Reklama

Reklama

Věčný svit neposkvrněné mysli

  • USA Eternal Sunshine of the Spotless Mind (více)
Trailer

Obsahy(1)

Joel (Jim Carrey) je ohromen, když zjistí, že si jeho přítelkyně Clementine (Kate Winsletová) nechala vymazat z paměti jejich bouřlivý vztah. Ze zoufalství kontaktuje vynálezce tohoto zákroku, doktora Howarda Mierzwiaka (Tom Wilkinson), aby mu naordinoval stejnou léčbu. Když se však jeho vzpomínky na Clementine začnou vytrácet, Joel si náhle uvědomí, jak moc ji stále miluje. Charlie Kaufman získal Oscara za (velmi) originální scénář. V tomto surrealistickém milostném příběhu, který je úchvatným a vizuálně podmanivým mistrovským dílem, hrají také Kirsten Dunstová, Elijah Wood a Mark Ruffalo. (Cinemax)

(více)

Recenze (1 510)

clementinka 

všechny recenze uživatele

Je veľmi ťažké napísať komentár k svôjmu najobľúbenejšiemu filmu. Aj keď veľa ľudí by mi mohlo vytknúť, že na každý dobrý film poviem "ten je môj najobľúbenejší". Ale tento je iný. Tento je so mnou spätý akýmsi nevysvetliteľným čarom, je v tom akási mágia. Ale aj napriek týmto magóriam, obsah, prevedenie, hudba, nápad je najviac výnimočný. Otázka, či by som naozaj dokázala vymazať niekoho zo svojej pamäte mi behá po rozume už od prvého zhliadnutia tohto filmu. A úprimne? Doteraz neviem odpoveď. Niekedy by nám to naozaj uľahčilo život. Rozchody a bolesť z nich by boli minulosťou. Avšak je to správne? Neviem a je krásne pozerať sa na to, ako by to mohlo dopadnúť a ako si osud nájde vždy svoju cestu. Jim Carrey tu zahral úžasne reálne svoju rolu ( podobne ako sa mi páčil v "Man on the moon" ) a ukázal, že nemusí byť iba ten magor, s vykrivenými ústami, na ktorom sa ľudia vedia pobaviť. Ale i normálneho, citlivého človeka, ktorý hladá lásku. A Kate, jednoducho mne k nej postava Clementine pasuje nadovšetko. Farebné vlasy, tá impulzívnosť ... Film som videla už tisíckrát, ale vždy keď ho dopozerám, mám husiu kožu a slzu na krajíčku, z toho, aké je to celé krásne, každý detail. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film by napoprvé pochopil snad jen génius. Je to opravdu složitý film, ale tak neskutečně dramatický a krásný. :-) ()

annihilation 

všechny recenze uživatele

Je velmi těžké mluvit o tomto filmu tak, aby jeho celistvost zůstala neposkvrněna. Je v něm tolik myšlenek a odkazů, že je ani při opětovném zhlédnutí nikdy neuchopíte všechny, dokonce se ani nedá předpokládat, jakou náladu ve vás vyvolá. Na první pohled se může zdát, že jde o romantický snímek. Do jisté míry je tento výrok možná pravdivý, ano - je to film o lásce, avšak je oproštěn od jakýchkoliv klišé a kýčovitých vyznání. Za pomoci mistrně propracovaných hlavních postav vykresluje vnitřní hloubku, která lidi spojuje a zároveň rozděluje. Impulsivní a bezprostřední Clementine hledající klid vlastní duše je krásným kontrastem k postavě stydlivého a melancholického introverta Joela. Jejich rozdílná energie dokáže rozproudit fantaskní příběh, který umožňuje uvěřit, že v druhém lze přese všechny překážky nalézt pochopení, že polarita dvou lidí může být jen povrchní slupkou, pod kterou jsou stejně - i přes své chyby - krásnými bytostmi. Diváka vystaví nejen tématu vzájemného hledání, ale především nalézání sebe sama. Svou mysteriózní stránkou zasahuje do tématu mazání paměti a obrací se na publikum s nevyřčenou otázkou, zda-li byste si i vy nechali někoho vymazat z paměti. Na tento hluboce mířený dotaz odpovídá empatickým vyprávením rozprostřeným do osudu několika osob. Na první zhlédnutí se může snímek zdát lehce zmatený, avšak při hlubším zamyšlení nad jeho časovými rovinami není těžké pochopit celý příběh a načerpat jeho atmosféru. "Jak šťastný čisté vestálky osud, jež na svět zapomíná a svět na ni též, mysli neposkvrněné věčný svit, modlitba každá vyslyšena, vzdala se přání veškerých..." (Alexander Pope) http://www.youtube.com/watch?v=WIVh8Mu1a4Q ()

