Reklama

Reklama

Umučení Krista

  • USA The Passion of the Christ (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Mela Gibsona nás zavádí do Jeruzaléma v době před více než 2000 lety a nebývale působivou, místy až šokující formou popisuje posledních dvanáct hodin života Ježíše Nazaretského (James Caviezel) před jeho ukřižováním na hoře Golgota. (Magic Box)

Diskuze

Leno

Leno (hodnocení, recenze)

MegSimpson

duchovné  vnímanie je subjektívne , ale Gibson to nainscenoval , aby k tomu diváka viedol ( aj násilie k tomu patrí ) 

mirroh

mirroh (hodnocení, recenze)

BloodyBeast

Hodne slozite tema a tezko se da nejak uchopit, kazdy reziser to muze videt jinak, kazdopadne, lepsi nez v kine dat si to na casti doma proste ne cele najednou, to je pak na to jit si hodit lano .... teda jen ti co maji slabej zaludek.

MegSimpson

MegSimpson (hodnocení, recenze)

Jedině co mně na tomto filmu zaujalo, je že při poslední večeři všichni seděli na zemi. Doufám, že s tohoto si křesťané vzali příklad.

Stallone

Stallone (hodnocení, recenze)

Snímek, který popisuje Boha na zemi. Tak se to stalo. Jsem přesvědčený, že by se náboženství mělo více probírat a učit. Hlavně u nás v republice je obrovská neznalost křesťanství. Svět by bylo nádherné místo, kdyby se lidé obrátili k Bohu. Existenci ďábla bychom měli brát nesmírně vážně, protože popíráním jeho existence budeme zranitelnější jeho útokům. Zlo může kdykoliv svést každého z nás.

na příspěvěk reagoval ChArLeNe, Pertinacia, Tvrdolín Veliký, MegSimpson

HolyKeeper

HolyKeeper (hodnocení, recenze)

Z filmu jsem do ted videl jen par ustrizku, ale chapu spravne, ze existuje jen verze s originalnim znenim? Ze nikdy do zadneho jazyku nebyl predabovan?

na příspěvěk reagoval mm13

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

ChArLeNe

IMDb není Bible, je tam strašně chyb, spousta údajů nesedí, taky o tom rozhodují jen lidé. Je dobře, že čsfd jen nepřejímá. Já bych tam klidně přidal i 'fantasy', ale to by  asi narazilo :)

Mariin

Mariin (hodnocení, recenze)

Film působí jako ostrý meč, u někoho vyvolávající zuřivý řev nebo posměch, u někoho naopak velkou úctu a zájem. To je reakce na poselství Ježíše Krista. Od počátku dodnes se na tom nic nezměnilo. "Židy to pobuřuje, pohanům je to k smíchu" = Reakce stejné jako před 2000 lety...

na příspěvěk reagoval berg.12

Mariin

Mariin (hodnocení, recenze)

bergu12. Na duchovbní přesah se zeptej Amarcorda. Co se týče hodnocení na imdb, je zde zhruba hodnocení 70%, stejně jako na csfd (to máš bergu12 pravdu). Já jsem odpovídal totalpunkovi, který se divil, že film tu nemá vyšší hodnocení. Podle mnohých komentářů, které se vůbec nezabývají "estetikou a duchovním přesahem" (citace Amarcorda), a házejí film přes palubu, soudím, že právě proto má v průměru nižší hodnocení, to je těch 70%. O jeho vyšším hodnocení svědčí 130x ve fanklubu, což by průměrný film asi neměl... Prostě jsou tu velké výkyvy v hodnocení, velký rozptyl, daný velmi rozdílným přístupem k příběhu...   

na příspěvěk reagoval MegSimpson

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Mariin: V čem je 71% ateističtějších než 7/10 na IMDb? Jak se ateistické hodnocení na čsfd projevuje třeba u filmů "Desatero přikázání" (81% vs. 7,8 IMDb), "Ježíš Nazaretský" (82% vs. 8,5 IMDb) nebo "Poslední pokušení Krista" (dokonce 85% vs. 7,8 IMDb)? V čem by pro ne-křesťana měly spočívat spiritualita a duchovní přesah filmu? Díky za odpověď.

Mariin

Mariin (hodnocení, recenze)

ad Amarcord: Čtu komentáře na csfd už nějaký ten pátek, a zvláště pozorně ty k filmům spirituálním. Odtud vychází můj názor, že do značné míry relativně nízké hodnocení (jak říká totalpunk) tohoto mimořádného filmu je dáno tím, že Češi jsou skutečně národ ateistů a ze zásady, cokoliv zavání náboženstvím, odmítají. Jestliže nevidíte "duchovní přesah a tohoto filmu", ani estetické kvality (hudba, symbolika, aluze klasických obrazů), a Vaši přátelé rovněž ne, nevyvracím Vám to. Ale na svém názoru trvám.

