Reklama

Reklama

Machři a šprti

(seriál)
  • USA Freaks and Geeks (více)
USA, (1999–2000), 13 h 24 min (Minutáž: 43–48 min)

Tvůrci:

Paul Feig

Hrají:

Linda Cardellini, John Francis Daley, James Franco, Samm Levine, Matt Czuchry, Martin Starr, Joe Flaherty, Busy Philipps, Samaire Armstrong, Seth Rogen (více)
(další profese)

Epizody(18)

Obsahy(1)

Na střední škole McKinley v americkém státě Michigan se píše rok 1980. Místní, intelektuálně poněkud pomalejší sportovní hvězdy si vyznávají lásku s překrásně povrchními roztleskávačkami... ale v téhle show nás osudy této „zlaté kasty“ nezajímají. Kamera sjíždí pod tribuny, kde právě Daniel (James Franco) a Ken (Seth Rogen) aplikují rockovou filozofii na křesťanskou americkou morálku a jejich kamarád Nick (Jason Segel) se vyznává ze své víry k božstvu jménem John Bonham a skupině Led Zeppelin. Docela jiná, o dva roky mladší trojice kluků – Sam (John Daley), Neal (Samm Levine) a Bill (Martin Starr) – kteří stojí mimo společnost naopak proti své vůli (už jenom proto, že viděli Hvězdné války ne jednou, ale sedmadvacetkrát) jsou opodál šikanováni proto, že si stojí za svým názorem, že Bill Murray je skvělý komik. Mimo pomyslný střední proud stojí také Samova starší sestra Lindsay (Linda Cardellini), nejchytřejší studentka školy, která však po smrti jediné osoby, která ji v životě rozuměla ztrácí víru ve staré hodnoty a hledá nové, mezi novými přátely, kteří pro ni reprezentují opak jejího starého života.

Nejen pro svou dobu-vystihující atmosféru, skvělý soundtrack a sofistikovanost, která jej na první pohled odlišuje od seriálů typu Beverly Hills, má dnes seriál Freaks and Geeks (český překlad je poněkud zavádějící) v Americe téměř kultovní post a na imdb neuvěřitelné hodnocení 9.6 hvězd z desíti. Proto je fakt, že byl přes úpornou snahu jeho tvůrců (Paul Feig a Judd Apatow) pro nízkou sledovanost zastaven hodně nešťastný – naděje na natočení další série se rozplynuly. (Eddard)

(více)

Recenze (157)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nostalgický závan mládí... Tohle je snad jediný teenegerský seriál, který není vysloveně dementní a podbízivý, ale také popisuje jinou sortu mládeže, než tu prázdnou, metrosexuálně stylizovanou, z okolí městských lepších čtvrtí... Vtipné, svižné, šikovně a chytře vyvážené (prolínající se příběhy machrů a šprtů) a přesto obsahově nerozmělněné a k tomu ta výborná hudba!!! Skvělý seriál... ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Všestranný, zábavný, pravdivý a hlavně neskutečně příjemný seriál ze střední. Žádné intrikářství Beverly Hills, ani emo vztahy Dawsonova světa, Machři a Šprti znamenají pro americká 80. léta to, co pro naše 30. léta Bylo nás pět. Různorodé a věrohodně vykreslené postavy představující známé archetypy teenagerů ze střední školy dají vzniknout všem běžným situacím a problémům, se kterými se můžete na střední škole setkat. Každý díl zpracuje nějaké dílčí téma, každý díl vykreslí známé klišé ze života náctiletých tak, aby působilo skoro jako realita. Humorná nadsázka je však seriálu známá taky. PS: S odstupem jednoho a půl desetiletí obzvlášť baví sympatická mladá léta partičky machrů Franca, Segela a Rogena. 8/10 ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nostalgické ohlédnutí za dětstvím a dospíváním na začátku 80. let. Sice se to odehrává v USA, ale protože jsem konec dětství a začátek dospívání prožil v úplně stejné době (i když samozřejmě v jiném systému), mohu porovnávat. Mé vzpomínky + pocity, které přináší seriál, jsou vzájemně ve velmi dobrém souznění. Normální mládež měla tenkrát zhruba stejné starosti - tady i tam - a rock 'n' roll vládl našemu světu. Výborným tahem je zaměření na dvě skupiny školáků, jejichž osudy se navzájem prolínají: starších, už téměř dospělých Machrů, a mladších, ještě skoro dětských Šprtů. Velice příjemné, úsměvné pokoukání, sympatické, výrazné postavy, a v každém díle jeden dva skvělé songy z americké rockové klasiky 70. a 80. let (Styx, Lynyrd Skynyrd, Van Halen, Alice Cooper a další). ... Vzhledem k mé slabosti pro daná témata i dobu, mi nakonec ani mírná kvalitativní nevyrovnanost jednotlivých epizod nezabrání v udělení maxima. A co teprv když to člověk konfrontuje s jinými teenagerskými seriály... Možná to byla právě doba, v níž se Freaks & Geeks odehrávají, která tvůrcům dovolila dát prostor spíš lidskosti a dobrému vkusu, než zrůdně blábolivé politické korektnosti. ()

MoRTy 

všechny recenze uživatele

Výbornej seriál kde vynikají především herecký výkonu mladších "geeku", který sou naprosto přirozený a posouvaj tenhle seriál o něco vejš. Taky se nedá nezmínit Seth Rogen, kterej se pro tuhle roli narodil .) ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Seriál mého srdce... Trochu se mi ho chce přirovnat k zážitku z Almost Famous, ale Freaks and Geeks jdou svou délkou ještě o něco dál a zažírají se pod kůži, do masa. Na "vině" je hlavně opravdu skvělá práce tvůrců, kteří každý díl scénáristicky vymazlily, vybavily dokonalým (a na seriál tohoto ražení honosně drahým) soundtrackem - The Who, Deep Purple, Cream, Grateful Death, Rush, ... - a hlavně - neuvěřitelně obsadily. Právě za casting obdržel seriál Emmy. Zamiloval jsem si všechny charaktery - mimoňské Geeky, v čele s "pizizubým Billem" Martina Starra, beze zbytku všechny Freaky - frajírkovského rebela bez příčiny Daniela, ultra cynického Kena, dobráckého Nicka (s tváří Marshalla z How I met your mother) i poněkud nestabilní, ale v jádru křehkou Kim. I tak pro mě ale srdcem seriálu zůstává Lindsay, Lindsay ve své neodolatelné ošoupané zelené armádní bundě, záplavou hnědých vlasů a tváří a povahou ztělesňující mou vysněnou dívku, kterou jsem nikdy nepotkal (už jo)... Konec posledního, osmnáctého dílu jsem vnitřně obrečel, protože jakkoliv je strašné, že už se na McKinley High nikdy nepodívám, je díl Discos and Dragons ze všech vůbec nejlepší a uzavírá celou sérii velkolepým stylem. 100% ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Kdybych to viděl jako náctiletej, tak by se mi to líbilo určitě o dost víc. Seriál pro teenagery (ty mladší) je to opravdu jeden z nejlepších. Zajímavé charaktery, všední situace ze školního prostředí a vcelku dobrý humor. Ale jak říkám, koukat na to po dvacítce, není úplně to pravé ořechové... První polovina podle mě slabší, koukal jsem na to s velkejma přestávkama, ale na druhý polovině jsem si s chutí smysl během několika dní. Moc povedený seriál. 85% ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Hlavné postavy nekonajú, tak ako by mali, príbehy sa nekončia tak, ako by bolo najlepšie, no o to je seriál ľudskejší a o to sú tie okamihy, keď sa niečo skončí dobre čarovnejšie a výnimočnejšie. Skvelá atmosféra začiatku 80tych rokov, výborný soundtrack, úžasný scenár plný humoru a úplne brilantný casting. Najviac som si obľúbil trio Sam/Neal/Bill, no na konci posledného dielu mi bolo smutno za každou jednou postavou. Zabiť toho, kto tento seriál zrušil. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Znovu jsem se podíval na můj oblíbený seriál z dětství a po tolika letech se mi líbí snad ještě víc. Od té doby jsem viděl spoustu skvělých seriálů a filmů ze školního prostředí, ale taky už jsem starej páprda, a tak spoustu věcí z vlastních školních let můžu vnímat s odstupem a víc se do problémů zdejší mládeže vcítit. V seriály se hlavní postavy rozdělují do dvou skupin - Freaks, což jsou problémová děcka, kde stejně jako ve skutečnosti je vždy základní problém v rodině, a Geeks, kteří jsou ve škole ti úspěšnější, ale zase nebývají tak "cool", jak by chtěli být - což často souvisí i s jejich fyzickými predispozicemi. Do americké školy chodí i další skupinky žáků, především Jocks alias sportovci. Tím, že v USA mají základku a střední v podstatě spojenou, tak vzniká tenhle nepříliš zdravý myšmaš rozdílných děcek... V tomhle seriálu se ale soustředí na "machry a šprty" (bohužel ne úplně přesný překlad, ale blíží se to...), kteří se v životě navzájem hodně míjí a každý řeší své problémy. Výjimečně se jejich životy protnou, a to hlavně díky hlavní hrdince, pohledné brunetce, která vlastně v seriálu osciluje mezi Geeky a Freaky. Kromě toho, že se v seriálu řeší kdejaké problémy mladých lidí (sex, drogy, rodiče...), tak to nikdy nedělá didakticky, i když často je postavám dopřáno, aby se nějakým způsobem posunuli a zlepšili se - a to mimochodem jen málokdy zásahem vlastních rodičů. Postavy jsou parádní a do jedné skvěle zahrány. Bavily mě i vedlejší postavy učitelů, kteří občas můžou připomínat karikatury, ale ve skutečnosti přesně vystihují různé jejich nedostatky, například takové to různé oblíbené "chytračení" na studenty, které snadno sklouzává do trapného a neustálého zesměšňování. Vynikající seriál, který je mi prostě z mnoha důvodů blízký. (9/10) ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Ach ta nostalgie. Škoda, že Česká televize toto dílko odvysílala jen jednou. Spolu s Báječnými léty nejlepší seriál pro teenagery. Kdy bude repríza? ()

ChewieDC 

všechny recenze uživatele

Každá epizoda byla perla, velice povedený dabing. Škoda, že neměl v USA příliš velkou sledovanost a zůstalo u natočení pouhé jedné série... ()

Sinecod 

všechny recenze uživatele

Nevedela jsem, ze neco z dilny Juda Apatowa muze byt az tak zabavne, neotrele a serialove zajimave. Vyhybala jsem se tomuto serialu leta, presto, ze kamaradka, ktera je mi filmove blizka z neho byla jiz roky nadsena. Ted uz aspon vim proc. Musim rict, ze me paradoxne nejvice zajima Sam a jeho dva geekovsti kamaradi nebo Lindsayni rodice, nez Lindsay a jeji kamaradi samotni, kteri mi proste prijdou jako nezajimavy a trapni pozeri. Kazdy dil se mi zatim moc libil a u Sama, Neala a Billa se smeju na cele kolo. Navic se vzdycky tesim na dalsi mini rolicku nejake zacinajici hollywoodske hvezdicky. Skoda jen za tak malo dilu, nizka sledovanost je pouze dalsi ukazkou toho, jak jsou amici stupid... ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Trochu vyspělejší The Wonder years aneb výborný seriál z producentské (i režisérské) dílny Judda Apatowa. Tenhle seriál neztratil na glancu ani po letech. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Občas seriál spracováva vyslovene klišé veci (party pri odchode rodičov, ukradnutie otcovho auta...), ale pri väčšine epizód mi na konci bolo ľúto, že už je koniec... Apatow dal dokopy slušnú geekovskú a flákačskú bandu, ktorá si aj neskôr našla svoje miesto... Pravdou ale je, že Linda Cardellini to ťahá najviac... ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Kdybych koukal ve dvanácti na tohle, byl bych z toho stoprocentně nadšený. I když to je seriál ze střední, chovají se postavy vcelku uveritelně a spousta těch situací je fakt ze života. Roztomilé je vidět herce i tvůrce, kteří udělali kariéru o zhruba deset let později. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Seriál je mírně nostalgický, mírně to lakuje na růžovo, ale přesto poměrně věrně odráží vztahy mezi skupinami vyvrženců (freaks a geeks) a těmi, kdo jsou královnami a králi střední školy (roztleskávačky, sportovci). Jistě – nevyhne se klišé. ______ Hlavní hrdinka je vzorná studentka na scestí žijící v dokonalé rodině. Ale, jak se ukazuje, Lindsayini rodiče jsou nejenom nejlepší rodiče, co kdy žili na Zemi, ale také plnohodnotně napsané postavy, které stereotyp sice naplňují, ale dokáží z něj vystoupit. Stejně tak Lindsay se dokáže zachovat hodně překvapivě. A tak je to i s ostatními postavami: hezounek-darebák, školní mrcha, tupý tělocvikář, nejlepší školní poradce ever, vysmátý hulič, brejlatý alergik - co se často chová a téměř vždy vypadá jako retard (ale není – Bill se postupně stal mojí nejoblíbenější postavou). _____ Zároveň děj nenápadně ironicky i nostalgicky ukazuje první praskliny v dokonalém světě americké rodiny. Manželka už pokukuje po mikrovlnce, která mnohonásobně urychlí její každodenní přípravu večeře. To ale automaticky povede k jídlům z fastfoodu a konci rodinného stolování. Otcův krámek evidentně zanedlouho nahradí supermarket. Děti postupně přestávají ctít tradiční hodnoty (Millie). Poslušnost vystřídá prosazování vlastního názoru (Lindsay). Atari je výhonkem budoucnosti, kde samotu už nebudou rozptylovat kamarádi z party, ale umocní ji čučení do počítače. Ne nadarmo je hudební podkres úvodu každého dílu: "Kašlu na reputaci, tohle je nová generace! ______Zatímco to prapůvodně vypadá, že půjde o banální romanci ve stylu princezna a žebrák (Lindsay a Daniel), postupně se děj začíná více točit kolem jiných hrdinů a jiných párů. A ukáže se, že hlavním tématem seriálu je přátelství, nikoliv láska. Přátelství, které může být nečekané, občas zraňující, ale má neuvěřitelnou schopnost vytáhnout tě z trablů nebo aspoň z ulity, což je hlavně na střední (ale nejen tam) neocenitelný. SHRNUTÍ: Sakra, že toho nenatočili víc! Chtěla jsem se Samem dojít až k matuře. ()

Reklama

Reklama