Reklama

Reklama

Deset válečných nej

(seriál)
  • Česko Nejlepší vojenské prostředky (více)
Velká Británie, 2016, 10x52 min

Režie:

Marc Tiley

Hrají:

Richard Lintern (vypravěč)

Obsahy(1)

Poznejte desítku nejlepších letadel, nejvýznamnějších bitev, plavidel, která změnila vedení námořních válek, či největší vůdce... Tohle je příběh o válčení v moderní době. Každá epizoda tohoto seriálu přináší jeden z konfliktů, ke kterým došlo během 20. a 21. století. Ať už jde o legendární stíhačky Spitfire nebo maskované bombardéry z druhé války v Iráku, všechna nej jsou seřazena podle toho, jaký měla dopad. Nechybí velké množství dobových archivních záběrů ani aktuální rozhovory s odborníky. Série Deset válečných nej přináší úplný, vědecky podložený pohled na všeobecně oblíbené téma moderních dějin. (TV Prima)

(více)

Recenze (4)

infernet 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem díl o letadlech. Autoři naprosto ignorují jiné části světa, než je ta "Západní", prakticky jen UK a USA. Německu blahosklonně "dovolili" jeden stroj z 2. sv. v. (a to ještě, podle mě, ne ten, co by měl ve výčtu být) a o ostatních zemích ani zmínka... Objektivita = 0. Děkuji, nechci. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Západný štýl hodnotenia, teda značne subjektívny. Napríklad jeden z rebríčkov vyzerá takto: Najsilnejšie ozbrojené sily: 10. Čínska oslobodenecká armáda, 9. francúzske légie 8. Japonsko za II. svetovej, 7. SAS - zvláštna letecká služba, 6. Francúzsko I. svetová, 5. britská 8. armáda, 4. partizánska armáda Vietkong, 3. sovietska armáda, 2. Wehrmacht II. svetová, 1. armáda USA ()

Reklama

Lukas__ 

všechny recenze uživatele

Viz ostatní recenze musím připustit, jistou zaujatost - např. ve výčtu 10 nejlepších válečných lodí určitě nemá co dělat flotila malých rybářských lodí od Dankirku. To se prostě stává takřka vždy. V dokumentech vždy tvůrce dává malou přednost své zemi, vzhledem k tomu že většina dokumentů je tvořena v Británii, USA, Rusku, ... (nebo to dělá někdo s vazbou na tyto státy) tak nadsazují sebe a dokumenty z Německa nemá cenu zmiňovat protože se 1. půlku 20. století snaží vymazat z historie. Viz ostatní komentáře taky musím vyloučit nějakou US propagandu, protože v tom případě by jako nejlepší z top 10 vůdců nemohl vyhrát Stalin. Ale i přes to bych řekl, že je dokument minimálně z 85% objektivní a je dobrý, opírá se výhradně o fakta. Musíme však vzít v úvahu i to, že něco jako top 10 se vytváří složitě a tento koncept je vždy subjektivní. Dokument se vždy opírá pouze o fakta a nic přímo nepropaguje. ()

p3tris 

všechny recenze uživatele

Navzdory pohledu uživatele Vikki to není skrytá ani veřejná propaganda US. Ale jelikož je to seriál britský, dochází tam velmi často k přeceňování britských zásluh, ať už technických, tak lidských. Čímž se nedostává na některé vynálezy, které byly opravdu zlomové. Další velkým mínusem jsou často se opakující záběry a nebo záběry na úplně jiné stroje, než o kterých je zrovna řeč. Tento dokument se tak řadí pouze k průměru. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama