Reklama

Reklama

John Ford

(TV film)
  • Česko John Ford. Muž, který stvořil Ameriku (více)
Francie, 2018, 55 min

Hrají:

Paul Bandey (vypravěč), John Ford (a.z.), Donald Trump (a.z.), Darryl F. Zanuck (a.z.), Henry Fonda (a.z.), John Wayne (a.z.), Joseph McBride

Obsahy(1)

Muž, který prostřednictvím svých filmů proslavil Ameriku... Sean Aloysius O’Fearna, slavný americký režisér? Že jste o něm neslyšeli? Není divu: své občanské jméno nenosil dnes již legendární americký režisér s irskými kořeny dlouho. Raději se nechal přejmenovat podle básníka Johna Forda. Toto jméno je dnes automaticky spojováno s oblíbeným filmovým žánrem – westernem, přestože své Oscary dostal Ford za dramata a dokumenty. Tituly jako Stopaři, Přepadení či Můj miláček Klementina patří k nejznámějším westernům, ale širokému publiku jistě nebudou neznámé názvy jako Hrozny hněvu, Tichý muž či Denunciant. Ford, který začal natáčet už v éře němého filmu, byl zásadový a drsný muž, který neváhal filmovat i ve vřavě II. světové války. Však také jeho dokument Bitva o Midway získal Oscara. Své účasti ve válce si ostatně velmi cenil a rád chodil v uniformě i v mírových dobách. Jeho dílo ovlivnilo řadu filmařů, mezi jinými i japonského mága Akiru Kurosawu, který dokonce opatroval jako svátost Fordovu kšiltovku. Dokument jej ukazuje z mnoha úhlů pohledu, nevyhýbá se ani démonu alkoholu či Fordovu boji za práva menšin. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

andrii 

všechny recenze uživatele

Slavný "šofér." Romantický, tajuplný, temný šerif - jezdec prašných cest. Pohádkář /ze/ Západu. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument o nešťastném podivínovi alkoholikovi se zoufalým osobním životem pro nějž byla válka nejlepším obdobím života. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama