Reklama

Reklama

Miluji tě, teď zemři

  • USA I Love You, Now Die: The Commonwealth v. Michelle Carter
USA, 2019, 141 min

Režie:

Erin Lee Carr

Kamera:

Bryan Sarkinen

Hudba:

Ian Hultquist

Hrají:

Michelle Carter, Lea Michele (a.z.), Cory Monteith (a.z.), Shailene Woodley (a.z.), Amber Riley (a.z.), Kevin McHale (a.z.), Jenna Ushkowitz (a.z.) (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Tento dvoudílný dokumentární seriál od režisérky Erin Lee Carrové (Maminka mrtvá a nejdražší) se noří hluboko do případu sebevraždy přes SMS, který šokoval celý národ. Michelle Carterová posílala svému příteli Conradu Royovi textové zprávy, v nichž ho povzbuzovala k sebevraždě. Tehdy sedmnáctiletá Carterová byla obžalována jako dospělá a mnozí považovali její jednání za nemorální. Dokument vyvolává složité otázky týkající se technologií, duševního zdraví i toho, zda může být jeden teenager zodpovědný za sebevraždu toho druhého. Prostřednictvím nebývalého přístupu k rodinám, přátelům i komunitám, které tento případ navždy změnil, seriál sleduje příběh mající širší důsledky pro společnost jako celek - nejen online, ale i v reálném životě. (HBO Europe)

(více)

Recenze (36)

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Vyvážený a nevídane objektívny dokument. Narácia sa neprikláňa k ničomu, priestor majú obe strany barikády, verdikt zostal v súdnej sieni, tvorca nemal žiadnu potrebu hrať sa na druhého sudcu a pretláčať svoje postoje a názory do diela. Čo tiež cením je, že doku plní čisto informačné poslanie, netvorí osvetu, zostáva nad vecou a venuje sa svojmu predmetu. Za mňa veľká spokojnosť, HBO nesmierne potešilo. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Nešťastný vztah s tím nejnešťastnějším koncem. Dokument ve dvou dílech představí celý případ, k němuž si řeknou svoje zastánci obou táborů, i ti, co stojí někde uprostřed. Celé mi to přišlo poměrně spravedlivé a nenadržující ani jedné straně. V podstatě se jedná o líbivě zpracované představení případu. Trochu zbytečné mi přišlo pouštět tam hlasy veřejnosti, ale aspoň si člověk připomene, jaký vliv mají média a jak málo stačí davu vědět, aby měl ve věcech jasno. Udělala jsem si nějaký obrázek, samozřejmě si o tom něco myslím, ale jsem ráda, že nemusím být soudcem. Michelle rozhodně není nevinná holčička, její zprávy hovoří jasně, ale na druhou stranu ten vztah nebyl toxický jenom z jedné strany. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Po pěti minutách jsme měli všichni jasno. Michelle Carter je svině a měla by jít sedět. Z celkem banální historky se však vyklubal neskutečně zamotaný případ, který by byl noční můrou pro všechny soudce. Zároveň jde o skvělou prezentaci vztahů on-line a jedinců, kteří díky záplavě technologií a životu na sociálních sítích totálně zdegenerovali. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Na to, jaký mediální pokrytí měl samotnej případ je zajímavý, že tenhle dvoudílný dokument tak nějak projel on-linem bez povšimnutí. První díl je o tom, co pravděpodobně většina zachytila někde na zdi na Facebooku: chladnokrevná "mrcha" donutila svýho kluka, aby se zabil, po SMSkách. Auru, kterou kolem ní vytvořila média. Druhej díl jde ale víc do hloubky, mapuje dost detailně vztah postavený jen na komunikaci po zprávách a mimo jiné ukazuje vliv, který můžou mít média, která člověk konzumuje, na psychiku. Nakonec je to příběh o dvou mladých lidí, který úplně nezvládli navigaci ani v realitě, ani v on-linu a oba za to zaplatili. Díky přepisům zpráv ze všech sítí poměrně dost komplexní a vybalancovaná záležitost, která nenadržuje ani jedné straně. Slušná paralíza. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Právní systém všech zemí je příliš krátký na dnešní dobu. Tady je naprosto excelentní příklad toho, jak jsou mladí lidé totálně zmatení a neví, jak se mají chovat v normálním životě, protože žijí jen na síti. Sice smutné, ale dost důležité. Mimo to, je tento dokument vytvořen vážně výborně. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Dnešní děti a puberťáci jsou zvláštní a extrémně přecitlivělý. Všichni se bojí jim něco říct, aby neublížili sobě, nebo někomu jinému, jedná se s nimi v rukavičkách a blbá nálada se nazývá depresi, na kterou platí jen plata léků. A o dvou takových puberťácích je tento dokument. Lze obvinit z vraždy někoho, kdo přesvědčí druhého k sebevraždě? Docela děsivé, ale poutavé. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Asi najlepší dokument za rok 2019 z kategórie krimi. Desivé a miestami vzbudzujúce hnus. Človek získava k súdenej odpor, potom však zisťuje, že sa to riadne zamotáva a vlastne obeť bola viac psycho než ona. Alebo teda minimálne na rovnakej úrovni. O prípade som netušil a slabšími povahami môže až triasť. Nie svojim spracovaním, dokument je totiž skôr o výpovediach a súdnom konaní a neprináša súdiace stanovisko. Ale keď sa nad tým zamyslíte, čo sa vlastne stalo, tak to je čistá husia koža. Na záver som bol fakt zvedavý, ako sa k tomu postaví súd. V tomto smere ťažko vyjadriť spokojnosť alebo nespokojnosť, sami ľudia vo výpovediach mali rozdielne názory a ja sám neviem či daný čin je hodný odňatia slobody. Ale už dlho som ale nehltal každé sudcove slovo s takým záujmom. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Složitý a komplexní případ, jehož zpracování v TV jsem se dost bál, ale HBO letos opět nezklamalo s dalším true crime dokumentem. Po dlouhé době jeden z nejvíce objektivních a vyvážených dokumentů, který dle mého nikoho nefavorizuje a to se odráží na mrazivém výsledku komentujícím sílu sociálních médií v současné době. 85% ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Z počátku je jasné, že Michelle Carter je vinna tím, že pobízela svého přítele Conrada k sebevraždě a nakonec uspěla. Co se však na první pohled jeví jednoznačné, začne být brzy velmi zamotané, protože se ukáže, že oba jsou vážně psychicky nemocní a Conrad v tom není zase tak nevinně. Případ je současně výbornou ukázkou manipulace médií, které prahnou po senzačních a šokujících zprávách. Ostatně dokument ve své první půli rovněž celý příběh vykresluje tak, že Michelle je jednoznačně ta špatná, která zuřivě nabádala svého přítele k sebevraždě z vlastní iniciativy, což se nakonec ukáže zcela mylné. Neposledně vyvstává otázka vlivu sociálních médií a vůbec online komunikace na dnešní děti/mládež. Osobně bych zakázal nebo výrazně omezil používání sociálních sítí dětem alespoň do 15 let. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

SPOILER: Dokument, ktorý nevnucuje názor. Len mapuje celú kauzu. Správu za správou. Umožní Vám si vypočuť pohľad žaloby aj obhajoby. A už je len na Vás, ako Vám sadne záverečný verdikt. Ja si myslím, že niekoho slovne (textovo) postrkávať k sebevražde by malo byť trestné. Ale samozrejme, ako u všetkého, treba brať do úvahy všetky okolnosti. Tu by som pre Michelle, skôr než väzenie, videl ako vhodnejší nejaký liečebný ústav. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Velice dobře osvětlený soudní proces, který hlava fakt nebere. Takhle to vypadá, když se potkají dva psychopati. Nejlepší je, že na to sice máte zhruba oba dva pohledy, ale stejně si asi najdete jen jednu stranu, ke které se přiklonit. Stopáž sice delší, ale spíš mě mrzelo, že to ještě nepokračuje. Tyhle bizarní případy jsou pro mě tak trochu guilty pleasure a hrozně mě to baví sledovat. Navíc je tu fakt dobrý komentář jednoho žurnalisty, jež měl opravdu zajímavé poznámky a soustředil se hodně i na psychologickou stránku veškerých těch událostí. Fakt dobře zpracováno. Potěší i autentické nahrávky od soudu. Určitě stojí za to vidět. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Jako téměř všichni přede mnou oceňuji vyváženost a nemanipulatelnost dvoudílného dokumentu o spíš "lásce" než lásce dvou puberťáků se sebevražednými sklony přes sms. Vůbec bych nechtěla být v kůži soudce, který musel vynést rozsudek... ()

Avathar 

všechny recenze uživatele

V roku 2014 spáchal 18-ročný Conrad Roy samovraždu a jeho priateľka Michelle Carter sa postavila pred súd, pričom bola obvinená z jeho zabitia. Celé mesiace ho totiž v jeho samovražedných úvahách podporovala a prostredníctvom SMS ho priam nútila, aby samovraždu spáchal. Prípad, ktorý šokoval Ameriku, sa k divákom teraz dostáva prostredníctvom tohto výborného dokumentu. Režisérka Erin Lee Carr je maximálne objektívna a v dvoch epizódach dáva priestor obžalobe aj obhajobe. Je vôbec možné niekoho prinútiť k samovražde prostredníctvom SMSiek? A je možné na tento čin nahliadať ako na vraždu? To je len niekoľko náročných otázok, ktoré režisérka v tomto komplexnom prípade rieši. Zaujíma ju tiež, akú rolu zohrali moderné technológie, duševné choroby a ako o prípade informovali médiá. Veľmi silný zážitok, pri ktorom sa vo mne vystriedala celé škála emócií – od bezmocnosti, nepochopenia, hnevu a napokon aj hlbokého smútku zo zbytočne vyhasnutého života. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Zvláštní případ, který by se u nás ani nedostal před soud. Divák si přečte opravdu hodně textovek, ale ani z nich nejsem schopen určit viníka. Mám z toho pocit, že konečný rozsudek padl podle toho, jak se to před soudem povedlo okecat prokurátorce, nebo obhájci. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Carr má za sebou hodně zajímavý rok. V jednom roce vydala dva dokumenty, které oba jsou brány jako jedny z nejlepších celého roku. Nejdříve gymnastky a teď vražda. Je zde pro mne jeden osobní fakt, že kupodivu jsem do děje nebyl nijak přímo vtažen. Holka zabila kluka tím, že s ním chodila a psali si přes net a sms. Tak nějak zde asi nebylo pro mě, co řešit. Cara Delevingne jednoduše udělala kravinu a půjde za to do vězení. Nebylo zde pro mě nic moc sporného a tak jsem se i docela nudil. Nemohu dokumentu upřít ale ten fakt, že role dokumentu byla i v tom nám ukázat nějaký kuriózní případ ze života a snaží se ho ukázat objektivně jak to jen jde. Opravdu se to stalo. ()

Jespe-film 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejzvláštnějších soudních přelíčení novodobé historie USA a dost možná historický milník. S největší pravděpodobností se jedná o případ, jehož kostru budou soudci v podobných případech ještě nejednou zmiňovat... Silné, velmi silné. 5* ()

Maura 

všechny recenze uživatele

Okolo Michelle Carter sa pred pár rokmi strhla mediálna búrka a bolo len otázkou času, kedy vznikne dokumentárne spracovanie. To by si však žiadalo trochu lepšie spracovanie. Táto verzia mi pripadala lacná, pričom tvorcovia podávajú príbeh omnoho menej zaujímavo, ako by si vyžadoval. ()

zahadum 

všechny recenze uživatele

Nesmierne komplikovaný prípad, ktorý sa na začiatku tvári ako jasná a banálna tragédia. V žiadnom prípade sa neoplatí na začiatku vynášať rozsudky, keďže v priebehu procesu vychádzajú najavo skutočnosti tak závažné,že tento prípad sa musí vzhľadom na právny systém v USA robiť v rukavičkách. Jednoznačne by som nechcel byť sudcom lebo celý čas by som nevedel na 100 % sa správne rozhodnúť. Určite v dnešnej dobe na svete pácha zlo aj vec menom " antidepresíva " je to veľké nebezpečenstvo. ()

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Tak to je masakr. Za mě jeden z nejrozporuplnějších ''true crime'' dokumentů co jsem kdy viděl. Dal jsem to do uvozovek, protože jedná se tady opravdu o zločin ? I když jsem několikrát váhal, jednou byl pro a jednou zase proti, nakonec jsem si svůj úsudek udělal ale bylo to těžší než kdykoliv předtím. Nejsem právník, nevyznám se v zákonech ani soudních řízeních a už vůbec ne v USA, ale s jistotou mohu říct, že pracovat v téhle oblasti bych nikdy nechtěl. Celý dokument je obohacen i tunami záběrů ze soudní síně, takže fajnšmejkři si přijdou na své. ''Když někomu řeknete ať skočí z mostu a on skočí, jste vinen ?'' ()

Reklama

Reklama