Reklama

Reklama

Když nás vidí

(seriál)
  • USA When They See Us (více)
Trailer 2
USA, 2019, 4 h 56 min (Minutáž: 64–88 min)

Režie:

Ava DuVernay

Kamera:

Bradford Young

Hudba:

Kris Bowers

Hrají:

Jovan Adepo, Kylie Bunbury, Chris Chalk, Omar J. Dorsey, Aunjanue Ellis-Taylor, Vera Farmiga, Caleel Harris, Felicity Huffman, Chris Jackson, Joshua Jackson (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(4)

Pět teenagerů je neprávem obviněno z brutálního útoku v Central Parku a jejich život se mění v noční můru. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (29)

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Ve světle nedávných událostí je to minisérie, která je možná ještě důležitější než kdy předtím. Rasismus (nejen) v Americe je samozřejmě velký problém, ale je až nepředstavitelné, kam může zajít. A vykonstruovaný proces proti pěti černošským teenagerům je to zářným důkazem. Původně jsem si myslel, že se v rámci sebevzdělání podívám na jednu epizodu a zbytek dokoukám v průběhu dalších dnů. Jenže místo toho jsem zůstal u obrazovky přilepený celých pět hodin a viděl to na jeden zátah. Prostě to nešlo zastavit. Každá epizoda nabízí náhled na jiný kousek problému. V první se řeší vyslýchání a manipulování nezletilých kluků, kteří byli ve špatnou chvíli na špatném místě. V druhé dochází na soudní proces, který rozhodne o jejich osudu. Třetí ukazuje následky toho, čím si postavy prochází po návratu z vězení a závěrečná čtvrtá pak ukazuje na hrůzy, které se odehrávají přímo ve vězení. Atmosféra děsivě autentická. Pocit beznaděje, strachu a vzteku je cítit v každém záběru. Člověk kroutí hlavou a nevěří tomu, co se před ním odehrává. Herci jsou perfektní a prim hraje Jharrel Jerome v roli Koreyho. Těžko o něčem tvrdit, že se nepodařilo, jen to prostě nebude váš oblíbený seriál. A pokud vás taková nespravedlnost nevytočí, tak je něco špatně. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Seriál nabízí odhalující pohled na práci právníků a nedokonalý justiční systém v Americe. Zdá se mi ale, že si tím američtí diváci léčí trauma z multikulturního "tavícího kotle", který jaksi nefunguje, zatahují do toho Trumpa apod. V druhém plánu na mě působila děsivá moc jazyka, zejména zvířecká rétorika obžaloby a novinářů vůči teenagerům. Také komu je v USA udělena presumpce neviny. Seriál popisuje o co rodiny během zdlouhavého soudního procesu přišli. Viděl jsem jen druhý díl, který je výborně natočený a nedá se od něj odtrhnout oči. Ale nejsem příznivec soudních procesů. ()

Reklama

ozeki 

všechny recenze uživatele

Co na to říct? Filmů, seriálů, dokumentů s podobnou tématikou jsem už pár viděl, takže jsem na to nekoukal jak tele na nový vrata. Nicméně mě vždycky strašně prudí - asi pro účely dramatizace - ta černobílost (rozuměj debilita, žádný rasový podtext v tom nehledej :) Protože jestli to ve skutečnosti probíhalo v tomto duchu, pak mě to jen utvrdilo v tom, že i průměrně inteligentní šimpanz by se dokázal Pythagorovu větu naučit spíš než někteří obyvatelé Harlemu. Je zajímavý, že USA jsou v oblasti neprávem odsouzených široko daleko suverénně nejlepší na světě. Jasně... dostat se tam před porotu za krádež lízatka, tak to klidně může skončit smrtící injekcí, vyšetřovatelé asi nepatří mezi nějaké velké lidumily, státní aparát funguje více než pochybně (není důležitý, jestli to dotyčný udělal, důležitý je hlavně někoho odsoudit), ale.... prostě pro našince tam musí na jazyku zůstat hodně žluklá pachuť, jak je na všech frontách tohle vůbec možný. No a k technické stránce věci míří jedna velká výtka - ty jednotlivé epizody spolu vůbec, ale vůbec nekamarádí. Nepůsobí to na mě nějak promyšleně, vychytaně, spíš jako kočičkopejskovský dort. Pár silných momentů tady ale najdete a vyjma 3. dílu se moc nudit nebudete. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedna z nejemotivnějších televizních produkcí. Rozhodně stojí za vidění a snese srovnání, i když o kapku drsnější, i s Shawshank Redemption. Vyčítá-li se tomu seriálu délka, tak co se mě týče, adekvátně odpovídá tomu, že my se koukáme v pohodlí gauče dle vlastního výběru. Protagonisti tenhle luxus neměli a režisérka ty emoce zvládla předat dokonale. ()

wege 

všechny recenze uživatele

Už dlouho mi nebylo při sledování filmu/seriálu z lidí tak fyzicky špatně, jako z těch zástupců moci (policistů, prokurátorů, soudců). Ano to natočení je poplatné době (BLM, Donald), jinak by to možná ani nevzniklo. Ale i tak, jako pravdivý příběh, to bylo strašné. Strašné, jak lze zmanipulovat děti tak, že nakonec skončí bez jakékoliv viny na dlouhé roky ve vězení. A to vše jen proto, že ty děti nebyly ty naše děti, ale ty jejich děti. A oni, ti přece takové zvěrstva dělají, proto zahodím morálku a ničím životy. Škoda jen toho třetího dílu, byl strašně slabý v porovnání se zbytkem, jinak to mohlo být za 5 hvězd. Jděte všichni, co nerespektujete jiné lidi, do prdele!! ()

Galerie (53)

Zajímavosti (4)

  • Minisérie When They See Us byla od své premiéry 31. května 2019 zhruba dva týdny nejsledovanějším seriálem na Netflixu. [Zdroj: Fandimeserialum.cz] (oli009)
  • V době, kdy se Jharrel Jerome ucházel o roli Koreyho, natáčel seriál Mr. Mercedes (od r. 2017), kvůli kterému si nechal narůst vousy. Kvůli vousům se obával, že bude považován za příliš starého na to, aby hrál i mladšího Koreyho a očekával, že vedení projektu obsadí dva různé herce, z nichž každý by hrál postavu v jiném věku. Poté, co dokončil Mr. Mercedes, si Jharrel vousy oholil a přišel na casting ještě jednou. Ava DuVernay však byla tak ohromená jednak jeho výkonem v průběhu obou konkurzů, jednak tím, o kolik starší vypadá s vousy, že se rozhodla obsadit ho do role Koreyho v mladší i starší podobě. (oli009)
  • Seriál je založený na skutečné události z roku 1989, kdy byla v Central Parku napadena a znásilněna běžkyně Trisha Meili. Případ je známý také pod názvem „The Central Park Five“. (oli009)

Související novinky

Zemřel herec Michael K. Williams

Zemřel herec Michael K. Williams

07.09.2021

Ve věku 54 let tragicky zemřel známý charakterový herec Michael Kenneth Williams. Jeho nejslavnější rolí se jednoznačně stala postava Omara z chváleného seriálu The Wire – Špína Baltimoru. Objevil se… (více)

Bizarní DC komiks nabírá zkušenou posilu

Bizarní DC komiks nabírá zkušenou posilu

03.06.2019

Ava DuVernay (Selma) se svým prvním blockbusterem V pasti času zklamala. To ale studiím Warner Bros. a DC nezabránilo v tom, dát ji šanci natočit stomilionovou adaptaci bizarního komiksu The New Gods… (více)

Reklama

Reklama