pro něj asi nebyly jednoduché. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"V oněch přetěžkých časech stovky neznámých nadšenců rozfoukaly zkomírající plamínek, aby jím znovu zažehly pochodeň národní svébytnosti. Díky jim jsme to, co jsme. Ale ta pochodeň by nám neměla uhasnout." Trochu depresivní díl (zhoršující se podmínky vlastenců, Paulina nevěra), ale naštěstí s optimistickým koncem. Skvělý závěr úžasného seriálu. A stále aktuální téma boje českých vlastenců s vrchností, cizáky a vlastizrádci... ()

evangelik 

všechny recenze uživatele

Skvělý seriál. Vzpomínám si, jak jsem to v prvním ročníku střední školy ještě celé otrocky četl, abych z toho potom neméně otrocky napsal obsah všech dějových linií. Ostatní spolužáci to jednoduše odněkud opsali...Teď jsem se to ale pokoušel sledovat a už mě to moc nezaujalo. To obrovské vlastenectví odrážející Jiráskův pohled na české dějiny mi v tom už nějak vadí... ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Když jede František (Radoslav Brzobohatý) na saních s Lojzíkem (Roman Skamene), projíždí okolo zámku, kde stojí socha Bedřicha Smetany. Ten se však teprve narodil o 27 roků později. (pávek)

Reklama

Reklama