Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(4) / Epizody(45)

Obsahy(1)

Nádherná a svobodná kavalkáda nonsensů, satirických skečů a britsky vykutálených slovních a situačních hříček od pánů, jejichž jména znějí skoro jako jména svatých - John Cleese, Eric Idle, Terry Jones, Graham Chapman, Michal Palin - doplněné animacemi velkého a divokého Terry Gilliama, zahajuje přehlídku odvážných, kteří souhlasili ocitnout se v jejich zářícím stínu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Radek99 k tomuto seriálu (1)

Monty Pythonův létající cirkus (1969) 

V tvorbě MPFC rezonuje svoboda 60. let minulého století, vždyť tenhle sextet doslova vyhodil do vzduchu konvence v instituci zvané televize, jako skuteční novátoři televizní zábavy porušili základní pravidlo komediálního žánru, neboť stavěli skeče bez pointy, navíc dali volný průchod svým anarchistickým tendencím exaktně obsaženým v zesměšňování autorit coby základní podstatě jejich podvratného humoru (královny, úřednického aparátu, armády, BBC...), významnou složkou skečů byla satira (namířená často proti střední třídě), karikování postav i pozic ve společnosti, utahování si z autorit, generační revolta, záměrně volili humor, kde převládala situační komika, ale také parodie, hra se slovy, nadsázka, ironie, mystifikace, absurdno, surrealismus, pásmo skečů jako volný proud vědomí vystavěné tak, že jednotliví pythonovci navazovali volně jeden na druhého bez výrazného ohraničení, jeden skeč přechází volně do dalšího jako metafora toho, jak rychle se mění vědomí i svět. Podvratná filosofie absolutní svobody a vzdor namířený proti autoritám představujícím uniformy, pozice, statusy... Do té doby nebyl také v televizi uveden zábavný pořad, který by již do svých základů zakomponoval animaci jako nositele poznávacího trademarku. Televizní zábavná tvorba jako akt absolutní svobody (neboť institut komiky umožňoval beztrestně říci prakticky vše), intelektuální vedle spontánního, faktické vedle dadaistického, smysluplné vedle nonsensového, naprosto synkretický pelmel podnětů, odkazů, zdrojů, aluzí a především vlastní invence. Monty Pythonův létající cirkus ... ,,And now for something completely different..." ()

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

53. ročník festivalu MFF Karlovy Vary je za námi

53. ročník festivalu MFF Karlovy Vary je za námi

08.07.2018

53. ročník největšího filmového festivalu v Česku je u konce. Festival, který byl zahájen vzpomínkovým filmem na Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky (1965), se letos nesl ve znamení velkých… (více)

Stříhat, stříhá, stříká, krev!

Stříhat, stříhá, stříká, krev!

13.10.2006

To, že absolutní vetšinu kadeřníků tvoří masoví vrahové s vážnými psychickými problémy, všichni dobře víme už od dob Monty Pythonů. Bohužel, mnozí z nás tento alarmující fakt ještě i dnes berou jen… (více)

Reklama

Reklama