Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný americký komik nebyl žádným vzorem ctnosti, přesto udělal pro své černošské bratry daleko víc dobrého než mnozí jiní... Vynikajícího černošského komika Richarda Pryora mají čeští návštěvníci kin spojeného především s mainstreamovými komediemi, v nichž si zahrál s neméně vynikajícím židovským komikem Genem Wilderem. Připomeňme alespoň povedenou taškařici Nevidím zlo, neslyším zlo o dobrodružství dvou svědků vraždy, z nichž jeden (Pryor) je slepý a druhý (Wilder) zase hluchý. Pryor byl však především nesmírně chytrý a pohotový glosátor a svérázný afroamerický aktivista a zejména v osmdesátých letech měl v USA velký vliv nejen v rámci své komunity. Byl držitelem tří cen Grammy za nahrávky svých vystoupení, v nichž nešetřil vulgárními výrazy, ale zároveň pojmenovával stav věcí v rasově rozdělené společnosti jasně, nemilosrdně, srozumitelně a vzhledem k používanému slovníku překvapivě moudře. Byl také zarytým odpůrcem fast foodových řetezců a bojovníkem proti týrání zvířat. Celovečerní dokument nám Pryora představuje jako dítě ulice, které vychovávala starostlivá babička, majitelka vykřičeného domu. Richardova matka ve zmíněném rodinném podniku pracovala. Talentovaný Richard brzy začal vystupovat jako hudebník, zpěvák a stand-up komik. Zajímavostí je, že vojenská léta 1958–1960 strávil v SRN. Jednu z prvních filmových rolí získal v dnes již legendárním snímku s Johnem Waynem Zelené barety. V osmdesátých letech, kdy byla jeho popularita na vrcholu, si začal Pryor, podobně jako mnoho jiných žádaných a vytížených umělců, vypomáhat povzbuzujícími prostředky, což v 90. letech vyústilo v nekontrolovanou závislost na alkoholu a drogách. Důležitou osobou v dokumentárním filmu je Pryorova poslední manželka Jennifer, která s ním prožila posledních patnáct let jeho života. Brali se po jedenáctiletém bouřlivém vztahu a Jennifer, ačkoli s ním paradoxně v době společného manželství už nežila, mu byla po boku v dobrém i ve zlém, poskytovala mu oporu po hrůzném požáru, který ho málem stál život, stála při něm, když mu lékaři diagnostikovali roztroušenou sklerózu a byla to nakonec ona, kdo před filmovými kamerami vysypal jeho popel do moře v jeho milované Haně na Havaji. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

petikacka 

všechny recenze uživatele

No, Richarda Pryora mám zafixovaného jako herce jedné role "Nevidím zlo, neslyším zlo", která byla výborná, ale jinak jsem o něm nic nevěděla. Tento dokument mi velice rozšířil obzor o tomto muži mnoha talentů a hlavně o jeho velkém vlivu na černošskou komunitu potažmo na celou Ameriku. Za mě 85% ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Fanfarón s černými střelivy v bílé modlitebně. Joker, který /se/ drží slova, i když ho drží na pranýři, protože prioritou je pointa. Pusou prořízlou vykřičená, do celého světa. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama