Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(4) / Epizody(45)

Obsahy(1)

Nádherná a svobodná kavalkáda nonsensů, satirických skečů a britsky vykutálených slovních a situačních hříček od pánů, jejichž jména znějí skoro jako jména svatých - John Cleese, Eric Idle, Terry Jones, Graham Chapman, Michal Palin - doplněné animacemi velkého a divokého Terry Gilliama, zahajuje přehlídku odvážných, kteří souhlasili ocitnout se v jejich zářícím stínu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (442)

Martrix 

všechny recenze uživatele

Už je to hodně dávno, kdy jsem přepnul tv a najednou tam bylo...létající cirkus, to je docela dobré. Od té doby mám britský humor neodlučně spojen s touto partou lidí, kterým nic není svaté a pro něž neexistuje člověk, kterého by nedokázali zesměšnit. Pro britský humor jsou totiž Monty Python's Flying Circus to, co je pro naše národní humorno spolek lidí kolem Divadla Járy Cimrmana. I když jejich humor je úplně jiný. Satira, absurdno, politicky nekorektní humor, slovní hrátky, to jsou hlavní zbraně používané při útoku na divákovy bránice. Jenže zárověň jsou to zbraně, které díky kontextu míří často jen na obyvatele UK. Což je jediný důvod, proč nedám plný počet. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

5* kultovní seriál této legendární avantgardní skupiny nemá cenu moc komentovat. Pokud se někomu absurdní situační humor líbí, tak to musí být pro něj základ a ostatním to asi nic moc říkat nebude. Hezky je vývoj této party popsaný v dokumentu Monty Python - málem pravda, který taky doporučuji. [ PŘÍBĚH: 3 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 3 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

And now for something completely different... Tak konečně jsem se dodíval na všechny Monty Pythony. Bylo to neuvěřitelné. Někdy jsem se zajíkal smíchy, (kurz sebeobrany proti ovoci, skeč s mrtvým papouškem, nebo extra dlouhým jménem), někdy jsem ovšem trpěl jak zvíře, (díl, který jsem absolutně nepochopil, byl, jak nějaký chlap jede na kole myslím do Ruska... to jsem vážně koukal, co na tom má být sakra vtipného...) Ty animované části byly u mně 90:10. V 90. % mě nudili, v 10. % jsem se fakt pobavil. Nicméně věřím, že v roce 69 to muselo slavit hodně velký úspěch a jsem překvapen, co všechno tenkrát BBC povolila vůbec odvysílat. Jinak nejoblíbenější Python je u mě samozřejmě Cleese. Jednak proto, že on fakt umí pobavit, jednak taky proto, že mě téměř nikdy nezklamal. Škoda, že v poslední sérii nebyl. Nápady totiž byly dobré, i jsem se zasmál, ale bez Cleese to fakt za moc nestalo. Celkové zhodnocení u mě vychází na pěkných 80 %. Určitě si zase někdy MP dám, ale až na to dostanu chuť. Až dostanu chuť na trhlý humor, který si nebere servítky. Nikdo by nečekal španělskou inkvizici! ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

(Viděny kompletní 4 série) „Takže, berete si vy, čtyři chlapci, tyto dvě dívky, aby se staly vašimi sedmi nevěstami?“ - Ano, pane.“- „Tak a běžte si psát úkoly.“ Začnu zápory. Když pominu kolísavost kvality humoru (+ smutný fakt, že 4. série bez Cleese je slabší) a mé osobní indispozice (řadu britských reálií neznám a hrátky s angličtinou plně nedocením), problém mám jen s Gilliamovou animací. Je sice plná fantazie a originality, ale já se u ní zasmál málokdy (zavděčil se mi hlavně parodií na 2001, alespoň někdo ji přesně vystihl). Klady však jednoznačně převažují. Inovativní zpracování skečů, vysoká četnost těch výborných, přechody mezi nimi, (ne)pointy, velmi odvážné narážky, kreativní práce s úvody a závěrečnými titulky…to vše a mnohem víc nabízí dílo, které bez nadsázky boří a posouvá hranice absurdního humoru. Srdeční záležitost, dávám slabších, ale přesto 5*. Oblíbené skeče: The Mouse Problem, The Dirty Fork, Silly Job Interview, The Lumberjack Song, Piranha Brothers, Mosquito Hunters, Scott of the Antarctic atd. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Takhle genialni particka se uz asi neda nikdy nikde dohromady! Jasne ze nekdy to je ujety az moc a ne vzdycky vtipny, ale ta originalita je neskutecna aneb "This sketch is silly..." Mimochodem ocenuju BBC, ze to nezatrhli, tolik sziravy legrace na vlastni hlavu - nevim nevim jestli by to v ČT bylo dneska možný ( trochu podobnej štyl byla Česká soda a 22 ). Všeobecně bych vyzdvihnul u MP hlavne skvely karikatury vselijakejch reporteru, komentatoru atd. a uplne nej snad byly ty jejich diskuzni parodie na neuveritelny temata. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (28)

  • V epizodě byl také cenzurován výraz, jenž pronesl Mr. Smoke-Too-Much (Eric Idle) ve skeči „Travel Agent“ („Cestovní kancelář“). Ten neuměl vyslovit písmeno C, a tak namísto jej říkal písmeno B. Po zjištění faktu, že může nahradit písmeno C písmenem K, pronesl větu „Oh, I never thought of that before. What a silly bunt.“ Při zaměnení písmene B s písmenem C u slova „bunt“ vznikne slovo „cunt“ (česky „kun*a“). Proto byla tato scéna ve verzi pro BBC a pro několik DVD vystřižena, avšak na novějších DVD verzích je scéna necenzurovaná. K televizním divákům se tato scéna dostala ale až v albu „Monty Python's Previous Record“ nebo v záznamu živého vystoupení z roku 1982. (Memesis)
  • Členové souboru si dělali téměř všechny kaskadérské kousky sami. Včetně Grahama Chapmana (zkušeného horolezce), který v jednom skeči visel na laně hlavou dolů, a Michaela Palina, který se zřítil z patnácti metrů do kanálu poté, co ho John Cleese praštil pstruhem do hlavy. (don corleone)
  • Stanice BBC měla problém se slovem "masturbace" v této epizodě. Jeden z účastníků soutěže v epizodě prohlásí, že jeho koníčky jsou "golf, týrání malých zvířat a masturbace". Eric Idle se použití tohoto výrazu během schůzky s BBC snažil obhájit větou: "každý přece masturbuje, vy ne?" Slovo ale bylo nakonec zamaskováno zvukovým ruchem, nicméně výrazný smích publika byl zachován. (don corleone)

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

53. ročník festivalu MFF Karlovy Vary je za námi

53. ročník festivalu MFF Karlovy Vary je za námi

08.07.2018

53. ročník největšího filmového festivalu v Česku je u konce. Festival, který byl zahájen vzpomínkovým filmem na Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky (1965), se letos nesl ve znamení velkých… (více)

Stříhat, stříhá, stříká, krev!

Stříhat, stříhá, stříká, krev!

13.10.2006

To, že absolutní vetšinu kadeřníků tvoří masoví vrahové s vážnými psychickými problémy, všichni dobře víme už od dob Monty Pythonů. Bohužel, mnozí z nás tento alarmující fakt ještě i dnes berou jen… (více)

Reklama

Reklama