Reklama

Reklama

Deset válečných nej

(seriál)
  • Česko Nejlepší vojenské prostředky (více)
Velká Británie, 2016, 10x52 min

Režie:

Marc Tiley

Hrají:

Richard Lintern (vypravěč)

Obsahy(1)

Poznejte desítku nejlepších letadel, nejvýznamnějších bitev, plavidel, která změnila vedení námořních válek, či největší vůdce... Tohle je příběh o válčení v moderní době. Každá epizoda tohoto seriálu přináší jeden z konfliktů, ke kterým došlo během 20. a 21. století. Ať už jde o legendární stíhačky Spitfire nebo maskované bombardéry z druhé války v Iráku, všechna nej jsou seřazena podle toho, jaký měla dopad. Nechybí velké množství dobových archivních záběrů ani aktuální rozhovory s odborníky. Série Deset válečných nej přináší úplný, vědecky podložený pohled na všeobecně oblíbené téma moderních dějin. (TV Prima)

(více)

Recenze (4)

infernet 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem díl o letadlech. Autoři naprosto ignorují jiné části světa, než je ta "Západní", prakticky jen UK a USA. Německu blahosklonně "dovolili" jeden stroj z 2. sv. v. (a to ještě, podle mě, ne ten, co by měl ve výčtu být) a o ostatních zemích ani zmínka... Objektivita = 0. Děkuji, nechci. ()

Lukas__ 

všechny recenze uživatele

Viz ostatní recenze musím připustit, jistou zaujatost - např. ve výčtu 10 nejlepších válečných lodí určitě nemá co dělat flotila malých rybářských lodí od Dankirku. To se prostě stává takřka vždy. V dokumentech vždy tvůrce dává malou přednost své zemi, vzhledem k tomu že většina dokumentů je tvořena v Británii, USA, Rusku, ... (nebo to dělá někdo s vazbou na tyto státy) tak nadsazují sebe a dokumenty z Německa nemá cenu zmiňovat protože se 1. půlku 20. století snaží vymazat z historie. Viz ostatní komentáře taky musím vyloučit nějakou US propagandu, protože v tom případě by jako nejlepší z top 10 vůdců nemohl vyhrát Stalin. Ale i přes to bych řekl, že je dokument minimálně z 85% objektivní a je dobrý, opírá se výhradně o fakta. Musíme však vzít v úvahu i to, že něco jako top 10 se vytváří složitě a tento koncept je vždy subjektivní. Dokument se vždy opírá pouze o fakta a nic přímo nepropaguje. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Západný štýl hodnotenia, teda značne subjektívny. Napríklad jeden z rebríčkov vyzerá takto: Najsilnejšie ozbrojené sily: 10. Čínska oslobodenecká armáda, 9. francúzske légie 8. Japonsko za II. svetovej, 7. SAS - zvláštna letecká služba, 6. Francúzsko I. svetová, 5. britská 8. armáda, 4. partizánska armáda Vietkong, 3. sovietska armáda, 2. Wehrmacht II. svetová, 1. armáda USA ()

p3tris 

všechny recenze uživatele

Navzdory pohledu uživatele Vikki to není skrytá ani veřejná propaganda US. Ale jelikož je to seriál britský, dochází tam velmi často k přeceňování britských zásluh, ať už technických, tak lidských. Čímž se nedostává na některé vynálezy, které byly opravdu zlomové. Další velkým mínusem jsou často se opakující záběry a nebo záběry na úplně jiné stroje, než o kterých je zrovna řeč. Tento dokument se tak řadí pouze k průměru. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama