Reklama

Reklama

Star Trek: Picard

(seriál)
Trailer 1
USA, (2020–2023), 25 h 2 min (Minutáž: 39–63 min)

Hrají:

Patrick Stewart, Michelle Hurd, Jeri Ryan, Alison Pill, Santiago Cabrera, Evan Evagora, Isa Briones, Brent Spiner, Jonathan Frakes, Orla Brady, Ed Speleers (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Star Trek: Picard představuje Sira Patricka Stewarta, který si zopakuje svou ikonickou roli Jeana-Luca Picarda, kterou hrál sedm řad v seriálu Star Trek: Nová generace. Nový seriál bude následovat tuto ikonickou postavu do další kapitoly jeho života. (Prime Video)

Recenze uživatele Martrix k tomuto seriálu (28)

Remembrance (2020) (S01E01) 

Konečně!!! Po přeplácané Discovery s nesympatickou tragédkou v hlavní roli, je tady seriál, který pracuje se ST universem tak, aby si přišel na své dospělec, nemající potíže s udržením pozornosti i v pasážích, kde se mluví. Zatím dostávám vše, co bych si mohl přát. Téma umělé inteligence, válečný konflikt na spadnutí a ....tadá, Borgové, resp. zatím jen borgovská zdravice v podobě Kostky. A že je to téma, které rozhodně stojí za rozvedení...což jsem očekával v Discovery. Ale tam se scénáristi vyvlékli ze svěracích kazajek a dali průchod svým genderově oplzlým a originalitou nezasaženým výlevům o cestování čase. Akiva Goldsman má mmj. na svědomí můj oblíbený seriál Hranice nemožného, takže věřím, že si Picard nejen udrží dosavadní kvalitu, ale příjdou ještě lepší epizody. Jen doufám, že Stewart neumře dřív, než natočí tu již ohlášenou druhou řadu. Objektivně je pilot za 4*, ale za tu radost, jak je k novému ST přistoupeno, si tam juchnu jednu * navíc. ()

Mapy a legendy (2020) (S01E02) 

Wow! Parádní úvod, kde uvidíme fragment ze vzpoury syntetiků dává tušit, že tvůrci mají schopnosti vysoce převyšující matlaly pracující na Discovery. Zdejší nářky mě nechávají úplně v klidu, protože konečně dostávám od seriálového Star Treku to, co mělo přijít už dávno. Solidní příběh o umělé inteligenci, na pozadí nikdynekončícího konfliktu s Romulany a ještě s příspěvkem v podobě Borgů...resp ExBorgů (bezva název). Že je tam i Picard je nostalgická třpytka navíc, nicméně z toho co jsem četl, měl Stewart nemalou zásluhu na tom, že je tento seriál v duchu Ocelových jeskyní od I. Asimova...jehož kniha se vtipně mihla v jednom záběru. Takže za to jsem mu vděčný. Kňourání, že je pomalý tempo a nic se neděje...potřebujete narvat do jedné seriálové epizody děj celého filmu? Ani trochu mi nevadí, že se s Picardem tvůrci mazlí a nehrnou to překotně dopředu. Pořád je nač se dívat, vizuál je super a ano, než akce a akce...jsou důležitější postavy. A s radostí kvituji i absenci vlezdoprdeláckého genderismu, takže se nemusím dívat na srdceryvné homosexuální scény a okaté udržování rasově homogenního obsazení, aby se necítil nějaký color man ublíženě. ()

Konec je začátek (2020) (S01E03) 

S výjimkou jednoho logic failu, je to jedna z nejlepších ST epizod vůbec. Příběh se zamotává a přibývají nové postavy, které mají velmi zajímavý potenciál. Ale to by k mému nadšení nestačilo. Co činí tento seriál výjímečným je, jak zručně s těmito postavami scénáristi pracují. Postava Picarda se nejen vrací mezi hvězdy, kam patří, ale současně se vyvíjí. Sledujeme tvrdohlavého egoistu, sobce, který nechal na holičky přítele a se stařeckou urputností chce dosáhnout svého. Takže žádný laskavý a neomylný admirál ve výslužbě, na své poslední výpravě, jak by se zdálo. Současně sledujeme několik postav, o jejichž záměrech zatím nic nevíme, takže zatím nehrozí předvidatelné epizody, které jsou jen fan service, nebo výplň. Pokud se tvůrci nepustí do nějakých nesmyslných twistů a podaří se jim přijít se solidním ukončením, bude pro mě Picard srdcová záležitost. ()

Absolute Candor (2020) (S01E04) 

ST Picard se čím dál víc vzdaluje od ST Discovery jak pojetím, tak tempem, ale i obsazením...vše je tady o 100% lepší pro každého, kdo dá přednost solidnímu scénáři před triky nabušenou slátaninou, hereckým výkonům, před exhibicí přehrávajících béčkařů a kdo upřednostní trochu nastalgie, před snahou za každou cenu dělat vše jinak, než staré seriály. Tvůrci dodali velmi zajímavou směsku postav, romulanský samuraj, hologram prudič, otravná doktorka, přinasraná kámoška a teď jako třešnička na dortu...nebudu spojlerovat,ale ku*ňa ta ženská vypadá i po dvaceti letech pořád skvěle. Jinak se pravda v této epizodě se nic zásadního nestalo...přesto jsem se nenudil a jsem zvědavý, s čím na nás tvůrci nakonec vyrukují. ()

Stardust City Rag (2020) (S01E05) 

Nikdy jsem neměl rád ty rozverné epizody, které se do ST seriálů často vsouvaly ... snad pro odlehčení, nebo jen jako scénáristická exibice. Tato epizoda v tomto duchu sice nebyla celá, ale ty pokusy o humor byly opravdu špatné. Navíc v kontextu s dalšími událostmi, které měly mít vážný charakter, to ani nedávalo smysl. Vznikl tak dost nesoudržný mišmaš, postrádající atmosféru předchozích epizod. A jak na potvoru se zrovna v této epizodě pracovalo s potencionálně skvělou postavou Sedmé. A aby toho nebylo málo, tvůrci přišli z debilním nápadem o vesmírných rangerech, oblékajících se jako Indiana Jones. Když k tomu přidám prostředí Freecloudu, rodinnou vsuvku s Ruffi... . Budu doufat, že nejde o příslovečné lámání chleba a seriál nepůjde do kopru celý. Budu doufat, že jde jen o záškodnickou akci Kirsten Beyer , která mimochodem stojí jako scénáristka i za dvěma extrašpatnými epizodami Discovery. ()

Nepenthe (2020) (S01E07) 

Označení MILFka (uživatel Praxis) pro M. Sirtis, které je 64 let a tudíž je to spíš regulérní babča, je úsměvným důkazem toho, že to od tvůrců nebyl špatný tah, mrknout na fanoušky obsazením postav, které jsou už nějakou tu dobu "časem zaváté". Aniž by šlo o nostalgický blábol, nebo bezúčelný fanservice, podařilo se nejspíš vyloudit úsměv na tváři i těm, kteří pořád pláčou, že se v Picardovi nic neděje. Na druhou stranu je pravda, že by si tento seriál zasloužil přímočařejší scénář a trochu aktivnější padouchy. Snad vše nabere spád...což napovídá potitulkový sestřih věcí budoucích a tato epizoda byla jen nadechnutí před něčím originálním a krapánek víc...drsnějším, než objímačka se starými známými. ()

Broken Pieces (2020) (S01E08) 

Star Trek: Picard je vcelku zajímavý fenomén. Tvůrci nám vrátili jedny z nejoblíbenějších postav "zlatého ST věku", Romulany, Borgy, dodali i vcelku zajímavé nové postavy, výprava je skvělá...a přesto jde o zatím nejvzdálenější odbočku v rámci dosavadních seriálových řad. Někoho to evidentně štve a nudí, jiní jsou rádi za jakýkoliv příběh ze světa ST a podle hodnocení je i dost takových, kteří jsou za ten úkrok bokem vděční. Sledujeme teprve osmou epizodu, postavy jsou krásně vyprofilované a příběh se chýlí ke konci...ten bohužel vyeskaluje do hvězdné bitvy, podobně jako v mnou neoblíbené ST Discovery. Zpětně je pointa toho všeho dost primitivní, ale popravdě je mi to vcelku jedno... výjimečně mě až tak nezajímá cíl...prostě se vezu na té nostalgické vlně, užívám si výhledu a bavím se sledováním sympatických postav, které plácají o umělé inteligenci, což je moje oblíbené téma. ()

Et v arcadia ego, část 1 (2020) (S01E09) 

Zklamání... .V celkovém kontextu dosavadního dění, působí jednání většiny postav dost nevěrohodně a pointa, kterou je hodně profláknutý motiv...ach jo. Korunu všemu pak dodává vyjádření citů Ruffi. ()

Et v arcadia ego, část 2 (2020) (S01E10) 

Jestliže všichni víme, že bude druhá řada, která bude mít v názvu jméno hlavního hrdiny...dá se předpokládat, že v poslední epizodě řady první, nejspíš brka nenatáhne. A tak sledujeme ždímání emocí a přemýšlíme, jak to scénárista zaonačí. Nu...tohle není spoiler, ale prostá logika. Přestože se tedy loučení nekonalo, došlo na moc sympatické poděkování Picardově přátelům v podobě Willa a Data. A co na tom, že celé to finále nakonec vyznělo jen jako záminka pro toto setkání? Co na tom, že se z romulanské flotily stalo směšné křoví, které zastavilo pár kytek, neuvěřitelná liknavost admirálky a demence scénáristy, který nechal stát stovky lodí v hejnu, místo aby se rozptýlily a malou základničku na planetě smázly jedním výstřelem. Ano...bylo to pitomé a díky tomu, že jsem dnes viděl první epizodu třetího Westworldu, tak i směšné. Jenže...tohle není jen o hlavě. Celá replika Willa...to bylo rozloučení, poděkování a zároveň i vzkaz...ještě pořád tady pro vás jsme. Jeden z nejhezčích momentů Star Treku. A i když mi bylo z té pokrytecké homofilie scénáristů na zvracení (propletené prsty Sedmé a Ruffi...to jakože se z Ruffi najednou stala lesba? ...druhý den, po vyznání lásky Picardovi?? WTF?! ), rád se podívám na druhou řadu. ()

The Star Gazer (2022) (S02E01) 

Tvůrci se rozhodli napodobit seriály Star Wars a zabrnkat na nostalgickou strunku všech trekies. Po Datovi, Willovi, Troy a Sedmé příchází už v první epizodě druhé řady další a další staří známí. Ovšem zdaleka ne všichni budou vítaní. Ještě pět minut před koncem epizody, jsem byl z návratu mých oblíbených antagonistů nadšený, ale zkazil mi to příchod toho neoblíbeného, takže pocity po první epizodě...velmi rozporuplné. Potitulková lákačka na další epizody, navíc slibuje velkou časoprostorovou divočinu. V kombinaci s poměrně dost velkou dávkou sentimentu, kterým je postava Picarda prošpikovaná, je to mix, který může nabrat smêr, který mě bavit nebude. Zatím mi radost udělal jen pohled na Sedmou....která je i po těch letech pořád stejně sexy. Velmi opatrně se těším na další epizodu. PS: nejsem fanda brakování klasiky a lezení fanouškům do zadku. Všechno má svůj konec a sebeoblíbenější postava musí jednou umřít, nebo dokončit svou misi. Chci vidět nové postavy a příběhy...klidně ve známých světech. Proto vyšší hodnocení nedám. Úplatky tohoto typu neocením. ()

Penance (2022) (S02E02) 

Obavy z další instantní polívky a la Q hrátky s realitami, se naštěstí nepotvrdily. Ve skutečnosti je pro mě tato epizoda asi nejlepší trekárna za posledních pět let. Dospělá s velkým potenciálem. Fašounská galaxie sice není zrovna originální, ale přesto to vypadalo a fungovalo velmi dobře. Výstavka trofejí a role Pickyho v budování vesmíru pro lidi, působila jako bezva námět pro celou řadu. Ale takto to bylo působivější. A co víc, konečně jsou zpět mí oblíbení Borgové a zapadá to pěkně do předchozích setkání s nimi. Nicméně dá se očekávat, že návrat do "současnosti" bude trochu vizuální nuda...producent jistě slintal blahem při zprávě, že digitální triky nebudou minimálně pro jednu epizodu potřeba. Ani nepamatuju, kdy jsem naposledy takto s klidem, plácnul nejvyšší hodnocení seriálové epizodě ST. ()

Assimilation (2022) (S02E03) 

