Reklama

Reklama

Gilmorova děvčata

(seriál)
  • USA Gilmore Girls (více)
Drama / Rodinný / Komedie
USA, (2000–2007), 116 h 19 min (Minutáž: 40–60 min)

Hrají:

Lauren Graham, Alexis Bledel, Scott Patterson, Kelly Bishop, Melissa McCarthy, Edward Herrmann, Keiko Agena, Liza Weil, Yanic Truesdale, Liz Torres (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(153)

Vítejte ve Stars Hollow v Connecticutu. Okouzlující, malé a tak trošku zastrčené městečko proslulo idylicky zelenými trávníky před malebnými dřevěnými domy a tolika podivuhodnými postavičkami, že hravě zalidní každou slavnost, vinobraní nebo piknik. Právě tady se setkáváme s tvrdohlavou třicátnicí Lauren Gilmorovou (Lauren Grahamová), která si zařídí pěkný, pohodlný, kávou provoněný život nejen pro sebe, ale i pro svou podobně umíněnou dospívající dceru Rory (Alexis Bledelová). Jenže když Rory přestává snít o budoucích studiích na privátní škole a Harvardově univerzitě, a místo toho se zaměří na kluky a vlastní dospěláckou soběstačnost, Lauren v ní najednou vidí stejnou rebelku, jakou byla sama – před 16 lety. Slavný komediálně dramatický seriál Gilmorova děvčata zaujal zvídavé diváky a nadchnul náročné kritiky. Zaměřuje se na vztah mladé nekonvenční matky s inteligentní náctiletou dcerou a jeho hlavním tématem jsou trable s rodinou, láskou, přátelstvím, vzděláváním, ambicemi, zklamáním a generačními i společenskými rozdíly. Pečlivě promyšlené zápletky jsou prošpikované zábavnými popkulturními vtípky a narážkami. (TV Prima)

(více)

Recenze (868)

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Absolútne geniálny seriál. Najfascinujúcejšie na tomto zdanlivo pohodovom seriály z malého mestečka je spôsob akým tématizuje proces "rozprávania". Podobne ako napríklad Almodovar vo svojom Hovor s ňou, aj Gilmore Girls hovoria o tom, aké dôležité je pre ženu rozprávať sa. Forma šialene rýchlych dialógov naplnených množstvom irónie, dvojzmyslov a odkazov dokonale kóduje svoj obsah. Tie dialógy doslova útočia na publikum a svojou informačnosťou sú agresívne, a preto tak nehorázne iritujú najmä mužské publikum. Ten seriál vlastne hovorí, že ženy sú šialené, nestále, nevypočitateľné bytosti a rozprávať sa s nimi vyžaduje nadľudský výkon, bytostne útočí na pohodovú machoidylku, v ktorej žena funguje ako prístroj s gombíkom na reguláciu jej hlasu....................Seriál patrí síce ešte do éry pred nástupom "realizmu" v tv tvorbe (čo je dnes takmer povinnosť) a často býva prirovnávaný napríklad k Priateľom, s ktorými má zdánlivo spoločnú kamarátsku atmosféru a typ farebnej útulnej scénografie. Na rozdiel od takých Priateľov sú ale Gilmore Girls doslova "kafkovský" svet, kde sa splynutie heterosexuálneho páru nekonečne odďaluje ako v najhoršej nočnej more a kde sa postavy chovajú obsedantne šibnuto (perfektne oglosované hlavnou hrdinkou, ktorá v jednom diely s ironiou povie, že nie všetci v Stars Hollow sa chovajú ako postavy z Felliniho filmu :D). Rozkošné mestečko tak nie je projekcia idylky a stability, ale skôr začarovaný priestor, do ktorého sa musíte zobudzať každý deň, až kým sa dobrovoľne nevzdáte a nestanete sa jedným z miestnych šibnutých občanov (podobne ako v rovnako geniálnom Na hromnice o den více).......................Nefungujú ani výtky, že je to obyčajná telenovela. Naopak Gilmore Girls oproti povrchným telenovelám idú kvalitne hlboko a nie je v nich žiadna čiernobiela postava (dokonca ani taký satan ako Pani Kimová :D), sú bravúrne napísané, až sa mi nechce veriť, že v jednom seriály može byť toľko výborných break-pointov, ktoré naustále prehlbujú všetky postavy a pritom sa to stále točí okolo jednej zápletky! Za vrchol scenáristiky považujem zmáknutie techniky IMAGE SYSTEM, ktorú keď scenárista zvládne, tak môže spokojne zomrieť, a ktorú dokážu tvorcovia v Gilmore Girls vykúzliť na lusknutie prstov (V prvej sérii napríklad v diely, keď zomrie kocúr Škorica). Rovnako réžijne ide o netradične uchopenie, a nie o žiadnu telenovelovú rutinu. Ukážte mi druhý taký seriál, kde sa neustále užívajú dlhšie walk-and-talk zábery ako v Na konci s dychom, alebo krúživé jazdy s takmer muzikálovou choreografiou...................Idem si pustiť ďalší diel, aby som pomedzi prsty cez môj face palm mohol pretáčať očami nad šibnutými občanmi Stars Hollow :D ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Byla jsem gilmorizována! Výborný pohodový seriál o Lorelai, kterou by chtěl mít za matku vážně každý a její dceři - perfektcionistce Rory. Jako základní stavební kameny GG vidím výkon Lauren Graham a duchaplné dialogy, kterým většinou vévodí; ve světě ženských seriálů jsou tedy Gilmorky nesmírně oživující. Mimo to ráda s holkama prožívám jejich starosti přes úplné prkotiny až po opravdová trápení. Za tu kvalitu, kterou si seriál drží až do konce musím navýšit o jednu hvězdičku :) EDIT: Eh, trochu jsem se unáhlila, sedmá série ztrácí dech a Lorelai moje sympatie. A velká škoda toho přiblblého sentimentálního konce:/ ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

__Gilmore Girls: 6.sezóna ▐ Tržby za predaj DVD v USA $23,446,048 //počet predaných kusov 670,080 ║ __Gilmore Girls: 7.sezóna ▐ Tržby za predaj DVD v USA $6,521,629 //počet predaných kusov 171,667║ __Feministický seriál ako vyšitý a nehorázne otravný aspoň pre mňa, ústredná dvojica Lauren Graham a Alexis Bledel v celku sympatická ale ich dialógy sa časom stávajú nudné a dookola opakujúce zaužívanú osnovu, kde už neostáva žiadny progres a dejovo to ostáva tam kde boli aj predošlé časti. Pripadalo my to nehorázne umelé ako všetko novšie z Americkej produkcie. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Sam Phillips: 1. Waltz #1 - Sam Phillips [0:14] ,2. What a Wonderful World - Joey Ramone [2:21] ,3. Child Psychology - Black Box Recorder [4:05] ,4. Know Your Onion - The Shins [2:27] ,5. I Found Love - The Free Design [2:40] ,6. Car Song - Elastica [2:25] ,7. Oh My Love - John Lennon/The Plastic Ono Band [2:41] ,8. Getting Married - Sam Phillips [0:29] ,9. Where You Lead I Will Follow - Carole King/Louise Goffin [3:26] ,10. Clear Spot - Pernice Brothers [2:20] ,11. One Line - PJ Harvey [3:10] ,12. I'm the Man Who Murdered Love - XTC [3:42] ,13. Maybe Next Week - Sam Phillips [0:24] ,14. Thirteen - Big Star [2:35] ,15. Human Behaviour - Bjork [4:11] ,16. I Don't Mind - Slumber Party [2:44] ,17. Tell Her What She Wants To Know - Sam Phillips [2:13] ,18. It's Alright, Baby - Komeda [2:50] ,19. God Only Knows - Claudine Longset [3:29] ,20. Smile - Grant Lee Phillips [3:53] ,21. O'oh - Yoko Ono [3:42] ,22. Rory and Lane - Sam Phillips [0:14] ,23. Girl From Mars - Ash [3:27] ,24. My Little Corner of the World - Yo La Tengo [2:23] ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Seriál, který je rodinný a americký, ale mně se kupodivu líbí. Dialogy, které padají nejen mezi matkou a dcerou bych sice nikdy v normálním životě "nevypotila" ( a to jenen proto, že by mi vyschlo v krku ), ale mají spád a jsou neotřele a vtipné. Seriál je takovou perličkou na odpoledne, u kterého si odpočinete s čajíčkem a po čase si budete hledět, abyste ho stihli, takže si ze školy docela máknete. ()

Galerie (846)

Zajímavosti (83)

  • Nový kytarista v kapele Lane Kimové (Keiko Agena) je ve skutečnosti známý zpěvák Sebastian Bach, jenž se proslavil především díky působení v kapele Skid Row. (RomanIron)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Gilmorova děvčata se vrací

Gilmorova děvčata se vrací

31.01.2016

Říjnové zvěsti se potvrdily! Netflix opravdu koupil práva na Gilmorova děvčata a chystá pokračování, ve kterém se vrátí většina stěžejních hrdinů. Účast v dalších epizodách potvrdili Lauren Graham … (více)

Statham a Law jako zábavní špióni

Statham a Law jako zábavní špióni

11.03.2014

Komediální hvězda Melissy McCarthy stoupá dál. Sookie z Gilmorových děvčat se nedávno mihla ve Čtyřicítce na krku nebo Pařbě na třetí, její kariéru ale nakoply především dva velké komediální hity.… (více)

Reklama

Reklama