Reklama

Reklama

Boží pokušení

Trailer 2

Obsahy(1)

Na středozápadě USA žije šestnáctiletá, vždy poslušná katolická dívka Alice (Natalia Dyer). Objev masturbace jí obrátí život vzhůru nohama, potácí se mezí vábením Satana a voláním Boha a utápí se v pocitu vlastní viny. Hledá vykoupení, navštěvuje náboženské útočiště, aby se pokusila potlačit svá nutkání, ale není to snadné, zejména poté, co s ní jeden roztomilý chlapec začne flirtovat. (sator)

(více)

Recenze (35)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Nečekaně skvělá věc, která se mi moc líbila. Především asi zásluhou herecké představitelky hlavní role - Natalia Dyer je coby Alice výborná (ta její obličejová mimika!) a člověk jí prostě musí fandit, aby těma sračkama proplula pokud možno bez úhony (vrcholná scéna v baru, v němž jí stará lesba otevře oči). Hodně jsem se u toho nasmál, a současně mi to nepřišlo vůbec hloupé, protože tím, jak je ten film až jednostranně nesmiřitelný vůči katolické bigotnosti a odsuzujícím názorům na mimomanželský sex a masturbaci (které jsou nakonec - asi spoiler alert - odhaleny z velké míry jako přetvářka), to na mě silně působilo dojmem, že si zde režisérka a scenáristka v jedné osobě pravděpodobně chtěla vyřídit účty s vlastní minulostí (tento dojem autobiografičnosti filmu posiluje i zasazení děje do roku 2001, se všemi těmi dobovými kulisami typu žlutá Nokia 5110, na které se hraje had, nebo CRT monitory, na kterých se chatuje o sexu, což by jinak samo o sobě moc nemělo opodstatnění, snad kromě snahy svézt se na současné retro oblibě devadesátek a nultých let), což jsem si rychlým googlením po zhlédnutí filmu skutečně potvrdil (ostatně znal jsem kdysi dívku, která prodělala vcelku podobnou zkušenost jako Karen Maine zamlada). Pro mě osobně velmi příjemný filmový objev, podobně jako ze stejného roku třeba snímek Šprtky to chtěj taky - oba jsou tady podle mě hodně nedoceněné, což mě mrzí. ()

Wade Wright

všechny recenze uživatele

Je to určitě lepší než ten kraťas. Myšlenka je pořád stejná a moc se mi líbí jak se tady nesnaží doslovně nic předhazovat a že jen vizualizují a tak by to mělo být. Ten film má ale hrozně nečitelné acty a k tomu dle mého dost nezvládnutou režii bez znatelného rukopisu, nebo třeba zvládnutí tempa. Finální speach by mohl vyznít mnohem lépe kdyby tyhle dva faktory fungovali ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Sympatické indiečko o dospívání, které má sice kapánek ospalé tempo, ale zase je upřímné a dokazuje, že Natalia Dyer má co nabídnout i mimo svět Stranger Things. 70% ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Už dlhšiu dobu snorím a hľadám filmy posledných rokov, ktoré by sa nostalgickou optikou dívali na prelom milénia, ale primárne na ranné 00. roky. Lov de facto prestal po tom, ako mi niekto povedal, že potenciálni filmári, ktorí by cítili nostalgiu k tomuto obdobiu buď ešte filmy netočia, alebo ju necítia. A hoci tu už bolo niekoľko takých, ktoré sa do tohto "namočili" aspoň neúmyselne, napríklad Looking for Alaska či Bad Education (neúmyselne vo význame, že skutočné udalosti príbehu a predloha sú v predmetnom období zasadené, čiže aktívne si ho nevybrali a teda inde by sa odohrávať nemohli), tak už tu máme aj prvého adepta, ktorý sa do nultých rokov vrátil dobrovoľne a úmyselne Yes, God, Yes (plus o dva roky staršie Lady Bird). Obstojný malý indie film s neopozeraným príbehom o mladej katolíckej školáčke, ktorá prostredníctvom vibračného režimu starej Nokie, spomaleného AOL internetu a drevenej rukoväte mopu objavuje krásy sexuálneho uspokojenia. A nielen o tom, ale aj o pokrytcoch a človečích odpadoch v spoločnosti... ♪♫ / ♪♫ / ♪♫ / ♪♫ (28.7.2020) (22.10.2021) --- "I was feeling envious of my best friend when she got a Bimmer for her birthday, because I drive a Buick LeSabre." ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Yes, God, Yes" je filmom, ktorý v mnohom musím oceniť. Myslím si, že to dobre ukazuje, že mnohí ľudia vodu kážu ale víno v pohode pijú a pritom majú tendenciu hovoriť druhým, aby sa vyhýbali jednému alebo druhému, lebo za to skončia v pekle. Takže pokrytectvo priamo v akcii. Vďaka tomu je záverečná spoveď pre mňa jeden z highlightov filmu. No myslím si, že je tu toho trošku viac. Oceňujem Nataliu Dyer, ktorá sa s rolou skutočne popasovala veľmi dobre. Dokopy tam toho nemusí moc hovoriť, no veľa dáva do svojich pohľadov, mimiky a gestikulácie. Proste neverbálne herectvo a úplne som jej uveril tú mladú zvedavú Alice, ktorú začnú priťahovať "zakázané" myšlienky. A je skvelé ju sledovať. Dáva do toho maximum. Scénky s mobilom alebo mopom sú vďaka tomu veľmi vtipné, ale aj skutočné. Má tu aj vynikajúcu reč pri konci filmu, kde odsudzuje mnoho vecí, ktoré ako ľudia robíme. Ohovárame sa, klameme o druhých a pritom dokážeme mnohých veľmi jednoducho zraniť. A v tom momente si to ani nemusíme uvedomovať. Film v podstate skvele ukazuje, že ako ľudia si musíme nájsť svoju cestu. A môžeme kráčať s Bohom aj bez toho, aby sme ho videli ako obrovského policajta, ktorý nás za všetko zatratí. A čím skôr to ako ľudia pochopíme, tým lepšie. Hodnotenie: B ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Film je óda mladým sexuálním pionýrům. Film nikoho nesoudí, ale vypráví o tom, jak je sex důležitější než modlitba. Stopáž 78 minut to nebylo schopno naplno využít. Film je takový opatrný a cudný. Film s takovým zajímavým půdorysem by mohl znázornit odvážněji více. Jen se snaží ukazovat pokryteckou licoměrnost katolictví v tomto tématu. Tvůrce by si měl přečíst výzkum amerických teen chlapců. Ti v průměru navštívili za svůj krátký život tisíce pornostránek a už ani nemají zájem o vztah s děvčaty, nebo mají nereálná očekávání odkoukaná z filmů. Tím se snižuje porodnost a země musí dovážet na práci migranty z Afriky či Arábie, což pak vede k rasovým nepokojům apod. To na teen nevinnost a náboženskou vinu ukázaných ve filmu vrhá jiné světlo. Naštěstí film nesklouzl k tomu být sarkastický a krutý. A má občas humor. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dívka na koštěti alias masturbácia s mopom, to je mi už len kúsok, normálne, že tlieskam. Ak má byť tento film reklamou na samouspokojovanie, potom gratulujem, mládež teraz pôjde húfne do obchodov a bude vykupovať metly a staré mobily typu tehla. Teda nie teraz, až po núdzovom stave, čiže ktovie, či na Slovensku to bude vôbec tento rok. Avšak skôr by som povedal, že ide o ďalší z trápnych pokusov zaútočiť na vieru a cirkev. Mne to celé príde tak, že slaboduchší tvorcovia bez nápadu sa chytajú jednej jedinej slamky, ktorá film v očiach liberálnych recenzentov zachráni. Stačí, že bude o deviantoch alebo proticirkevný a je to zaručený úspech, nikto to kritizovať nebude. Vo všetkých filmoch je akoby nainštalovaná povinná propaganda kritizovať alebo minimálne zosmiešniť všetko, čo súvisí s kresťanstvom, hoci práve na jeho koreňoch naša moderná spoločnosť vyrástla a zo všetkých veľkých náboženstiev je ďaleko najliberálnejšie . Napriek tomu ho film ukazuje ako čisté pokrytectvo, ukrývajú sa v ňom latentní buzíci a byť členom kresťanskej komunity znamená pomaly oprátka na krku. Som zvedavý, kedy tak začnú útočiť aj na ostatné dve monoteistické náboženstvá, ktoré sa nechávajú obrezať, búchajú hlavami o múr alebo koberec, ľudí mimo svojej viery považujú za nízkokategorický hnoj, o právach žien ani nesnívali, rovnosť a sloboda im smrdí. Alebo tam už liberálom odvaha chýba? ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ako je to dobrý film. O dospievaní, pokrytectve a hlúposti náboženstva. Také mám rád. Dyer je vo svojej úlohe uveriteľná, milá a držíme jej palce. Maine ale ako keby nevedela, či chce natočiť teen vtipnú výpoveď alebo artový film s vážnou, hoci trochu odľahčenou témou. A táto žánrová neutriedenosť tomu trošku podkopáva nohy. Vtipy tam fungujú. Ale chýbal mi na konci väčší prostredník tomu náboženskému pokrytectvu. Vedel by som si to predstaviť ako seriál. Kde by postavy prechádzali výraznejšou zmenou a určité scény by išli trošku za hranicu. Nech sa to trošku okorení a poľudští. Ale bol som v takom tábore, keď som bol v USA a ten bol vykreslený celkom trefne. Odvtedy je pre mňa takáto skupina väčší horor ako sledovať večer Conjuring. Rozmýšľal som nad 4*. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ťažko povedať či je to propaganda alebo kritika týchto katolíckych škôl a táborov, pretože je to strašne bezzubé a naivné ako samotná hlavná hrdinka, ktorá objavuje v tom absurdne pošahanom svete svoju sexualitu a zisťuje, že všetci okolo nej sú pokrytci. Dúfal som, že to bude väčšia sranda podobne ako film Saved!, ale je to príliš naivné. Jak keby to po rokoch natočila sama hlavná hrdinka. Ale kvôli roztomilej Natalie Dyerovej to stálo za jedno pozretie. 5/10. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Naprosto jednoduše natočená indie komedie o dospívání v křesťanském prostředí, jež je ovšem hodně vtipná a celkově příjemně napsaná tím, jak se trefně, ale překvapivě nekonfliktně strefuje do pokrytectví radikálního křesťanství, které na mladých lidech páchá více škody, než užitku a brání jim v sebepoznání. Natalia Dyer a její kawaii mimika za každou cenu je v téhle roli taky trefou do černého. Stejně jako dobové reálie (CRT monitory, AOL, staré Nokie a samozřejmě absence sociálních sítí) dodávající filmu určitý retro a uvěřitelnější feel. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších filmov o tom, aké ťažké to má veriaci človek v puberte. Milý, decentný, ale úprimný. Táto téma je nevyčerpateľná a je len dobre, že sa o tom točia filmy. Bez nich by totiž niektorí až do staroby verili, že za každú prkotinu pôjdu do pekla. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

malý film o dospívání,hledání sebe sama,sexualitě,víře a pokrytectví církve.Ta je schopná na jedné straně mladým lidem tlačit do hlavy,že sex před svatbou je hřích,masturbace je hřích a všichni se budou smažit v pekle a na druhé straně je ta samá církev schopna masturbace u porna (což je v jejím případě ještě hodně malé "zlo").Každopádně je v tomhle případě škoda,že režisérka moc neví jestli chtěla točit spíš teen komedii a nebo regulérní indie drama o celkem vážných tématech.Osobně bych uvítal spíš druhou možnost s tím,že by se do toho klidně mohla víc opřít.Nestalo se,takže za pár dní nebudu vědět že sem viděl...50% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Skvelý námet! Dej je v podstate jednoduchý: Mladučká katolíčka Alice sa úplne nevinne stále viac ocitá v špirále okolností, ktoré ju privádzajú do čoraz väčšieho pokušenia a do víru klamstiev, vďaka čomu sa cíti nesmierne trápne a previnilo. Aj keď to znie triviálne a možno nezaujímavo, tak opak je pravdou a po scenáristickej stránke je to kvalita - nápadité, trefné, milé, vtipné, a zároveň v štýle young adult. Tá záverečná konfrontácia s kňazom bola skvelá bodka na záver! Natalia Dyer to zahrala na výbornú a jej vizáž 16-ročnej puberťáčky je skutočne hodnoverná, zo všetkého najviac ten jej nevinný výraz v tvári :) Jediné, čo mi prišlo nevyvážené, bola konverzačná stránka filmu. Každopádne, za mňa nadpriemer = 4*. ()