Ano, logikou je to jen zlehka napudrované, ale takový prostě Star Trek je. Ty faily jsem schopen u ST ignorovat, protože tady jde hlavně o příběh. Pomrkává se po zlaté éře a návrat borgské královny, je na mě přesně cílený fan service. Odporný ST Discovery jsem utnul druhou řadou a nad ST zlomil hůlku. První Picard byl sice lepší, ale jaksi nedomrlý. Až teď, u druhé řady jsem spokojený a mám z ST světa, který nás baví už přes padesát let, zase radost. Skvělé intro této epizody, parádní pasáže s Borgkou, vcelku fajn Riosova linka... . Tak to má být. Epizoda utekla velmi rychle, takže to vypadá, jako by se nic moc neodehrálo. Ale ono jo. ()

Watcher (2022) (S02E04) 

A pak že to nejde. Zachovat to, co si dlouhá léta získávalo fanoušky po celém světě a současně se posunout a vytvořit něco nového. Přesto je otázka, jestli je to jen trend, nebo urputná snaha zavděčit se divákům...ale těch návratů oblíbených postav a jejich zakomponování do "nových" příběhů, je v poslení době poměrně hromada. Star Wars seriály, poslední Spider-man... . Z nějakého důvodu, mi to ale v případě Picarda připadá nejmíň vlezdoprdelácké, takže jsem spokojený. Umím si představit, že budou tvůrci odvážnější...nabízí se teorie, že borgská královna mohla být kdysi osamělá matematička, třeba se dostaneme k vysvětlení, proč Borgové vypadají jako lidé, když asimilovali tisíce různých civilizací... . Snad bude mít tato řada takový úspěch, že konečně uhnije ta pitomá větev Discovery a ST bude důstojně pokračovat s inteligentními scénáristy. ()

Fly Me to the Moon (2022) (S02E05) 

Začínají se nám tam loudit zavlasypřitaženosti, jako maskování lodi odhalitelné baterkou, volný vstup do lodi pro kohokoliv, borgské chapadélko a jiné hlupotiny, včetně neuspokojitelně vysvětlitelného způsobu, jakým Q ohýbá budoucnost. S jeho schopnostmi...navíc to mohl udělat kdykoliv... . Tato epizoda mě zklamala, i když není o moc horší, než ta předchozí. ()

Monsters (2022) (S02E07) 

Ani nevím proč, ale napadlo mě, že stejně jako se Stewart důstojně rozloučil s profesorem X, loučí se vcelku sympaticky i s rolí Picarda. Škoda jen, že zrovna v této epizodě sledujeme polovinu stopáže Picardovu psychoanalýzu, která by sice mohla přiblíži jeho dětství a vysvětluje jeho démony...ale činí tak dost nezáživným způsobem. Naštěstí seriál disponuje i jinými zajímavými postavami, jako je Rios s pěknou doktořicí, nanoboty plolezná Juratiová a především Tallinn...vrcholně sympatická Romulandice. Bohužel dostaly tyto postavy díky zmíněné psychovsuvce jen minimálně prostoru, takže je tato epizoida další vycpávkový materiál, který nebyl s výjimkou závěru nezbytný a děj dál neposouvá. Obávám se, že tvůrci všechny linky tak dovrtali a rozblemcali, že je na prostoru tří posledních epizod, nebudou schopni uspokojivě ukončit. ()

Mercy (2022) (S02E08) 

Přestože jde o epizodu bohatou na události a někam se to už začíná posouvat, nějak to pořád není ono. A lepší už to asi ani nebude, přestože jsem se dočkal návratu Borgů. ()

Hide and Seek (2022) (S02E09) 

Děr je ve scénáři hodně, ale ne víc, než je u ST seriálů obvyklé. Víc se toho děje, takže logicky o to víc se kupí blbůstky. Nicméně na to už je člověk po těch desetiletích zvyklý, takže se vystačím s tou základní linií. Těší mě, že jsem dostal Borgy a že jsem slušně odhadl osud Juratiové. Co zrovna moc radosti nedělalo, byly flashbacky odhalující Picardovo trauma z dětství. Možná je to cynické, ale jeho postava už žádný dramatický oblouk nepotřebuje. Ne na sklonku jeho "trvanlivosti". Star Trek je sci-fi pohádka a cpát do něj sci-fi psychologické drama, není úplně šťastný nápad. No, máme před sebou ještě minimálně třetí řadu, takže následující epizoda bude mít otevřený konec, jako vrata od stodoly. Očekávám tedy, že v rámci záchrany Renee, minimálně někteří v minulosti zůstanou. Nebo se vrátí do budoucnosti, která musí být logicky výrazně změněna, díky absenci hrozby Borgů a bude druhé kolo "napravování". Snad se mýlím. ()

