Reklama

Reklama

Gilmorova děvčata - Série 1

(série)
Drama / Rodinný / Komedie
USA, (2000–2001), 15 h 22 min (Minutáž: 40–45 min)

Hrají:

Lauren Graham, Alexis Bledel, Melissa McCarthy, Keiko Agena, Yanic Truesdale, Scott Patterson, Kelly Bishop, Edward Herrmann, Liz Torres, Jared Padalecki (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(21)

Obsahy(1)

Lorelai Gilmorová a její předčasně vyspělá náctiletá dcera Rory připomínají někdy spíš dvě nejlepší kámošky než matku s dcerou. (Netflix)

Recenze (4)

Nin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle seriál jsem kdysi měl moc rád, líbilo se mi, jak je seriál nahláškovaný a jak se v něm zmiňují různé filmy a knihy - plus se mi líbila Rory. Ale ono obecně jsou hlavní hrdinové všichni velice atraktivní. Rory i Lorelai jsou kočky a jejich objekty zájmu jsou vždycky taky dost velcí hezouni, kteří by si v klidu mohli ve volnu přivydělávat jako fotomodelové (včetně představitele Luka Danese, i když se většinu času tváří otráveně a nosí ošuntělé oblečení). Seriál má výborné postavy, některé jsou hlavně ulítlé a zábavné (např. Michel, který v českém dabingu sice mluví podobně, ale přichází o skvělý francouzský přízvuk), některé jsou ale opravdu zajímavé a dobře poslouží v dramatických částech. Rory je tu prototyp nejhodnější možné dcerunky, ale z nějakého důvodu mi to nikdy ani na vteřinu nepřišlo otravné či nerealistické. Hodně zajímavý je také střet dvou světů - bohatí rodiče Lorelai (a prarodiče Rory) proti střední třídě v idealizovaném městečku Stars Hollow, ve kterém se odehrává většina děje. Boháči jsou občas pořádní snobi, ale nejedná se o nějaké padouchy. Jen každý žije v trochu jiném světě, a zatímco Rory nemá nejmenší problém mezi těmito světy plynule přecházet, u Lorelai to tak snadné není, protože ke svým rodičům chová dlouholetou zášť kvůli jejich společné minulosti a ani naopak to úplně nefunguje. Konkrétně jde o velmi živé trauma z toho, jak Lorelai jako mladá otěhotněla a od rodičů odešla jako svobodná matka. Je to dost citlivé a řeší se to zajímavým způsobem, vůbec ne ve stylu telenovel či obyčejnějších seriálů. Postavy a některé situace jsou překvapivě komplexní. Na druhou stranu někdy taky dojde na nějaké to romantické třeštění, kdy jak u Rory (která si v 1. sérii začne svůj první vážný vztah s Deanem), tak u Lorelai má často divák chuť na ně zakřičet, ať se sakra proberou. Což je ale realistické, obzvlášť u mladičké Rory. Celkově velmi milý seriál (kde nyní rozumím ještě více popkulturním narážkám a ještě více si je užívám) s milými postavami, ve kterém hezky funguje komedie i drama. (8/10) ()

Reklama

hansel97 

všechny recenze uživatele

Oddechovka s výborně vystavenou dynamikou hlavního dua matky a dcery, scenáristé i herečky dokonale zvládají svižné a vybroušené dialogy přeplněné odkazy na pop kultury. Lauren Graham je opravdu scene stealer, ale obecně jsou zajímavě napsané všechny postavy, což překrývá nedostatek děje. Škoda, že občas se to zbytečně moc tlačí za hranici neuvěřitelnosti. (nejlepší epizoda - Rory's Birthday Parties) ()

Galerie (74)

Zajímavosti (11)

  • Pilotní díl byl natočen v Torontu a měl premiéru 5. října 2000. (ČSFD)

Reklama

Reklama