Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Byla manželkou a matkou. Teď chce být zase sama sebou. Dvacet let se Shirley věnovala jenom rodině. Manželovi, dvěma dětem, domácnosti. Naučila se být sama a povídat si se zdí ve svojí kuchyni. Naučila se nazpaměť své povinnosti: večeře přesně v šest, v úterý čipsy s vejcem, ve čtvrtek stejk... Málem už zapomněla, že někdy měla nějaké sny a ideály. Že toužila cestovat, poznávat svět a daleké kraje. Prostě tak šel život a ona jej tak brala. Až do onoho dne, kdy jí náhoda přihraje nabídku tak lákavou, že odmítnout ji by mohl jenom blázen. Ostatně – co je na tom, vyrazit si na čtrnáctidenní výlet do Řecka? Když ji na něj nota bene zve její přítelkyně, která jej vyhrála v jakési soutěži a nemá s kým jet? Miliony lidí jezdí každoročně na dovolenou, proč by jednou v životě nemohla jet i ona? Že se to nebude příliš zamlouvat jejímu manželovi? No a co na tom, však on to nějak přežije. A Shirley se po počátečním váhání rozhodne. Splní si svůj tajný sen: sedět na břehu moře, popíjet dobré víno a dívat se na západ slunce. (Česká televize)

(více)

Recenze (50)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Americká krása v britském vydání a v ženské verzi. Shirley taky řekne jednoho dne dost: hranolkum ve středu, sexu se zpruzeným manželem ve čtvrtek, vyčuraným harantům o víkendu, snobské sousedce, práci za nulový vděk, vytahaným rukám od nákupních tašek. Jednoho dne potká svou spolužačku "dokonalou" a tehdy přeteče pomyslný pohár trpělivosti. Upustí tašky a odletí do vysněného Řecka, kde se zamiluje ... do života. Ve VB to v divadelním provedení milovali asi jako u nás Kočičí hru. PS: viděno živě se Zuzkou Krónerovou i Simonou Stašovou a nedá se to popsat jinak než jako: transcendentní:) ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Láska tak ta už obvykle v takovém manželství neexistuje, ale ten zvyk ..... ten ..... co to ještě drží při životě, tak ten existuje zatraceně !!! „Ahoj stěno“ (je důležité mít si doma s kým popovídat) „Dej si ještě víno Shirley“ (je důležité mít se doma na co těšit). Je to na víc než 5*. Je to prostě chytré, vtipné, nádherné. Mám pouze jediný problém ..... zatím jsem se sice úplně nerozhodla, ale nejspíš tenhle film nikdy nevrátím !!!! ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Kleopatra vystihla dokonale podstatu celého filmu, nemám potřebu psát víc, jen to, že Paulina Collins zahrála Shirley skvostně a teď mě omluvte, jdu vyhledat zájezd do Řecka, ovšem pouze pro jednu osobu a žádná spolužačka se konat nebude. P.S. Divadelní představení se Simonou Stašovou musí být opravdu velmi silný zážitek, je to jedna z našich nej hereček !......apropó, dabing byl také vynikající. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Nádherný film "Americká krása" je o kríze stredného veku, rozprávaného z pozície muža. Shirley Valentinová, naopak, rozpráva o tomto životnom období, zo svojej pozície. Z pozície matky dvoch odrastených, samostatných detí, z pozície manželky - robotky, ktorá žije svoj nalinkovaný život v hlbokých brázdach stereotypov. Keď tu však naraz príde šanca vycestovať do slnečného Grécka. Bez manžela. A tam sa naša hlavná predstaviteľka zamiluje. Do života. Začína si uvedomovať samu seba a začína si uvedomovať i to, že ešte zďaleka nie je koniec krásnych chvíľam. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pretože som mal príležitosť sa čiastočne oboznámiť s osudmi žien vo vekovej kategórii 40+, dobre rozumiem spokojnosti tunajších užívateliek, ktoré tento film oslovil. Dokonca aj spokojnosti, ktorá v niekoľkých prípadoch prechádza do nekritického nadšenia. Rozumiem bez toho, aby som sa s nimi stotožnil. Nerozumiem však totožným komentárom tých, ktorí gramaticky (pravdepodobne i rodovo) patria k mužom. Pre nich je predsa určená Americká krása. Shirley Valentinovú považujem za dobre nakrútený film čerpajúci zo zaujímavého námetu a postavený na dobre stvárnenej hlavnej postave príbehu. Keďže je film komédiou, netreba očakávať hlboké filozofovanie, ani dramatické zvraty. Stačí sa iba nechať unášať sympaticky vystavaným príbehom, z času na čas pokyvkávať hlavou na znak súhlasu s tým, že takto nejako sa to zvykne diať, a na konci filmu mať dobrý pocit, že 108 minút nebolo premárneným časom. Z Americkej krásy i zo Shirley Valentinovej mi vychádza, že pokusy o únik zo životného stereotypu sa sami o sebe stávajú stereotypom. Očakávam, že moje obľúbené užívateľky vo vekovej kategórii 40+ ma za tento komentár nezatratia, iba sa pousmejú nad tým, že muž vo vekovej kategórii 70- nedokáže byť primerane empatický k ich túžbam, očakávaniam a nádejám. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Natáčeno na ostrově Mykonos! Tedy ještě když nevypadal tak jako teď, takový klid byste dnes sotva hledali.  Je dobré vidět, že britský vtip lze občas najít v jeho nejkvalitnější podobě. Začátek v Británii je takový odlehčený emancipovaný kitchen sink bloody routine realism, ale jakmile se dáma vydá s Olympic airlines do země kde slunce svítí skoro pořád, posouváme se stylově dost jinam. Líbil se mi ten začátek a střídání časových rovin. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Keby sa niekomu zdalo, že je divné, keď sa štyridsaťročná manželka Shirley rozpráva so stenou svojho bytu, vedzte, je to normálne. Normálne vo vzťahu, ktorý táto žena prežíva. Preto sa niet čomu diviť, keď nájde odvahu začať žiť svoj život... Veľmi príjemná britská sonda do manželstva, plná múdrostí a láskavého humoru. ()