Amroth666 

všechny recenze uživatele

A jak to vlastně dopadlo? Dobře nebo špatně? Kopíruju jména herců na prvním řádku: Jim Carrey, Kate Winslet, Kirsten Dunst, Tom Wilkinson, Mark Ruffalo a Elijah Wood udělali film ještě lepším. I když nemůžu najít nějaký konec filmu, moc se mi to líbilo. Příběh se dá pochopit, konec je tak trochu otevřený. Má to hodně romantických pasáží, v tom smyslu i povídání si. Teď bych trošku poukázal na to, jak film zkazit svou stopáží. Hodina čtyřicet tomuhle filmu nestačí. Často si o dost filmů říkám, proč to není kratší, tady to chybělo. Myslím, že ten příběh kvůli tomu byl i takhle jednoduchý. Hezký film plný vymazávajících vzpomínek, který nakonec stejně ve výsledku nic pořádně neřekl, pointa v prdeli. Jinak se to fakt povedlo. Nebýt Carreyho a jeho scének alias jako dítě nebo chlápka co v sekundě ztratí svou ženu a je zmaten, asi by to nebylo tak zajímavé. Je to opravdu pan herec. To samé platí o Kate. Skvělé duo. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Velmi netradiční romance o lidské samotě, odcizování, sbližování, vzpomínání. Silným prvkem je dokonalé prolínání časových rovin se snovými a vzpomínkovými stavy. Vzájemný propletenec času, děje, skutečnosti, vzpomínek a představ vytváří jedinečnou atmosféru a nevšední zážitek. Partnerské vztahy časem většinou zevšední až se zprotiví a odumřou. Často až ztráta něčeho, o co jsme přišli a nevěnovali tomu už zvláštní pozornost, nám ukáže důležitost dané věci, či osoby pro nás osobně. Vzpomínky jsou sladké i bolestné, lidská touha je netrpělivá, lidské myšlení může být silné a dokázat neuvěřitelné výsledky. Joel Barish (překvapivě dobrý Jim Carrey, jako dítě Ryan Whitney) je svírán osamělostí, aby nakonec našel to, co ztratil, na co zapomněl a co pro něj bylo tím nejdůležitějším. Jeho strach se zhmotnil, aby svého původce vláčel marastem vlastní mysli, vzpomínek a tužeb. Život mu ale dává druhou šanci, dává mu zpět to, co zahodil, aby ho znovu postavil na nohy a nechal ho čelit budoucnosti. Zbrklá Clementine Kruczynski (zajímavá Kate Winslet, jako dítě Lola Daehler) se díky svému temperamentu zbavuje své minulosti, aby nejdříve nalezla prázdnotu a později znovunalezenou naději a smysl. Její pudovost je ozdobou i zkázou, která žene všechno vpřed, hýčká a boří. Z dalších rolí: technik nevšední nemocnice Patrick (Elijah Wood), který, pro svoji neschopnost normálního navazování vztahů, využívá příležitosti a pokouší se o neetické získání temperamentní Clementine, další technik Stan (zajímavý Mark Ruffalo) si neláme se svojí zodpovědnou prací hlavu a oddává se rytmu života, zdravotní sestra Mary (Kirsten Dunst) se šokovaným způsobem dovídá o své vymazané minulosti, a vymazávací doktor Howard Mierzwiak (Tom Wilkinson) se stává pachatelem i obětí vlastní práce. Lidská mysl je neuvěřitelně silná, minulost nelze jen tak snadno vymazat. Vrací se k nám s nepochopením, s osudovou přitažlivostí, se svojí druhou šancí, s výsměchem i s pochopením. Partnerské vztahy plné strachu, zklamání, naděje, zoufalství, pochopení. zamilovanosti, prozření, odcizování a sbližování. Pozoruhodné, nevšední. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Je paráda, když film skončí a divák má potřebu to hodně brzy vidět ještě jednou. Jenom tohle samo o sobě podle mě stačí na 5 *. A přesně to je případ Věčně neposkvrněné mysli. Nejenom, že to režijně a herecky špičkové, ale je to především scénář, který z tohohle filmu dělá něco víc. Bohužel je to jediný Gondryho film, který za něco stojí. 95% ()

Phos4rus 

všechny recenze uživatele

Charlie Kaufman je proste geinius a podivne genialnalni režie Micheala Gondryho nemuzou dat dohromady nic jineho nez podivne genialni zalaskovanej film...Opravdu vsem doporucuji! ()

danecek24 

všechny recenze uživatele

62. Zlatý Glóbus za rok 2004 - nominace (4) - Nejlepší film (komedie / muzikál), Nejlepší herečka (komedie / muzikál) - Kate Winslet, Nejlepší herec (komedie / muzikál) - Jim Carrey, Nejlepší scénář - Kaufman Charlie ()

