Reklama

Reklama

Miluji tě, teď zemři

  • USA I Love You, Now Die: The Commonwealth v. Michelle Carter
USA, 2019, 141 min

Režie:

Erin Lee Carr

Kamera:

Bryan Sarkinen

Hudba:

Ian Hultquist

Hrají:

Michelle Carter, Lea Michele (a.z.), Cory Monteith (a.z.), Shailene Woodley (a.z.), Amber Riley (a.z.), Kevin McHale (a.z.), Jenna Ushkowitz (a.z.) (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Tento dvoudílný dokumentární seriál od režisérky Erin Lee Carrové (Maminka mrtvá a nejdražší) se noří hluboko do případu sebevraždy přes SMS, který šokoval celý národ. Michelle Carterová posílala svému příteli Conradu Royovi textové zprávy, v nichž ho povzbuzovala k sebevraždě. Tehdy sedmnáctiletá Carterová byla obžalována jako dospělá a mnozí považovali její jednání za nemorální. Dokument vyvolává složité otázky týkající se technologií, duševního zdraví i toho, zda může být jeden teenager zodpovědný za sebevraždu toho druhého. Prostřednictvím nebývalého přístupu k rodinám, přátelům i komunitám, které tento případ navždy změnil, seriál sleduje příběh mající širší důsledky pro společnost jako celek - nejen online, ale i v reálném životě. (HBO Europe)

(více)

Recenze (36)

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Nešťastný vztah s tím nejnešťastnějším koncem. Dokument ve dvou dílech představí celý případ, k němuž si řeknou svoje zastánci obou táborů, i ti, co stojí někde uprostřed. Celé mi to přišlo poměrně spravedlivé a nenadržující ani jedné straně. V podstatě se jedná o líbivě zpracované představení případu. Trochu zbytečné mi přišlo pouštět tam hlasy veřejnosti, ale aspoň si člověk připomene, jaký vliv mají média a jak málo stačí davu vědět, aby měl ve věcech jasno. Udělala jsem si nějaký obrázek, samozřejmě si o tom něco myslím, ale jsem ráda, že nemusím být soudcem. Michelle rozhodně není nevinná holčička, její zprávy hovoří jasně, ale na druhou stranu ten vztah nebyl toxický jenom z jedné strany. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Po pěti minutách jsme měli všichni jasno. Michelle Carter je svině a měla by jít sedět. Z celkem banální historky se však vyklubal neskutečně zamotaný případ, který by byl noční můrou pro všechny soudce. Zároveň jde o skvělou prezentaci vztahů on-line a jedinců, kteří díky záplavě technologií a životu na sociálních sítích totálně zdegenerovali. ()

Reklama

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Vyvážený a nevídane objektívny dokument. Narácia sa neprikláňa k ničomu, priestor majú obe strany barikády, verdikt zostal v súdnej sieni, tvorca nemal žiadnu potrebu hrať sa na druhého sudcu a pretláčať svoje postoje a názory do diela. Čo tiež cením je, že doku plní čisto informačné poslanie, netvorí osvetu, zostáva nad vecou a venuje sa svojmu predmetu. Za mňa veľká spokojnosť, HBO nesmierne potešilo. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Z počátku je jasné, že Michelle Carter je vinna tím, že pobízela svého přítele Conrada k sebevraždě a nakonec uspěla. Co se však na první pohled jeví jednoznačné, začne být brzy velmi zamotané, protože se ukáže, že oba jsou vážně psychicky nemocní a Conrad v tom není zase tak nevinně. Případ je současně výbornou ukázkou manipulace médií, které prahnou po senzačních a šokujících zprávách. Ostatně dokument ve své první půli rovněž celý příběh vykresluje tak, že Michelle je jednoznačně ta špatná, která zuřivě nabádala svého přítele k sebevraždě z vlastní iniciativy, což se nakonec ukáže zcela mylné. Neposledně vyvstává otázka vlivu sociálních médií a vůbec online komunikace na dnešní děti/mládež. Osobně bych zakázal nebo výrazně omezil používání sociálních sítí dětem alespoň do 15 let. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Na to, jaký mediální pokrytí měl samotnej případ je zajímavý, že tenhle dvoudílný dokument tak nějak projel on-linem bez povšimnutí. První díl je o tom, co pravděpodobně většina zachytila někde na zdi na Facebooku: chladnokrevná "mrcha" donutila svýho kluka, aby se zabil, po SMSkách. Auru, kterou kolem ní vytvořila média. Druhej díl jde ale víc do hloubky, mapuje dost detailně vztah postavený jen na komunikaci po zprávách a mimo jiné ukazuje vliv, který můžou mít média, která člověk konzumuje, na psychiku. Nakonec je to příběh o dvou mladých lidí, který úplně nezvládli navigaci ani v realitě, ani v on-linu a oba za to zaplatili. Díky přepisům zpráv ze všech sítí poměrně dost komplexní a vybalancovaná záležitost, která nenadržuje ani jedné straně. Slušná paralíza. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Na základě slušného chování byla Michelle Carter dne 23. ledna 2020 propuštěna z Bristol County House of Corrections (bristolského nápravného zařízení). Michelle byla shledána jako příkladná chovankyně. (vojacekr)

Reklama

Reklama