Amarcord_1

Amarcord_1 (hodnocení, recenze)

Ehm... Takze kladne hodnoti verici a negativne hodnoti ateisti? Odvazna teze. IMDb rating je dnes 7,0/10, takze bych nerekl, ze se nas ateismus projevuje zrovna na hodnoceni tohoto filmu (ktere nicim nevynika). Ja osobne ateista jsem a tento film se mi proste esteticky nelibil a nenasel jsem v nem nic z toho, co se mi na jinych dilech s biblickou tematikou libi. Pamatuju si jen sadisticke nasili, slizkou hudbu a absolutne zadny duchovni presah (i ateista ma pravo ho ocekavat). Mezi svymi vericimi prateli (katolici i protestanti) se nasli mnozi, kteri se mnou muj kriticky nazor sdileji. Ergo: Vira nesjednocuje ani nazory, ani vkus -a to je prece dobre, ne? ;o)

Mariin

Mariin (hodnocení, recenze)

Do značné míry je to dáno i tím, že Češi jsou nejatestičtějším státem na světě (ze všech zemí s křesťanskou kulturou, jinak je před nimi ještě komunistciká Čína). Mají spoustu předsudků a ze zásady cokoliv náboženského obvykle hází a´priori přes palubu...

movieband

movieband (hodnocení, recenze)

Frenstat: mě ve filmu absolutně nevadila ... dokonce bych řekl, že tak nějak by to i mohlo byt ... i když možná je to trochu přitažené za vlasy ... ale spíš ne ... skvělý snímek .. a navíc jak je známo Gibson točí divočárny :) (viz.: Braveheart, Apocalypto)

faana21

faana21 (hodnocení, recenze)

to movieband: o prodloužené verzi nevím, ale vím o Special Edici o 2 discích (a Director´s Cutu, který je ovšem kratší než běžný snímek), jež je bonusy nadupaná jak ďas, ovšem bez české podpory (ale anglické titulky jsou): http://www.play.com/DVD/DVD/4-/3296884/The-Passion-Of-The-Christ-Director-Edition/Product.html?searchstring=passion+of+the+christ&searchsource=0&searchtype=r2alldvd&urlrefer=search&strefer=r2alldvd&searchfilters=s%7bpassion+of+the+christ%7d%2bc%7b57%7d%2b

vřele doporučuju 

Frenstat

Frenstat (hodnocení, recenze)

Ten film ma co řict hlavne Křesťanum kdo to neviděl tak na Velikonoce to bude v Televizi 

Mariin

Mariin (hodnocení, recenze)

Even.Deeper: To , že si film zařadíš mezi "snuff", je tvoje věc. Pokud Ti dialogy připadají hloupé, je to rovněž tvoje věc. Nemám potřebu se na této úrovni o tom přít...

Even.Deeper

Even.Deeper (hodnocení, recenze)

Mariin: A rika tobe neco pojem "snuff film"? Tak tohle je presne ono - film tezi ze sveho nametu (ktery spousta lidi vnima tak, ze je to velmi "duchovni" film - neni), pritom je to jen prehlidka nasily a hloupych dialogu zamaskovane do libiveho kabatku. Ano, je to remeslne natocene, to ano, ale zaroven neuveritelne hloupe.

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

movieband: já myslím,že kdyby byla DC verze tak by ji vedle času třeba Pomo doplnil

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

Even.Deeper: to s tým chlapíkom, čo prikladá do pece v Osviečime, je ale náhodu zaujímavý nápad na film.

Mariin

Mariin (hodnocení, recenze)

Ebene.Deepere, říká Ti něco pojem "pašijové hry"? (např. v Hořicích na Šumavě). Film "Umučení Krista" jsou vlastně pašijové hry, které se na různých místech Evropy hrají již několik set let. Tedy jde o ten úsek evangelií, věnovaný umučení Krista. ani v nich bys neviděl vše, co je v evangeliích. To vymezení je ostatně i v samotném názvu filmu, nevím jak to více vysvětlit. - A propo: význam Ježíše Krista lze pochopit (což Ti tak leží na srdci) velmi snadno i z tohoto úseku.

Even.Deeper

Even.Deeper (hodnocení, recenze)

Problem tohoto filmu je fakt, ze nijak nevysvetluje dulezitost Jezise ci kontext ukrizovani. Toto ve filmu vubec neni, jen se jedna o 2 hodiny muceni. Samozrejme, nejspise vsichni zname aspon ramcove pribeh Jezise Krista, ale tady si uz dosazujeme neco externiho do samotneho filmu - jinymi slovy, ten vyznam, ta dulezitost ve filmu vubec neni pritomna, my ji zname, takze film nemusi nic vysvetlovat. Coz je podle me dost problematicke: napriklad co kdybych ja natocil film o chlapvi, co priklada 2 hodiny do pece a nazval to Osvetim? A nebo jeste jinak: predstavte si, ze by se hlavni postava nejmenovala Jezis Kristus, ale treba Ahmed al-Rasin ci Jan Novak. Film by jiste takove vysoke hodnoceni nemel. Proc? Neni v nem vysvetlena podstata (sebe)obetovani Jezise a ani dulezitost Jezisova smilovani se nad jeho muciteli (coz podle me nevi ani mnohy krestan).
Ve srovnani s Poslednim pokusenim Krista je tohle naprosty propadak. Doporucuji Mariinovi ci moviebandovi ke shlednuti...

movieband

movieband (hodnocení, recenze)

Tenhle film pochopí jen málokterý nevěřící.Já jsem věřící a ve filmu je skryto velké sebeobětování a láska Kristak lidem.Ikdyž ho ukřižovali a udělili mu takové utrpení, stejně je nezahubil a neřekl jim, že skončí za své skutky v pekle.Kristus jim řekl odpouštím vám. ................. Jeden můj spolužák tohle viděl a říkal, že je to sci-fi film, protože člověk takové utrpení nemůže snést.Ale Kristis to snesl pro nás.

Mariin

Mariin (hodnocení, recenze)

Děkuji za vysvětlení Amarcorde a zdravím. Přesto jsemstále  přesvědčen, že v případě tohoto filmu platí:   Kdo chce, pochopí; kde nechce, nepochopí... Je to rozjímání utrpení Kristova ve filmu. A i divák, který ve škole ani od rodičů o učení Ježíše Krista nic neslyšel (možná kromě nějakých relativistických či posměšných výroků), se přinejmenším může sám sebe ptát, kdo je to ten Ježíš Kristus?

Amarcord_1

Amarcord_1 (hodnocení, recenze)

Problem neni v nicem. Nevidim ho ani v odpadovem hodnoceni. Pochopim, ze tenhle Gibsonuv pocin se muze znacne neshodovat s predstavou nekterych vericich, a nebo se naopak trefi a zhypnotizuje lidi silou utpeni Krista. Ja jako ateista jsem neutralne sledoval, srovnaval s ostatnimi dily z nize zminene kuchyne a hodnotil spis negativne. Problem v tom nevidim stejne jako v braneni plneho hodnoceni u jinych uzivatelu. Pouze jsem reagoval na myslenku, ze kdo film nezbastil, tak ho proste nechtel pochopit, potazmo nema vztah k vire. S tim jsem svym prispevkem polemizoval, nic vic.

Mariin

Mariin (hodnocení, recenze)

Nerozumím. Mohl, Amracorde, říci jednodušeji, v čem je problém? To, že někdo má názor, že film nepřichází s žádnou kvalitou, to je možné. Co se komu honí v hlavě, je samozřejmě nevyzpytatelné (viz hodnocení jako odpad apod.).

Amarcord_1

Amarcord_1 (hodnocení, recenze)

"Kdo chce, pochopi..." Ano. A co kdyz nekdo chape, ale ma dost sebeanalyzy na to, aby si uvedomil, ze chape nikoli diky tomuto filmu, ale diky "konkurencnim" projektum s pasiovou tematikou od bible pres klasickou muziku az k jinym filmum? A co kdyz se mu zda, ze film oproti te konkurenci neprichazi vubec s zadnou kvalitou, jez by stavajici vzdelani necim obohacovala (s vyjimkou hardcore SM)? ;o)

Mariin

Mariin (hodnocení, recenze)

Samozřejmě nevzdělanost náboženská je u nás značná. Přesto jsem přesvědčen, že v případě tohoto filmu platí:   Kdo chce, pochopí; kde nechce, nepochopí... Je to rozjímání utrpení Kristova ve filmu. A i divák, který ve škole ani od rodičů o učení Ježíše Krista nic neslyšel (možná kromě nějakých relativistických či posměšných výroků), se přinejmenším může sám sebe ptát, kdo je to ten Ježíš Kristus? O co mu šlo? ---- A také nepochybuji o tom, že pokud se týče jeho příběhu - a vlastně i tohoto filmu - stále platí to Pavlovo: "Židy to pobuřuje, pohanům je to k smíchu"...

Související novinky

Dočkáme se pokračování Umučení Krista?

Dočkáme se pokračování Umučení Krista?

23.09.2020

Dle čerstvých slov herce Jamese Caviezela (Lovci zločinců, Frekvence) se na pokračování ke snímku Umučení Krista režiséra Mela Gibsona nadále pracuje. Původní film z roku 2004 vydělal celosvětově… (více)

Caviezel se vrátí jako Ježíš

Caviezel se vrátí jako Ježíš

31.01.2018

V Hollywoodu se u každého velkého hitu přemýšlí nad pokračováním. Když tedy Umučení Krista vydělalo 611 milionů dolarů (při rozpočtu pouhých 30 milionů!) a stalo se jedním z nejúspěšnějších eRkových… (více)

Mel Gibson chce vzkřísit Krista

Mel Gibson chce vzkřísit Krista

11.06.2016

Nejvýdělečnějším eRkovým filmem všech dob bylo ještě nedávno Umučení Krista. Koncem března se ale přepisovaly historické tabulky, protože rekordních 611 milionů překonal Deadpool. Mel Gibson si to od… (více)

Ježíš zachraňuje Londýn

Ježíš zachraňuje Londýn

17.11.2008

Samozřejmě je řeč o Jimu Caviezelovi, který si od Umučení Krista nezahrál v ničem pořádném (třeba jeho aktuální film, sci-fi/fantasy řežba Outlander, nakonec půjde rovnou na DVD). Možná se mu zadaří… (více)

Reklama

Reklama