Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nejmocnější loď nacistické válečné flotily musí jít za každou cenu ke dnu... Bitevní loď Bismarck představuje chloubu nacistického válečného námořnictva. Jeho slavnostního spuštění na vodu se 14. února 1939 v Hamburku zúčastnil samotný Adolf Hitler. Ocelový kolos o výtlaku na svou dobu nevídaných padesáti tisíc tun, s trupem obepnutým půlmetrovým pancířem a s osmi hlavními děly ráže 381 milimetrů znamená vážnou hrozbu pro jakékoliv plavidlo, které by se mu chtělo postavit. Jeho sílu si samozřejmě dobře uvědomují i Britové, kteří pečlivě sledují každý jeho pohyb. V květnu 1941 vše nasvědčuje tomu, že se Bismarck připravuje k vyplutí. Rozehrává se smrtící šachová partie. Němci se pod velením admirála Lütjense a kapitána Bismarcku Lindemanna pokusí nepozorovaně proklouznout do Atlantiku, kde chtějí napadat spojenecké konvoje, na nichž je Británie životně závislá. Britové jim v tom naopak hodlají za každou cenu zabránit. Koordinace složité operace spočívá na bedrech nově jmenovaného velitele operačního oddělení britského námořnictva, kapitána Sheparda... Britský válečný film natočil v roce 1960 na motivy knihy C. S. Forestera anglický režisér Lewis Gilbert. Hlavní roli kapitána Sheparda ztvárnil tehdy populární Kenneth More. Nacistického admirála Lütjense si s gustem zahrál brněnský rodák Karel Štěpánek. (Česká televize)

(více)

Recenze (45)

T2 

všechny recenze uživatele

až príliš jednoducho poňatí príbeh na to aby mohol upútať, patrične strhnúť, väčšina deja sa odohrá vo veliacej operačnej miestnosti Anglického námorníctva, priame súboje medzi loďami sú ako na bežiacom páse /40%/ ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Velmi nudně natočený film o zajímavé historické události. A ta dojemná scéna s nezvěstným synem hlavního hrdiny, jen ten kapesník mi chyběl. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu slušné a docela věrné provedení, i když s některými změněnými postavami. Především je nutno ocenit vynechání patosu a melodramatických scén obvyklých v té době. V hlavní roli Bismarcku britská bitevní loď Vanguard. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Toto válečné drama má všecky předpoklady zaujmout některé diváky i dnes. Už jen proto, že oproti současným filmům zde nedominuje žádná akčnost, ale spíše historická fakta s vynikající polodokumentární atmosférou. Nutno dodat, že na svou dobu vzniku je toto filmové dílo technicky zdařilé a má cit pro věrohodnost. Možná nebude od věci si připomenout jednu malou kuriozitu nebo příhodu zvláštního typu, která samozřejmě ve filmu nebyla. Na palubě lodi Bismarck se plavil jako maskot černobílý kocourek údajně jménem Oskar, který přežil potopení lodi. Následně se ho ujali britští námořníci z torpédoborce Cossack a pojmenovali zachráněného kocourka jménem Sam. Poté když Cossack byl také potopen jako zázrakem opět přežil. Do třetice všeho dobrého nezničitelný Sam přežil i potopení Ark Royal (letadlové loďi), na které se plavil. Svoji životní etapu kocour štěstěny dožil v naprosté spokojenosti v penzionu pro vysloužilé námořníky v Belfastu, kde roku 1955 skonal sešlostí věkem. Ale zpět k filmu, filmové obdivovatele černobílých starších filmů určitě nezklame. I když je nesporné, že v dnešním pojetí by film vypadal úplně jinak. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Je mi jedno ako to urobíte, ale túto bitvu si už nemôžeme dovoliť prehrať. Bismarck musíte potopiť!" Čakal som viac konverzačný film, čím v podstate aj je, ale ide o strategické a taktické zmýšľanie, tak anglického velenia ako aj velenia nemeckej posádky Bismarcku, preto dialógy vôbec nenudia. Bismarck podobne ako Titanic asi najviac zabila vlastná pýcha a snaha dokázať, že toto je tá najlepšia loď, akú svet videl. Angličania dosť zariskovali, sústredili všetku silu, ktorú mali a postupne zásah po zásahu poslali výstavný kus nemeckého námorníctva ku dnu. Triky nie sú najsilnejšou zbraňou filmu, ale zasa nie sú vyslovene zlé a film ani akčné scény ma nesklamali. Vybuchovať torpéda po dopade na vodnú hladinu som vo filme ešte nevidel a minimálne v tomto je originálny. Ak by prišlo to Hitlerom sľubované Luftwafe, tak dnes možno Bismarck nehrdzavie na dne oceánu. Ale to je len, možno...80%. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Jeden z řady povedených amerických filmů o druhé světové válce z přelomu 50-tých a 60-tých let. Jednoduché schéma: napětí, o které se postará válečná situace, několik vztahových komplikací (otec-syn; šéf-asistentka) a perfektně to funguje. ()

WANDRWALL

všechny recenze uživatele

Některé úkoly znějí zřetelně. není možno říci ne. A právě takové nařízení dostali ti, co měli potopit loď Bismark. Co se dá pročíst za pět minut, na to není třeba hledět 97 minut.***(6.10.2010) ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem se ztrácel v těch uniformách a nebýt přízvuku v angličtině německých důstojníků, bylo by to ještě horší. Obstojný film se silným motivem ale poměrně nudným zpracováním, proto dávám jen 3* ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Spousta unikátních záběrů a pěkně popsaná situace. Samozřejmě si myslím, že byl Bismarck trochu zveličován, samozřejmě jedna jediná loď , většinou plující sama, nemohla potopit celou britskou flotilu. Jediné co bych vytknul, byla chvilková nepřehlednost některých scén. Pro laika bylo chvílema těžké odhadnout kdo po kom přesně střílí a kdo to dostal. Celková spokojenost. 75% ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Další slušný válečný film, jen mi to díky němu připadalo, že potopit nepotopitelný Bismarck zase takový problém nebyl. A amatérské herecké výkony a poskakující umírající námořníky pro tentokrát i raději přehlédnu. ~~~ Jen si zase postesknu na anglicky mluvící Němce, kdy jsem tak díky tomu měl místy problémy rozlišit, na koho se to zrovna dívám :) ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý príbeh o hľadaní a útoku na najväčšiu pýchu nacistického námorníctva - ťažkotožnážneho krížnika Bismarck. Polka filmu je o strategických postupoch na britskom operačnom veliteľstve, druhá o medziľudských vzťahoch a osobných cieľoch dôstojníkov. Film pôsobí dosť zastaralo, herci nijako nevynikajú, pretože téma im to ani nedovoľuje. Ak sa ale niekomu film pozdáva natoľko, že by chcel vidieť aj niečo obdobné, tak odporúčam film Bitva u La Plata. V Bismarckovi sú však akčné vojnové scény na mori o triedu lepšie. Hodnotenie: 60% ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Spíše jen povinné zpracování jedné kapitoly z válečné historie, ovšem s dobově kvalitním propojením akce a osobního příběhu. Děj nedává ani přes vizuálně věrohodné vykreslení prostředí (navíc v širokoúhlém formátu) možnost přiblížit se těm nejlepším z válečných filmů. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Dílem potupili. Dílem zatopili. Odlitku zla. Márám moří, mořím mračných brázd, hoří, co mořily. Země, vody. Zmaří jejich "mrchožroutí" pýchu, národní /h/ráz. ()

Tomatáš 

všechny recenze uživatele

Pokus o věrohodné ztvárnění jedné z epizod Druhé světové války...S přihlédnutím na rok vzniku musím hodnotit tento film na výbornou...Faktograficky téměř bezchybné..Občas jsem si připadal, jako když koukám na dokumentární film.. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Téměř dokumentární snímek o jedné z významných epizod ze začátku II. sv. války. Hitler se pyšnil tím, že má nejmocnější loď na světě, Bismarck. A skutečně Bismarck a jeho sesterská loď Tirpitz byly ve své době největší bitevní lodě na světě. Nicméně právě Hitler byl tím, kdo přispěl k jejich zániku. Říkalo se, že neměčtí admirálové se báli Hitlera víc, než nepřátelských válečných lodí. Bylo tomu tak i v tomto případě. Po souboji Bismarcka s britskými válečnými lodi bitevním křižníkem Hood, který byl potopen a bitevní lodi Price of Wales, která byla v souboji vážně poškozena, chtěl kapitán Bismarcka Lindeman pokračovat v boji a britskou bitevní loď dorazit a vrátit se do Německa, protože Bismarck byl v souboji také poškozen, byť nešlo o poškození velké. Velitel neměcké eskadry admirál Lütjens však nařídil zastavit boj a odpoutat se od nepřítele, protože Hitler před vyplutím německé eskadry nařídil, že se mají vyhýbat setkání s něpřátelskýma válečnýma lodi. Po rozdělení německé eskadry se skutečně Bismarckovi podařilo Britům zmizet, i když ne nadlouho. Jeho dopadení a potopení pak poskytlo Britům velké zadostučinění za potopení Hooda. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Kus historie, který je ovšem z filmového hlediska britským jak to jen jde. Dokonale suchý, dokumentární a smrtelně nudný film. Většina filmu je žvanění z operační místnosti postav, které Vám budou naprosto ukradené. Ten zbytek tvoří "akce" na lodi, bohužel vizuálně absolutně nezajímavá. Na vině jsou kombinace modýlků, zadních projekcí, dokumentární záběrů nastříhaných do každé scény. Američani tyhle námořní filmy už v té době zvládali, Britové bohužel ne. Dvě hvězdičky jen za poslední akci, která s potápějící se lodí má trošku grády. V nulové konkurenci válečný film roku 1960. ()

Reklama

Reklama