Farewell (2022) (S02E10) 

Přiznám se, že jsem velmi příjemně překvapený. Pointa, kterou tato řada měla, odsouvá do pozadí všechny ty logické faily, které jsou pro ST typické. Ovšem Star Trek není hard sci-fi a nikdy se o to ani nesnažil. Přestože slýcháme, že se jeho hrdinové vydávají poznávat neobjevené a posouvají tak hranice vědění, odjakživa šlo hlavně o postavy. O emoce, chyby a odpovědi, díky nimž se utvrzujeme v tom, že se vždy vyplatí konat dobro a bojovat za správnou věc. Tvůrci nakonec nabídli zajímavé zvraty, opět zabrnkali na nostalgickou strunku, málokdy nudili ...co víc si v rámci tohoto subžánru přát? Díky této epizodě se rýsují další výhonky, ve kterých se objeví staří známí. Khan si jistě svůj seriál zaslouží, ale hrátky s alternativními vesmíry a časem..dohližitelé, to se mi už vcelku přejídá, protože se z toho stala silně nadužívaná zvyklost. V Picardovi se to ale podařilo zpracovat vkusně, takže spokojenost. ()

The Next Generation (2023) (S03E01) 

Ohavnost typu Star Trek: Discovery u mě skončila druhou řadou, takže jsem za Picarda i Star Trek: Podivné nové světy vděčný. Sice je to smutné, že aby se zase dalo na ST dívat musí se začít tam, kde skončilo to staré dobré, ale co už. Pokud na to páprdové a páprdice pořád mají a jsou vhodně doplněni novou krví, stačí už jen slušný scénář a může to fungovat. Tato epizoda je z kategorie...tohle tady pro vás máme...tímto směrem a s těmito postavami se budeme ubírat dál. Trekovský smrádek to má...ostatně aby ne, stačí holá lebka Picarda a plechové obočí Sedmé a divák ví... . Takže zatím spokojenost. ()

Disengage (2023) (S03E02) 

Jedna z těch lepších ST epizod posledních let. Má to temnější vyznění, než předchozí řada a zatím to vypadá na fajn rozlučku, ve které se sešli nexťáci, které už jsme pohromadě neměli vidět. Současně se vynořuje next next generation, která je nejspíš nahradí. Úplně vidím Sedmou, Jacka a mladou LaForge v nové lodi a se speciálním posláním. Záporák v podobě psycho lovce odměn má šťávu, takže nebýt nesympatické postavy Rafi, kterou bych okamžitě převelel do ST Discovery, byl bych moc spokojený. ()

Související novinky

Čtvrtý Star Trek možná přece jen dorazí

Čtvrtý Star Trek možná přece jen dorazí

28.03.2024

Filmové pokračování rebootované série Star Treku, jež by navázalo na třetí díl Star Trek: Do neznáma, bylo již několikrát oznámeno, aniž by se práce na něm jakkoliv pohnuly. Do absurdna byly tyto… (více)

Nejstahovanější seriály za rok 2020

Nejstahovanější seriály za rok 2020

06.01.2021

Jako každoročně vydává server TorrentFreak analýzu nejstahovanějších seriálů za uplynulých dvanáct měsíců. Po takřka dekádě, kdy tento žebříček se všemi svými nelegálními staženími doslova dominovala… (více)

Star Trek dostane další seriál

Star Trek dostane další seriál

18.05.2020

Trvalo to roky, ale značku Star Trek se nakonec přece jen podařilo oživit. A paradoxně to nebyly filmy (byť pomohly), ale televize, kde se postavám spojeným se slavnou lodí Enterprise začalo dařit.… (více)

Co všechno oznámil Marvel?

Co všechno oznámil Marvel?

21.07.2019

Tento víkend se nesl ve znamení sandiegského Comic-Conu, a byť to na filmovém poli vypadalo oproti minulým ročníkům dost chudě (snad s výjimkou trailerů k Top Gun: Maverick a To Kapitola 2), seriály… (více)

Reklama

Reklama