lilina133 

všechny recenze uživatele

Jim Carrey nám zase potvrdzuje, že je veľmi kvalitným hercom (po fimlmoch ako Man on the moon, Majestic, Truman Show) a opičky a lá Ace ventura nie je všetko, čo je nám schopný predviesť. Kate Winslet s vlasmi takých farieb o akých ste ani nesnívali + Frodo ako tá najväčšia sviňa (síce neviem, či náhodou v Sin City nebol ešte horší...)Aj vďaka nim sa Gondrymu podarila vytvoriť neuveriteľne originálna romanca, ktorá nemá konkurenciu....Čo dodať, len odporučenie - nedávajte si vymazať radšej spomienky, čo ak by ste to nakoniec oľutovali??? ()

lakikaki 

všechny recenze uživatele

Večnému svitu nepoškvrnenej mysle nechýba nič - ani vynikajúci herci, ani vynikajúci scenár, ani dobrý soundtrack a ani nápaditá réžia. Tak prečo mu neudelím plné hodnotenie? Sám presne neviem, ale niečo mi tu na tých päť hviezdičiek predsa len chýbalo. Vraj ale snímok vyznie lepšie po viacerých pozretiach, tak možno nabudúce... EDIT: Ani druhá projekcia ma o plnom hodnotení nepresvedčila, tak možno ešte nabudúce... ()

Matrinx 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych nevěřil, že to Carrey tahle zahraje... Fakt pán herec :) Většina filmů dnešní doby jede na jední samý dráze, ale tenhle si jede svou. Není podle nějaký šablony :) Myslím to zvláštní originální zpracování... Díky tomu, a taky díky hodně dobrým hereckým výkonům se tenhle film zařazuje mezi nejlepší filmy, které jsem kdy viděl. Vtáhl mě do sebe, a už mě nepustí ven ;) ()

zette 

všechny recenze uživatele

Je skutecne nutne pochvalit scenar, velice zajimavy pocin. Citlive vlozena hudba, dobra rezie a vyborne herecke vykony, me po Carreym nejvice zaujala Kirsten Dunst. Jak mnozi pisou, ze na podruhe je film jeste lepsi, tak tomu zcela urcite verim. Ne vse jsem vstrebal. Jelikoz ale vubec nejsem fanousek fantasy a sci-fi (a to tento snimek je- zatim tedy), jednou mi to stacilo a urcite nebudu usilovat jako Carrey o uchovani filmu v mych myslenkach tak horlive:-). Jinak dobry. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

V první řadě vynikající herci, jak Jim Carrey, tak Kate Winslet jsou super. Taková poutavá melancholická výprava. Hudba k tomu filmu byla naprosto skvělá, moc se mi líbila. K příběhu, to že si tě někdo může vymazat z paměti, to kdyby vážně fungovalo, tak by to byl masakr. To jak se Joel snaží uniknout, nebo schovat Klementine, to je fajnová záležitost. To smiřování na konci. HMMM. Opravdu skvělý zážitek. Ale ten konec, ten konec mě prostě donutil k plnému hodnocení. ()

SHI-SHA 

všechny recenze uživatele

Carrey hraje a nepitvoří se. Příjemná změna. Po prvním shlédnutí jsem měl v hlavě pořádný chaos, ten však po pár hodinách odezněl a mně došlo, jak vyjímečný film to je. Neváhám, 100%. ()

Laputa 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film. Začátek hodně nudný zato konec kvalitní. Hodně nezvyklá ukázka vyrovnání se s nepříjemnými zkušenostmi. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý námět, v jehož zpracování vidím několik naprosto geniálních momentu, jinak je plný kýče a divných sledů událostí. Někteří uživatelé zde píší, že je nutné pro plné hodnocení, zhlédnout film ještě jednou, ale já nevím jestli na to mám znovu náladu. Možná časem až se ve mě vše usadí, tak ještě film zhlédnu a třeba své hodnocení upravím, prozatím pro mě průměr, kdy se nemůžu ubránit srovnání s Mr. Nobody, kde mě ten kýč naprosto uchvátil a unesl. To se zde nestalo. ()

magnolia 

všechny recenze uživatele

srdcovka až za hrob. i když jsem od jejího prvního zhlédnutí lehce zcyničtěla. asi nejkrásnější film o osudové lásce, lehce surrealistický - o to klasicky pravdivější. kaufman toho oscara dostala zaslouženě, carrey (kterého jsem do té doby nenáviděla) hraje přesně ten introvertní typ, do kterého se musíte zamilovat, a winslet - winslet je prostě winslet a já už mám několik let sytě červenou hlavu ;o) ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Gondry se vrací k „haluzím“, adaptuje Dicka

Gondry se vrací k „haluzím“, adaptuje Dicka

23.02.2011

Michel Gondry, jeden z nejosobitějších současných režisérů, dokázal Zeleným sršněm, že dokáže svůj originální rukopis odstavit na vedlejší kolej a natočit zcela standardní „hollywood“. Máme jej ale… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama