Reklama

Reklama

Svědectví

(seriál)
  • Česko Poslední boj (více)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Jeden vedecký experiment skončí katastrofou - z laboratória unikne smrteľne nebezpečný vírus, ktorý zabije niekoľko ľudí. Tisícky obyvateľov v zúfalstve volá políciu, aby im pomohli. Medzi nich patrí aj Stu Redman (Gary Sinise), Frannie (Molly Ringwald) a rocková hviezda Larry, ktorí všade okolo seba vidia mŕtvych ľudí. Postupne zistia, že patria k tým šťastlivcom, ktorí sú voči vírusu imúnni. No nie sú sami. Existujú totiž nepriatelia, ktorí chcú túto tragédiu využiť vo svoj prospech. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele MickeyStuma k tomuto seriálu (5)

Svědectví (1994) 

Boj dobra a zla dle biblických rozměrů počínající patřičnou regulací lidstva virovou nákazou. Miniseriál dle literární tvorby Stephena Kinga mající s realitou hodně společné, jen je dění fantazijně zpracované v poněkud jiném spektru. Slovo ´Pohroma´ tímto počinem nabírá na intenzitě a ukazuje, co vše se dá pod tímto slovem v zájmu lidstva všechno představit. Celý koncept příběhu plně naznačuje, jak se lidstvo samo sebe snaží bez rozmyslu zničit. Motivy tu jsou tak dva. Biblický konec světa a hrozba bakteriologických válek. Kingův román obsahuje na tisíc tři sta stran a uvažované filmové zpracování vlivem takové obsáhlosti ztroskotalo a tak pod produkcí televizního kanálu ABC vznikl tento miniseriálový televizní počin, který zrovna lecjakou peckou také není, ale patřičné věci obsahuje a svými protiválečnými skutky v podobě varující prezentace opravdu hrůzných dobových fotografií z nejrůznějších válek dokáže šokovat. Dějství je rozděleno do čtyř části s celovečerní stopáží a každá obsahuje svou určitou výpověď a varující odkaz. Postav je tu hodně, ale vše je vyčleněné tak, že není problém se v nich zorientovat. Charakter každého z nich je představen do nejmenšího detailu, takže i po divácké stránce se ví, co je kdo zač a co od koho kdy očekávat. Scénář zpracoval sám Stephen King, což znamená, že patřičná úprava pro filmovou verzi byla čistě v jeho kompetenci, takže lze usuzovat, že se od svého literárního počinu moc nevzdálil. Každopádně nelze jinak, než tuto minisérii pojmout také jako vhodnou reklamu na daný román, kde se divák v rámci problematiky samozřejmě dozví daleko více. Toto dílo je pro lidstvo hodně mohutným varovným prstem, ale jak už to bývá, hlavně politikům může být něco takového úplně jedno. Škoda, že zub času hlodá a hlodá. Každým dalším rokem je tak tento počin spíše nudnější a nudnější, což je v zájmu informační hodnoty hodně špatně. ()

The Plague (1994) (E01) 

Námětová klasika všech dějových klasik v oblastí virové nákazy. Z laboratoře unikne vir způsobující příznaky jako u obyčejné chřipky, na který lidé okamžitě umírají. Až na určité výjimky. Určité osobnosti jsou viru imunní a vědci se snaží zjistit proč. První část příběhu je i na televizní tvorbu zajímavá, jen se celý koncept ke konci jakoby začal rozpadat v podivnou snovou psychedeličnost. ()

The Dreams (1994) (E02) 

Na celém světě tedy zůstali jen viru imunní jednotlivci a dějový koncept nabírá biblické rozměry o boji dobra a zla. Krapet rozporuplná atmosféra snových psychologických etud, snů a biblických sounáležitostí. Krapet se do toho montuje také filozofie, takže se daná výpověď zdá ke správnému uchopení složitější, než to ve skutečnosti vypadá. ()

The Betrayal (1994) (E03) 

Dějství co dostalo do zajímavého stádia svého vývoje. Je potřeba u toho více přemýšlet, neb biblické motivy vše náležitě zesložiťují v rámci správného uchopení dané problematiky. Co je ještě dobro a co už zlo? Pozná to vůbec někdo? ()

The Stand (1994) (E04) 

Boj dobra a zla jde do svého konce. Protiválečná moralitka ověšená danou hrůzou válečných běsů dávají hodně k zamyšlení. Hrozba jakékoliv války je tak ohromným varovným prstem, neb je lidstvo v takové pozici, že už to může skončit jen koncem světa. Jen kdyby si z toho lidstvo něco vzalo. ()

Reklama

Reklama