Reklama

Reklama

Babylon 5

(seriál)
  • USA Babylon 5
USA, (1993–1998), 83 h 59 min (Minutáž: 45–89 min)

Hrají:

Bruce Boxleitner, Claudia Christian, Jerry Doyle, Michael O'Hare, Mira Furlan, Richard Biggs, Bill Mumy, Stephen Furst, Andreas Katsulas, Peter Jurasik (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(111)

Babylon 5 je americký televizní sci-fi seriál, zaměřený převážně na dospělé publikum. Jeho tvůrcem je J. Michael Straczynski. Je také producentem seriálu a napsal děj k většině epizodám. Děj seriálu se odehrává především na vesmírné stanici, která se jmenuje Babylon 5. Jednotlivé epizody jsou přímo prostoupeny komplikovaným rámcovým příběhem, postavy jsou pověstné složitými vztahy mezi sebou i vlastní psychologií. Hlavní dějové linie seriálu se zabývají osobními osudy jednotlivých postav, politickými změnami v Pozemské alianci, napětím mezi běžnými lidmi a telepaty a nejvýraznějším tématem seriálu je nadcházející konflikt s prastarou rasou Stínů, která se vrátila, aby uvedla celou Galaxii v chaos. Na stanici vedle sebe žije několik ras. Mezi ty hlavní patří lidé, Minbaři, Kentauři, Narnové a Varloni. Právě tyto rasy sponzorovaly výstavbu stanice. Babylon 5 není utopií, žijí na něm i odpadlíci jako bezdomovci a zločinci. Také politické uspořádání má daleko k dokonalosti. V seriálu můžeme sledovat pozvolný přerod z demokracie v tyranii. Babylon 5 se pokusil vytvořit konzistentní svět, ve kterém jsou respektovány fyzikální zákony více než v jiných seriálech tohoto druhu. Pro seriál je typické, že nelze rozdělit postavy na kladné nebo záporné. (Džejkop)

(více)

Recenze uživatele Gemini k tomuto seriálu (1)

Babylon 5 (1993) 

Pokuste se veškěré dění Star Treku vtěsnat do jedné vesmírné stanice tak, aby z toho nevznikla skvělá studie diplomaticko-kulturního modelu takto vzniklé společnosti (zdravíme Star Trek DS-9, resp. jeho první tři série), ale aby dílko obsahovalo i dostatek akce. Pokud uspějete, získáte cosi velmi blízkého Babylonu 5. Je to dobré, ale nějak si k hrdinům nedovedu vytvořit žádný vztah...nicméně podívaná je to velmi efektní a přesný plán pěti sezón, promyšlený předem od počátku války až do velkého finále, vrhá na Babylon 5 lepší světlo. Bohužel, i tak je mi to málo. Vyznavačům OST ve střihu Halo a Deus Ex by se mohla líbit hudba od Chrise Frankeho, který je podstatnou devizou seriálu i filmů o Babylonu 5. ()

Související novinky

Teatrální Spider-Man 4?

Teatrální Spider-Man 4?

03.11.2008

Sam Raimi je zpátky. Tobey Maguire je zpátky. Kirsten Dunst je zpátky. James Vanderbilt je z kola ven. Scénáristu Zodiaca, který pracoval na první verzi scénáře, nahradil David Lindsay-Abaire. A to… (více)

Reklama

Reklama