Richie666 

všechny recenze uživatele

"Absolutely bloody charming." Jsem ohromen. Ze začátku jsem o tomto filmu docela pochyboval. Ne zrovna atraktivní hlavní hrdinka si povídá se zdí a dívá se přímo do kamery! (To se snad dělá jen v pornu!) Při těchto scénách byly mé dojmy šedivé, asi jako dosavadní život Shirley Valentine. Následné rozhodování o zásadní změně SVÉHO života nehledě na cokoli a její přeměna v sebejistou, okouzlující dámu je ale podána natolik důvtipně, že mě tento film pomalu začal se vším všudy fascinovat. Velkou zásluhou za to může jak výborné přenesení děje do 'řecké' poloviny, tak doopravdy skvělá Pauline Collins. Monology do kamery najednou začaly fungovat a já jsem se přistihl, že nechci, aby tento film skončil. (Ne)skutečně jedinečný snímek, který si může dovolit říct vše, závěrečnou katarzi rozpoutat při záběru na západ Slunce, a NIKDY nebude působit ani trochu kýčovitě. "I used to be the mother, I used to be the wife, and now I am Shirley Valentine again." ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Při čtení komentářů narážím na srovnávání s Americkou krásou, která (promiňte) mi příliš neučarovala. Byla na mě asi moc americká nebo co. Shirley Valentinová je za mě úplně jiná. Má své kouzlo. Možná je to Pauline Collins, která zde zahrála svou životní roli, anebo (a to bude mít možná větší váhu) je to prostě Řeckem. Kdo tam byl, tak ví o čem mluvím. A Řecko ve filmu prostě bylo a nejen co se týče výpravy. Podařilo se ukázat tu správnou řeckou atmosféru a poklid, navíc s výtečným scénářem a herci. Prostě bezva strávený čas u bezva filmu. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejdokonalejších britských filmů všech dob. Pauline Collinsová, která roli Shirley hrála o rok dříve na West Endu (a dostala cenu Oliviera) a na Broadwayi (a dostala Tonyho), si svůj triumf zopakovala i ve filmové adaptaci (ale na Oskara to nestačilo) - a kromě ní je ve filmu i naprosto božské obsazení vedlejších rolí (například v nevelké roli nóbl sousedky to je skvělá Julia McKenzieová, prominentní britská divadelní herečka a režisérka, držitelka dvou Olivierů). A hlavní výsadou filmu je potom samozřejmě dokonalý vtipný scénář a jakési neuchopitelné vnitřní kouzlo, které se u filmu často nevidí- No, podívejte se sami. :-) ()

kareen 

všechny recenze uživatele

SPOILERY:Tak Shirley měla určitě moje stoprocentní sympatie, tím jak se rozhodla jít nebojácně vstříc novému životu i svému novému já. Člověk nemusí být zrovna rozervaným rockerem či prokletým básníkem, aby bořil hranice zavedených konvencí, někdy stačí jen odhodlání překopat svůj maličký a jediný životek, jak Shirly správně podotkla. Moc mi imponovalo, že na to šla zdravým selským rozumem a pochopila, že ačkoliv je láska úžasná věc, stejně důležité je začít mít ráda sama sebe a je jedno, jestli se to stane v nádherném, prosluněném Řecku, nebo kdekoliv jinde. Bavilo mě, jak tou nově nabytou vnitřní svobodou vyváděla z míry všechny ty lidi se zatuchlými názory a nakonec to snad trklo i jejího manžela, jak skvělou má doma ženskou. A že to byl jinak pořádný zabedněnec. ()

Marci 

všechny recenze uživatele

Jak se z kdysi vitální, veselé a energické holky stane životem unavená čtyřicátnice, která je své rodině dobrá opravdu už jen k tomu, aby jim dělala služku? Shirley by mohla vyprávět... A taky vypráví - s nadhledem a humorem. Jednoho dne, kdy pohár trpělivosti přeteče, udělá elegantní vzpouru a začne nový život - po svém a tentokrát určuje pravidla jen a jen ona. Návod pro mnoho českých žen, jak se stát samy sebou. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Velmi vtipným a ironickým způsobem film pomalu a jistě graduje , od každodenní rutiny až po poznávání a uvědomění si, proč jsme vlastně na světě, když svůj život nežijeme. Ovšem na pět* to má u mě Simona Stašová v jejím podání na prknech co znamenají svět :-) dojděte si na ní, fakt to stojí za to. ()

kalap 

všechny recenze uživatele

Posťažovala si stene v byte, poradila sa s ňou, veď nieje žiadna onuca a odletela do Grecka, kde si to ešte vyjasnila so skalou a začala žiť. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* I když jsem muž, tak jsem si tuhle anglickou "ženskou" komedii docela užil a míň než 4 hvězdy by si ode mě nezasloužila. Nedivil bych se, kdyby měla předobraz v divadelní hře, protože stylově je tak natočena a hlavní hrdinka se docela často obrací k divákovi. Pochválil bych, že nesklouzává zbytečně k poučování a předvádí krizi středního věku a stereotypu vztahu s nadhledem a nenuceně. Současné hodnocení je oprávněné a zasloužila by si větší sledovanost. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

Reklama