Reklama

Reklama

Babylon 5

(seriál)
  • USA Babylon 5
USA, (1993–1998), 83 h 59 min (Minutáž: 45–89 min)

Hrají:

Bruce Boxleitner, Claudia Christian, Jerry Doyle, Michael O'Hare, Mira Furlan, Richard Biggs, Bill Mumy, Stephen Furst, Andreas Katsulas, Peter Jurasik (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(111)

Babylon 5 je americký televizní sci-fi seriál, zaměřený převážně na dospělé publikum. Jeho tvůrcem je J. Michael Straczynski. Je také producentem seriálu a napsal děj k většině epizodám. Děj seriálu se odehrává především na vesmírné stanici, která se jmenuje Babylon 5. Jednotlivé epizody jsou přímo prostoupeny komplikovaným rámcovým příběhem, postavy jsou pověstné složitými vztahy mezi sebou i vlastní psychologií. Hlavní dějové linie seriálu se zabývají osobními osudy jednotlivých postav, politickými změnami v Pozemské alianci, napětím mezi běžnými lidmi a telepaty a nejvýraznějším tématem seriálu je nadcházející konflikt s prastarou rasou Stínů, která se vrátila, aby uvedla celou Galaxii v chaos. Na stanici vedle sebe žije několik ras. Mezi ty hlavní patří lidé, Minbaři, Kentauři, Narnové a Varloni. Právě tyto rasy sponzorovaly výstavbu stanice. Babylon 5 není utopií, žijí na něm i odpadlíci jako bezdomovci a zločinci. Také politické uspořádání má daleko k dokonalosti. V seriálu můžeme sledovat pozvolný přerod z demokracie v tyranii. Babylon 5 se pokusil vytvořit konzistentní svět, ve kterém jsou respektovány fyzikální zákony více než v jiných seriálech tohoto druhu. Pro seriál je typické, že nelze rozdělit postavy na kladné nebo záporné. (Džejkop)

(více)

Recenze uživatele maty39 k tomuto seriálu (1)

Babylon 5 (1993) 

Hlavní devizou tohoto seriálu je do detailu promyšlený, monumentální příběh. Už v první sérii se začne pomalu skládat jeden střípek za druhým z oné mozajky a na konci zjistíte, že nic co se stalo , se nestalo jen tak náhodně, ale bylo to částí většího plánu. Obávám se, že ze zde přítomných hodnotících neviděli celý seriál jen ti, co hodnotí nízko. Znáte takové ty obrázky které jsou vytvořené z barevných bodů? Když se na tento obrázek díváte z blízka, tak vidíte jen shluky skvrn. Když jej však oddálíte, pak vidíte ceý obrázek, jak byl zamýšlen (pointilismus). Tak nějak bych zhodnotil jejich přístup k tomuto seriálu. Díky roku vzniku se dočkáme poněkud horších triků (na které se dá časem velmi pohodlně zvyknout). Co však vidím jako mírný zápor je skutečnost, že mnoho postav postrádá charisma. Nadávejte třeba na SG1, ale stejně všichni musíte uznat, že v SG1 je minimálně jedna postava, která utáhme klidně 20 sezon ( MacGyver - RDA). V Babylonu jsem si asi nejvíce oblíbil dvojici velvyslanců Molari - G´Kar. Pro sci-fi fandy je Babylon 5 jednoznačná volba (Babylon 5 by mohl sloužit jako rozřazovací test mezi sci-fi fandy a "sci-fi eeeeeealejotomůžu" diváky). ()

Související novinky

Teatrální Spider-Man 4?

Teatrální Spider-Man 4?

03.11.2008

Sam Raimi je zpátky. Tobey Maguire je zpátky. Kirsten Dunst je zpátky. James Vanderbilt je z kola ven. Scénáristu Zodiaca, který pracoval na první verzi scénáře, nahradil David Lindsay-Abaire. A to… (více)

Reklama

Reklama