animaxis 

všechny recenze uživatele

Režie, scénář, ani herecké výkony nejspíš nikoho neurazí, i když příliš výrazně Yes, God, Yes skrze ně taky nepůsobí. Nicméně tematika je mi blízká a kritiku křesťanstkého společenství jsem si zde v tomto směru i celkem užíval a to do takové míry, že na ty čtyři hvězdičky mi to stačí. ()

sator

všechny recenze uživatele

Na Středo-západě USA žije šestnáctiletá, vždy poslušná katolická dívka Alice (Natalia Dyer). Objev masturbace ji obrátí život vzhůru nohama, potácí se mezí vábením Satana a voláním Boha a utápí se v pocitu vlastní viny. Hledá vykoupení, navštěvuje  náboženské útočiště, aby se pokusila potlačit svá nutkání, ale není to snadné, zejména poté, co s ní jeden roztomilý chlapec začne flirtovat. ()

J.F.B. 

všechny recenze uživatele

"Don't worry, you won't be needing a watch this weekend anyway, because... you're on Jesus' time!" Na stejnojmenný kraťas předcházející tomuto filmu jsem se podíval už před mnoha měsíci (a opět zopáknul až po tomhle). Nijak zvlášť mne nezaujal, ani jsem ho tehdy nehodnotil. První věcí, která mne praštila do očí u dlouhometrážní verze, je skutečnost, že po prvních deseti minutách jsem měl pocit, že se dívám zase na ten kraťas. To samozřejmě není velký problém, dá se to svým způsobem i čekat. Problém je skutečnost, že i po skončení filmu jsem měl pocit, že jsem viděl jen ten snímeček. A nic víc. I když je 7x delší, tak ty scény navíc nějak nedokázaly děj více rozvést. Sice se tam povedlo docela dobře zachytit tu atmosféru pokrytectví, trapných situací a pomluv, kterou najdeme ledaskde, nejen ve školním prostředí, jenže to nestačilo. Je to celé nevyrovnané, snímek skutečně neví, co chce vlastně sdělit – a i když na nějakou řeč dojde, tak ta nemá zrovna silný účinek. Natalia Dyer je dobrá, rád jsem zase v něčem viděl Timothyho Simonse z Looking for Alaska, ale jinak mne tam nikdo moc nezaujal. A prostě mi tam hodně chyběla taková ta správná indie filmová atmosféra... ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Křesťané byli mistři v tom, jak vyvolávat v lidech špatné svědomí, aby jimi mohli snáze manipulovat. Prezentování sexuality coby hříchu patřilo a zřejmě stále patří k jejich oblíbeným nástrojům sloužícím k mrzačení lidské psýché. Nechci se křesťanů nijak zastávat, jenom bych rád poznamenal, že takové snahy někdy mohou být kontraproduktivní. Jedna moje známá, která studovala na křesťanském gymnáziu, se později docela proslavila jako erotická modelka ochotná pózovat i pro odvážnější akty, mimo jiné i pro tzv. orgasmické portréty. Také vím o jedné bývalé jeptišce, kterou vylili z řádu, protože tam prý do všeho kecala. Ona se naštvala a vstoupila do Církve Satanovy, kde se žena uplatňuje jako oltář při sloužení černé mše. – Filmový děj se trochu vlekl, ale nechyběly dobré momenty, třeba jak se nezkušené děvče snaží o erotický chat. Též masturbační scéna s mopem byla zábavná. Těžko říci, jak byl film vlastně míněn, ale já jej vnímám jako kritiku křesťanského pokrytectví. ()

Reklama

Reklama