Reklama

Reklama

F. L. Věk

(seriál)
Československo, (1970–1971), 11 h 35 min (Minutáž: 43–63 min)

Předloha:

Alois Jirásek (kniha)

Scénář:

Otto Zelenka

Hudba:

Jiří Srnka

Hrají:

Radoslav Brzobohatý, Jan Pivec, Antonie Hegerlíková, Jaroslav Marvan, Václav Voska, Eva Vosková, Jiřina Štěpničková, Dana Medřická, Jana Brejchová (více)
(další profese)

Epizody(13)

Televizní ztvárnění rozsáhlého románu Aloise Jiráska z období našeho národního obrození je dílem autora Otto Zelenky, režiséra Františka Filipa a dlouhé řady dalších významných umělců. Historie pokořeného a ujařmeného národa, který hledá a nalézá svou ztracenou tvář, získala po vstupu armád Varšavské smlouvy v nových politických souvislostech nový smysl. Divák v ní právem nacházel podobenství s tím, co právě prožíval. A tak se staly pro schvalovatele jakékoliv zmínky o národním sebevědomí a duchovní síle víry nepřípustné. Při premiéře v roce 1971 nesměl být poslední díl F. L. Věka uveden. Teprve po roce 1989 bylo poprvé možné uvést seriál v jeho původní podobě. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele topi80 k tomuto seriálu (10)

F. L. Věk (1970) 

Málokdo z nás asi dokáže srovnávat s literární předlohou. I samotný Jirásek, jakkoliv před ním smekám, by se asi nestačil divit, jak divácky atraktivní dílo se podařilo z jeho díla vytvořit. Nemůžeme srovnávat ani s dobou, ve které se děj odehrává, ale nutno říci, že ta atmosféra, která z celého seriálu dýchá, je naprosto úžasná. A ty postavy. Přísný otec, vesničané nacházející si cestu k četbě českých knih, sympatický démon Václav Thám a spousta dalších nadšenců, kteří přikládali ruku k dílu k české myšlence. Dnes by se asi nestačili divit, v jakém stavu se nachází národ, který se snažili povznést z popela. Seriál má v sobě poetiku vesnice, ve které se někdo snaží dělat něco, co jeho samotného překračuje. Je tam romantika studií v Praze, kdy univerzita plodila lidi opravdu vzdělané. Dotkneme se významných událostí (Mozart v Praze, korunovace, uvádění Thámových překladů v divadle). Setkáváme se zde po cimrmanovsku s významnými postavami, které jsou dnes učební látkou historie a literatury. Dojde i na vtipné momenty (Jiří Sovák tvořící nová česká slova, František se sboristkami). Jako muzikantovi mně též imponuje, jak seriál ukazuje důležitost hudby v životě. Herecky excelují Radoslav Brzobohatý, Radovan Lukavský, Dana Medřická, Jan Tříska... No, to bych tu mohl jmenovat celé titulky, ale hereckým králem celého díla je při svém životním výkonu Jan Pivec. Tomuto dílu není co vytknout, a pokud existuje seriál, který by měl podle mě vidět opravdu každý, je to právě tento. ()

První láska (1970) (E03) 

Asi nejsilnější díl, ve kterém se potkáváme s většinou postav, které nás budou provázet (či se do děje aspoň občas vrátí) po zbytek seriálu. Tento díl si svým výkonem pro sebe doslova ukradla Dana Medřická, které zdatně sekundují všechny tři její seriálové dcery. Je neuvěřitelné, jakým způsobem se podařilo zachytit atmosféru v bytě Butteauových, když v nich vlastně nejde o nic víc, než o setkávání... ()

Mozartovy dvacetníky (1970) (E04) 

Obrovskou část dílu tvoří samotné představení Mozartovy opery. Slavnostní atmosféru (Mozartův kult přežil v Praze ještě další desetiletí) se podařilo zachytit, ale divák, který čeká na posunutí děje či aspoň více dialogů, může být z tohoto dílu (i přes jeho důležitost pro atmosféru seriálu) trochu zklamán. ()

Divadlo (1970) (E05) 

Starý Věk je racionální muž, schopný a férový venkovský obchodník, ale pro divadlo pražádným nadšením neoplývá. Ovšem úlek Antonie Hegerlíkové nad pouhou zmínkou o dívadlu je snad ještě lepší. Ono když se podívám na některé příslušníky pražské kavárny, neubráním se tomu, abych měl pro jeho postoj pochopení. Leč František je pravým opakem všech těch Hrušínských mladších a podobných divadelníků, dnes hojně z veřejných rozpočtů financovaných za zastávání protičeských postojů. Výkon Jana Pivce asi netřeba rozebírat, všichni víme, že jde o jeho životní televizní roli. Zkušená koketa slečna Loty se cítila být tak dlouho na koni, že si asi nedokázala představit, že to bude ona, kdo z úsilí o vztah s Františkem odejde podlomena. ()

Návrat domů (1970) (E06) 

V přesvědčení, že syn v Praze poněkud zhýral, drží ho starý Věk v Dobrušce dosti zkrátka. Vedle nespravedlnosti, chudoby a těžkostí lásky ukazuje tento díl i sílu přátelství. ()

Kněz, nebo kupec! (1971) (E07) 

Setkání s Thámem a Butteauovými je sice dost velká náhoda, ale celkově jde o jeden z nejsilnějších dílů. František jako dobře situovaný venkovský kupec a dříve měšťácká rodina dře bídu s kočovným divadlem. Síla přátelství se znovu projevuje naplno. Ještě více než ve Věkově materiální výpomoci však rezonuje v Thámově promluvě, která by se dala shrnout do nadčasově moudré věty "buď rád, že máš dobré a důstojné živobytí, a muziku si nech jako koníčka". ()

Úspěšný kupec (1971) (E08) 

Zatímco v Dobrušce Františkovi všechno klape, obchod roste, knihy se čtou a byt jen čeká na umístění piana, v Praze to vypadá o poznání hůře a František může být rád, že ho otec dokopal k tomu být kupcem. Vtipná je scéna se snahou udat Betty do vesnice (docela rád bych si ji při té práci v chlévě představil), které se nakonec zasmějí František i Thám. Ale stejně je František borec, že odolal :-) ()

Slovař český (1971) (E10) 

V této epizodě jsou obzvláště nezapomenutelné dialogy a také skvělé obohacení slovní zásoby, které divákovi nabídne spěšnoved Sýkora ve skvělém podání Jiřího Sováka. U nejednoho fanouška seriálu ony ryze české výrazy doslova zlidověly... ()

Korunovace (1971) (E11) 

V tomto díle se z vlastenčení na vesnických návsích a zápražích přesuneme na slavnou korunovaci. Setkáme se s mnoha přístupy k této události. Bratranec Kemr účel moc neřeší, ale těší se na slávu, zatímco tetička se trochu ošklíbá. Hezkým momentem je, kterak se v luxusním městském bytě i celoživotní selka zvyklá vstávat s kohoutím kokrháním probudí až dopoledne. ()

Naděje (1971) (E13) 

Zakázané myšlenky... Jo, tento kultovní myšlenkový obrat začíná být nyní kolem roku 2019 zase čím dá aktuálnější... Zbývá jen čekat, kdy tento díl znovu skončí v trezoru. ()

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama