Reklama

Reklama

Hledá se Orient Express

  • Česko Orient Express mezi mýtem a realitou (více)
Francie, 2018, 90 min (Alternativní 2x45 min)

Obsahy(1)

Orient Express, o kterém se točí filmy a o kterém snila Agatha Christie, je nejslavnější vlak na světě. Kdo však zná jeho skutečný příběh? Z Paříže do Istanbulu a Benátek se naše speciální pátrání pokouší nalézt ztracené vagony tohoto legendárního vlaku, jenž zásadně ovlivnil způsob cestování. Doprovodíme nadšené lovce vlaků, průmyslové archeology, sběratele starožitných vlaků, historiky a spisovatele, včetně Charlese Kinga a vítěze Nobelovy ceny za literaturu Orhana Pamuka, kteří se snaží znovu zachytit impozantnost Orient Expressu. Vyrazíme na nadčasovou výpravu od legendy po skutečnost. (Viasat)

(více)

Recenze (6)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nikto iný nepreslávil Orient Express tak ako Agatha Christie a pritom sa za ním skrývajú oveľa väčšie veci než vražda vo vlaku. Dokument ponúka kompletnú históriu, ktorá bola všetko len nie nezaujímavá. A pritom je to fakt len mašina, no taká výnimočná. Kto vedel, že vlak v roku 1891 prepadli na Balkána banditi a požadovali výkupné? Alebo že tam o rok na to vypukla epidémia cholery? Či to, že v Turecku v roku 1929 na 5 dní vlak uviazol v snehu? ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Velmi podařený dokument, který na poměrně bohaté stopáži mapuje celou historii luxusního a hlavně legendárního vlaku od svého počátku přes nešťastná období až po renovaci některých vozů a znovu uvedení do provozu. Autorům se podařilo svým vyprávěním a fiktivními hranými "historickými" záběry udržet divákovu pozornost, což u dokumentu o vlaku je úžasné. Škoda jen, že jsme se nedozvěděli, jak to nakonec s tím nalezeným vlakem u polských hranic dopadlo. Ale i tak velká spokojenost. Hudba: Christophe Moutot ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Tento linkový vlak je skutečným kulturním dědictvím nejen Evropy. Práce francouzských nadšenců a restauratérů zaslouží skutečnou úctu a obdiv. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama