Reklama

Reklama

Umučení Krista

  • USA The Passion of the Christ (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Mela Gibsona nás zavádí do Jeruzaléma v době před více než 2000 lety a nebývale působivou, místy až šokující formou popisuje posledních dvanáct hodin života Ježíše Nazaretského (James Caviezel) před jeho ukřižováním na hoře Golgota. (Magic Box)

Recenze (909)

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Jako ortodoxnímu ateistovi se mi to pochopitelně moc nelíbilo. Film, kde frajera proženou mlejnkem na maso a udělají z něj sekanou pro to, abychom o dva tisíce let mohli týden žrát bramborovej salát a barvit vajíčka na mě moc dojem neudělal. Ale tak zas jako na druhu stranu - pokud přínos tohohle borce byl v tom, že z něj i pro mě vypadlo pár dní placenýho volna, tak za mě cajk. Jako film je to podle mýho přeceňovaný, příběh je známej a realisticky ztvárněný struhadlo mě nijak neobohatilo. Pro sadisty, co se na tohle rádi dívaj. Na dvojku nepůjdu. ()

Squib

všechny recenze uživatele

Jedinou chybu tohoto filmu spatřuji v tom, že Ježíše nehraje Mel Gigson....., pak by to bylo svým způsobem opravdu dokonalé.... ()

ric 

všechny recenze uživatele

Myslím, že všechny ty údajné nepřesnosti a změny proti výkladu bible jsou tady nepodstatné. K plusům patří minimum církevní agitace. ()

Patch 

všechny recenze uživatele

Stupidní film, vždyt je to jen 127 min kopání a mlácení člověka. Nejsem nějakej náboženskej fanatik ale co je moc to je moc. ()

Baudelaire 

všechny recenze uživatele

Jsem člověk bible jen lehce znalý. Film stál určitě za to, znovu se na něj však dívat nebudu, to už by bylo zbytečné. Nejsilnější stránkou Gibsonova díla je bezesporu vizuální zpracování doprovázené skvělou hudbou. Jednoduše řečeno to celé velmi dobře vypadá - má to v sobě určité kouzlo, poetiku. K tomu počítám i správně vybrané herce, kteří si dali celkem záležet. Zpomalených záběrů je možná až moc a utrpení Krista také, ale na druhou stranu to je zřejmě záměr - je to prostředek, jak zapůsobit na diváka, který už se nervózně svíjí ve své židličce a nemůže se dočkat, až to utrpení, přenesené i na něj samého, skončí. Jako bych měl pocit, že na mě z monitoru stříkala krev. Kristovo utrpení je opravdu detailně propracované, avšak řekl bych nereálné. Nevím, jestli to byl záměr, ale neexistuje nikdo, kdo by v tak zuboženém stavu, v jakém byl Gibsonův Kristus, dokázal vynést nejméně 100 kilový kříž na kopec, navíc za neustálého bičování a bití. A vůbec i to samotné bičování - dostal asi 30 ran bičem plnou silou s rozeběhem - dobře, bič nedělá hloboké rány, ale dalších 30 ran římskou kočkou podle mě nemohl přežít. (zvláště, když mu jedna odloupla půlku boku...). Jinak co se týká vlastního příběhu, jeho poselství apod., tak sem se vcelku orientoval, oživil jsem si v paměti některé detaily, ale nic nového se už s tímto námětem prostě udělat nedá. Postava Satana se mi líbila. Film sděloval pouze základní myšlenky, nic nového pod sluncem. Takže v souhrnu to bylo skvělé na vidění a na poslech, ale chvílemi jsem se dost nudil. ()

Weirdman 

všechny recenze uživatele

9/10... Nechal som sa Gibsonovým poňatím posledných hodín Ježiša strhnúť a vôbec sa nehambím za to, že som mu skočil na návnadu, ktorú nahodil... ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Tento film byl hodně naturalistický, maskéři se vyřádili, hudba celkem ušla, chybělo mi však větší sžití s hlavními postavami, všichni tam působili jako figurky v nějakém dokumentu, žádné city, vyznění z toho nebylo. Prostě jsem to tam necítil, po stránce naturalistické asi nejlépe natočené umučení Ježíše, ale přeci jen lidsky mi tam hodně chybělo z dojmu, opravdu se to nedá nazvat plnohodnotným filmem, kde by člověk nějak poznal postavy a výkony, je to prostě jen jakési naturalistické natočení mučení člověka podkreslené hudbou. Pro mne prostě tomu do dobrého filmu hodně chybí. Některé záběry jsou moc fajn, ale i tak kamera je dosti jednosměrná a celkově to není nejšťastněji řešené. ()

(fjw) 

všechny recenze uživatele

Nevěřím, že by byl Mel Gibson nějaký šílený sadista, jen chtěl nám ukázat svou představu o ukřižování Ježíše Krista. Pro některé až moc detailně. Čtyři hvězdy dávám jen za Ježíšovu cestu Jeruzalémem až na Golgotu, která byla opravdu dlouze zbytečná. Ale filmové zpracování je dokonalé. Ztvárnění samotného Satana je výborné, až nahání opravdový strach a hrůzu. Mel Gibson je dobrý režisér, jen si vybírá opravdu kontroverzní náměty. ()

pavliCZECH 

všechny recenze uživatele

Výbornej film, ďábel na začátku v Getsemanský zahradě je neskutečně hustej. Co se mi ve filmu nelíbí je opravdu místy přehnaná prvoplánová brutalita, která nemá nic společného s dějem ani s poselstvím, které by asi měl film pro diváka mít. ()

Rastman 

všechny recenze uživatele

Nevím, zda-li je to mým těžce ateistickým přístupem k dané problematice, ale jak tak koukám na okolní názory, nebude to úplně jenom můj případ. (viz. Galadriel) Příběhové pozadí nebudu hodnotit vůbec, protože je to už dávno známá a profláknutá story. Její zpracování, to už je věc jiná. Prvních pět minut jsem byl omámen z nádherný záběrů a barevné stylizace zahrady Getsemanské, ovšem o co tam šlo, to si věru nejsem jist. Ano, bijte mne, ale díky mé averzi jsem se nikdy v daném tématu nepohyboval a většinu času jsem netušil, co že tam kde co jak proč ten a co to sakra. Díky neznalosti postav (a občas jsem díky hustým vousům měl problém identifikovat i postavy již viděné) jsem měl tedy v příběhu poměrně velký zmatek a to značně ztěžovalo identifikaci a časovou posloupnost scén. Nehledě na to, že 20 minut sledování utrpení někoho jiného (myslím v kuse, jinak 2 hodiny), kdo si ještě nedokáže sám prosadit svou jinak, než zarytým mlčením, je zábava pro obvykle hospitalizované jedince. Takže pokud náhodou nestudujete kameru, střih, zvuk či jim přidružený obor, ruce pryč. ()

Mr.Shock 

všechny recenze uživatele

Hodně syrový, na druhou stranu neuvěřitelně emotivní film... Perfektní Caviezel a jako vždy krásná Bellucci... Jenom chvílemi trošku obtížněji stravitelné :) ()

me3x®

všechny recenze uživatele

až moc skutočné, až moc realistické, až moc... neviem... z toho filmu som bol zmätený. Nie som z tej skupiny, ktorá nepozná pozadie príbehu, koniec koncov, študujem náboženstvo na univerzite, tak by som mohol vedieť o tom dosť. Okrem toho priznávam, že som veriaci. Dokonca sa mi to vidí z ktoréhokoľvek uhla pohľadu ako najpriaznivejšia alternatíva prežitia tohto sveta s nádejou na posmrtný život, samozrejme zaslúžený. Moje vierovyznanie sa teda odráža od toho, že Boh sa musel stať človekom aby odčinil hriechy sveta presne takýmto spôsobom ako je opísaný, opakujem veľmi realisticky, v tomto filme. Pýtam sa však: prečo? Pohľad ateistu: aj na základe prečítaných komentárov: Je to neznámy, respektíve čiastočne známy príbeh o človeku, pokiaľ ide o historickú osobu, zrejme fanatika, masochistu, alebo duševne chorého človeka. Film v takom prípade môže takýto človek hodnotiť len z audiovizuálneho spracovania a v tomto mu patrí v akomkoľvek prípade 5*. Pohľad kresťana: Nuž nie je kresťan ako kresťan: väčšina asi iba na papieri a tí majú tento film na saláme, ani si ho nepozrú, aby nemali výčitky svedomia. Pohľad dospelého vyzretého kresťana je asi ten môj :-) pohľad fanatického kresťana: och áno, pozrite vy neverci ako náš Pán za nás trpel (v lepšom prípade poznamenajú, že aj za vás), tak budete trpieť v pekle vy, keď sa nebudete kajať. Záver tohto siahodlhého rozprávania: Gibson dosiahol o čo sa pokúšal. Na istú chvúľu predsa len dostál kresťanstvo a Krista do centra pozornosti mnohých ľudí i médií. Pichol však do niečoho a nechal to tak. prečo? Mohol pokračovať. Keď sa mu tak realisticky podarilo umučenie, prečo sa nepustil do života. Alebo do vystupovania Ježiša po umučení. Ježišova smrť bez zmŕtvychvstania, ktoré dostalo vo filme podobu desaťsekundového spotu v podobe sfúknutých plachiet, je zbytočná. Ale to asi tvorcov, ktorým vraj údajne nešlo o zisk, buď nezaujímalo, alebo o tom nevedeli. Amen. Nedávam hviezdičky. Nemám za čo. ()

quasar 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se přesvědčoval, abych se na Gibsonovo "Umučení" podíval. Shlédnutí filmu mě utvrdilo v tom, že Mel je opravdu nemocný člověk - psychopat. Ta brutalita jen mírně naznačovaná ve Statečném srdci, tady jen kvete a nemůžete si nevšimnout, že se v ní tvůrce vyžívá. Film není navíc stvořen pro myslící lidi, ale pro stádo. Gibson se v roli režiséra chová jako demagog a nepřipustí, aby si divák udělal jediný vlastní úsudek. Pro mě to znamená, že Mel udělal křesťanům skrze svůj film opravdu medvědí službu... ()

sirrgulo 

všechny recenze uživatele

Brutální, ale přesto působivý a dost realistický pohled na poslední hodiny Ježíšova života. Jen nevím zda si film ještě někdy zapnu, a když ano, tak asi nebude chybět prst na ovladači na tlačítku přetáčení. ()

Ygan 

všechny recenze uživatele

Doufám, že se ráno neprobudím s kulkou v hlavě od nějakého silně věřícího.. No to je jedno, já to ze sebe vysypu. Bible je beletrie, Ježíš byl obyčejný člověk pokud vůbec. A proto ani v nejmenším nemám potřebu brát v potaz nějaké nepřesnosti. Scénář přidává nějaké zajímavé scény k samotnému působivému mučení, které navzdory svojí délce nepůsobí stereotypně. James Caviezel je úchvatný, audiovizuál stejně tak a na tom ten film stojí a nepadá narozdíl od Ježíše pod ranami těch kokosů. ()

yatan 

všechny recenze uživatele

jednym slovom - ucelove..posolstvo ktoremu hovorim milujem a vizualizacia po ktorej mam pocit - nenavidim! ale to bol asi motiv a ten je urobeny ucebnicovo prikladne..8/10 ()

Honziik17 

všechny recenze uživatele

Nemůžu říct dobrý film, protože o čem ten fim je, není dobré. Ale hodně kvalitní film to je. Tu je vidět, že lidé byli kruté svině už i tehdy. Snad se nad tím filmem každý zamyslí. A jak někteří tady komentují, že o Kristovi se celkem nic nedozvíme. Ten film se nejmenuje Život Krista, ale utrpení. A to, že každý čumí jen na filmy a není schopen si někdy přečíst knihu, navíc nejúspěšnější knihu v dějinách a pak si tu stěžuje, že se nic nedozví o jeho životě, ať tady radši ani nepíše komentáře. Když už nečtete, tak se aspoň mrkněte do programu, kdy bude nějaký dokument o Kristově životě. Ti inteligentnější z vás už z názvu pochopí, o čem film je. ()

Související novinky

Dočkáme se pokračování Umučení Krista?

Dočkáme se pokračování Umučení Krista?

23.09.2020

Dle čerstvých slov herce Jamese Caviezela (Lovci zločinců, Frekvence) se na pokračování ke snímku Umučení Krista režiséra Mela Gibsona nadále pracuje. Původní film z roku 2004 vydělal celosvětově… (více)

Caviezel se vrátí jako Ježíš

Caviezel se vrátí jako Ježíš

31.01.2018

V Hollywoodu se u každého velkého hitu přemýšlí nad pokračováním. Když tedy Umučení Krista vydělalo 611 milionů dolarů (při rozpočtu pouhých 30 milionů!) a stalo se jedním z nejúspěšnějších eRkových… (více)

Mel Gibson chce vzkřísit Krista

Mel Gibson chce vzkřísit Krista

11.06.2016

Nejvýdělečnějším eRkovým filmem všech dob bylo ještě nedávno Umučení Krista. Koncem března se ale přepisovaly historické tabulky, protože rekordních 611 milionů překonal Deadpool. Mel Gibson si to od… (více)

Ježíš zachraňuje Londýn

Ježíš zachraňuje Londýn

17.11.2008

Samozřejmě je řeč o Jimu Caviezelovi, který si od Umučení Krista nezahrál v ničem pořádném (třeba jeho aktuální film, sci-fi/fantasy řežba Outlander, nakonec půjde rovnou na DVD). Možná se mu zadaří… (více)

Reklama

Reklama